tubis3 Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Witam wszstkich (dziko)zadymiarzy.Od tygodnia mrożę mięsko z dzika. Karkówka, schaby i szynki. Karkówka oczywiście pójdzie do kiełbaski. Ale szyneczki i schabiki są takie ładne że szkoda ich "ruszać" i tu mój pomysł aby je w całosci uwędzić. Jak wychodzi takie mieso zrobione w ten sposób? Jak trzeba je peklować, tak jak wieprzowine? Prosze o porady? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Tak jak wp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Jak wychodzi takie mieso zrobione w ten sposób? Jak trzeba je peklować, tak jak wieprzowine? Prosze o porady? Proponuję karkówkę i szynkę dodać do kiełbasy a polędwice (schab bez kości ) i polędwiczkę uwędzić w 45-55C i nie parzyć .Nie słuchaj rad w stylu jak wp. bo to zupełnie inne mięso. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Arek... spec odpowiedział jak peklować a nie jak smakuje...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Arek... spec odpowiedział jak peklować a nie jak smakuje...... Nie jestem tak do końca o tym przekonany .Różnie to można odebrać.Pytań jest kilka a spec nie zacytował na co odpowiada.Jeśli idzie o peklowanie to rzeczywiście można dzika traktować jak wp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 (edited) szyneczki i schabiki są takie ładne że szkoda ich "ruszać" i tu mój pomysł aby je w całosci uwędzić. Jak wychodzi takie mieso zrobione w ten sposób? Możesz zrobić wg przepisu na szynkę Szczepana: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/813-szynka-szczepana/#entry13368 Szyneczka wychodzi cud-miód; tutaj masz zdjęcia szynki z dzika:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page-2?do=findComment&comment=264174Zrezygnuj jednak z tego nadzienia, które jest w przepisie Szczepana. Dobrze radzę. Robiłam i tak i tak. Wg mnie to najlepszy przepis na szynke z dzika, tylko bez tego nadzienia. Edited November 17, 2013 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Prosze o porady? a moja rada na niedaleką przyszłość . 6-8 grudnia jest kurs " dziczyzna " . Jeśli jeszcze nie jesteś zapisany to : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8513-kurs-dziczyzna-w-dniach-6-8-grudnia-2013-r/ masz szansę no i blisko . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tubis3 Posted November 18, 2013 Author Report Share Posted November 18, 2013 Dziekuję wam za te porady. a moja rada na niedaleką przyszłość . 6-8 grudnia jest kurs " dziczyzna " . Jeśli jeszcze nie jesteś zapisany to : http://wedlinydomowe...grudnia-2013-r/ masz szansę no i blisko Na ten kurs wybiera się mój sąsiad, a ja niestety nie mogę jechać. Napewno sporo się tam nauczy więc potem skorzystam z jego wiedzy jaką tam nabędzie. Dziś już aptrzyłem i mąsko mi się ładnie rozmroziło i teraz się moczy. Wieczorem je zapekluję i odstawię na dwa tygodnie. Taki czas chyba powinien wystarczyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.