Jump to content

Nadziewarka 3 kg pionowa lub 4 kg pozioma- pomoc w wyborze


bnp

Recommended Posts

Witam

Nadeszła pora na zakup nadziewarki. maksymalny limit 200 zł

Kiełbasę robię sporadycznie 3-4  razy w roku po ok 3-10 kg. Może robiłbym częściej ale napychanie maszynką to porażka wiec zdecydowałem się na zakup nadziewarki

Poczytałem trochę na forum i wiem, że są zdania podzielone. wiem że podstawą jest silikonowy tłok i odpowietrznik. Z odpowietrznikiem nie będzie problemu bo sobie dorobię. sposób jest opisany na forum lub wstawię zaworek kulowy 1/8".

 

W moim limicie znalazłem 2 nadziewarki: 3kg pionową oraz 4kg poziomą.

 

http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbas-3-kg-tlok-silikonowy-2190p-i3713367746.html

 

http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbasy-4kg-silikon-tlok-maszynka-i3714266277.html

 

na forum bardziej popularna jest nadziewarka 3kg z pierwszego linka

jednak osobiście skusiłbym się na nadziewarkę poziomą 4 kg

 

Używał ktoś tej 4kg ?

 

Co wybrać  ?

 

Link to comment
Share on other sites

z przyspawaniem nie będzie problemu TIGiem się przylepi jakby co

 

@pis67

Nie było problemu z nadziewaniem ? farsz nie wychodził bokami tłoka? w miarę bez oporów korba chodziła ? i sumie najważniejsze pytanie czy to tandeta czy wystarczy mi do napchania kichy 20 kg mięsa rocznie ?

 

@ralf325

Problemy tzn chwianie się -słabe mocowanie do blatu ? o to chodzi?

Link to comment
Share on other sites

co to znaczy z jednego kawałka ?

czytałem że z kolankiem są nieco gorsze bo mięcho w nim zostaje. Źle czytałem ?

kolejna prawa to tłok

Zico podałeś linka w którym tłok jest z jakiegoś tworzywa ( teflon?) w innych nadziewarkach są tłoki z Ko pokrytych silikonem. Co jest lepsze ?

Link to comment
Share on other sites

w przypadku tej za 149 zł będziesz miał problemy Po pierwszym użyciu wymaga naprawy. Mocowanie korby jest kiepskiej jakości. Nic nie potrafię powiedzieć na temat tej drugiej, ale oglądając zdjęcia można przyjąć, że to ten sam patent. Można to naprawić dodając tuleję w którą wejdzie pozioma część korbyMiędzy korbę a wejście do tłoka. ta nadziewarka za 149 zl nie ma uszzzczelnienia tłoka, co powoduje, że farsz górą ucieka.Ta droższa wydaje się, że jest w tym zakresie lepsza

Link to comment
Share on other sites

@lechdon napisze tak . - niedowidzisz chłopie ( wystarczy zjechać na sam dół aukcji )  :D tłok  ma uszczelkę i jest wykonany jak w "hendi"  z ta różnicą , że nie ma odpowietrzenia , Co masz na myśli pisząc  "na tym samym patencie" .  Ten model jest wykonany z kawałka rury ze wspawanym dnem i w dno jest wspawane kolano więc tutaj rozszczelnienia być nie może , co do mocowania korby - no "kozak" to to nie jest , no ale cóż coś kosztem czegoś 

Link to comment
Share on other sites

bnp dokładnie jest tak jak Zico napisał tuba jest jednym elementem pospawanym na stałe nic sie tam nie rozbiera , co zapobiega wyłażeniu farszu bokami. Jak wygląda mocowanie korby nie wiem. Z chwianiem sie  idzie o to ze nabijając kiełbaske bedzie sie kiwac (co bardzo *cenzura*..) ale mysle ze wystarczy ją zamocowac przy pomocy scisków stolarskich do stołu i bedzie ok. Jak chcesz wydac jak najmniej a używał bedziesz raz czasem to zobacz jeszcze tą http://allegro.pl/nadziewarka-maszynka-szpryca-kielbasy-tlok-x3rurki-i3649078148.html  pieniądze smieszne jedyne co to mocowanie do stołu trzeba poprawic. Przykrecic ją na stałe do kawałka deseczki a deseczke sciskami do stołu.Troche tłok przeouszcza farsz ale do przezycia ale jak Zico pisał cos za cos  ogólnie daje rade ja jak miałem taką to używałem jej dodatkowo jako szynkowara. Pozdrawiam Rafał.

Link to comment
Share on other sites

Tu sie Zico nie bardzo zgodze bo takiej używałem i póki to było 10 lub 20 kg dwa razy do roku to ok dawała rade.A z tego co kolega pisze takiej własnie szuka poza tym jak nadziewa maszynką to i tak bedzie jak by sie do poloneza z malucha przesiadł :D Nie miałem złych intencji ale wypowiedziałem swoje zdanie na temat który znam bo go przerobiłem.pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

@ralf325, problem jest taki że wszystko zależy od egzemplarza... ja kupiłem i "parę kilo" zrobiłem... a mimo to teraz leży jeszcze sprawna... ale czy bym polecał? - chyba się nie odważę....

