Jump to content

Boczek parzony, a potem wędzony – rolowany Radka


Maxell

Recommended Posts

Radek zadymia:

 

Boczek parzony, a potem wędzony – rolowany

 

post-39694-0-50127300-1386347818_thumb.jpg

 

Oskórowany płat boczku rozcinamy po długości, ale nie do końca. Zostawiamy tak ze dwa cm, żeby się rozkładał jak książka. Peklujemy na sucho 24 -48 h. Peklosól 20g/kg. Ja peklowałem około 36 h.

Po tym czasie wyjmujemy upeklowany boczek i dodajemy przyprawy. Mój boczek ważył 2,8 kg i dodałem do niego :

  1. pieprz 2g/kg

  2. czosnek 3g/kg

 

Przed dodaniem przypraw, lekko go rozbiłem tłuczkiem do mięsa (nie za dużo). Poprószyć pieprzem i wklepać czosnek.

 

Teraz rolowanie. Zwijamy boczek krótszym bokiem. Potem sznurujemy. Siatka też by mogła być, ale chyba ładniej wygląda osznurowany ;).

Mój boczek był dosyć długi, ale ja mam szeroki garnek, więc go nie przecinałem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić dwa krótsze.

 

post-39694-0-83276000-1386347806_thumb.jpg

 

Teraz parzenie.

Do wody wrzucamy trzy średniej wielkości listki laurowe i 10 ziaren ziela angielskiego. Podgrzać wodę do około 85*C i włożyć boczek. Temperatura za dwie, trzy minuty spadnie do około 80*C. W tej temp. parzymy, do osiągnięcia w środku mięsa 75*C. Jeśli nie masz termometru, to trwa to około 2,5 h.

 

Wyjmujemy boczek do ocieknięcia. W chłodnym pomieszczeniu trwa to krótko. Ja po godzinie „poprawiam” trochę ręcznikami papierowymi. Już jest gotowy do wędzenia.

 

Osuszam jeszcze 30 minut w wędzarni, w około 40*C,

Wędzę w dymie około 50-55*C. W połowie wędzenia odwracam kij.

 

post-39694-0-05955600-1386347813_thumb.jpg

 

Razem z osuszaniem trwa to 3,5 h. Potem wyjmuję do ostygnięcia, a potem na noc do lodówki.

 

I gotowe :) Smacznego ;)

 

Radek

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 85
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

  • 1 month later...

Radku,

jakie są różnice smakowe między boczkiem rolowanym wędzony a potem parzonym a parzonym a dopiero potem wędzonym - chodzi mi o walory smakowe ? Czy boczek robiony według powyższego przepisu nie ma krótszego terminu do spożycia ?

Pytam z tego względu że ja większość swoich wyrobów po wędzeniu w stanie surowym mrożę ( nawet na 8 miesięcy ) i parzę po powolnym odmrożeniu w lodówce - nie wiem jaki jest termin przydatności do spożycia boczku mrożonego zrobionego według Twojego przepisu.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Eli, dziękuję :D

 

 

jakie są różnice smakowe między boczkiem rolowanym wędzony a potem parzonym a parzonym a dopiero potem wędzonym - chodzi mi o walory smakowe ?

 

 

Grzesiu, dla mnie to są dwie zupełnie różne smakowo wędliny. Trochę przypomina mi w smaku boczek rolowany i pieczony jaki robi Hania. 

Jest na tyle dobry, że  w tym tygodniu będą dwa następne ;) .

 

Czy boczek robiony według powyższego przepisu nie ma krótszego terminu do spożycia ? Pytam z tego względu że ja większość swoich wyrobów po wędzeniu w stanie surowym mrożę ( nawet na 8 miesięcy ) i parzę po powolnym odmrożeniu w lodówce - nie wiem jaki jest termin przydatności do spożycia boczku mrożonego zrobionego według Twojego przepisu.

 

 

Tu Ci nie pomogę, bo tak długo nie mroziłem żadnych wędlin. Moja "młodzież" i Hania, powodują dość dużą rotację w wyrobach ;) .

 

Radek, też często robię taką roladkę wędzoną i póxniej parzoną :) niebo w gębie :)

 

 

Też taką robię i tu znowu inny smak :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Radek mam pytanko czy można boczek peklować na mokro? Pytam bo wędzić będę dopiero za 9 dni, zamrozić go nie mam gdzie, a chciałbym taką roladkę sobie skręcić.

 

Błędu nie będzie, ale ja przy tym wyrobie pekluję boczek na sucho.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jeżeli na sucho, to czy można peklować tym sposobem 9dni??
 

Teoretycznie możesz, ale musiałbyś obniżyć temp. do około 0-2*C. Boczek się nie zmarnuje, ale peklowanie ustanie. Potem przez około 24-36 godz. podnosisz temp. do około 4-6*C i zapeklowane.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...