Jump to content

Kupujemy mięso od rolnika - jak nie dać się oszukać?

mario199

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem od miejscowego rolnika ćwiartki byczka lub jałówki. Zaproponował mi cenę 25zł/kg za tył i 20zł/kg za przód. Powiedział, że będzie to ważyć około 40 kg. Cena całkiem wysoka, trochę zaporowa. Ale przekonuję mnie to, że zwierzęta u niego biegają luzem większość roku. Na pewno nie leczy ani nie karmi ich żadnymi sztucznymi pokarmami. Mięso ekologiczne jak u rolnika 30 lat temu :)

Jako, że nie miałem wcześniej doświadczenia w takich transakcjach, chciałbym zapytać czy ta cena jest rozsądna? Czy waga tej ćwiartki może jakoś wskazać na wiek zwierzęcia i o czym to świadczy?

I jak wygląda proces dojrzewania takiego mięsa po uboju? Czy da radę to zrobić w warunkach domowych? Raczej będę miał problem z załatwieniem chłodni o temperaturze 3 stopni na 2 tygodnie..

Pozdrawiam

Mariusz

Ale przekonuję mnie to, że zwierzęta u niego biegają luzem większość roku. Na pewno nie leczy ani nie karmi ich żadnymi sztucznymi pokarmami. Mięso ekologiczne jak u rolnika 30 lat temu

Połowa pogłowia bydłą  jest w ten sposób chowana,  a ceny kosmos. Byczek ma więcej mięsa, ale jak poznasz? Zapłacisz  25 zł za kilo, to można już wołowinę bez kości  taniej kupić, w takiej ćwiartce kości jest trochę. :cool:

Ćwiartka 40 kilo, to bydlę za życia mogło ważyć niecałe 300 kg.  

I jak wygląda proces dojrzewania takiego mięsa po uboju? Czy da radę to zrobić w warunkach domowych?

Bez odpowiednich chłodni o dojrzewaniu można zapomnieć. :cool:

Połowa pogłowia bydłą jest w ten sposób chowana, a ceny kosmos.
Wołowina, którą można kupić w sklepie mięsnych, też jest w ten sposób chowana? Gdzie można tak tanio kupić wołowinę bez kości?

Czy dojrzewanie tyczy się każdego rodzaju mięsa? Baraniny, koziny, wieprzowiny też?

Przepraszam za być może głupie pytania, ale jestem w temacie naprawdę początkujący :blush:

• 1 month later...

Wołowina, którą można kupić w sklepie mięsnych, też jest w ten sposób chowana? Gdzie można tak tanio kupić wołowinę bez kości?

Jako typowy mieszczuch bez dostępu do ubojni zaopatruje sie w Makro lub Selgrosie.

Dzisiaj kupiłem około 1 kg ładnej wołowiny za około 40 zł ? nie jestem pewien tej ceny.  

mario-cena  za ćwiartki jest przystępna.Mieszkam w rolniczym regionie i ceny   w ubojni w której czasami kupuję mięso są bardzo podobne.Sprawdź tylko czy mięso jest z legalnego uboju i od zdrowej sztuki bo z tego co wiem to rolnicy rzadko dostają zgodę na ubój. Każde bydło jest u nas kolczykowane i rejestrowane i wcale nie jest łatwo dokonać uboju na własny użytek.

mario-cena za ćwiartki jest przystępna.Mieszkam w rolniczym regionie i ceny w ubojni w której czasami kupuję mięso są bardzo podobne.Sprawdź tylko czy mięso jest z legalnego uboju i od zdrowej sztuki bo z tego co wiem to rolnicy rzadko dostają zgodę na ubój. Każde bydło jest u nas kolczykowane i rejestrowane i wcale nie jest łatwo dokonać uboju na własny użytek.

Wiem jak jest u nas , a jak u Ciebie z kupnem , przy zakupie w sklepie dostajesz kawałek udźca z kolczykiem sztuki ubitej?

Wołowina jest w miarę opisana u nas  ,ale można to wszystko obejść... piszę to bo tak jest , klipsy z nr. kolczyka , nadruk na etykiecie , ale to wszystko dla sprzedawcy , a nie dla kupującego  tzw podkładki....

spec202-nie rozumiem  :no: dlaczego w sklepie mam oczekiwać sztuki mięsa z kolczykiem,przecież wiadomo,że w sprzedaży detalicznej towar powinien być z wiadomego pochodzenia i każda sztuka jest dokładnie ewidencjonowana.Niejednokrotnie już się przekonaliśmy,że wiadomo do jakich jednostek usługowych trafiały konkretne sztuki.Służby weterynaryjne mają dokładne rozeznanie rynku.

o proszę was nie róbcie z rolników totalnych oszustów i naciagaczy bo to wszystko co się dzieje na rynku to robią pośrednicy i same ubojnie. Owszem rolnik chce oszczędzić aby zarobić i nieraz cos tam zamiesza ale ni słyszałem o aferach mięsnych u gospodarzy :) cena np. żywca wieprzowego 5.5 zł x 120 kg =  660zł zakup małego prosiaka to było 190zł  niech je śrutę srednio mimimum 2,5 kg dziennie x 30 dni razy 7 miesięcy to jest ponad pół tony zboża czyli jakieś 350 zł zostaje 120 zł zysku na 1 sztuce, jak ją sam ubije i sprzeda na ćwiartki  będzie miał jakieś 150 zł więcej  czyli jak dla niego warto coś tam zamieszac co nie znaczy że oszukuje. a kolczyki , no cóż odrębny temat :) 

właśnie byłem w sklepie firmowym okolicznej ubojni i wołowina z łopatki w I kl. po 21zł /kg mostek wołowy 14 zl /kg , ligawa 25,50 zł .kg