świadziu Posted November 15, 2013 Report Share Posted November 15, 2013 Mam zamiar w przyszły weekend uwędzić troszkę kiełbas ala Krakowskich i mam pytanko czy zamiast tylniej wieprzowej golonki mogę użyć wołowiny ?Jeśli tak, to jaką część wołowiny najlepiej kupić ?Obrabianie golonki trochę u mnie trwa więc szukam innego sposobu pozyskania kleju Z góry dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 15, 2013 Report Share Posted November 15, 2013 czy zamiast tylniej wieprzowej golonki mogę użyć wołowiny ? Jeśli tak, to jaką część wołowiny najlepiej kupić ? Spokojnie możesz.Kiedyś jak kleiste to tylko wołowina, później ludziska przeszli na udźce indycze (tańsze były od wołowiny) .Teraz przeważnie wykorzystują na kleiste mięso z golonki, łopatki. Jak jak czasami robię z wołowiną to kupuję gulaszowe wołowe.Przynajmniej mi się tak zakodowało. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted November 15, 2013 Report Share Posted November 15, 2013 wołowe bardzo ścięgniste -pręga , gulaszowe z łopatki Jak masz dobrą maszynkę i bardzo ostre zestawy tnące to możesz kupić pręgę (jest to wytrybowana goleń wołowa), zawiera dość dużo grubych ścięgien,wiązadeł.... , ale powinna być tańsza , a jak nie to gulaszowe wołowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 16, 2013 Report Share Posted November 16, 2013 Jeśli tak, to jaką część wołowiny najlepiej kupić ? Kup w Selgrosie ,albo Makro II wołową i będziesz miał klej nad kleje.Tylko uważaj bo wołowina lepiej klei od indyka i golonek.Trzeba dać nieco mniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan30 Posted November 16, 2013 Report Share Posted November 16, 2013 Obrabianie golonki trochę u mnie trwa więc szukam innego sposobu pozyskania kleju Poszukaj dobrze w sklepach ja ostatnio kupiłem golonkę bez skóry i bez kości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek z lasu Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 często takową miewają na promocji w Kauflandzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcel089 Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 Czy ktoś zna orientacyjną wartość uzysku czystego mięsa z golonki przedniej/tylnej ze skórą i kością? Pytam, bo planuję ją dodać jako kl III do kiełbasy i nie wiem ile kupić. Akurat nigdzie w pobliżu nie mogę znaleźć samego mięsa, tylko całe i będę musiał sam obrobić. Przy okazji w nawiązaniu do poprzednich wpisów mam pytanie czy ktoś kiedyś eksperymentował z policzkami wieprzowymi jako kl III? Pomyślałem o zastąpieniu golonki w planowanej "lisieckopodobnej". W recepturze Kostka (https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/?hl=lisiecka), której będę się trzymał jest 1kg, więc cenowo wyjdzie ok. Goleń wołowa przed świętami w Makro stała ponad 30zł/kg, więc policzki wyszłyby nawet taniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 uzysku czystego mięsa z golonki przedniej/tylnej ze skórą i kością? U mnie z tylnej golonki czystego mięśnia z błonkami jako III wychodzi średnio ok. 50 do 55 % w stosunku do ogólnej wagi całej zakupionej golonki. Kilkakrotnie liczyłem wydajność i teraz tak przyjmuję planując zakupy. Oczywiście to trochę też zależy jak "bogata" jest ta golonka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 (edited) Czy ktoś zna orientacyjną wartość uzysku czystego mięsa z golonki przedniej/tylnej ze skórą i kością?Orientacyjnie będzie uzysk wynosi 50%. Kupujesz np. 1 kg golonki ( z kością, tłuszczem i skórą) i uzyskujesz 0,5 kg mięsa kl III. Przy okazji w nawiązaniu do poprzednich wpisów mam pytanie czy ktoś kiedyś eksperymentował z policzkami wieprzowymi jako kl III?Nie eksperymentowałem ale ... możesz zastąpić. Edited December 25, 2021 by Bagno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 (edited) Goleń wołowa przed świętami w Makro stała ponad 30zł/kg, więc policzki wyszłyby nawet taniej.Kup w Makro II wołową z małą ilością tłuszczu lub bez i użyj ją na klej. Ja tak robię i jestem zadowolony. Policzków trochę szkoda na klej. Świetny gulasz z nich wychodzi. Edited December 25, 2021 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcel089 Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 Kup w Makro II wołową Właśnie miałem pytać o tą II-kę, bo widziałem paczki z mięsem w kawałkach, jeżeli dobrze kojarzę to z opisem 80/20, chociaż wizualnie wydawało mi się, że było więcej tłuszczu. Jeśli mogę dopytać to całość liczysz jako klasę III czy część jako II i na jakim sitku mielisz? Pytam w kontekście tej "lisieckopodobnej". Zastanawiam się czy jakbym dał 2kg tej II wołowej i wtedy 8kg wyłącznie I-ki z szynki to będzie ok. Co prawda zostanę z okrawkami z szynki, ale to się do czegoś innego wykorzysta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 Policzki wołowe te to dopiero kleją Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 (edited) Jeśli mogę dopytać to całość liczysz jako klasę III czy część jako II i na jakim sitku mielisz?Całość .Tego nie klasyfikuję .Mielę jak wp. 2 X2.Staram się kupić z jak najmniejszą ilością tłuszczu bo i takie bywają. Trzeba trochę poprzewracać . Zastanawiam się czy jakbym dał 2kg tej II wołowej i wtedy 8kg wyłącznie I-ki z szynki to będzie ok.Może być tylko ja bym wpierw uplastycznił jeszcze I wp.i dopiero dodał wołowinę i dobrze wymieszał najlepiej mieszarką. Co prawda zostanę z okrawkami z szynki, ale to się do czegoś innego wykorzysta.Dodasz do innej kiełbasy albo na mielone lub na gulasz Możesz w Makro kupić też samo mięso z golonek wp.. Było w cenie II wołowej, ale dawno nie kupowałem. Edited December 25, 2021 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcel089 Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 Może być tylko ja bym wpierw uplastycznił jeszcze I wp.i dopiero dodał wołowinę i dobrze wymieszał najlepiej mieszarką. Niestety nie mam mieszarki, więc ręce muszą wystarczyć. A przez uplastycznienie mam rozumieć na przykład potraktowanie tłuczkiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 (edited) A przez uplastycznienie mam rozumieć na przykład potraktowanie tłuczkiem?Innej domowej metody nie ma tylko nie rozbij tej I wp. na kotlety. Edited December 25, 2021 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes7908 Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 (edited) Ja zwykle uplastyczniam I wp w taki sposób, że przepuszczam dwukrotnie przez maszynkę alfę 32 z założonym lejkiem o średnicy 35 albo 40 mm (nie pamiętam dokładnej średnicy). Ślimak maszynki też robi dobrą robotę. Edited December 25, 2021 by Grzes7908 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcel089 Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 Mam kuchennego zelmera 5-kę, więc chyba co najwyżej sam ślimak. Przetestuję, jak nie to tłuczkiem też szybko pójdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 Mam kuchennego zelmera 5-kę, więc chyba co najwyżej sam ślimak Można i maszynką tylko czy tak duże kawałku przejdą przez 5-tkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 Czy ktoś zna orientacyjną wartość uzysku czystego mięsa z golonki przedniej/tylnej ze skórą i kością? Pytam, bo planuję ją dodać jako kl III do kiełbasy i nie wiem ile kupić. Akurat nigdzie w pobliżu nie mogę znaleźć samego mięsa, tylko całe i będę musiał sam obrobić. Przy okazji w nawiązaniu do poprzednich wpisów mam pytanie czy ktoś kiedyś eksperymentował z policzkami wieprzowymi jako kl III? Pomyślałem o zastąpieniu golonki w planowanej "lisieckopodobnej". W recepturze Kostka (https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kiełbasa-lisiecka-wg-kostka/?hl=lisiecka), której będę się trzymał jest 1kg, więc cenowo wyjdzie ok. Goleń wołowa przed świętami w Makro stała ponad 30zł/kg, więc policzki wyszłyby nawet taniej.Policzki ale wołowe, które są droższe niż goleń. Wieprzowe zostaw do kaszanki, salcesonu. Jak kupisz II wołową 80/20 to i tak 25-30 % odejdzie, więc chyba lepiej kupić czyste ścięgna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 Paweł co ma odejść z II wołowej.?Mnie nic nie odchodzi.To nie gulasz tylko masa wiążąca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcel089 Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 Paweł co ma odejść z II wołowej.?Mnie nic nie odchodzi.To nie gulasz tylko masa wiążąca. Też tak myślę. Zakładając, że potrzebuję po kilogramie klasy II i III, to ta II-ka wołowa wg mnie jest dobrym pomysłem. lepiej kupić czyste ścięgna Co rozumiesz przez czyste ścięgna? Z kolei o policzkach wieprzowych napisałeś w taki sposób, jakby to było mięso gorszej kategorii, czego nie rozumiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 chyba lepiej kupić czyste ścięgna. Co przez to rozumiesz?Jaka to kategoria ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 Policzki lub goleń a nie II wołowa 80/20 w której jest sporo tłuszczu. Skrót myślowy.[Dodano: 25 gru 2021 - 21:12]Paweł co ma odejść z II wołowej.?Mnie nic nie odchodzi.To nie gulasz tylko masa wiążąca.Z II woł. 80/20 odchodzi tłuszcz czyli te 20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 (edited) Trzeba tylko dobrze wybierać i tluszczu nie będzie.Od lat używam i nic mi nie odchodzi.A nawet jak się kawałek trafi na 10 kg farszu to nic się nie stanie Edited December 25, 2021 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
romk Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 Policzki lub goleń a nie II wołowa 80/20 w której jest sporo tłuszczu. Skrót myślowy.Pawle, dobry wieczór. Z klasyfikacją wołowiny jest trochę inaczej, niż z wp.Klasyfikacja wołowinyKlasa I. – mięso chude, pozbawione ścięgien, o wyrazistym czerwonym kolorze. ...Klasa II. – mięso chude i ścięgniste. ...Klasa III. – mięso tłuste i ścięgniste. ...Klasa IV. – jest to mięso krwawe, w którym często występują ścięgna i węzły chłonne. ...Klasa V. – używana jest wyłącznie w przetwórstwie.Druga klasa wołowa nie ma tłuszczu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts