bnp Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Witammam mały dylemat, otóż parę dni temu szykowałem się do kabanosów, przygotowałem jelita-> wymoczyłem w wodzie ale z racji opóźniającej się dostawy nadziewarki musiałem ponownie osuszyć i zasolić jelita. Po 2 dniach w lodówce jelita zmieniły zapach na nieco mniej przyjemy- inny niż "świeże" . Nie walą zepsutym mięsem ale jak to ja mówię- są podejrzane -jakby lekki amoniak i tu pytanie: w kanał czy da radę to zjeść bez bólów brzucha ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Dobrze je wymocz, przelej wodą i sprawdź zapach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted November 23, 2013 Author Report Share Posted November 23, 2013 i co dalej jak się zmniejszy intensywność to użyć ?najprawdopodobniej po wymoczeniu w wodzie, bakterie się zaczęły budzić mimo ponownego zasolenia...może zrobić małego batona i zaparzyć, spróbować?nie kombinowałbym ale jelita na kabanosy mam dostępne tylko przez neta i nie dojdą mi na planowane wędzenie ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Sam sobie odpowiedziałeś. Zrób jak piszesz, a będzie ok.Wodę do moczenia możesz lekko zasolić (max. 1-1,5%). I zrób próbę z kiełbaską. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted November 23, 2013 Author Report Share Posted November 23, 2013 tak zrobię, pisałem bo myślałem że ktoś miał podobny problem ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts