Jump to content

Grillowędzarnia markah


Recommended Posts

Cegły nad otworami pod drzwiczki podtrzymują dwa kątowniki.

Jeden widoczny na zdjęciu. Drugi w rowku wyciętym w cegle, około 2 cm od frontu.

post-59982-0-07754700-1385590518_thumb.jpg

post-59982-0-44591100-1385591143_thumb.jpg

Paleniska wymurowałem zachowując odstęp ok.1 cm od klinkieru.

post-59982-0-05833800-1385591145_thumb.jpg

post-59982-0-55577500-1385591146_thumb.jpg

post-59982-0-48671100-1385591148_thumb.jpg

Jak widać kanał z paleniska pośredniego do komory wędzarniczej jest krótki.

Fundament podniesiony - przygotowany pod kostkę.

c.d.n.

Edited by marekh
Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Dwa paleniska do wędzenia ciepłym dymem?

Solidna robota. Jak widzę zastosowano dwa paleniska: bezpośrednie i z przewodem.

 

 

 

 

Aby wędzić ciepłym lub zimnym dymem, wystarcza całkowicie tylko jedno palenisko umieszczone bezpośrednio pod komorą dymową.

Link to comment
Share on other sites

Ciiąg dalszy mojej fotorelacji.

post-59982-0-04825600-1385644767_thumb.jpg

post-59982-0-15712500-1385644769_thumb.jpg

post-59982-0-24306600-1385644771_thumb.jpg

Sklepienie nad paleniskiem pośrednim wykonałem z płytki szamotowej.

post-59982-0-36274500-1385644772_thumb.jpg

post-59982-0-79085500-1385644773_thumb.jpg

post-59982-0-26517400-1385644775_thumb.jpg

Pytacie; dlaczego dwa paleniska do wędzenia ciepłym dymem ? 

Jak wiadomo paląc w pośrednim, uzyskuję niższą temperaturę w komorze wędzarniczej.

Ale co najważniejsze; paleniska są połączone.Paląc w jednym, istnieje możliwość łatwego uzyskania

żądanej temperatury, oraz przepływu powietrza w komorze wędzarniczej poprzez uchylenie drzwiczek

od drugiego paleniska (wpuszczając tzw. "lewe powietrze").

Oczywiście regulujemy też domknięcie szybra.

Link to comment
Share on other sites

C.d.

post-59982-0-54870200-1385825002_thumb.jpg

post-59982-0-55932400-1385825004_thumb.jpg

post-59982-0-48228100-1385825006_thumb.jpg

post-59982-0-91871600-1385825007_thumb.jpg

post-59982-0-51060100-1385825009_thumb.jpgpost-59982-0-35667500-1385825131_thumb.jpg

 

Drzwiczki wykonał znajomy ślusarz.

 

post-59982-0-25589600-1385826274_thumb.jpg

 

Dosyć duży szyber (ok.40x40 cm), zapewnia szybszy przepływ powietrza w komorze wędzarniczej.

Pozwala to na skuteczniejsze osuszanie wyrobów w pierwszej fazie wędzenia.

 

post-59982-0-28268600-1385826276_thumb.jpgpost-59982-0-57581900-1385826278_thumb.jpg

 

Myślę że prosta, a zarazem dokładna regulacja szybra.

 

post-59982-0-20098400-1385826280_thumb.jpg

post-59982-0-67596500-1385828655_thumb.jpg

 

Pierwsze wędzenie.

 

post-59982-0-36985600-1385828657_thumb.jpgpost-59982-0-63503800-1385828659_thumb.jpgpost-59982-0-76457400-1385828661_thumb.jpg

 

Dla obniżenia temperatury, przeniosłem  ogień do paleniska pośredniego.

 

post-59982-0-46565600-1385828664_thumb.jpg

post-59982-0-08394900-1385828667_thumb.jpg

post-59982-0-11783200-1385828670_thumb.jpg

post-59982-0-80424400-1385828672_thumb.jpg

 

Jak na pierwszy raz, wyszły bardzo dobre.

Teraz po "Kursie podstawowym", czas na szynki, polędwice, boczki, i.t.p. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

A czy nie bardziej prosto było by dla obniżenia temperatury, mniej dokładać i rozsunąć szczapy, zamiast przenosić ogień do drugiego paleniska ?

 

Może tak, ale to było pierwsze wędzenie, więc na razie poznaję moją wędzarnię. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

W odpowiedzi na pytanie od Daniela, zamieszczam kilka danych.

 

Wymiary mojej grillo-wędzarni to;

 

dolna część  - 142 cm x 77 cm

góra              -   90 cm x 77 cm

cała wysokość ok. 250 cm

 

cegła  25 x 12 x 6,5 cm

 

Zużyłem w sumie ok.350 cegieł. 

W tym 28 szt. brązowej pełnej

i 60 szt. zaokrąglonej.

 

Cegła "Jopek", kupiona w "LeroyMerlin" po 1,49

                                        brązowa pełna po 4,0

Zaokrągloną kupiłem w Jaworznickim składzie budowlanym, po 2,50.                                                             

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Pomysł dobry i dziwne fotki - pali się, ale bez dymu. To jest właśnie szamot. Po wygrzaniu wędzarni brak dymu lub zbyt duża piroliza. Zima dodatkowe skropliny i taczki pełne drewna do opalania. Ocieplając komorę wewnątrz dużo się zyska.   

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...