Damianek77 Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 Witam Wszystkich Wkońcu wrzucam swoje wyroby Powędziłem trochę, na podstawie Waszych przepisów i równiez chciałbym pokazać swoje wyroby. Bardzo dziękuje za pomoc i za stronę internetową oraz mozliwość nauki od Pasjonatów wędzenia.Dodano: 24 listopad 2013 - 15:17Wrzucam zdjęcia z wędzenia ryb: halibut i pstrągDodano: 24 listopad 2013 - 15:18Wędzenie pstrąga i węgorzaDodano: 24 listopad 2013 - 15:19Kiełbasa PolskaDodano: 24 listopad 2013 - 15:21Wedzenie szynki, schabu,boczku i piersi z kurczaka.Dodano: 24 listopad 2013 - 15:23To są zdjęcia z moich wyrobów od lipca do listopada tego roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 Jak chcesz by zdjęcie było pod określonym tekstem, to przed jego wrzuceniem ustaw w tym miejscu kursor myszki.Wyroby bardzo ładne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek77 Posted November 24, 2013 Author Report Share Posted November 24, 2013 Dzisiejsze oscypki przygotowane na wędzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan30 Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 A z jakiego mleka te oscypki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 (edited) @Damianek77,Coś grudkowaty wygląda ten skrzep w formie. Oby się nie rozsypał.Czy był dogrzewany? Edited November 24, 2013 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 To są zdjęcia z moich wyrobów od lipca do listopada tego roku.Musisz popracować jeszcze nad wędzeniem drób i ryby ok(halibut nie bardzo).Kiełbasa w miarę,ale wędzonki kolor powinien być lepszy,chyba że foto przekłamuje to sorki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek77 Posted November 24, 2013 Author Report Share Posted November 24, 2013 @Damianek77,Coś grudkowaty wygląda ten skrzep w formie. Oby się nie rozsypał.Czy był dogrzewany?Tak po tym jak sie skrzep zrobił dogrzewałem do 45 stopni , powinienem dogrzewać ? Dodano: 24 listopad 2013 - 20:39A z jakiego mleka te oscypki.Miałem dostęp do mleka krowiego bezpośrednio od gospodarza 20l . Dodano: 24 listopad 2013 - 20:46 To są zdjęcia z moich wyrobów od lipca do listopada tego roku.Musisz popracować jeszcze nad wędzeniem drób i ryby ok(halibut nie bardzo).Kiełbasa w miarę,ale wędzonki kolor powinien być lepszy,chyba że foto przekłamuje to sorki.Troszkę mam słaby aparat i za ciemno niekiedy te zdjęcia robi i mało wyraźnie, drób to było moje pierwsze wędzenie Macie rację z tymi pierwszymi zdjęciami dot. nóżek kurczaka i halibuta , błąd wyeliminowałem , zrobiłem daszek na rurę przez który idzie dym i teraz równomiernie wędzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan30 Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Miałem dostęp do mleka krowiego bezpośrednio od gospodarza 20l To daleko do oscypka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek77 Posted November 25, 2013 Author Report Share Posted November 25, 2013 Miałem dostęp do mleka krowiego bezpośrednio od gospodarza 20l To daleko do oscypka. Nazwijmy to krowi oscypek Chociaż górale ponoć tez już robią na dwa sposoby czyli wykorzystują mleko krowie i owcze, bo te owcze są za drogie dla turystów. Wiadomo z owcy inny smak i jakość , ja nie mam takie dostępu do mleka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek77 Posted November 25, 2013 Author Report Share Posted November 25, 2013 Widok po wędzeniu oscypa krowiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek77 Posted November 26, 2013 Author Report Share Posted November 26, 2013 Wędzenie węgorza, halibuta, pstrąga i łososia: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
renesi Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 ładne masz te rybki od samego rana kusicie dziś rybkami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek77 Posted November 26, 2013 Author Report Share Posted November 26, 2013 ładne masz te rybki od samego rana kusicie dziś rybkami A dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Gdzie złapałeś te ładne węgorze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek77 Posted November 27, 2013 Author Report Share Posted November 27, 2013 Gdzie złapałeś te ładne węgorze Tutaj jest wątek do węgorza , jak będziesz chciał zamówić to możemy się podzielić węgorzami , węgorz jest przesyłany w paczce w lodzie, węgorza jest 10kg (cena za 1 kg 80 zł) w paczce i możemy się podzielić , w zależności ile będziesz chciał i ja się popytam znajomych to bym uwędził na święta dla siebie i znajomych. