bnp Posted November 16, 2013 Report Share Posted November 16, 2013 WitamNadeszła pora na zakup nadziewarki. maksymalny limit 200 złKiełbasę robię sporadycznie 3-4 razy w roku po ok 3-10 kg. Może robiłbym częściej ale napychanie maszynką to porażka wiec zdecydowałem się na zakup nadziewarkiPoczytałem trochę na forum i wiem, że są zdania podzielone. wiem że podstawą jest silikonowy tłok i odpowietrznik. Z odpowietrznikiem nie będzie problemu bo sobie dorobię. sposób jest opisany na forum lub wstawię zaworek kulowy 1/8". W moim limicie znalazłem 2 nadziewarki: 3kg pionową oraz 4kg poziomą. http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbas-3-kg-tlok-silikonowy-2190p-i3713367746.html http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbasy-4kg-silikon-tlok-maszynka-i3714266277.html na forum bardziej popularna jest nadziewarka 3kg z pierwszego linkajednak osobiście skusiłbym się na nadziewarkę poziomą 4 kg Używał ktoś tej 4kg ? Co wybrać ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 16, 2013 Report Share Posted November 16, 2013 Używał ktoś tej 4kg ? Ja miałem, po drugim użyciu oderwało się mocowanie cylindra, udało się sprzedać, klient zadowolony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted November 16, 2013 Report Share Posted November 16, 2013 Ja bym wybrał poziomą poczytaj jakie kłopoty były z pionową tego typu . Farsz wychodził bokami a nie lejkiem,jak sie urwie mocowanie w poziomej tak jak pisu pisze to jakis pan Kazio si to spawnie i po sprawie. Ja zostaje przy poziomej.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted November 16, 2013 Author Report Share Posted November 16, 2013 z przyspawaniem nie będzie problemu TIGiem się przylepi jakby co @pis67Nie było problemu z nadziewaniem ? farsz nie wychodził bokami tłoka? w miarę bez oporów korba chodziła ? i sumie najważniejsze pytanie czy to tandeta czy wystarczy mi do napchania kichy 20 kg mięsa rocznie ? @ralf325Problemy tzn chwianie się -słabe mocowanie do blatu ? o to chodzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted November 16, 2013 Report Share Posted November 16, 2013 WitamNadeszła pora na zakup nadziewarki. maksymalny limit 200 złKiełbasę robię sporadycznie 3-4 razy w roku po ok 3-10 kg. może weź pod uwagę taką http://www.allegromat.pl/aukcja147077 jest z "jednego kawałka" i kolanko ma od spodu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted November 16, 2013 Author Report Share Posted November 16, 2013 co to znaczy z jednego kawałka ?czytałem że z kolankiem są nieco gorsze bo mięcho w nim zostaje. Źle czytałem ?kolejna prawa to tłokZico podałeś linka w którym tłok jest z jakiegoś tworzywa ( teflon?) w innych nadziewarkach są tłoki z Ko pokrytych silikonem. Co jest lepsze ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechdon Posted November 16, 2013 Report Share Posted November 16, 2013 w przypadku tej za 149 zł będziesz miał problemy Po pierwszym użyciu wymaga naprawy. Mocowanie korby jest kiepskiej jakości. Nic nie potrafię powiedzieć na temat tej drugiej, ale oglądając zdjęcia można przyjąć, że to ten sam patent. Można to naprawić dodając tuleję w którą wejdzie pozioma część korbyMiędzy korbę a wejście do tłoka. ta nadziewarka za 149 zl nie ma uszzzczelnienia tłoka, co powoduje, że farsz górą ucieka.Ta droższa wydaje się, że jest w tym zakresie lepsza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted November 16, 2013 Report Share Posted November 16, 2013 @lechdon napisze tak . - niedowidzisz chłopie ( wystarczy zjechać na sam dół aukcji ) tłok ma uszczelkę i jest wykonany jak w "hendi" z ta różnicą , że nie ma