Michał Koperski Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 tu zamieszczę moje kiełbasy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Czesc Michal , potrzebuje porady,mam trudnosci z kupnem sloniny i dosc tlustego miesa, czy mozna dodac wywar z kosci , skorki i odkrawkiz miesa wszystko zmielone blenderem? czy wywar dodaje sie zimny czy letni ( zamiast wody), do kielbasy,pozdrawiami czekam na odpowiedz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted November 25, 2013 Author Report Share Posted November 25, 2013 Wow wow momencik. Ty robisz pasztet czy kiełbasę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Chce zrobic kielbase Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted November 25, 2013 Author Report Share Posted November 25, 2013 Powiedz jaką chcesz zrobić kiełbasę? podaj przepis. Po co ci słonina? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Mnie chodzi czym zastapic tluste mieso bo tutaj to nie jest latwo kupic, jest tylko wiecej chudego,a mysle zrobic slaska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Mnie chodzi czym zastapic tluste mieso bo tutaj to nie jest latwo kupic, jest tylko wiecej chudego, Raczej niczym nie zastąpisz. Zrób kiełbasę z przepisu na chudy wyrób.Np. lisiecką lub szynkową. Dodano: 25 listopad 2013 - 23:57Tłuszcz nie skleja kiełbasy. Dodanie skórek i wywaru z nich spowoduje, że kiełbasy będą jak pały ZOMO. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Osobiście polecam lisiecką.. Robiłam ..i była hitem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 lisiecka pyszna kielbaska tez polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted December 16, 2013 Author Report Share Posted December 16, 2013 Jak już wspomniałem przy opisie kiszki pasztetowej, równolegle robiłem kiełbasę krakowską by Miro. Przy tej okazji wystąpiłem w prezencie od Mirka - fartuch masarski. Jeszcze raz dziękuje Zakupiłem 1,5 kg wp II - łopatka.Po klasyfikacji do produkcji użyłem 0,6 kg wp I i 0,4 wp II i III - tłuste, ścięgna, błony. Zapeklowałem na 3 doby każde mięso osobno przyjmując 20 gr/kgPo czym wp I pokroiłem w kostkę a wp II i III potraktowałem sitkiem 4 mm dwa razy. Dodałem 100 ml wody, przyprawy: pieprz świeżo mielony, kolendra - 2 gr, czosnek 6 gr i łyżeczkę majeranku. I dalej było to co przepowiadał Mirek. Oj rączki bolały Dalej to już prościzna. Farsz nadziałem w osłonke fibrusową i do sadzenia w garażu - 6 stopni. Następnego dnia wędzenie. Było troche zabawy bo krakowską wedziłem w okolicach 55-60 stopni i nie mogłem tym samym wędzić jednocześnie kiszki. Tak więc uwędziłem krakowską osobno a w trakcie parzenia podwędziłem kiszke. Finał. Finał jest taki że krakowskiej już nie ma. Niestety. Ledwie załapałem sie na dzisiejsze śniadanie. Bardzo, bardzo dobra. Mój 2,5 letni syn rąbał na kolacje że hej Bardzo polecam. Pyszna Mirek bardzo dziekuje. Poniżej kilka fotek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted December 16, 2013 Report Share Posted December 16, 2013 Michał szalejesz chłopie, pięknie wygląda ta krakowska aż ślinka leci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted December 16, 2013 Author Report Share Posted December 16, 2013 Haawiedziałem że ci sie spodoba Wygląda fajniutko ale smak nie do opisania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 16, 2013 Report Share Posted December 16, 2013 Patrz Pan Panie jak pięknie wyszło .... Niezmiernie mnie to cieszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 18, 2013 Report Share Posted December 18, 2013 III - tłuste, ścięgna, błony Michał poczytaj o klasyfikacji mięsa. Jeszcze raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted December 19, 2013 Author Report Share Posted December 19, 2013 HmmIwp mięso nieścięgniste, bez tłuszczuIIwp mięso lekko przerośnięte tłuszczemIIIwp mięso tłuste, nieznacznie ścięgniste żródło: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page-6?hl=%2Bklasyfikacja+%2Bmi%C4%99sa+%2Bwieprzowego&do=findComment&comment=242097 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 19, 2013 Report Share Posted December 19, 2013 Czytasz i cytujesz klasyfikację mięsa z czasów opracowania przepisów nr 16, o czym zresztą pisze tam Dziadek.Odsyłam do podstaw w dziale Mięso - subfora: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7549-i4-wieprzowina-wykrawanie-wieprzowych-czesci-zasadniczych/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted December 19, 2013 Author Report Share Posted December 19, 2013 Poczytałem.No na pewno wykroiłem tłuszcz drobny, miękki. Tak?czy to wszystko to wp IV?przepraszam. tłuszcz twardy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted December 19, 2013 Report Share Posted December 19, 2013 czy to wszystko to wp IV? Oj pewnie IV klasy nie miałeś, na focie nie widać, diagnoza- zwiększyć intensywność nauki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted December 19, 2013 Author Report Share Posted December 19, 2013 Wp kl IIb? tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted March 13, 2014 Author Report Share Posted March 13, 2014 (edited) Witamczytając ostatnie posty - powyżej to chyba sie dobrze składa że przenoszę dyskusję z tematu Kostka tutaj. Jak już pisałem mam duże braki w klasyfikacji mięsa i staram się poprawić ten stan rzeczy.Mając chwilę czasu i analizując to co do tej pory czytałem wychodzi mi, że: I wp można uzyskać dokonując klasyfikacji mięsa szynki i łopatki.IIa wp - mięso pozostałe po klasyfikacji szynki i łopatki z zawartością tłuszczu 20 - 30 %, karkówkaIIb wp - mięso z łopatki i szynki z zawartością tłuszczu powyżej 30%, boczekIII wp - mięso z golonki, nie wiem jak można zakwalifikować: schab b/k, biodrówkę i pachwinę. Edited March 13, 2014 by abratek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 Michale, tak z grubsza wygląda opis poszczególnych klas mięsa bez względu na to z jakiego elementu jest pozyskiwane : Wieprzowina kl. I. - mięso chude, bez tłuszczu, ścięgien, tkanki łącznej ( błon)Wieprzowina kl. II a - mięso z zawartością tłuszczu do 25- 30%, bez ścięgienWieprzowina kl II b - mięso z zawartością tłuszczu do 45%, bez ścięgienWieprzowina kl. III - mięso ścięgniste, ścięgna i błony dopuszczalna ilość tłuszczu do 25% Schab bez kości zaliczymy generalnie do kl I usuwając z niego oczywiście mizdrę i warkocz , z biodrówki możesz miec i kl I , II i III. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KURP Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 Mizdrę wtedy zaliczasz do kl.III, a warkocz (on ścięgien nie ma) zaliczyłby do kl.IIa.Generalnie wszędzie tam gdzie uda Ci się wykroić czysty kawałek mięsa, bez ścięgien i tłuszczu zaliczasz do kl.I Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 Mizdrę wtedy zaliczasz do kl.III jestes pewien? a nie do IV? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 (edited) mizdra do III , warkocz też. Edited March 14, 2014 by abratek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted March 24, 2014 Author Report Share Posted March 24, 2014 Witamkolejne testy nowej wędzarni. Myśle że już się coraz lepiej dogadujemy.Poniżej sobotni urobek.Krakowska wg Kostka, frankfurterki wg Beiot, kurczak z przepisu Dziadka i baleron w słoiku pomysłu Mirka. Dodatkowo mała improwizacja. W jeden słoik wsadziłem kilka frankfurterek - zobaczymy co z tego wyjdzie. Kostkowa krakowska wyszła rewelacyjnie. Bardzo smaczna. Bardzo fajny przepis. Frankfurterki trochę mi nie wyszły. W smaku ok. Parę razy skoczyła mi temperatura i lekko sie podpiekły. Do poprawki. Kurczak jak zwykle. Super.Ciekaw jestem co wyjdzie ze słoików. Na efekt będe musiał poczekać do środy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts