Jump to content

W kuchni anerki


anerka

Recommended Posts

Dzisiaj znów topinambur, gotowany w osolonej wodzie, rozgnieciony jak puree z odrobiną kardamonu i kurkumy .

Po zapoznaniu się z opiniami na innym forum wiem, że niektórym nie odpowiada smak. Ja uważam, że należy "potraktować" go wg własnych upodobań. Nam smakuje a przede wszystkim ma wiele walorów prozdrowotnych. Do tego gotowane jajka i sos chrzanowy z dodatkiem kurkumy.

post-41715-0-12204900-1384374638_thumb.jpg

Edited by anerka
Link to comment
Share on other sites

paweljack, przegapiłam temat, przepraszam.

Otóż robię teraz tak: ok. 100ml zakwasu żytniego, 500 ml wody z łyżką stołową soli, 1 kg mąki /tutaj różnie, mieszam mąki/.

Po wyrobieniu zostawiam do wyrośnięcia na ok. 1,50godziny,  następnie jeszcze raz krótko wyrabiam aby odgazować, nacinam ostrym nożem aby uniknąć przypadkowych pęknięć. Gdy wyrośnie, tutaj już dłużej czekam, ok. 4 godzin, wkładam na godzinę do piekarnika z umieszczoną tam płytą granitową rozgrzanego do 180*C.  Spryskuję piekarnik kilka razy nie omijając chleba.

Po wyjęciu, jeszcze raz spryskuję chleb wodą, wtedy skórka nie jest zbyt twarda,lecz piozostaje chrupiąca, chlebek jest błyszczący. :tongue:

Pozdrawiam.

 

Acha, dodaję ziarna /pestki słonecznika, siemię lniane, pestki dyni ,sezam itp./wg uznania.



Dodano: 23 listopad 2013 - 19:31

Sery  z ostatniej produkcji.

 

 

post-41715-0-47564400-1385231480_thumb.jpg

post-41715-0-62272300-1385231542_thumb.jpg

post-41715-0-04020700-1385231593_thumb.jpg

post-41715-0-73799500-1385231606_thumb.jpg

Edited by anerka
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...