Maxell Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Tutaj Kolega marekh zaprezentuje Wam fotorelację z budowy swej grilowędzarni (od fundamentu do pierwszego wędzenia).Dla zaostrzenia smaku: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Solidna robota. Jak widzę zastosowano dwa paleniska: bezpośrednie i z przewodem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harnaś Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Wygląd super.Ciekawe jak się będzie sprawować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 27, 2013 Author Report Share Posted November 27, 2013 Już są podobno pierwsze wyroby. Czekamy z niecierpliwością na zdjęcia i opis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Ło kurna wygląda fest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Wygląda extra,ale jak się spisuje oraz jaki czas wygrzewania ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekh Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Witam Kolegów i dziękuję za pozytywne opinie.Zamieszczam pierwsze fotki z budowy mojej grilo-wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Witaj Marek ! Dobra robota Po co tak fundament ''wyjechałeś'' do góry ? Zapodaj jeszcze fotki od środka wędzarni... Ile ma dł. kanał dymowy... ? Ps. To samo Jaworzno ? Śląskie...? Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekh Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 (edited) Cegły nad otworami pod drzwiczki podtrzymują dwa kątowniki.Jeden widoczny na zdjęciu. Drugi w rowku wyciętym w cegle, około 2 cm od frontu.Paleniska wymurowałem zachowując odstęp ok.1 cm od klinkieru.Jak widać kanał z paleniska pośredniego do komory wędzarniczej jest krótki.Fundament podniesiony - przygotowany pod kostkę.c.d.n. Edited November 27, 2013 by marekh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 @marekh,Widzę fachowo zrobione zbrojenie i czystą murarkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
login Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 Ładna, estetyczna robota . W zimę w celu szybszego wygrzania możesz grzać z dwururki Pokaż zdjęcia z paleniska bezpośredniego z wnętrza komory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 Solidna robota. Jak widzę zastosowano dwa paleniska: bezpośrednie i z przewodem.Dwa paleniska do wędzenia ciepłym dymem? Dodano: 28 listopad 2013 - 10:36Po co? Pytam z ciekawości bo też będę budował na wiosnę. Wizualnie ładnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 Dwa paleniska do wędzenia ciepłym dymem?Solidna robota. Jak widzę zastosowano dwa paleniska: bezpośrednie i z przewodem. Aby wędzić ciepłym lub zimnym dymem, wystarcza całkowicie tylko jedno palenisko umieszczone bezpośrednio pod komorą dymową. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 28, 2013 Author Report Share Posted November 28, 2013 Panowie, dajcie chłopakowi spokój. Zrobił sobie dwa, bo tak chciał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekh Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 Ciiąg dalszy mojej fotorelacji.Sklepienie nad paleniskiem pośrednim wykonałem z płytki szamotowej.Pytacie; dlaczego dwa paleniska do wędzenia ciepłym dymem ? Jak wiadomo paląc w pośrednim, uzyskuję niższą temperaturę w komorze wędzarniczej.Ale co najważniejsze; paleniska są połączone.Paląc w jednym, istnieje możliwość łatwego uzyskaniażądanej temperatury, oraz przepływu powietrza w komorze wędzarniczej poprzez uchylenie drzwiczekod drugiego paleniska (wpuszczając tzw. "lewe powietrze").Oczywiście regulujemy też domknięcie szybra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekh Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Kolejne fotkiPłytę granitową zamówiłem w zakładzie kamieniarskim.Palenisko do grillowania (obecnie w trakcie wykonania),będzie wsuwane na wysokości płyty granitowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekh Posted November 30, 2013 Report Share Posted November 30, 2013 C.d. Drzwiczki wykonał znajomy ślusarz. Dosyć duży szyber (ok.40x40 cm), zapewnia szybszy przepływ powietrza w komorze wędzarniczej.Pozwala to na skuteczniejsze osuszanie wyrobów w pierwszej fazie wędzenia. Myślę że prosta, a zarazem dokładna regulacja szybra. Pierwsze wędzenie. Dla obniżenia temperatury, przeniosłem ogień do paleniska pośredniego. Jak na pierwszy raz, wyszły bardzo dobre.Teraz po "Kursie podstawowym", czas na szynki, polędwice, boczki, i.t.p. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas_gosport Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 jak na pierwszy raz superrrr. . maszyna też starannie wykonana.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 Wędzarnia super a i kiełbaska pierwsza klasa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 3, 2013 Report Share Posted December 3, 2013 A czy nie bardziej prosto było by dla obniżenia temperatury, mniej dokładać i rozsunąć szczapy, zamiast przenosić ogień do drugiego paleniska ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekh Posted December 3, 2013 Report Share Posted December 3, 2013 A czy nie bardziej prosto było by dla obniżenia temperatury, mniej dokładać i rozsunąć szczapy, zamiast przenosić ogień do drugiego paleniska ? Może tak, ale to było pierwsze wędzenie, więc na razie poznaję moją wędzarnię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekh Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 W odpowiedzi na pytanie od Daniela, zamieszczam kilka danych. Wymiary mojej grillo-wędzarni to; dolna część - 142 cm x 77 cmgóra - 90 cm x 77 cmcała wysokość ok. 250 cm cegła 25 x 12 x 6,5 cm Zużyłem w sumie ok.350 cegieł. W tym 28 szt. brązowej pełneji 60 szt. zaokrąglonej. Cegła "Jopek", kupiona w "LeroyMerlin" po 1,49 brązowa pełna po 4,0Zaokrągloną kupiłem w Jaworznickim składzie budowlanym, po 2,50. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 1, 2014 Report Share Posted April 1, 2014 Pomysł dobry i dziwne fotki - pali się, ale bez dymu. To jest właśnie szamot. Po wygrzaniu wędzarni brak dymu lub zbyt duża piroliza. Zima dodatkowe skropliny i taczki pełne drewna do opalania. Ocieplając komorę wewnątrz dużo się zyska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekh Posted April 2, 2014 Report Share Posted April 2, 2014 Andyandy, Czytasz w moich myślach. W planie mam zamiar wyłożyć komorę wędzarniczą drewnem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekh Posted April 8, 2014 Report Share Posted April 8, 2014 Pierwsze wędzenie w tym roku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts