Jump to content

Kruche ciasto z budyniem


Recommended Posts

Chodziło za mną ciasto z budyniem. Tylko nie wiedziałam dokładnie, co to ma być. Dzisiaj przejrzałam zapasy i padło na kruche z budyniem, z dodatkiem wiśniowej nutki. Z braku przepisu, trochę kombinowałam, ale było warto :) Polecam, bo jest naprawdę pyszne :)

Ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 90g cukru pudru
  • 200g margaryny Kasia (lub masła)
  • 3 żółtka
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

Budyń i owoce:

  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • 3 szklanki mleka

    Wykonanie:

    1. Dwie szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy. W trzeciej rozrabiamy budyń (dodając 3 łyżki cukru, jeśli nie jest już z cukrem). Gotujemy budyń i odstawiamy do przestygnięcia.

    2. Składniki na ciasto wkładamy do miski (margarynę kroimy na kawałki). Zarabiamy drewnianym nożem do chwili, aż margaryna zacznie tworzyć w całości grudki. Zagniatamy wówczas szybko ręką, dzielimy na pół. Jedną połowę wkładamy do lodówki.

    3. Blaszkę o wymiarach ok. 20cm x 30cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy drugą częścią ciasta. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.

    4. Na podpieczone ciasto wykładamy budyń (może być ciepły), rozsmarowujemy. Na budyń wykładamy konfiturę lub wiśnie.

    5. Na wiśnie tarkujemy (ścieramy na tarce o dużych oczkach) drugą część ciasta. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 45-50 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia na minimum pół godziny.

  • ok. 100g konfitury wiśniowej z całymi wiśniami albo wydrylowanych owoców
Link to comment
Share on other sites

 

 

Zaklejanie pierwotnego znaku i zastępowanie go naszym, chyba nie jest w porządku.
oryginalny znak nie został zastąpiony tylko "zasłonięty" białym fragmentem... nasz znak został naniesiony automatycznie jak na każdą wklejaną fotkę

natomiast ralf325 powinien podać źródło przepisu.... :mellow:

Link to comment
Share on other sites

Przepis rzeczywiscie pochodzi z internetu (jak 90 % przepisów) , a ze Halinka powiedziała o zdjęciu to wybór padł na jakies tego ciasta zeby było pokazane jak wygląda. Teraz wstawiam moje ciasto . Czy kolega Dobrouszny jest zadowolony?

post-48752-0-37164200-1386448701_thumb.jpg

post-48752-0-09046700-1386448716_thumb.jpg

post-48752-0-56077000-1386448829_thumb.jpg

Edited by ralf325
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...