ralf325 Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 Chodziło za mną ciasto z budyniem. Tylko nie wiedziałam dokładnie, co to ma być. Dzisiaj przejrzałam zapasy i padło na kruche z budyniem, z dodatkiem wiśniowej nutki. Z braku przepisu, trochę kombinowałam, ale było warto Polecam, bo jest naprawdę pyszne Ciasto:400g mąki pszennej90g cukru pudru200g margaryny Kasia (lub masła)3 żółtka1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietanyBudyń i owoce:2 torebki budyniu śmietankowego3 szklanki mlekaWykonanie:1. Dwie szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy. W trzeciej rozrabiamy budyń (dodając 3 łyżki cukru, jeśli nie jest już z cukrem). Gotujemy budyń i odstawiamy do przestygnięcia.2. Składniki na ciasto wkładamy do miski (margarynę kroimy na kawałki). Zarabiamy drewnianym nożem do chwili, aż margaryna zacznie tworzyć w całości grudki. Zagniatamy wówczas szybko ręką, dzielimy na pół. Jedną połowę wkładamy do lodówki.3. Blaszkę o wymiarach ok. 20cm x 30cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy drugą częścią ciasta. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.4. Na podpieczone ciasto wykładamy budyń (może być ciepły), rozsmarowujemy. Na budyń wykładamy konfiturę lub wiśnie.5. Na wiśnie tarkujemy (ścieramy na tarce o dużych oczkach) drugą część ciasta. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 45-50 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia na minimum pół godziny.ok. 100g konfitury wiśniowej z całymi wiśniami albo wydrylowanych owoców Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 Jabłecznik z budyniem podobnie się piecze Szkoda że fotek nie wkleiłeś... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted December 5, 2013 Author Report Share Posted December 5, 2013 Foteczka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 Ralf ... no piękne ciasto :clap:zapewniam Cię że wyśmienicie też smakuje z brzoskwiniami z puszki ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 zapewniam Cię że wyśmienicie też smakuje z brzoskwiniami z puszki ... Zgadza się Anuś.... ale wisienki dodają bardziej wyraznego smaku Ciasto wygląda smakowicie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobroduszny Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 Ciekawe, ktory przepis jest oryginalny. Zaklejanie pierwotnego znaku i zastępowanie go naszym, chyba nie jest w porządku. Chyba że autorzy to te same osoby. http://marta.kolonia.gda.pl/kuchnia/?p=1677 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 Ciekawe, ktory przepis jest oryginalny. Zaklejanie pierwotnego znaku i zastępowanie go naszym, chyba nie jest w porządku. Chyba że autorzy to te same osoby. http://marta.kolonia.gda.pl/kuchnia/?p=1677No to już musi nam Rafał wyjaśnić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 Zaklejanie pierwotnego znaku i zastępowanie go naszym, chyba nie jest w porządku. oryginalny znak nie został zastąpiony tylko "zasłonięty" białym fragmentem... nasz znak został naniesiony automatycznie jak na każdą wklejaną fotkęnatomiast ralf325 powinien podać źródło przepisu.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 (edited) Przepis rzeczywiscie pochodzi z internetu (jak 90 % przepisów) , a ze Halinka powiedziała o zdjęciu to wybór padł na jakies tego ciasta zeby było pokazane jak wygląda. Teraz wstawiam moje ciasto . Czy kolega Dobrouszny jest zadowolony? Edited December 7, 2013 by ralf325 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobroduszny Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 To nie jest kwestia mojego zadowolenia. Wystarczyło podać źródło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.