Maxell Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 :Przepis na nadzienie z kaszy gryczanej do gęsi lub kaczki. Składniki: - 30 dag kaszy gryczanej- 3-4 suszone grzyby- 3 jajka- wątróbka z gęsi + kilka drobiowych/kurczak,indyk,jak się uda to kacze i gęsie wskazane najbardziej (żołądek, serce, jakieś resztki mięsa pozostałego bez przydziału po luzowaniu)- tłuszcz z gęsi lub dwie łyżki masła- 2 łyżki pietruszki ,łyżka koperku- 2 cebule (jeżeli szalotki to 4)- 1 cebula z wetkniętymi 2-3 goździkami (do wywaru)- włoszczyzna do wywaru (bez kapusty)- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie:1. Kaszę zacieramy białkiem i suszymy.2. Grzyby moczymy na noc w ciepłej wodzie, ze skrzydeł, szyi, żołądka, serca, włoszczyzny, cebuli z goździkami, grzybów gotujemy "mocny" wywar. Wyjmujemy skrzydła, podróbka i grzyby. Do wywaru wsypujemy kaszę,zagotowujemy i pod kołderkę, niech sobie powoli dochodzi.3. Stapiamy tłuszcz lub rozgrzewamy masło i dusimy cebulkę .Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę wątróbki (nie wszystkie).Chwilę dusimy i schładzamy.4. Mięso obrane z kości skrzydeł, szyi, wspomniane wyżej resztki mięska, pozostałe wątróbki, żołądek, serce mielimy. Dodajemy kaszę, pokrojone grzybki, uduszoną z wątróbką cebulkę, żółtka z 3 jaj, pietruszkę, koperek i pianę ubitą z pozostałych 2 białek. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. A potem nadziewamy, zaszywamy i pieczemy.Uwaga:Nadzienie nie jest ścisłe i nie daje się kroić w plastry, służy jako dodatek do gęsiny zamiast np.ziemniaków.Jeżeli ktoś chce uzyskać bardziej ścisłe, nie należy zacierać kaszy białkiem i do nadzienia dodać bułkę tartą lub namoczoną i zmieloną z pozostałymi składnikami.No to kolejny nazbyt skomplikowany przepis mam na koncie.Moczenie w wodzie z dodatkiem soli lub bez jest jednak stosowane przez większą ilość forumowiczów niż moja skromna osoba .Trzy gęsi na świniobiciu też były moczone w źródlanej wodzie przez ok.10 godz. Potem osuszone i natarte solą pieprzem, majerankiem i czosnkiem dojrzewały kolejne dni. Smacznego.Kruszynka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jondek Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Gęsie Jadło:http://vod.tvp.pl/audycje/kulinaria/okrasa-lamie-przepisy/wideo/16112013/12827157 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wies Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 sorry ale nie wiem jak się zaciera kaszę .proszę o więcej szczegółów bo jestem laikiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
renesi Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Wies Zacieranie kaszy białkiem delikatnie ubić włożyć kaszę wymieszać tak by każde ziarenko było oblepione białkiem do rozgrzanego garnka włożyć kaszę i prażyć 3 min ciągle mieszając kasza ma znów stać się sypka potem zalać wodą i ugotować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 (edited) Kruszynka w innym wątku (luzowanie gęsi ) podał jak zaciera kaszę. Jagra to jest bardzo prosta sprawa.Sypiesz kaszę do miseczki,lub głębokiego talerza ,dodajesz białko /może być całe jajo/ dokładnie mieszasz tak by ziarenka kaszy pokryły się białkiem.Wykładasz na deskę lub duży płaski talerz , tak by warstwa była jak najcieńsza i suszysz .Od czasu do czasu trzeba rozdrabniać widelcem by ziarna nawzajem się nie zlepiały.Podczas gotowania kaszy ziarenka otoczone osłonką z białka nie zlepiają się a kaszę trudno rozgotować. Edited November 17, 2013 by Gonzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Ja jeszcze daję mięso mielone żurawinę dużo pietruszki i kaszę i i jest malina Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 :Przepis na nadzienie z kaszy gryczanej do gęsi lub kaczki. Oj Na zdjęciu to chyba kurczak pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.