 

kiedyś poproszony o wybór nadziewarki za małe pieniądze zaryzykowałem http://www.allegromat.pl/aukcja147093 - po pierwszym wspólnym nadziewaniu miałem moralnego kaca (koszmarna praca) ale potem okazało się że jakoś daje radę... podobno :mellow:

Link to comment
Share on other sites

Panowie , napisze tak - nie będe agitował ,jednak jak miałbym wybierac , wybrął bym ta z linku który wkleiłem . Pięknie podsumował to @ralf325 

 

Kazdy ci kolego doradza w temacie o którym ma pojęcie a wybór jest twój, 

:clap:  :clap:  :clap:

Link to comment
Share on other sites

Ten wariant bez kolanka (posiadam go osobiście) można obejrzeć na fotkach. Jest o tyle lepszy według mnie, że nie posiada właśnie owego kolanka, w którym to pozostaje znaczniej więcej farszu po nadziewaniu. Natomiast co się tyczy uszczelnienienia dolnej częći tuby, to fakt. Jeżeli ktoś nie potrafi wykonać najprostszego usczelnienia przy pomocy tubki kleju do szyb samochodowych lub silikonu, to tak, ta z kolanem jest wtedy bardziej odpowiednia.

Ps. Po wielokrotnych uwagach kolegów aby pokazać jak owo uszczelnienie wygląda, zrobiłem to i proszę obejrzeć sobie moje fotki na których to właśnie przedstawiam.

Edited by sverige2
Link to comment
Share on other sites

@sveride po co coś poprawiać jak można mieć już gotowe .A co do tego jak pisałeś fakt cała operacja nie jest skomplikowana. Dodatkowo napisze tak mam "hedika" oraz taka jak ty i u mnie ( dzieki Bogu i za pozwoleniem partii ) problem nieszczelności nie wystąpił od nowości z czego jestem szczęśliwy   :tongue:

Edited by Zico
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Witam. Jestem posiadaczem nadziewarki poziomej- takiej jak w tym linku. Wypychanie farszu koło tłoka towarzyszy każdemu nadziewaniu, a najbardziej przy kabanosach. Z tego co mi sie wydaje to na starcie trzeba wymienić cała podstawe na jakąś grubą blachę, bo ta przy obciażeniu się wygina i środek blachy idzie w góre, robi sie szczelinka koło tłoka i... Po jakimś czasie zamknięcie przyspawane do rury się wygina i przy nadziewaniu robi sie PSTRYK! I nadziewarka otwarta. Edited by Markerus
Link to comment
Share on other sites

Moja nadziewarka jest 3 kg,jestem z niej zadowolona,szybko nadziewa sie nia jelita, niestety ma 2 minusy, slabe przykrecenie lejka i drugi ze 

silikonowy tlok po pierwszym uzyciu zaszedl krwia od kaszanki i nie moge tego usunac, dobrze by bylo gdyby takie tloki byly dostepne w sprzedazy osobne , nie wiem czy to ci pomoze w wyborze kupna, pozdrawiam.

 

 

post-60407-0-71771500-1385470132_thumb.jpg  nadziewarka stalowa , dosc ciezka (5kg)

 

post-60407-0-06801300-1385470190_thumb.jpg  zabrudzony tlok

 

post-60407-0-73051800-1385470243_thumb.jpg dno nadziewarki bardzo grube

 

 

Link to comment
Share on other sites

tlok po pierwszym uzyciu zaszedl krwia od kaszanki i nie moge tego usunac,

Jak będziesz miała przerwę w wyrobach to wrzuć tłok do wody z proszkiem enzymatycznym typu E i zapomnij o tłoku. No, może nie zupełnie. Codziennie nim pomerdaj troszeczkę w tym roztworze. Możesz do kąpieli wycisnąć dodatkowo sok ze świeżego ananasa.

Edited by EAnna
Link to comment
Share on other sites

 

tlok po pierwszym uzyciu zaszedl krwia od kaszanki i nie moge tego usunac,

Jak będziesz miała przerwę w wyrobach to wrzuć tłok do wody z proszkiem enzymatycznym typu E i zapomnij o tłoku. No, może nie zupełnie. Codziennie nim pomerdaj troszeczkę w tym roztworze. Możesz do kąpieli wycisnąć dodatkowo sok ze świeżego ananasa.

 

EAnna  dzieki za porade zrobie tak jak mowisz i mam nadzieje ze podziala,pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

 

 

mam nadzieje ze podziala,

Sok z ananasa powinien być żywy, tzn. szczypiący w ustach. Taki sok zawiera enzymy, które podtrawiają białka. Jeżeli owoc ananasa jest napromieniowany w celach komercyjnych, to do proponowanego zastosowania się nie nadaje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...