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupic-wegorze/?hl=w%C4%99gorz&do=findComment&comment=282439 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 po tym jak sie skrzep zrobił dogrzewałem do 45 stopni , powinienem dogrzewać ? A skąd miałeś taki przepis?Powinieneś dogrzewać w temp 55-60C, potem kilka razy wyciskać i powtórka, zresztą poczytaj w wątku o oscypkach.Poza tym po co soliłeś "górę" serka, sama solonka w zupełności wystarczy. A najważniejsze w całej tej zabawie, jaka była jędrność skrzepu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Chociaż górale ponoć tez już robią na dwa sposoby Nie ponoć i nie już, bo zawsze robili z mleka krowiego dla turystów, łyżkę soli więcej i jazda. Dzięki temu, że oscypek jest nazwą chronioną, muszą pisać na straganach, że krowie i teraz to co przez lata sprzedawali jako oscypki, nazywa się ser górski wędzony, pewnie nie tylko tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tubis3 Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Widok po wędzeniu oscypa krowiego W jakiej temperaturze wędziłeś te oscypki? Na moje oko temperatura musiała Ci podskoczyc powyzej 45C, wygladają na przypieczone, znam z autopsji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek77 Posted November 29, 2013 Author Report Share Posted November 29, 2013 po tym jak sie skrzep zrobił dogrzewałem do 45 stopni , powinienem dogrzewać ? A skąd miałeś taki przepis?Powinieneś dogrzewać w temp 55-60C, potem kilka razy wyciskać i powtórka, zresztą poczytaj w wątku o oscypkach.Poza tym po co soliłeś "górę" serka, sama solonka w zupełności wystarczy. A najważniejsze w całej tej zabawie, jaka była jędrność skrzepu. Robiłem według przepisu chłopaków z forum:http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie/1641-wspolnie-z-beiot-em-robimy-serki-a-la-oscypek Dogrzewałem w temperaturze 45 stopni według przepisu.Wyciskać to wyciskałem po wyciągnięciu z dogrzania i bez solenia wrzucalem do solanki, według przepisu chłopaków, niestety po 2 godzinach zauważyłem że małe oscypki mleczne się zaczynają w solance rozpadać wiec wkładałem tylko na max 30 min i następnie potem próbowałem te oscypki i były smaczne po osuszeniu i uwedzeniu. Serki nie były tak mocno słone ale za to smaczne były. Dodano: 29 listopad 2013 - 12:44 Widok po wędzeniu oscypa krowiegoW jakiej temperaturze wędziłeś te oscypki? Na moje oko temperatura musiała Ci podskoczyc powyzej 45C, wygladają na przypieczone, znam z autopsji Starałem się max do 40 stopni ,ale z tego co widzę troszkę się potopiły , bo ułożyłem na siatce , myślę że muszę postawic na jakimś np drewienku na siatce. Dodano: 29 listopad 2013 - 12:56 Chociaż górale ponoć tez już robią na dwa sposoby Nie ponoć i nie już, bo zawsze robili z mleka krowiego dla turystów, łyżkę soli więcej i jazda. Dzięki temu, że oscypek jest nazwą chronioną, muszą pisać na straganach, że krowie i teraz to co przez lata sprzedawali jako oscypki, nazywa się ser górski wędzony, pewnie nie tylko tak. )))) No to się skończyły oscypki z owcy dla turystów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tubis3 Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 utrzymanie temperatury jest bardzo ważne, jezeli pojdzie za wysoko to je przypieczesz, przez co bedą twarde, kruche i gorzkie w samku, że już o braku skrzpienia w zebach nie wspomnę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek77 Posted November 29, 2013 Author Report Share Posted November 29, 2013 utrzymanie temperatury jest bardzo ważne, jezeli pojdzie za wysoko to je przypieczesz, przez co bedą twarde, kruche i gorzkie w samku, że już o braku skrzpienia w zebach nie wspomnę. No własnie po wędzeniu małe jak i duże krowie oscypki były delikatne i miękkie i bardzo smaczne , tylko widzisz od spodu się lekko topiły w trakcie wędzenia bo nie postawiłem na deseczce tylko na siatce. Będę uważał również na temperaturę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek77 Posted November 29, 2013 Author Report Share Posted November 29, 2013 Moje wino z czarnej porzeczki ( identycznie robię dla winogrona, które również właśnie się robi) - tegoroczny zbiór (lipiec 2013) . Przepis :banaiak na wino 50l38l - woda12kg - czarnej porzeczki 8-10kg - cukru - zależy jakie ma być słodkie wino Do baniaka wlewamy wodę 36l i wrzucamy lekko pognieciona czarną porzeczkę bez szypułek . 2l wody rozrabiamy z 4 kg cukru na wolnym ogniu , studzimy i wlewamy do baniaka i odstawiamy na 2 tygodnie . Winko się w tym czasie robi natępnie co 2 tyg. odlewamy 2l wina i dodajemy 2kg cukru gotują na wolnym ogniu aby cukier się rozpuścił i odstawiamy aż będzie zimne , nastepnie wlewamy do baniaka z winem. Za kolejne 2 tyg. powtarzamy czynność z cukrem i czekamy 2 tyg. aż wino popracuje i sprawdzamy jaki jest smak, jeśli jest za mało słodkie to dodajemy kolejny raz cukier jak poprzednio. Po 2,5-3 miesiącach wyciągamy owoce czarnej porzeczki zostawiając jedynie wino w baniaku i wino sobie dalej pracuje i się klaruje Oczywiście ze 2 miechy niech tak chociaż postoi i nie podpijać A poźniej to już kto jak woli czy rozlewać czy nie , czy zostawić nadal w baniaku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted November 30, 2013 Report Share Posted November 30, 2013 A gdzie drożdże ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted November 30, 2013 Report Share Posted November 30, 2013 A gdzie drożdże ??? dzikie pewnikiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek77 Posted November 30, 2013 Author Report Share Posted November 30, 2013 A gdzie drożdże ???Żadnych drożdży !!!!!! Badziewia do wina nie dodaje , o wiele lepsze smaki i naturalnie robione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts