mario199 Posted November 15, 2013 Report Share Posted November 15, 2013 Witam,Zastanawiam się nad kupnem od miejscowego rolnika ćwiartki byczka lub jałówki. Zaproponował mi cenę 25zł/kg za tył i 20zł/kg za przód. Powiedział, że będzie to ważyć około 40 kg. Cena całkiem wysoka, trochę zaporowa. Ale przekonuję mnie to, że zwierzęta u niego biegają luzem większość roku. Na pewno nie leczy ani nie karmi ich żadnymi sztucznymi pokarmami. Mięso ekologiczne jak u rolnika 30 lat temu Jako, że nie miałem wcześniej doświadczenia w takich transakcjach, chciałbym zapytać czy ta cena jest rozsądna? Czy waga tej ćwiartki może jakoś wskazać na wiek zwierzęcia i o czym to świadczy? I jak wygląda proces dojrzewania takiego mięsa po uboju? Czy da radę to zrobić w warunkach domowych? Raczej będę miał problem z załatwieniem chłodni o temperaturze 3 stopni na 2 tygodnie.. PozdrawiamMariusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 15, 2013 Report Share Posted November 15, 2013 Ale przekonuję mnie to, że zwierzęta u niego biegają luzem większość roku. Na pewno nie leczy ani nie karmi ich żadnymi sztucznymi pokarmami. Mięso ekologiczne jak u rolnika 30 lat temu Połowa pogłowia bydłą jest w ten sposób chowana, a ceny kosmos. Byczek ma więcej mięsa, ale jak poznasz? Zapłacisz 25 zł za kilo, to można już wołowinę bez kości taniej kupić, w takiej ćwiartce kości jest trochę. Ćwiartka 40 kilo, to bydlę za życia mogło ważyć niecałe 300 kg. I jak wygląda proces dojrzewania takiego mięsa po uboju? Czy da radę to zrobić w warunkach domowych? Bez odpowiednich chłodni o dojrzewaniu można zapomnieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 15, 2013 Report Share Posted November 15, 2013 Na pewno nie leczy ani nie karmi ich żadnymi sztucznymi pokarmami. Mięso ekologiczne jak u rolnika 30 lat temu Chyba już takiego mięsa jak 30 lat temu to nie znajdziesz. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario199 Posted November 15, 2013 Author Report Share Posted November 15, 2013 Połowa pogłowia bydłą jest w ten sposób chowana, a ceny kosmos. Wołowina, którą można kupić w sklepie mięsnych, też jest w ten sposób chowana? Gdzie można tak tanio kupić wołowinę bez kości? Czy dojrzewanie tyczy się każdego rodzaju mięsa? Baraniny, koziny, wieprzowiny też? Przepraszam za być może głupie pytania, ale jestem w temacie naprawdę początkujący Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted December 17, 2013 Report Share Posted December 17, 2013 Wołowina, którą można kupić w sklepie mięsnych, też jest w ten sposób chowana? Gdzie można tak tanio kupić wołowinę bez kości? Jako typowy mieszczuch bez dostępu do ubojni zaopatruje sie w Makro lub Selgrosie.Dzisiaj kupiłem około 1 kg ładnej wołowiny za około 40 zł ? nie jestem pewien tej ceny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roma Posted December 17, 2013 Report Share Posted December 17, 2013 mario-cena za ćwiartki jest przystępna.Mieszkam w rolniczym regionie i ceny w ubojni w której czasami kupuję mięso są bardzo podobne.Sprawdź tylko czy mięso jest z legalnego uboju i od zdrowej sztuki bo z tego co wiem to rolnicy rzadko dostają zgodę na ubój. Każde bydło jest u nas kolczykowane i rejestrowane i wcale nie jest łatwo dokonać uboju na własny użytek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted December 17, 2013 Report Share Posted December 17, 2013 mario-cena za ćwiartki jest przystępna.Mieszkam w rolniczym regionie i ceny w ubojni w której czasami kupuję mięso są bardzo podobne.Sprawdź tylko czy mięso jest z legalnego uboju i od zdrowej sztuki bo z tego co wiem to rolnicy rzadko dostają zgodę na ubój. Każde bydło jest u nas kolczykowane i rejestrowane i wcale nie jest łatwo dokonać uboju na własny użytek. Wiem jak jest u nas , a jak u Ciebie z kupnem , przy zakupie w sklepie dostajesz kawałek udźca z kolczykiem sztuki ubitej? Wołowina jest w miarę opisana u nas ,ale można to wszystko obejść... piszę to bo tak jest , klipsy z nr. kolczyka , nadruk na etykiecie , ale to wszystko dla sprzedawcy , a nie dla kupującego tzw podkładki.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roma Posted December 17, 2013 Report Share Posted December 17, 2013 spec202-nie rozumiem dlaczego w sklepie mam oczekiwać sztuki mięsa z kolczykiem,przecież wiadomo,że w sprzedaży detalicznej towar powinien być z wiadomego pochodzenia i każda sztuka jest dokładnie ewidencjonowana.Niejednokrotnie już się przekonaliśmy,że wiadomo do jakich jednostek usługowych trafiały konkretne sztuki.Służby weterynaryjne mają dokładne rozeznanie rynku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted December 18, 2013 Report Share Posted December 18, 2013 o proszę was nie róbcie z rolników totalnych oszustów i naciagaczy bo to wszystko co się dzieje na rynku to robią pośrednicy i same ubojnie. Owszem rolnik chce oszczędzić aby zarobić i nieraz cos tam zamiesza ale ni słyszałem o aferach mięsnych u gospodarzy cena np. żywca wieprzowego 5.5 zł x 120 kg = 660zł zakup małego prosiaka to było 190zł niech je śrutę srednio mimimum 2,5 kg dziennie x 30 dni razy 7 miesięcy to jest ponad pół tony zboża czyli jakieś 350 zł zostaje 120 zł zysku na 1 sztuce, jak ją sam ubije i sprzeda na ćwiartki będzie miał jakieś 150 zł więcej czyli jak dla niego warto coś tam zamieszac co nie znaczy że oszukuje. a kolczyki , no cóż odrębny temat właśnie byłem w sklepie firmowym okolicznej ubojni i wołowina z łopatki w I kl. po 21zł /kg mostek wołowy 14 zl /kg , ligawa 25,50 zł .kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roma Posted December 18, 2013 Report Share Posted December 18, 2013 DUCHU-jakoś nigdzie nie widzę aby była jakakolwiek wzmianka o nieuczciwości rolnika.Chyba nastąpiła jakaś nadinterpretacja z Twojej strony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted December 18, 2013 Report Share Posted December 18, 2013 Roma sam tytuł Kupujemy mięso od rolnika - jak nie dać się oszukać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted December 18, 2013 Report Share Posted December 18, 2013 Generalnie ubój wołowy do 6 miesiąca życia jest tylko legalny po zgłoszeniu do WISInaczej można mieć problemy prawne.Resumując ubój wołowy tylko w rzeźniach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roma Posted December 18, 2013 Report Share Posted December 18, 2013 DUCHU-jeśli chodzi o tytuł t,masz rację,nie pomyślałam myślałam,że odniosłeś się do mojego wpisu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts