zajasc Posted November 9, 2013 Report Share Posted November 9, 2013 Brawo miro podoba mi się taka forma która zachęca początkujących. Jak zrobi pierwszą kiełbaskę i to go wciągnie to dalej już tylko będzie czerpał wiedzę z forum,a niema co ukrywać dla początkujących wcale nie jest taka prosta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 Super!!! Napisane krok po kroku jak i co ino niewiem czemu dopiero teraz ile by to moich problemów rozwiązało hihihihihi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fazzii Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 Kolejny fajnie napisany przepis dla laików Mam nadzieje że będzie ich więcej i że nie pojawią się znowu komentarze,że są mało fachowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 biorę się za wędzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 RaV22 ty już w wyższej półce wiedzy jesteś, ale dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 I to tyle, koniec gotowe ....... Gratuluję. Koniec na ten raz opis niesamowity moje słowa uznania[ma chłop talenta] fakt po tym Twoim opisie zdu.... już nic się nie da Pozdrawiam biorę się za wędzenie. Sie bierz a nie zapomnij o fotach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 A mnie bardzo się podoba pozytywna energia jaka bije z przepisów dla Zosi To nic, że te przepisy nie zawierają 100% wiedzy, jaka jest zgromadzona na forum. To nic, że pewne zagadnienia są uproszczone czy wręcz pominięte. Ważne jest pozytywne nastawienie do Zosi, motywowanie, zachęcanie, dodawanie wiary we własne siły. A może nawet pocieszanie jakby coś poszło nie wyszło. Piękny przykład mądrego, pedagogicznego podejścia do młodej stażem osoby. Jednym słowem marchewka a nie kij Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 Aleś dowalił pozytywnie Maad ...... Ale wielkie Dziękuję z mojej strony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greg04 Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 miro co tu dużo pisać? Tylko tyle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 To nic, że te przepisy nie zawierają 100% wiedzy, jaka jest zgromadzona na forum. To nic, że pewne zagadnienia są uproszczone czy wręcz pominięte. Ważne jest pozytywne nastawienie do Zosi, motywowanie, zachęcanie, dodawanie wiary we własne siły. A może nawet pocieszanie jakby coś poszło nie wyszło. Piękny przykład mądrego, pedagogicznego podejścia do młodej stażem osoby. Jednym słowem marchewka a nie ki To oznacza jedynie ,że uczymy się byle jak aby do przodu.Gratuluje dobrego samopoczucia. Jak ja bym tak szkolił swoich kursantów to by długo nie pożyli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 Tak, Arek, masz oczywiście rację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
romk Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 Arkadiuszu, na tym forum są profesjonaliści i i są tacy jak jak ja, co wędzą 2 razy w roku trochę szynek i 2 kg kiełbasy. Dla takich, jak ja, to Forum (w tym ostatnie posty Mira) są bardzo przdatne.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 Tak, Arek, masz oczywiście rację. Można jakoś podebrać ten tekst? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 Arkadiuszu, na tym forum są profesjonaliści i i są tacy jak jak ja, co wędzą 2 razy w roku trochę szynek i 2 kg kiełbas Czy to jest argument za tym ,że masz to robić byle jak i po łebka.Do mnie ta argumentacja nie przemawia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 Arkadiusz ,to juz wybor kazdego z nas jakim sposobem bedzie robic. To sie nazywa wolny wybor. Jesli Zosia chce robic wg przepisu Miro tozrobi, a jesli Jola chce wg Towjego tez zrobi, moga nawet dojsc do jednakowych wyrobow inna droga, a najwazniejsze w calej tej zabawie jest ,aby byly zadowolone. DZiwie sie czasem tym nerwowym podejsciom ze moja racja to tylko racja. To nie szkola , czy praca ze lepszy wezmie nagrodze . To forum, dla wielu z nas dobra zabawa. Czasem warto popatrzec na wszystko z