anerka Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 Wiosną posadzony topinambur wydał smaczne owoce. Kilka dni temu było puree z rybą a wczoraj topinambur gotowany w całości oraz kotleciki/placuszki/ z fileta z piersi kurczaka oraz buraczki. Pycha . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted November 12, 2013 Author Report Share Posted November 12, 2013 Moje sery Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 anerka .. topinambura nigdy nie jadłam ale na te sery to bym się chętnie skusiła pokaż je kiedyś jak wyglądają w przekroju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted November 12, 2013 Author Report Share Posted November 12, 2013 Aniu, na pierwszym zdjęciu są przekrojone.No, może niezbyt wyrażnie widać ale następnym razem pokażę więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted November 13, 2013 Author Report Share Posted November 13, 2013 (edited) Dzisiaj znów topinambur, gotowany w osolonej wodzie, rozgnieciony jak puree z odrobiną kardamonu i kurkumy .Po zapoznaniu się z opiniami na innym forum wiem, że niektórym nie odpowiada smak. Ja uważam, że należy "potraktować" go wg własnych upodobań. Nam smakuje a przede wszystkim ma wiele walorów prozdrowotnych. Do tego gotowane jajka i sos chrzanowy z dodatkiem kurkumy. Edited November 13, 2013 by anerka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted November 17, 2013 Author Report Share Posted November 17, 2013 Nabieram coraz więcej wprawy w pieczeniu chleba bez foremek, jest cudownie wypieczony i pyszny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Anerka pieknie wypieczony . Jaki to na zakwasie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halogen Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Nabieram coraz więcej wprawy w pieczeniu chleba bez foremek, jest cudownie wypieczony i pyszny. Piękny chlebek. Jakiej grubości jest ta płyta kamienna i z jakiego kamienia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted November 17, 2013 Author Report Share Posted November 17, 2013 ANNAM, chleb jest na zakwasie z mąki żytniej. Do tego chleba użyłam też mąkę razową, żytnią oraz pszenną typ 650. Halogen, płyta granitowa o grubośco 3cm. Pozdrawiam Was ciepło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 ANNAM, chleb jest na zakwasie z mąki żytniej. Do tego chleba użyłam też mąkę razową, żytnią oraz pszenną typ 650. Halogen, płyta granitowa o grubośco 3cm. Pozdrawiam Was ciepło.Witam, można zobaczyć gdzieś cały przepis? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted November 23, 2013 Author Report Share Posted November 23, 2013 (edited) paweljack, przegapiłam temat, przepraszam.Otóż robię teraz tak: ok. 100ml zakwasu żytniego, 500 ml wody z łyżką stołową soli, 1 kg mąki /tutaj różnie, mieszam mąki/.Po wyrobieniu zostawiam do wyrośnięcia na ok. 1,50godziny, następnie jeszcze raz krótko wyrabiam aby odgazować, nacinam ostrym nożem aby uniknąć przypadkowych pęknięć. Gdy wyrośnie, tutaj już dłużej czekam, ok. 4 godzin, wkładam na godzinę do piekarnika z umieszczoną tam płytą granitową rozgrzanego do 180*C. Spryskuję piekarnik kilka razy nie omijając chleba.Po wyjęciu, jeszcze raz spryskuję chleb wodą, wtedy skórka nie jest zbyt twarda,lecz piozostaje chrupiąca, chlebek jest błyszczący. Pozdrawiam. Acha, dodaję ziarna /pestki słonecznika, siemię lniane, pestki dyni ,sezam itp./wg uznania.Dodano: 23 listopad 2013 - 19:31Sery z ostatniej produkcji. Edited November 23, 2013 by anerka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 Witaj, nic się nie stało. Dziękuję. Ładne serki, coś z nimi dalej będzie się działo? Oprócz jedzenia oczywiście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted November 24, 2013 Author Report Share Posted November 24, 2013 Serki zostały posolone i dojrzewają. Ricotta spożyta z owocami, na słodko.Dzisiaj przygotowałam następne, leżą w solance ale te już będą wędzone a'la oscypek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Też mam zamiar zmierzyć się z serkami, tylko z mlekiem największy problem pewnie. Muszę jakieś miejsce ze świeżym mlekiem namierzyć. Mam sklep z surowym kozim mlekiem, które uwielbiam, więc i serek można zrobić, natomiast reszta domowników woli krowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts