Jump to content

Z wedzarni Eli55

eli55

Recommended Posts

Ten tydzien to byl dla mnie bardzo pracowity,w szynkowarze zrobilam szynke drobiowa, mialam troche wiecej miesa niz w przepisie i wyszla mi troszke za sucha ,w smaku dobra ale ja wole troszke wiecej wilgotna

Kupilam schab , zeberka i male poledwiczki( nie zawsze znajde to co bym chciala) ,zapeklowalam przez14 dni( wole peklowanie tygodniowe) , obmylam z solanki i wlozylam na caly dzien do lodowki i juz wiecej tak nie zrobie( na zdjeciach bedzie widac dlaczego) moze ktos mi wyjasni dlaczego te zolte plamy,  wieczorem schab zasznurowalam ,  poledwiczki wcisnelam w siatke i powiesilam na cala noc. Rano wedzenie , zapeklowalam tez udka kurczaka, sparzylam , obsuszylam i uwedzilam razem  , udka sa pyszne zrobilam z przepisu  swiadzia . Bardzo sie ciesze ze  trafilam na   strone  WB bo jest tu duzo takich jak co lubia  robic takie pyszne jedzonk, jeszcze raz serdecznie wszystkim dziekuje i pozdrawiamEla.

post-60407-0-57037500-1386345230_thumb.jpg

post-60407-0-28070100-1386345933_thumb.jpg

post-60407-0-59722300-1386345975_thumb.jpg

post-60407-0-88535300-1386346026_thumb.jpg

post-60407-0-54941200-1386346071_thumb.jpg

post-60407-0-66167100-1386346123_thumb.jpg

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Elu ... widzę że zaczynasz nadrabiać... :clap:

Szynka drobiowa wygląda smakowicie :)

Co do żółtych plam na wędzonkach to raczej przyczyna nie leży z powodu tego że trzymałaś całą noc w lodówce... :hmm:

Nie potrafię ocenić przyczynę... ale są tu lepsi fachowcy ode mnie . :)

Edited by @halusia@

Masz racje , takmi tutaj zawsze brakowlo naszych wedlin , teraz juz potrafie sobie zrobic sama , duzo lepsze niz te ze sklepu,bo przynajmnie wiem co w nich jest,, a co do wedzarni to mogla by byc troche wyzsza , jestem bardzo zadowolona bo jak narazie to sie dobrze sprawuje, powoli i ty zrobisz wieksza , musisz w koncu sie zdecydowac i zrobic wieksza , pozdrawiam,Ela. :)

• 3 years later...

Zapasy w zamrazalce sie skonczyly  ;)  , na dworze jeszcze goraco to zrobilam troche wyrobow w szynkowarze i w oslonce poliamidowej ,

na wedzenie musze jeszcze troche poczekac, zrobilam 4 rodzaje , ale najbardziej mi odpowiada drobiowa ,post-60407-0-43341800-1506536155_thumb.jpg .ale jak widac w przekroju to nadal nie umiem wlozyc miesa tak  zeby nie bylo dziurek :facepalm: ,

dobrze ze chociaz w smaku wyrownalam , tak ze jest co wlozyc na swiezy chlebek i miec pyszna kanapke :thumbsup:

• 2 months later...
  • 10 months later...