przymruzeniem oka. Jest takie powiedzenie " Better To Be Nice Than Right". CZlowiek nie potrzebuje wielkiej wiedzy aby mowic, ale potrzebuje wielkiego serca zeby sluchac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 Arkadiusz ,to juz wybor kazdego z nas jakim sposobem bedzie robic. To sie nazywa wolny wybor. Jesli Zosia chce robic wg przepisu Miro tozrobi, a jesli Jola chce wg Towjego tez zrobi, moga nawet dojsc do jednakowych wyrobow inna droga, a najwazniejsze w calej tej zabawie jest ,aby byly zadowolone. DZiwie sie czasem tym nerwowym podejsciom ze moja racja to tylko racja. To nie szkola , czy praca ze lepszy wezmie nagrodze . To forum, dla wielu z nas dobra zabawa. Czasem warto popatrzec na wszystko z przymruzeniem oka. Jest takie powiedzenie " Better To Be Nice Than Right". CZlowiek nie potrzebuje wielkiej wiedzy aby mowic, ale potrzebuje wielkiego serca zeby sluchac. Brawo! Amen! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 a jesli Jola chce wg Towjego tez zrobi, moga nawet dojsc do jednakowych wyrobow inna droga I tu się mylisz bo droga zaprezentowana przez Mirka to droga na skróty i ja się z tym nie zgadzam i nie dojdziesz jego i moją drogą do tych samych wyrobów.Zadam Ci proste pytanie.Co Zosia ma zrobić z tymi błonami co je wykroi z tej łopatki?.Dlaczego trzeba wykroić wszystkie błony i ścięgna jeśli II wp może je częściowo zawierać .A może trzecie.Którą część łopatki Mirek miał na myśli pisząc tą recepturę.Chcesz się nauczyć robić dobre i zdrowe wędliny.To się ucz a nie idź na skróty bo to nie ta droga. DZiwie sie czasem tym nerwowym podejsciom ze moja racja to tylko racja Podejście mam dobre .Próbuję Was przekonać żebyście zrezygnowali z byle jakości. To forum, dla wielu z nas dobra zabawa. A myślisz ,że dla mnie to nie.Dla większości z nas to zabawa tylko dlaczego nie może być połączona z profesjonalizmem.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 Arkadiuszu pisalam wczesniej. Kazdy ma WOLNY WYBOR . I nie ma sie czym tak bardzo denerwowac.A jesli chcesz pokazac profesjonalizm, to w Swoich tematach podawal dokladnie krok po kroku produkcji kazdego wyrobu jaki prezentujesz, a jesli mozesz to dodaj do tego zdjecia. Obraz jest bardzo pomocny, ja osobiscie bede chetnie to czytac i uczyc sie, ale nie mozesz, az tak narzucac komukolwiek swojego podejscia do tematu. Traktuj to jak dobra zabawe ,a zobaczysz ze z przymrozeniem oka warto spotykac ludzi.A jesli juz Zosia dojdzie do pytania " co ja mam zrobic z tymi blonami i dlaczego je wycinam" to zacznie szperac po forum i odpowiedz znajdzie np. w Twoim temacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 (edited) Już pisałem ,że ja sie nie denerwuję bo ja tego jadł nie będę.Niestety widze ,że Was nie przekonam.Dla Was byle jakość to porządek dzienny ,dla mnie nie i tym się różnimy. A jesli chcesz pokazac profesjonalizm, to w Swoich tematach podawal dokladnie krok po kroku produkcji kazdego wyrobu To sobie tam zajrzyj to się przekonasz.Na razie kącik jest w budowie to poczekaj chwileczkę choć i teraz jest już tam dużo ,dokładnych jak sobie życzysz przepisów ze zdjeciami.Dodano: 10 listopad 2013 - 22:50 Arkadiusz ,to juz wybor kazdego z nas jakim sposobem bedzie robic. To ja już wyboru mieć nie moge i muszę klaskać tak jak Wy? Dodano: 10 listopad 2013 - 23:03No i odpowiedzi na trzy proste pytania jak nie było tak nie ma .Teraz widzisz różnicę.? Edited November 10, 2013 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 Nie musisz klaskac, masz tak samo jak kazdy inny i nie robisz dlatego wg podanego przepisu Miro. Zajrze i chetnie bede sie uczyc, jak tylko podasz dokladnie wszystko. Wiesz, ja nie bylam na kursie i ucze sie z forum z opisow i zdjec wszystkiego Jezyk fachowy tez jest dla mnie troche bariera, a lednak walcze z tematem i staram sie klasyfikowac ( do konca nie wiem czy dobrze robie). Jednak wiele osob zqczyna robienie wedlin od chlopskiej kielbasy, a dlaczego? Wiesz sam ,dlaczego, bo jest boczek i karkowka, a nie wieprzowina kla I kl. II czy Kl. III . Jesli jest tak jak piszesz, ze uczysz ludzi, to odrobina cierpliwosci, wyrozumialosci tez jest potrzebna . Wiec usmiechnij sie z przekasem kiedy czytasz przepisy dla Zosi , napisz ten sam wyrob u siebie jako dla Anatola z fachowym wyjasnieniem ,a forumowicz wybierze co jemu pasuje KAzdy bedzie zadowolony i na pewno jesli nawet zacznie z przepisu dla Zosi to dojdzie do przepisu dla Anatola, bo ludzie to takie stworzenia,ze sie rozwijaja i staraja sie dosc do perfekcji ,jesli jest to ich hobby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 (edited) . Wiesz, ja nie bylam na kursie i ucze sie z forum z opisow i zdjec Ja również tak się uczyłem. Jezyk fachowy tez jest dla mnie troche bariera, Dla chcącego nic trudnego napisz ten sam wyrob u siebie jako dla Anatola z fachowym wyjasnieniem Już napisałemi to niejedną recepturę tylko brak tam słowa Anatol.Szukajcie a znajdziecie parafrazując klasyka. zacznie z przepisu dla Zosi to dojdzie do przepisu dla Anatola, bo ludzie to takie stworzenia,ze sie rozwijaja i staraja sie dosc do perfekcji ,jesli jest to ich hobby. I tu sie właśnie różnimy tylko Ty tej różnicy nie chcesz zauważyc .Jak zaczniesz od bylejakości to tak moim zdaniem Ci pozostanie. Edited November 10, 2013 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 Widac nasza rozmowa nie znajdzie pojednania. Ty masz swoja racje, ja mam swoja wyrozumialosc , a prawda jak to sie mowi jest jedna. Ja nie mowie ze mam racje a ty nie starasz sie byc wyrozumialy i na sile narzucasz swoj poglad. Co do ludzi, to nalezy w nich wierzyc , nawet jak spotka sie kogos zlego na drodze , to mimo wszystko inny czlowiek jest inny Nie wsadzaj wszystkich do jednego worka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 11, 2013 Report Share Posted November 11, 2013 To moze i ja jeszcze cos spojzeniem laika , w swoim zyciu zrobilam jedna "kielbase biala " a jeszcze pare lat temu salceson a moze lepiej nazwac to "galareta z nozek w folji".klasyfikacja mies to dla mnie czarna magia ale staram sie do tego mieso kupuje w sklepie ktore nie jest tak podzielone jak w PL ,np podgardzla nie kupie kolejna kielbase chce zrobic z przepisu dla Zosi bo latwo, owszem ale napewno nastepna chce zrobic juz tak jak powinna byc chociazby dlatego zeby porownac co lepsze ,ladniej wyglada -wiec moze nie kazdy caly czas bedzie szedl na latwizne ,ja napewno nie Podzielam zdanie Annam, dobry opis z fotkami a moje kielbaski beda "profesionalne "i takie postaram sie robic dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted November 11, 2013 Report Share Posted November 11, 2013 Dzieki miro za tak zachecajacy przepis , wspanialy dla poczatkujacych takich jak ja, pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted November 11, 2013 Report Share Posted November 11, 2013 Każdy z Nas gdzieś jest na drodze do doskonałości jak pisała Annam,do lepszych wyrobów wyrobów zrobionych przez Nas samych które są nie porównywalnie lepsze od kupnych . Tak myślę ,że jeżeli ja zrobię kiełbasę tak jak moi rodzice dziadkowie ,którzy nie mieli pojęcia o klasyfikacji a robili kiełbasy wiejskie , chłopskie jak zwał l tak zwał, że palce lizać przeżyli tyle ile przeżyli , a dowodem ,że nie były trujące jestem ja ,więc kiełbasą z przepisu Mirka też się nikt nie otruje . Arku dobrze,że są tacy jak Ty i Tobie podobni ,tylko świat w większości składa się z takich jak ja którzy garściami czerpią wiedzę od każdego na tym forum , uczysz to wiesz, że lepiej jak pisze Maad marchewka niż kij sam tego doświadczyłem a troszkę wyrozumiałości przymrużenia oka jeszcze nikomu nie zaszkodziło.Nasze forum jest tak jak życie w tym kraju napisałbym "polskie piekiełko"no cóż Ale ciach bajera bo do kosza polecę . Pozdrawiam Wszystkich i tych za i przeciw i tych ze środka również i jak widzicie z uśmiechem . Marku staram się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.