Jump to content

Przepis Kruszynki na super nadzienie do gęsi lub kaczki


Maxell

Recommended Posts

:

Przepis na nadzienie z kaszy gryczanej do gęsi lub kaczki.

 

post-39694-0-37526200-1384681967_thumb.jpg

Składniki:

 

- 30 dag kaszy gryczanej
- 3-4 suszone grzyby
- 3 jajka
- wątróbka z gęsi + kilka drobiowych/kurczak,indyk,jak się uda to kacze i gęsie wskazane najbardziej   (żołądek, serce, jakieś resztki mięsa pozostałego bez przydziału po luzowaniu)
- tłuszcz z gęsi lub dwie łyżki masła
- 2 łyżki pietruszki ,łyżka koperku
- 2 cebule (jeżeli szalotki to 4)
- 1 cebula z wetkniętymi 2-3 goździkami (do wywaru)
- włoszczyzna do wywaru (bez kapusty)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek

 

Wykonanie:

1. Kaszę zacieramy białkiem i suszymy.

2. Grzyby moczymy na noc w ciepłej wodzie, ze skrzydeł, szyi, żołądka, serca, włoszczyzny, cebuli z goździkami, grzybów gotujemy "mocny" wywar. Wyjmujemy skrzydła, podróbka i grzyby. Do wywaru wsypujemy kaszę,zagotowujemy i pod kołderkę, niech sobie powoli dochodzi.

3. Stapiamy tłuszcz lub rozgrzewamy masło i dusimy cebulkę .Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę wątróbki (nie wszystkie).Chwilę dusimy i schładzamy.

4. Mięso obrane z kości skrzydeł, szyi, wspomniane wyżej resztki mięska, pozostałe wątróbki, żołądek, serce mielimy. Dodajemy kaszę, pokrojone grzybki, uduszoną z wątróbką cebulkę, żółtka z 3 jaj, pietruszkę, koperek i pianę ubitą z pozostałych 2 białek. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. A potem nadziewamy, zaszywamy i pieczemy.

Uwaga:

Nadzienie nie jest ścisłe i nie daje się kroić w plastry, służy jako dodatek do gęsiny zamiast np.ziemniaków.

Jeżeli ktoś chce uzyskać bardziej ścisłe, nie należy zacierać kaszy białkiem i do nadzienia dodać bułkę tartą lub namoczoną i zmieloną z pozostałymi składnikami.

No to kolejny nazbyt skomplikowany przepis mam na koncie.

Moczenie w wodzie z dodatkiem soli lub bez jest jednak stosowane przez większą ilość forumowiczów niż moja skromna osoba .Trzy gęsi na świniobiciu też były moczone w źródlanej wodzie przez ok.10 godz. Potem osuszone i natarte solą pieprzem, majerankiem i czosnkiem dojrzewały kolejne dni.

 

Smacznego.

Kruszynka

Link to comment
Share on other sites

Kruszynka w innym wątku (luzowanie gęsi ) podał jak zaciera kaszę.

 

Jagra to jest bardzo prosta sprawa.Sypiesz kaszę do miseczki,lub głębokiego talerza ,dodajesz białko /może być całe jajo/ dokładnie mieszasz tak by ziarenka kaszy pokryły się białkiem.Wykładasz na deskę lub duży płaski talerz , tak by warstwa była jak najcieńsza i suszysz .Od czasu do czasu trzeba rozdrabniać widelcem by ziarna nawzajem się nie zlepiały.Podczas gotowania kaszy ziarenka otoczone osłonką z białka nie zlepiają się a kaszę trudno rozgotować.

Edited by Gonzo
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...