andzik Posted November 30, 2013 Report Share Posted November 30, 2013 Witam szanowną Brać zadymiarską, pozwolę sobie na zaprezentowanie metody wyrobu haków do wędzenia ryb. To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. W całym świecie słyniemy z opanowanej do perfekcji sztuki improwizacji i adaptacji. Postanowiłem nie odstawać od większości, skorzystałem z faktu, że potrzeba jest matką wynalazku i zrobiłem wyginarkę do wyrobu haczyków z tego co miałem na działce pod ręką. Oczywiście mogłem kupić gotowe haki ale co to za frajda. Własnoręcznie zrobione dają dużo więcej satysfakcji. Materiał też najlepiej z odzysku. Wszystko dobrze umyći wydezynfejować. Potrzebne materiały do wyrobu haków: kawałek drewna na podstawę2 gwoździe2 cylindryczne kawałki o różnych średnicach i coś do ich przymocowanianierdzewny drut (ja miałem stare szprychy fi 2 mm)Trochę odwagi :o) Do małego zawijaska użyłem kawałka starej rurki, do większego kawałka gałęzi zza płota. Obok wbijamy gwoździk ale pamietamy, że odstęp ma być taki, żeby drucik ciasno wchodził i nie miał luzu. Tak to z grubsza wygląda Jedną stronę drucika ostrzymy i czubeczek wkładamy między gwoździk i małą rurkę, tak aby tylko czubek się schował i robimy zawijaska o 180 stopni. Jeśli jest za mało lub za dużo, po prostu poprawiamy. Teraz musimy zrobić zgięcie o 90 stopni. Wsadany drucik pod klocek, tak aby czubek był schowanyi jedziemy z drócikiem do góryi już mamy zagięcie Jeszce tylko uszko do wieszania. Wilkość zależy oczywiście od tego, na jakim kijku haki będą wieszane Dodam jeszcze, że można zaznaczyć kreską na podstawce miejsce, do którego wyginamy drucki. W ten sposób haki są identyczne. A tak wygląda moja banda Pierwsze wędzenie haki mają już za sobą i sprzwdziły się na 5+. Po wygięciu 5 haków kolejny wyginacie już z zamkniętymi oczyma. W sumie to bardzo proste. Jeden hak wygina sie w necalą minutę a że materiał nic nie kosztował haki mam za friko. A tu jeszcze mały filmikhttps://www.youtube.com/watch?v=is2Nohp8FSg Pozdrawiam serdecznie i życze powodzenia przy majsterkowaniuAndzik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pontifexmaximus Posted May 30, 2017 Report Share Posted May 30, 2017 Ale super - brawo ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
muniek123 Posted May 31, 2017 Report Share Posted May 31, 2017 A jak na to zawiesić rybę? ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 31, 2017 Report Share Posted May 31, 2017 Po prostu parę centymetrów poniżej głowy wkuwasz i okręcasz wokół kręgosłupa Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 31, 2017 Report Share Posted May 31, 2017 A jak na to zawiesić rybę? Przekładasz przez otwór gębowy zakręcone kółeczko haka, wbijasz w kręgosłup i zakręcasz wokół niego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 31, 2017 Report Share Posted May 31, 2017 No chyba prościej odwrotnie .... od strony brzucha przekładasz przez "paszczę" fragment na którym wieszasz hak na kiju, zakręcony haczyk obracasz wokół osi tak aby otoczył kręgosłup i gotowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 31, 2017 Report Share Posted May 31, 2017 od strony brzucha przekładasz przez "paszczę" fragment na którym wieszasz hak na kiju, zakręcony haczyk obracasz wokół osi tak aby otoczył kręgosłup i gotowe też tak robię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 31, 2017 Report Share Posted May 31, 2017 Na jedno wychodzi.Byleby nie bokiem...bo i tacy się zdarzają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 31, 2017 Report Share Posted May 31, 2017 A jak ryba nie ma glowy? bo widzialam u nas ostatnio makrele ale bez lbow skubana byla .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 31, 2017 Report Share Posted May 31, 2017 (edited) Na jedno wychodzi. No nie do końca jak spróbujesz założyć tak jak napisałeś śledzia czy pstrąga to zobaczysz że ma znaczenie co w jaki otwór wkładasz ... To troszke tak jak z zakładaniem majtek przez głowę A jak ryba nie ma glowy? To nie przekładasz przez pysk tylko okręcasz wokół kręgosłupa i wieszasz Edited May 31, 2017 by roger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 31, 2017 Report Share Posted May 31, 2017 A jak ryba nie ma glowy? bo widzialam u nas ostatnio makrele ale bez lbow skubana byla .. Generalnie haki w sklepach i te ze zdjęcia są za długie i bez sensu. Najlepiej zrobić sobie samemu. Robię na wymiar za każdym razem z cienkiego drutu, długo to nie trwa. Jak masz bez głowy to tym bardziej trzeba krótki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 31, 2017 Report Share Posted May 31, 2017 No szczegolnie ze te nasze wedzarki niestety sa dosc niskie , ja na razie tylko przymiarki bo temp 13 stopni i deszcz ..nie zacheca do wedzenia calodniowego na podworku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts