Jump to content

Wyroby by Damianek77


Damianek77

Recommended Posts

Witam Wszystkich

 

Wkońcu wrzucam swoje wyroby :) Powędziłem trochę, na podstawie Waszych przepisów  i równiez chciałbym pokazać swoje wyroby. Bardzo dziękuje za pomoc i za stronę internetową oraz mozliwość nauki od Pasjonatów wędzenia.



Dodano: 24 listopad 2013 - 15:17

Wrzucam zdjęcia z wędzenia ryb: halibut i pstrąg



Dodano: 24 listopad 2013 - 15:18

Wędzenie pstrąga i węgorza



Dodano: 24 listopad 2013 - 15:19

Kiełbasa Polska



Dodano: 24 listopad 2013 - 15:21

Wedzenie szynki, schabu,boczku i piersi z kurczaka.



Dodano: 24 listopad 2013 - 15:23

To są zdjęcia z moich wyrobów od lipca do listopada tego roku.

post-58864-0-23108700-1385300461_thumb.jpg

post-58864-0-65392400-1385300584_thumb.jpg

post-58864-0-51605300-1385302036_thumb.jpg

post-58864-0-93174800-1385302205_thumb.jpg

post-58864-0-06505900-1385302238_thumb.jpg

post-58864-0-09765900-1385302261_thumb.jpg

post-58864-0-88827800-1385302574_thumb.jpg

post-58864-0-29563200-1385302643_thumb.jpg

post-58864-0-85229800-1385302673_thumb.jpg

post-58864-0-85733400-1385302695_thumb.jpg

post-58864-0-10828400-1385302866_thumb.jpg

post-58864-0-78158000-1385302878_thumb.jpg

post-58864-0-24111200-1385302973_thumb.jpg

post-58864-0-25689100-1385303009_thumb.jpg

post-58864-0-54993200-1385303018_thumb.jpg

post-58864-0-52239300-1385303027_thumb.jpg

post-58864-0-66883000-1385303035_thumb.jpg

post-58864-0-30488100-1385303044_thumb.jpg

post-58864-0-40946800-1385303055_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 95
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

@Damianek77,

Coś grudkowaty wygląda ten skrzep w formie. Oby się nie rozsypał.

Czy był dogrzewany?

Tak po tym jak sie skrzep zrobił dogrzewałem do 45 stopni , powinienem dogrzewać ?

 

Dodano: 24 listopad 2013 - 20:39

A z jakiego mleka te oscypki.

Miałem dostęp do mleka krowiego bezpośrednio od gospodarza 20l .

 

Dodano: 24 listopad 2013 - 20:46

 

To są zdjęcia z moich wyrobów od lipca do listopada tego roku.

Musisz popracować jeszcze nad wędzeniem drób i ryby ok(halibut nie bardzo).Kiełbasa w miarę,ale wędzonki kolor powinien być lepszy,chyba że foto przekłamuje to sorki.

Troszkę mam słaby aparat i  za ciemno niekiedy te zdjęcia robi i mało wyraźnie, drób to było moje pierwsze wędzenie :)  Macie rację z tymi pierwszymi zdjęciami dot. nóżek kurczaka i halibuta , błąd wyeliminowałem , zrobiłem daszek na rurę przez który idzie dym i teraz równomiernie wędzi.

Link to comment
Share on other sites

 

Miałem dostęp do mleka krowiego bezpośrednio od gospodarza 20l

 

 To daleko do oscypka.

 

Nazwijmy to krowi oscypek :) Chociaż górale ponoć tez już robią na dwa sposoby czyli  wykorzystują mleko krowie i owcze, bo te owcze są za drogie dla turystów. Wiadomo z owcy inny smak i jakość , ja nie mam takie dostępu do mleka.

Link to comment
Share on other sites

Gdzie złapałeś te ładne węgorze  :)

Tutaj jest wątek do węgorza , jak będziesz chciał zamówić to możemy się podzielić węgorzami , węgorz jest przesyłany w paczce w lodzie, węgorza jest 10kg (cena za 1 kg 80 zł)  w paczce i możemy się podzielić , w zależności ile będziesz chciał i ja się popytam znajomych to bym uwędził na święta dla siebie i znajomych.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupic-wegorze/?hl=w%C4%99gorz&do=findComment&comment=282439

Link to comment
Share on other sites

 

 

po tym jak sie skrzep zrobił dogrzewałem do 45 stopni , powinienem dogrzewać ?

 

A skąd miałeś taki przepis?

Powinieneś dogrzewać w temp 55-60C, potem kilka razy wyciskać i powtórka, zresztą poczytaj w wątku o oscypkach.

Poza tym po co soliłeś "górę" serka, sama solonka w zupełności wystarczy.

 

A najważniejsze w całej tej zabawie, jaka była jędrność skrzepu.

:cool:

Link to comment
Share on other sites

Chociaż górale ponoć tez już robią na dwa sposoby 

 

Nie ponoć i nie już, bo zawsze robili z mleka krowiego dla turystów, łyżkę soli więcej i jazda. Dzięki temu, że oscypek jest nazwą chronioną, muszą pisać na straganach, że krowie i teraz to co przez lata sprzedawali jako oscypki, nazywa się ser górski wędzony, pewnie nie tylko tak.

Link to comment
Share on other sites

 

po tym jak sie skrzep zrobił dogrzewałem do 45 stopni , powinienem dogrzewać ?

 

A skąd miałeś taki przepis?

Powinieneś dogrzewać w temp 55-60C, potem kilka razy wyciskać i powtórka, zresztą poczytaj w wątku o oscypkach.

Poza tym po co soliłeś "górę" serka, sama solonka w zupełności wystarczy.

 

A najważniejsze w całej tej zabawie, jaka była jędrność skrzepu.

:cool:

 

Robiłem według przepisu chłopaków z forum:

 
Dogrzewałem w temperaturze 45 stopni według przepisu.

Wyciskać to wyciskałem po wyciągnięciu z dogrzania i bez solenia wrzucalem do solanki, według przepisu chłopaków, niestety po 2 godzinach zauważyłem że małe oscypki mleczne się zaczynają w solance rozpadać wiec wkładałem tylko na max 30 min i następnie potem próbowałem te oscypki i były smaczne po osuszeniu i uwedzeniu. Serki nie były tak mocno słone ale za to smaczne były.

 

Dodano: 29 listopad 2013 - 12:44

 

Widok po wędzeniu oscypa krowiego

W jakiej temperaturze wędziłeś te oscypki? Na moje oko temperatura musiała Ci podskoczyc powyzej 45C, wygladają na przypieczone, znam z autopsji :)

 

Starałem się max do 40 stopni ,ale z tego co widzę troszkę się potopiły , bo ułożyłem na siatce , myślę że muszę postawic na jakimś np drewienku na siatce.

 

Dodano: 29 listopad 2013 - 12:56

 

Chociaż górale ponoć tez już robią na dwa sposoby 

 

Nie ponoć i nie już, bo zawsze robili z mleka krowiego dla turystów, łyżkę soli więcej i jazda. Dzięki temu, że oscypek jest nazwą chronioną, muszą pisać na straganach, że krowie i teraz to co przez lata sprzedawali jako oscypki, nazywa się ser górski wędzony, pewnie nie tylko tak.

 

:))))) No to się skończyły oscypki z owcy dla turystów :)

Link to comment
Share on other sites

utrzymanie temperatury jest bardzo ważne, jezeli pojdzie za wysoko to je przypieczesz, przez co bedą twarde, kruche i gorzkie w samku, że już o braku skrzpienia w zebach nie wspomnę.

 

No własnie po wędzeniu małe jak i duże krowie oscypki były  delikatne i miękkie i bardzo smaczne , tylko widzisz od spodu się lekko topiły w trakcie wędzenia bo nie postawiłem na deseczce tylko na siatce.  Będę uważał również na temperaturę.

Link to comment
Share on other sites

Moje wino z czarnej porzeczki ( identycznie robię dla winogrona, które również właśnie się robi) - tegoroczny zbiór (lipiec 2013) .

 

Przepis :

banaiak na wino 50l

38l  - woda

12kg - czarnej porzeczki   

8-10kg - cukru  - zależy jakie ma być słodkie wino

 

Do baniaka wlewamy wodę 36l i wrzucamy lekko pognieciona czarną porzeczkę bez szypułek . 2l wody rozrabiamy z 4 kg cukru na wolnym ogniu , studzimy i wlewamy do baniaka i odstawiamy na 2 tygodnie . Winko się w tym czasie robi natępnie co 2 tyg. odlewamy 2l wina i dodajemy 2kg cukru gotują na wolnym ogniu aby cukier się rozpuścił i odstawiamy aż będzie zimne , nastepnie wlewamy do baniaka z winem. Za kolejne 2 tyg. powtarzamy czynność z cukrem i czekamy 2 tyg. aż wino popracuje i sprawdzamy jaki jest smak, jeśli jest za mało słodkie to dodajemy kolejny raz cukier jak poprzednio.

 

Po 2,5-3 miesiącach wyciągamy owoce czarnej porzeczki zostawiając jedynie wino w baniaku i wino sobie dalej pracuje i się klaruje :) Oczywiście ze 2 miechy niech tak chociaż postoi i nie podpijać :) A poźniej to już kto jak woli czy rozlewać czy nie , czy zostawić nadal w baniaku :)

 

post-58864-0-25959600-1385753293_thumb.jpg

post-58864-0-12523900-1385753305_thumb.jpg

post-58864-0-99018800-1385753315_thumb.jpg

post-58864-0-87835500-1385753323_thumb.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...