Jump to content

Wędzonki z dzika.


tubis3

Recommended Posts

Witam wszstkich (dziko)zadymiarzy.

Od tygodnia mrożę mięsko z dzika. Karkówka, schaby i szynki. Karkówka oczywiście pójdzie do kiełbaski. Ale szyneczki i schabiki są takie ładne że szkoda ich "ruszać" i tu mój pomysł aby je w całosci uwędzić. Jak wychodzi takie mieso zrobione w ten sposób? Jak trzeba je peklować, tak jak wieprzowine? Prosze o porady?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jak wychodzi takie mieso zrobione w ten sposób? Jak trzeba je peklować, tak jak wieprzowine? Prosze o porady?

 

Proponuję karkówkę i szynkę dodać do kiełbasy a polędwice (schab bez kości ) i polędwiczkę uwędzić w 45-55C i nie parzyć .Nie słuchaj rad w stylu jak wp. bo to zupełnie inne mięso.

Link to comment
Share on other sites

szyneczki i schabiki są takie ładne że szkoda ich "ruszać" i tu mój pomysł aby je w całosci uwędzić. Jak wychodzi takie mieso zrobione w ten sposób?

 

Możesz zrobić wg przepisu na szynkę Szczepana:

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/813-szynka-szczepana/#entry13368 

Szyneczka wychodzi cud-miód; tutaj masz zdjęcia szynki z dzika:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page-2?do=findComment&comment=264174

Zrezygnuj jednak z tego nadzienia, które jest w przepisie Szczepana. Dobrze radzę. Robiłam i tak i tak. Wg mnie to najlepszy przepis na szynke z dzika, tylko bez tego nadzienia.

Edited by EAnna
Link to comment
Share on other sites

Dziekuję wam za te porady.

 

 

 

a moja rada na niedaleką przyszłość . 6-8 grudnia jest kurs " dziczyzna " . Jeśli jeszcze nie jesteś zapisany to : http://wedlinydomowe...grudnia-2013-r/ masz szansę no i blisko

 

Na ten kurs wybiera się mój sąsiad, a ja niestety nie mogę jechać. Napewno sporo się tam nauczy więc potem skorzystam z jego wiedzy jaką tam nabędzie. :)

Dziś już aptrzyłem i mąsko mi się ładnie rozmroziło i teraz się moczy. Wieczorem je zapekluję i odstawię na dwa tygodnie. Taki czas chyba powinien wystarczyć?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...