Jump to content

Języki (ozory) wołowe wędzone


grzes855

Recommended Posts

Języki (ozory) wołowe wędzone

 

Ozór oczyścić i gęsto naszpikować słoniną,

posypać drobno tłuczonym pieprzem i szczyptą saletry,

rozmarynu, bazylii i majeranku, po czym zostawić na kilka godzin.

Następnie mocno natrzeć solą (do czasu aż puści sok), włożyć

w środkowe jelito wołowe, posolić z wierzchu, włożyć do glinianego garnka,

nakryć deseczką, obciążyć kamieniem i zostawić na 7 dni. Po upływie tego czasu

ozór obrócić; jeżeli soku jest zbyt mało, posypać solą i znowu zostawić na 7 dni.

Ozór wyjąć, obsuszać 2 dni na powietrzu i wędzić 4 dni w zimnym dymie z jałowca.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...