Jump to content

Klej w kiełbasach - wołowina zamiast tylniej golonki ?


świadziu

Recommended Posts

Mam zamiar w przyszły weekend uwędzić troszkę kiełbas ala Krakowskich i mam pytanko czy zamiast tylniej wieprzowej golonki mogę użyć wołowiny ?

Jeśli tak, to jaką część wołowiny najlepiej kupić ?

Obrabianie golonki trochę u mnie trwa więc szukam innego sposobu pozyskania kleju :)

 

Z góry dzięki za pomoc :)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

 

czy zamiast tylniej wieprzowej golonki mogę użyć wołowiny ? Jeśli tak, to jaką część wołowiny najlepiej kupić ?

Spokojnie możesz.Kiedyś jak kleiste to tylko wołowina, później ludziska przeszli na udźce indycze (tańsze były od wołowiny) .Teraz przeważnie wykorzystują na kleiste mięso z golonki, łopatki. Jak jak czasami robię z wołowiną to kupuję gulaszowe wołowe.

Przynajmniej mi się tak zakodowało.

 

Pozdrawiam  ;)

Link to comment
Share on other sites

wołowe bardzo ścięgniste -pręga , gulaszowe z łopatki

 

Jak masz dobrą maszynkę i bardzo ostre zestawy tnące to możesz kupić pręgę (jest to wytrybowana goleń wołowa), zawiera dość dużo grubych ścięgien,wiązadeł.... , ale powinna być tańsza , a jak nie to gulaszowe wołowe.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Czy ktoś zna orientacyjną wartość uzysku czystego mięsa z golonki przedniej/tylnej ze skórą i kością? Pytam, bo planuję ją dodać jako kl III do kiełbasy i nie wiem ile kupić. Akurat nigdzie w pobliżu nie mogę znaleźć samego mięsa, tylko całe i będę musiał sam obrobić.

 

Przy okazji w nawiązaniu do poprzednich wpisów mam pytanie czy ktoś kiedyś eksperymentował z policzkami wieprzowymi jako kl III? Pomyślałem o zastąpieniu golonki w planowanej "lisieckopodobnej". W recepturze Kostka (https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/?hl=lisiecka), której będę się trzymał jest 1kg, więc cenowo wyjdzie ok. Goleń wołowa przed świętami w Makro stała ponad 30zł/kg, więc policzki wyszłyby nawet taniej.

Link to comment
Share on other sites

 

 

uzysku czystego mięsa z golonki przedniej/tylnej ze skórą i kością?
U mnie z tylnej golonki czystego mięśnia z błonkami jako III wychodzi średnio  ok. 50 do 55 % w stosunku do ogólnej wagi całej zakupionej golonki. Kilkakrotnie liczyłem wydajność i teraz tak przyjmuję planując zakupy. Oczywiście to trochę też zależy jak "bogata" jest ta golonka. 
Link to comment
Share on other sites

Czy ktoś zna orientacyjną wartość uzysku czystego mięsa z golonki przedniej/tylnej ze skórą i kością?

Orientacyjnie będzie uzysk wynosi 50%. Kupujesz np. 1 kg golonki ( z kością, tłuszczem i skórą) i uzyskujesz 0,5 kg mięsa kl III.

 

 

Przy okazji w nawiązaniu do poprzednich wpisów mam pytanie czy ktoś kiedyś eksperymentował z policzkami wieprzowymi jako kl III?

Nie eksperymentowałem ale ... możesz zastąpić.

Edited by Bagno
Link to comment
Share on other sites

Goleń wołowa przed świętami w Makro stała ponad 30zł/kg, więc policzki wyszłyby nawet taniej.

Kup w Makro II wołową z małą ilością tłuszczu lub bez  i użyj ją na klej. Ja tak robię i jestem zadowolony. Policzków trochę szkoda na klej. Świetny gulasz z nich wychodzi.

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

 

 

Kup w Makro II wołową

 

Właśnie miałem pytać o tą II-kę, bo widziałem paczki z mięsem w kawałkach, jeżeli dobrze kojarzę to z opisem 80/20, chociaż wizualnie wydawało mi się, że było więcej tłuszczu. Jeśli mogę dopytać to całość liczysz jako klasę III czy część jako II i na jakim sitku mielisz? Pytam w kontekście tej "lisieckopodobnej". Zastanawiam się czy jakbym dał 2kg tej II wołowej i wtedy 8kg wyłącznie I-ki z szynki to będzie ok. Co prawda zostanę z okrawkami z szynki, ale to się do czegoś innego wykorzysta.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli mogę dopytać to całość liczysz jako klasę III czy część jako II i na jakim sitku mielisz?

Całość .Tego nie klasyfikuję .Mielę jak wp. 2 X2.Staram się kupić z jak najmniejszą ilością tłuszczu bo i takie bywają. Trzeba trochę poprzewracać .

Zastanawiam się czy jakbym dał 2kg tej II wołowej i wtedy 8kg wyłącznie I-ki z szynki to będzie ok.

Może być tylko ja bym wpierw uplastycznił jeszcze I wp.i dopiero dodał wołowinę i dobrze wymieszał najlepiej mieszarką.

Co prawda zostanę z okrawkami z szynki, ale to się do czegoś innego wykorzysta.

Dodasz do innej kiełbasy albo na mielone lub na gulasz

 

Możesz w Makro kupić też samo mięso z golonek wp.. Było w cenie II wołowej, ale dawno nie kupowałem.

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

 

 

Może być tylko ja bym wpierw uplastycznił jeszcze I wp.i dopiero dodał wołowinę i dobrze wymieszał najlepiej mieszarką.

 

Niestety nie mam mieszarki, więc ręce muszą wystarczyć. A przez uplastycznienie mam rozumieć na przykład potraktowanie tłuczkiem?

Link to comment
Share on other sites

Ja zwykle uplastyczniam I wp w taki sposób, że przepuszczam dwukrotnie przez maszynkę alfę 32 z założonym lejkiem o średnicy 35 albo 40 mm (nie pamiętam dokładnej średnicy). Ślimak maszynki też robi dobrą robotę. Edited by Grzes7908
Link to comment
Share on other sites

Czy ktoś zna orientacyjną wartość uzysku czystego mięsa z golonki przedniej/tylnej ze skórą i kością? Pytam, bo planuję ją dodać jako kl III do kiełbasy i nie wiem ile kupić. Akurat nigdzie w pobliżu nie mogę znaleźć samego mięsa, tylko całe i będę musiał sam obrobić.

 

Przy okazji w nawiązaniu do poprzednich wpisów mam pytanie czy ktoś kiedyś eksperymentował z policzkami wieprzowymi jako kl III? Pomyślałem o zastąpieniu golonki w planowanej "lisieckopodobnej". W recepturze Kostka (https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kiełbasa-lisiecka-wg-kostka/?hl=lisiecka), której będę się trzymał jest 1kg, więc cenowo wyjdzie ok. Goleń wołowa przed świętami w Makro stała ponad 30zł/kg, więc policzki wyszłyby nawet taniej.

Policzki ale wołowe, które są droższe niż goleń. Wieprzowe zostaw do kaszanki, salcesonu. Jak kupisz II wołową 80/20 to i tak 25-30 % odejdzie, więc chyba lepiej kupić czyste ścięgna.
Link to comment
Share on other sites

 

 

Paweł co ma odejść z II wołowej.?Mnie nic nie odchodzi.To nie gulasz tylko masa wiążąca.

 

Też tak myślę. Zakładając, że potrzebuję po kilogramie klasy II i III, to ta II-ka wołowa wg mnie jest dobrym pomysłem.

 

 

 

lepiej kupić czyste ścięgna

 

Co rozumiesz przez czyste ścięgna? Z kolei o policzkach wieprzowych napisałeś w taki sposób, jakby to było mięso gorszej kategorii, czego nie rozumiem.

Link to comment
Share on other sites

Policzki lub goleń a nie II wołowa 80/20 w której jest sporo tłuszczu. Skrót myślowy.

Pawle, dobry wieczór. Z klasyfikacją wołowiny jest trochę inaczej, niż z wp.

Klasyfikacja wołowiny
  • Klasa I. – mięso chude, pozbawione ścięgien, o wyrazistym czerwonym kolorze. ...
  • Klasa II. – mięso chude i ścięgniste. ...
  • Klasa III. – mięso tłuste i ścięgniste. ...
  • Klasa IV. – jest to mięso krwawe, w którym często występują ścięgna i węzły chłonne. ...
  • Klasa V. – używana jest wyłącznie w przetwórstwie.

Druga klasa wołowa nie ma tłuszczu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...