odpowietrzenia , Co masz na myśli pisząc "na tym samym patencie" . Ten model jest wykonany z kawałka rury ze wspawanym dnem i w dno jest wspawane kolano więc tutaj rozszczelnienia być nie może , co do mocowania korby - no "kozak" to to nie jest , no ale cóż coś kosztem czegoś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 bnp dokładnie jest tak jak Zico napisał tuba jest jednym elementem pospawanym na stałe nic sie tam nie rozbiera , co zapobiega wyłażeniu farszu bokami. Jak wygląda mocowanie korby nie wiem. Z chwianiem sie idzie o to ze nabijając kiełbaske bedzie sie kiwac (co bardzo *cenzura*..) ale mysle ze wystarczy ją zamocowac przy pomocy scisków stolarskich do stołu i bedzie ok. Jak chcesz wydac jak najmniej a używał bedziesz raz czasem to zobacz jeszcze tą http://allegro.pl/nadziewarka-maszynka-szpryca-kielbasy-tlok-x3rurki-i3649078148.html pieniądze smieszne jedyne co to mocowanie do stołu trzeba poprawic. Przykrecic ją na stałe do kawałka deseczki a deseczke sciskami do stołu.Troche tłok przeouszcza farsz ale do przezycia ale jak Zico pisał cos za cos ogólnie daje rade ja jak miałem taką to używałem jej dodatkowo jako szynkowara. Pozdrawiam Rafał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 @ralf ale to co proponujesz http://www.allegromat.pl/aukcja147090 to jest niedźwiedzia przysługa , fakt , że to niewielkie pieniądze ale od razu wywalone w błoto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Tu sie Zico nie bardzo zgodze bo takiej używałem i póki to było 10 lub 20 kg dwa razy do roku to ok dawała rade.A z tego co kolega pisze takiej własnie szuka poza tym jak nadziewa maszynką to i tak bedzie jak by sie do poloneza z malucha przesiadł Nie miałem złych intencji ale wypowiedziałem swoje zdanie na temat który znam bo go przerobiłem.pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted November 17, 2013 Author Report Share Posted November 17, 2013 nie przesadzajmy bubla za 50 zł nie mam zamiaru kupować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 @ralf325, problem jest taki że wszystko zależy od egzemplarza... ja kupiłem i "parę kilo" zrobiłem... a mimo to teraz leży jeszcze sprawna... ale czy bym polecał? - chyba się nie odważę.... kiedyś poproszony o wybór nadziewarki za małe pieniądze zaryzykowałem http://www.allegromat.pl/aukcja147093 - po pierwszym wspólnym nadziewaniu miałem moralnego kaca (koszmarna praca) ale potem okazało się że jakoś daje radę... podobno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Kazdy ci kolego doradza w temacie o którym ma pojęcie a wybór jest twój, ale jesli ta pionowa jest z jenego kawałka bez połączen to pomysl nad nią w pionowej łatwiej nabijac rzadkie farsze (kaszanka) popatrz jeszcze na you tubie są filmiki jak sie na tym robi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Panowie , napisze tak - nie będe agitował ,jednak jak miałbym wybierac , wybrął bym ta z linku który wkleiłem . Pięknie podsumował to @ralf325 Kazdy ci kolego doradza w temacie o którym ma pojęcie a wybór jest twój, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 (edited) Ten wariant bez kolanka (posiadam go osobiście) można obejrzeć na fotkach. Jest o tyle lepszy według mnie, że nie posiada właśnie owego kolanka, w którym to pozostaje znaczniej więcej farszu po nadziewaniu. Natomiast co się tyczy uszczelnienienia dolnej częći tuby, to fakt. Jeżeli ktoś nie potrafi wykonać najprostszego usczelnienia przy pomocy tubki kleju do szyb samochodowych lub silikonu, to tak, ta z kolanem jest wtedy bardziej odpowiednia. Ps. Po wielokrotnych uwagach kolegów aby pokazać jak owo uszczelnienie wygląda, zrobiłem to i proszę obejrzeć sobie moje fotki na których to właśnie przedstawiam. Edited November 17, 2013 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 (edited) @sveride po co coś poprawiać jak można mieć już gotowe .A co do tego jak pisałeś fakt cała operacja nie jest skomplikowana. Dodatkowo napisze tak mam "hedika" oraz taka jak ty i u mnie ( dzieki Bogu i za pozwoleniem partii ) problem nieszczelności nie wystąpił od nowości z czego jestem szczęśliwy Edited November 17, 2013 by Zico Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markerus Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 (edited) Witam. Jestem posiadaczem nadziewarki poziomej- takiej jak w tym linku. Wypychanie farszu koło tłoka towarzyszy każdemu nadziewaniu, a najbardziej przy kabanosach. Z tego co mi sie wydaje to na starcie trzeba wymienić cała podstawe na jakąś grubą blachę, bo ta przy obciażeniu się wygina i środek blachy idzie w góre, robi sie szczelinka koło tłoka i... Po jakimś czasie zamknięcie przyspawane do rury się wygina i przy nadziewaniu robi sie PSTRYK! I nadziewarka otwarta. Edited November 26, 2013 by Markerus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 Moja nadziewarka jest 3 kg,jestem z niej zadowolona,szybko nadziewa sie nia jelita, niestety ma 2 minusy, slabe przykrecenie lejka i drugi ze silikonowy tlok po pierwszym uzyciu zaszedl krwia od kaszanki i nie moge tego usunac, dobrze by bylo gdyby takie tloki byly dostepne w sprzedazy osobne , nie wiem czy to ci pomoze w wyborze kupna, pozdrawiam. nadziewarka stalowa , dosc ciezka (5kg) zabrudzony tlok dno nadziewarki bardzo grube Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 (edited) tlok po pierwszym uzyciu zaszedl krwia od kaszanki i nie moge tego usunac,Jak będziesz miała przerwę w wyrobach to wrzuć tłok do wody z proszkiem enzymatycznym typu E i zapomnij o tłoku. No, może nie zupełnie. Codziennie nim pomerdaj troszeczkę w tym roztworze. Możesz do kąpieli wycisnąć dodatkowo sok ze świeżego ananasa. Edited November 26, 2013 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 tlok po pierwszym uzyciu zaszedl krwia od kaszanki i nie moge tego usunac,Jak będziesz miała przerwę w wyrobach to wrzuć tłok do wody z proszkiem enzymatycznym typu E i zapomnij o tłoku. No, może nie zupełnie. Codziennie nim pomerdaj troszeczkę w tym roztworze. Możesz do kąpieli wycisnąć dodatkowo sok ze świeżego ananasa. EAnna dzieki za porade zrobie tak jak mowisz i mam nadzieje ze podziala,pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 (edited) @Eli55 dobrze by bylo gdyby takie tloki byly dostepne w sprzedazy osobne piszesz i masz http://www.allegromat.pl/aukcja147469http://www.allegromat.pl/aukcja147470 Edited November 26, 2013 by Zico Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 mam nadzieje ze podziala, Sok z ananasa powinien być żywy, tzn. szczypiący w ustach. Taki sok zawiera enzymy, które podtrawiają białka. Jeżeli owoc ananasa jest napromieniowany w celach komercyjnych, to do proponowanego zastosowania się nie nadaje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 @Eli55 dobrze by bylo gdyby takie tloki byly dostepne w sprzedazy osobne piszesz i masz http://www.allegromat.pl/aukcja147469http://www.allegromat.pl/aukcja147470Wielkie dzieki Zico , zaraz kupie zapasowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
viva Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 Ja też kupiłam taką nadziewarkę.Moja ma dodatkowy tłok w zapasie.O pracy nadziewarki nic nie mogę powiedzieć ponieważ dopiero dziś kupiłam.Pozdrawiam.viva. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.