grzes855 Posted July 13, 2005 Report Share Posted July 13, 2005 Języki (ozory) wołowe wędzone Ozór oczyścić i gęsto naszpikować słoniną, posypać drobno tłuczonym pieprzem i szczyptą saletry, rozmarynu, bazylii i majeranku, po czym zostawić na kilka godzin. Następnie mocno natrzeć solą (do czasu aż puści sok), włożyć w środkowe jelito wołowe, posolić z wierzchu, włożyć do glinianego garnka, nakryć deseczką, obciążyć kamieniem i zostawić na 7 dni. Po upływie tego czasu ozór obrócić; jeżeli soku jest zbyt mało, posypać solą i znowu zostawić na 7 dni. Ozór wyjąć, obsuszać 2 dni na powietrzu i wędzić 4 dni w zimnym dymie z jałowca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.