Jump to content

Serdelki wieprzowo - cielęce produkcji Pawła


paweljack

Recommended Posts

Składniki na 5 kg:

 

Cielęcina – 2 kg

 

post-55133-0-67827700-1385993259_thumb.jpg

 

Karkówka – 2 kg

 

post-55133-0-70882100-1385993275_thumb.jpg

 

Podgardle – 1 kg

 

post-55133-0-76141100-1385993295_thumb.jpg

 

Peklosól 20 g/kg

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

1 łyżka mielonej słodkiej papryki

2 szklanki letniej przegotowanej wody

 

Peklowanie 24 h peklosól + cukier

 

Po tym czasie całość zmielić na sitku 2 mm, dodać przyprawy, dolewając po trochu wodę do uzyskania kleistej konsystencji.

 

Kiełbaśnice 26 mm

 

Serdelki 6-8 cm

 

post-55133-0-62870500-1385993441_thumb.jpg

 

Kiełbaski umieścić w chłodnym i przewiewnym miejscu na 5 – 6 godzin aby obeschły.

 

Wędzić ok. 1,5 h ciepłym dymem 40-45 st.C

 

 

Parzyć w temp. 70-72 st.C  około 30 min do osiągnięcia w środku 68-70 stopni C.

 

post-55133-0-25601800-1385993493_thumb.jpgpost-55133-0-77224400-1385993582_thumb.jpg

 

Wystudzić kilka minut w zimnej wodzie.

 

post-55133-0-48266900-1385993664_thumb.jpg

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Patrzac na przekrój , czy wystarczy mielenie 1 x na sitku 2 mm  ? , nie robiłem jeszcze serdelków , ale przekroj nie jest jednorodny , kolor po wedzeniu oraz wielkosc serdelków  :clap:  :clap:  :clap: Pozdrawiam 

Mielone raz na 4 raz potem na 2, dzięki, również pozdrawiam.

 

Dodano: 02 grudzień 2013 - 22:17

Wygladaja bardzo smacznie :clap: :clap:

I są  :)

Link to comment
Share on other sites

paweł przeleć mięsko  :D  2- 3 razy na 2-ce tylko, pilnuj !!!  żeby się nie zagrzało.

Mam, miałem ten sam problem braku dobrego blendera.

I wyjdzie Ci całkiem niezły serdelek.

Dzięki, w przepisie oryginalnym jest letnia woda i tak napisałem, natomiast wiem, że ma być i była zimna woda lub lód, termometr w mięsie cały czas no i "blender lewa ręka". Muszę następnym razem coś pokombinować.

Link to comment
Share on other sites

Problem wynika stąd że na samej górze receptury jest podana ilość peklosoli na 1kg. mięsa, w dalszej zaś kolejności ilośc łyżeczek bez sprecyzowanej informacji na jaką ilośćmięsa mają być one dodane, czy może chodzi o całą ilość użytego do produkcji surowca. Jeżeli już pozostajesz przy "łyżeczkach" to dopisz precyzyjnie na ile kg.mięsa ta objętościowa miara obowiązuje. Osobiście nie mam z tym sposobem podawania ilości problemu, ponieważ jak pisałem, posiadam oprócz wagi jubilerskiej i nie tylko, odpowiednio wyskalowany zestaw objętościowy, z opisem ich objętościowej pojemności  w ml.i dcl.na łyżki stołowe, czy łyżeczki do herbaty,  zestawy tego typu są w Skandynawi w powszechnym użyciu i do nabycia w każdym sklepie.

http://se.dreamstime.com/royaltyfria-bilder-mtande-skedar-image3868399

Dzięki za informację.

Edited by sverige2
Link to comment
Share on other sites

Sverige, z całym szacunkiem, ale po co kupować taki zestaw, skoro jego cena dorównuje cenie dobrej wagi kieszonkowej? Dążymy przecież do ujednolicenia systemu miar i wag na forum, co przyniesie jedynie korzyści, szczególnie nowym zadymiaczom. 

Link to comment
Share on other sites

Jasne Maxellu, ale jak  mówią ja lubię mieć, i dla tego posiadam caly zestaw różnych wag, w zależności od potrzeb, oraz zestawy różnych miar pojemnościowych. Taki zestaw pojemnościowych miarek ze stali KO, kosztuje w Szwecji w przeliczeniu na zlotówki 10 zl. Natomiast z plastiku kosztuje 2-3 zł. Oczywiście też jestem za tym aby na forum używać tylko takich miar o jakich piszesz. Pisalem już o tym, jak też pisalem że mam nadzieję że będzie to już stały zwyczaj i gramatura przypraw będzie zawsze podawana na 1kg. surowca, a nie raz tak, a raz siak, właśnie aby ci nowi zadymiacze, ale nie tylko, mieli jasny i czytelny obraz konkretnej receptury.

Link to comment
Share on other sites

Maxell, z całym szacunkiem, co zrobisz jak Ci padną baterie w tych super dokładnych wagach elektronicznych a mięso już na stole?

Robi się paranoicznie!

Noże muszą być naostrzone na "brzytwę"

Wagi tylko miligramowe z dokładnością do 0,001g

Sterylizator obowiązkowo

Fartuchy w kolorze zielonym - bakterie nie znoszą tego koloru

Namordniki (maski jednorazowe na twarz)

Osobne pomieszczenia wypłytkowane też najlepiej na kolor zielony

Wędzarki - tylko nie murowane!

W zasadzie z bezpośrednim paleniskiem nie jakiś tam kanał dymny!

Uchylanym dachem - tylko nie komin

Termometry - a jakże! elektroniczne

itd.

Link to comment
Share on other sites

Nie tak rygorystycznie Papciu. Nikomu nie zaglądam do kuchni i nie wnikam jak przygotowuje mięso, czy robi kiełbasy i w jakich odbywa się to warunkach. :D To samo dotyczy rodzaju wędzarni, oraz sposobu wędzenia. Naszym zadaniem i obowiązkiem jest wskazanie forumowiczom jak dbać o higienę, jak powinno się robić wędliny, jak powinno się przedstawiać receptury itd. W końcu jesteśmy specjalistycznym forum i musimy trzymać pewien poziom. Kto z tego skorzysta i w jakim stopniu, to już jego prywatna sprawa. Nie wymagamy, by robić w domach ściśle wg naszych wskazówek, ale na forum i stronie już tak.

Pozdrawiam. 

Link to comment
Share on other sites

Problem wynika stąd że na samej górze receptury jest podana ilość peklosoli na 1kg. mięsa, w dalszej zaś kolejności ilośc łyżeczek bez sprecyzowanej informacji na jaką ilośćmięsa mają być one dodane, czy może chodzi o całą ilość użytego do produkcji surowca. Jeżeli już pozostajesz przy "łyżeczkach" to dopisz precyzyjnie na ile kg.mięsa ta objętościowa miara obowiązuje. 

Na samej górze receptury jest napisane, że na 5 kg

 

Dodano: 03 grudzień 2013 - 12:03

 

Czy można prosić o podanie gramatury przypraw tak jak w przypadku peklosoli, na 1 kg. mięsa.

Witaj sverige2, tego przepisu akurat nie mam przeliczonego, w oryginale podane jest tylko 100g peklosoli na 5 kg, resztę dodaję na łyżeczki.

 

Tu masz napisane drugi raz, że na 5kg

 

Dodano: 03 grudzień 2013 - 12:27

Jasne Maxellu, ale jak  mówią ja lubię mieć, i dla tego posiadam caly zestaw różnych wag, w zależności od potrzeb, oraz zestawy różnych miar pojemnościowych. Taki zestaw pojemnościowych miarek ze stali KO, kosztuje w Szwecji w przeliczeniu na zlotówki 10 zl. Natomiast z plastiku kosztuje 2-3 zł. Oczywiście też jestem za tym aby na forum używać tylko takich miar o jakich piszesz. Pisalem już o tym, jak też pisalem że mam nadzieję że będzie to już stały zwyczaj i gramatura przypraw będzie zawsze podawana na 1kg. surowca, a nie raz tak, a raz siak, właśnie aby ci nowi zadymiacze, ale nie tylko, mieli jasny i czytelny obraz konkretnej receptury.

Większość używa raczej normalnych łyżeczek do herbaty, ja też, bez wydziwiania. Gdybym należał do osób złośliwych to odesłałbym Ciebie i innych (nowych) do jakiegoś linku na stronie głównej albo innej gdzie są średnie przeliczenia z łyżeczek i odwrotnie, bo tak się tutaj to odbywa w stosunku do mnie przynajmniej i jeszcze z dopiskiem "kolego nie czytasz forum?" ale w związku z tym, że nie jestem złośliwy, to następnym razem, jak je będę robił to przeliczę i podam. A dla wyjadacza z doświadczeniem chyba powinno być jasne, ile czego dodaje się na 1 kg średnio.

Link to comment
Share on other sites

Kolego, gdybym bym był zlośliwy, to poleciłbym Ci aby sobie przeczytać że ja podawałem właśnie owe przeliczenia i obowiązujące pojemności łyżeczek, ale Ty jak zwykle czytać nie masz ochoty. Pisać zgodnie zaleceniami administracji też nie. Ogólnie to cały czas masz jakieś problemy i się z kimś sprzeczasz. Kolego, jeżeli to forum nie po Twojej myśli, to daruj sobie, albo dostosuj do jego norm i zwyczajów. Już Maxell Ci o tym pisał, a ty w kółko na "niebiesko" daruj sobie kolego i zwolnij nieco.

Edited by sverige2
Link to comment
Share on other sites

Też mam ochotę by zrobić wnusiom no i dla dziadków też, jakieś serdelki. Z tego co widać przydało by się ten farsz potraktować porządnie blenderem. Ja robiłam niedawno serdelki jak podpatrzyłam tutaj na forum. Smak naprawdę super, a reszta to podobnie jak u kolegi na zdjęciach, ale na pewno gorzej.Nawet się nie było czym pochwalić bo szybko zniknęły.

Źle nie oceniam, wyglądają mniamniuśnie. Sama bym takich pojadła :)

Tylko gdzie by tu kupić dobry blender? Mam Zelmera, jest beznadziejny :D

Link to comment
Share on other sites

Składniki na 5 kg:

 

Cielęcina – 2 kg

 

attachicon.gifserdelki - cielęcina.jpg

 

Karkówka – 2 kg

 

attachicon.gifserdelki - karkówka.jpg

 

Podgardle – 1 kg

 

attachicon.gifserdelki - podgardle.jpg

 

Przyprawy na 5 kg

 

Peklosól 100 g

1 łyżeczka cukru pudru - 5g

1 łyżeczka gałki muszkatołowej - 1g

1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu - 2g

1 łyżka mielonej słodkiej papryki - 5g

2 szklanki letniej przegotowanej wody

 

Peklowanie 24 h peklosól + cukier

 

Po tym czasie całość zmielić na sitku 2 mm, dodać przyprawy, dolewając po trochu wodę do uzyskania kleistej konsystencji.

 

Kiełbaśnice 26 mm

 

Serdelki 6-8 cm

 

attachicon.gifserdelki surowe.jpg

 

Kiełbaski umieścić w chłodnym i przewiewnym miejscu na 5 – 6 godzin aby obeschły.

 

Wędzić ok. 1,5 h ciepłym dymem 40-45 st.C

 

 

Parzyć w temp. 85 st.C  około 30 min do osiągnięcia w środku 70 stopni.

 

attachicon.gifserdelki po sparzeniu.jpgattachicon.gifserdelki wiszące.jpg

 

Wystudzić kilka minut w zimnej wodzie.

 

attachicon.gifserdelki przekrój.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...