Maxell Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 (edited) Radek zadymia: Boczek parzony, a potem wędzony – rolowany Oskórowany płat boczku rozcinamy po długości, ale nie do końca. Zostawiamy tak ze dwa cm, żeby się rozkładał jak książka. Peklujemy na sucho 24 -48 h. Peklosól 20g/kg. Ja peklowałem około 36 h.Po tym czasie wyjmujemy upeklowany boczek i dodajemy przyprawy. Mój boczek ważył 2,8 kg i dodałem do niego : pieprz 2g/kg czosnek 3g/kg Przed dodaniem przypraw, lekko go rozbiłem tłuczkiem do mięsa (nie za dużo). Poprószyć pieprzem i wklepać czosnek. Teraz rolowanie. Zwijamy boczek krótszym bokiem. Potem sznurujemy. Siatka też by mogła być, ale chyba ładniej wygląda osznurowany .Mój boczek był dosyć długi, ale ja mam szeroki garnek, więc go nie przecinałem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić dwa krótsze. Teraz parzenie.Do wody wrzucamy trzy średniej wielkości listki laurowe i 10 ziaren ziela angielskiego. Podgrzać wodę do około 85*C i włożyć boczek. Temperatura za dwie, trzy minuty spadnie do około 80*C. W tej temp. parzymy, do osiągnięcia w środku mięsa 75*C. Jeśli nie masz termometru, to trwa to około 2,5 h. Wyjmujemy boczek do ocieknięcia. W chłodnym pomieszczeniu trwa to krótko. Ja po godzinie „poprawiam” trochę ręcznikami papierowymi. Już jest gotowy do wędzenia. Osuszam jeszcze 30 minut w wędzarni, w około 40*C,Wędzę w dymie około 50-55*C. W połowie wędzenia odwracam kij. Razem z osuszaniem trwa to 3,5 h. Potem wyjmuję do ostygnięcia, a potem na noc do lodówki. I gotowe Smacznego Radek Edited December 6, 2013 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Ło jejku jaki za.....fajny Dodano: 06 grudzień 2013 - 17:46Boss to Twoje czy wstawiłeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 6, 2013 Author Report Share Posted December 6, 2013 Nie czytałeś tytułu i podpisu pod recepturą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan30 Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 W podobny sposób zrobiłem kiełbasę szynkową to znaczy najpierw sparzyłem potem wędziłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Maxell, gratulacje Zapewne smakowity. W przekroju też extra. Ładnie i konkretnie ten cały proces opisałeś.Taki sam zamierzam zrobić zaraz po niedzieli. Moje boczucie czekają, pogoda nie sprzyja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 6, 2013 Author Report Share Posted December 6, 2013 Gratulacje przekazuję niniejszym autorowi tego smakołyku, Koledze Radkowi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Gratulacje przekazuję niniejszym autorowi tego smakołyku, Koledze Radkowi. :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Ale ja też tak się zagapiłam na ten boczuś, że nie zauważyłam czyj przepis.Dzięki, zatem gratuluję Obu Kolegom, słusznie zresztą. Swoją drogą Jeden i Drugi, zrobili kawał dobrej pracy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Brawo Radek :clap: :clap: jak zaczniemy tak sobie dogadzac to kto bedzie miel odwage wejsc na wage?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted January 9, 2014 Report Share Posted January 9, 2014 Tu przed parzeniem, ale teraz wisi już w wędzarni. Tym razem zrobiłem w siatce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Już można jeść Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Pikny panocku, pikny bocuś jest . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Pikny panocku, pikny bocuś jest . Podpisuję się pod stwierdzeniem a od siebie dodam tylko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Pikny panocku, pikny bocuś jest Dziękuję Podpisuję się pod stwierdzeniem a od siebie dodam tylko Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 Radek :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 Radku,jakie są różnice smakowe między boczkiem rolowanym wędzony a potem parzonym a parzonym a dopiero potem wędzonym - chodzi mi o walory smakowe ? Czy boczek robiony według powyższego przepisu nie ma krótszego terminu do spożycia ?Pytam z tego względu że ja większość swoich wyrobów po wędzeniu w stanie surowym mrożę ( nawet na 8 miesięcy ) i parzę po powolnym odmrożeniu w lodówce - nie wiem jaki jest termin przydatności do spożycia boczku mrożonego zrobionego według Twojego przepisu.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 Radek, też często robię taką roladkę wędzoną i póxniej parzoną niebo w gębie Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted January 13, 2014 Report Share Posted January 13, 2014 Eli, dziękuję jakie są różnice smakowe między boczkiem rolowanym wędzony a potem parzonym a parzonym a dopiero potem wędzonym - chodzi mi o walory smakowe ? Grzesiu, dla mnie to są dwie zupełnie różne smakowo wędliny. Trochę przypomina mi w smaku boczek rolowany i pieczony jaki robi Hania. Jest na tyle dobry, że w tym tygodniu będą dwa następne . Czy boczek robiony według powyższego przepisu nie ma krótszego terminu do spożycia ? Pytam z tego względu że ja większość swoich wyrobów po wędzeniu w stanie surowym mrożę ( nawet na 8 miesięcy ) i parzę po powolnym odmrożeniu w lodówce - nie wiem jaki jest termin przydatności do spożycia boczku mrożonego zrobionego według Twojego przepisu. Tu Ci nie pomogę, bo tak długo nie mroziłem żadnych wędlin. Moja "młodzież" i Hania, powodują dość dużą rotację w wyrobach . Radek, też często robię taką roladkę wędzoną i póxniej parzoną niebo w gębie Też taką robię i tu znowu inny smak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
duurex Posted February 20, 2014 Report Share Posted February 20, 2014 (edited) Radek mam pytanko czy można boczek peklować na mokro? Pytam bo wędzić będę dopiero za 9 dni, zamrozić go nie mam gdzie, a chciałbym taką roladkę sobie skręcić. Edited February 20, 2014 by duurex Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 20, 2014 Report Share Posted February 20, 2014 Radek mam pytanko czy można boczek peklować na mokro? Nie Radek odpowiada ale można peklować boczek na mokro . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 20, 2014 Report Share Posted February 20, 2014 Radek mam pytanko czy można boczek peklować na mokro?Nie Radek odpowiada ale można peklować boczek na mokro . ale lepiej do rolady peklować na sucho, nawet wskazane na sucho.... I pytanie dlaczego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
duurex Posted February 20, 2014 Report Share Posted February 20, 2014 A czy solanka 65g (sól/peklosól) rozpuszczone w 0.7l wody na 1.8kg boczku będzie dobrze? Czas peklowania 9dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted February 20, 2014 Report Share Posted February 20, 2014 Radek mam pytanko czy można boczek peklować na mokro? Pytam bo wędzić będę dopiero za 9 dni, zamrozić go nie mam gdzie, a chciałbym taką roladkę sobie skręcić. Błędu nie będzie, ale ja przy tym wyrobie pekluję boczek na sucho. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
duurex Posted February 20, 2014 Report Share Posted February 20, 2014 Jeżeli na sucho, to czy można peklować tym sposobem 9dni?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted February 20, 2014 Report Share Posted February 20, 2014 Jeżeli na sucho, to czy można peklować tym sposobem 9dni?? Teoretycznie możesz, ale musiałbyś obniżyć temp. do około 0-2*C. Boczek się nie zmarnuje, ale peklowanie ustanie. Potem przez około 24-36 godz. podnosisz temp. do około 4-6*C i zapeklowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.