Jump to content

Żółty ser z margaryną i bez konserwantów - ludzie pierdoły gadają...

Pulek

Recommended Posts

Pulek zamień tą margarynę masłem W Polsce jeszcze długo ludzie będą masło zastępować margaryną ze względu na cenę A z tego przepisu można zrobić ser zółty  robiłam kiedyś podobny dla mnie nic nadzwyczajnego Tak przy okazji jak będziesz w sklepie to poczytaj skład sera żółtego

ekspresowa wersja sera smażonego zwanego zgliwiałym.:) z tą margaryną to co prawda pojechał koleś bo powinno dać sie masła ale margaryna po stezeniu bedzie twardsza a ponoć tak robiony ser można po stężeniu trzeć na tarce. Mi osobiście ta wersja nie podchodzi ponieważ ser twarogowy się nie rozpusci i pozostaną białe grudki w tym niby żółtym wyrobie seropodobnym 

Ja czasami robię taki ser. Zdarza mi się robić i z masłem i z margaryną, zależy co mam w lodówce. Z tym, że ja jajka z masłem/ margaryną, sola i octem ukręcam mikserem, nastepnie dodaję odcieknięty, ugotowany w mleku, twaróg i dopiero podgrzewam w kąpieli wodnej, doadję sodę i przekładam do foremek. Taki zmiksowany przed podgrzewaniem nie ma białych grudek.

Edited by Todek

Z tym, że ja jajka z masłem/ margaryną, sola i octem ukręcam mikserem, nastepnie dodaję odcieknięty, ugotowany w mleku, twaróg i dopiero podgrzewam w kąpieli wodnej, doadję sodę i przekładam do foremek. Taki zmiksowany przed podgrzewaniem nie ma białych grudek.

Czy mam rozumieć, że następnie miksujesz jeszcze z tym majonezem twaróg?

Bo grudki występują w twarogu a nie wtym, co podajesz jako miksowane.

Zawsze się zastanawiałam co zrobić, żeby tych grudek nie było 

U mnie w domu taki ser robi się o wiele łatwiej i szybciej.Pokruszony  twaróg wkładam do garnka,dodaję troszkę soli i sodę oczyszczoną.To wkładam do większego garnka z gorącą wodą i podgrzewając mieszam aż twaróg się rozpuści.Pod koniec dodaję masło,śmietanę 1 jajko i 1 żółtko i ewentualnie kminek(jak kto lubi).Produkt gotowy jest w ciągu 30 minut.

U mnie w domu taki ser robi się o wiele łatwiej i szybciej.Pokruszony twaróg wkładam do garnka,dodaję troszkę soli i sodę oczyszczoną.

A ja do kostki twarogu dodaję pół kostki palmy, łyżeczkę sody, sól,  jedno jajko, kminek, rozgniatam i mieszam widelcem i na parę. Margaryna, żeby się całkiem od "eksperelów" nie odzwyczaić. :cool: