Pulek Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Zobaczcie jakie to ludzie pierdoły mówią i robią, ucząc innych. Najgorsze jest to, że ktoś totalnie zielony w tematach żywnościowych wierzy w coś takiego i powiela. http://kulinaria.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-domowy-ser-zolty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
renesi Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Pulek zamień tą margarynę masłem W Polsce jeszcze długo ludzie będą masło zastępować margaryną ze względu na cenę A z tego przepisu można zrobić ser zółty robiłam kiedyś podobny dla mnie nic nadzwyczajnego Tak przy okazji jak będziesz w sklepie to poczytaj skład sera żółtego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 To coś podobnego do sera zgliwiałego, czy się mylę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 @Pulek,Facet nie potrzebnie pojechał z margaryną. Ludzie już do tego stopnia mają wyprane mózgi, że propagują taki wyrób jako zdrowy-domowy.Od ponad pięciu lat jest przepis na taki ser (z masłem) na naszym forum:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-zolty-na-szybko/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 ekspresowa wersja sera smażonego zwanego zgliwiałym. z tą margaryną to co prawda pojechał koleś bo powinno dać sie masła ale margaryna po stezeniu bedzie twardsza a ponoć tak robiony ser można po stężeniu trzeć na tarce. Mi osobiście ta wersja nie podchodzi ponieważ ser twarogowy się nie rozpusci i pozostaną białe grudki w tym niby żółtym wyrobie seropodobnym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 (edited) Ja czasami robię taki ser. Zdarza mi się robić i z masłem i z margaryną, zależy co mam w lodówce. Z tym, że ja jajka z masłem/ margaryną, sola i octem ukręcam mikserem, nastepnie dodaję odcieknięty, ugotowany w mleku, twaróg i dopiero podgrzewam w kąpieli wodnej, doadję sodę i przekładam do foremek. Taki zmiksowany przed podgrzewaniem nie ma białych grudek. Edited November 27, 2013 by Todek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Z tym, że ja jajka z masłem/ margaryną, sola i octem ukręcam mikserem, nastepnie dodaję odcieknięty, ugotowany w mleku, twaróg i dopiero podgrzewam w kąpieli wodnej, doadję sodę i przekładam do foremek. Taki zmiksowany przed podgrzewaniem nie ma białych grudek. Czy mam rozumieć, że następnie miksujesz jeszcze z tym majonezem twaróg?Bo grudki występują w twarogu a nie wtym, co podajesz jako miksowane.Zawsze się zastanawiałam co zrobić, żeby tych grudek nie było Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Czy mam rozumieć, że następnie miksujesz jeszcze z tym majonezem twaróg? Tak, zanim zacznę podgrzewanie, to miksuję odcedzony, podgrzany, twaróg z "majonezem". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 Zastanawiam się czy można ocet spirytusowy zastąpić np. sokiem z cytryny, octem jabłkowym domowej roboty lub kwaskiem cytrynowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roma Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 U mnie w domu taki ser robi się o wiele łatwiej i szybciej.Pokruszony twaróg wkładam do garnka,dodaję troszkę soli i sodę oczyszczoną.To wkładam do większego garnka z gorącą wodą i podgrzewając mieszam aż twaróg się rozpuści.Pod koniec dodaję masło,śmietanę 1 jajko i 1 żółtko i ewentualnie kminek(jak kto lubi).Produkt gotowy jest w ciągu 30 minut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 U mnie w domu taki ser robi się o wiele łatwiej i szybciej.Pokruszony twaróg wkładam do garnka,dodaję troszkę soli i sodę oczyszczoną. A ja do kostki twarogu dodaję pół kostki palmy, łyżeczkę sody, sól, jedno jajko, kminek, rozgniatam i mieszam widelcem i na parę. Margaryna, żeby się całkiem od "eksperelów" nie odzwyczaić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts