Jump to content

Uszkodzona osłonka białkowa przed parzeniem


Adek

Recommended Posts

Witam serdecznie koleżanki i kolegów :)

 

Dzisiaj wędziłem kiełbasę cienką , krakowską i na próbę zrobiłem jeden baton kiełbasy szynkowej w osłonce białkowej 100mm - 2,7kg . Wszystko ładnie pięknie ale po wędzeniu zachciało mi się zrobić fotkę kiełbasy aby pokazać na forum jak wyglądała przed parzeniem zaraz po wędzeniu  ( do swojego tematu )  . I stało się w momęcie gdy ściągałem ją z kija zahaczyłem o wystający element  i rozerwałem osłonkę w górnej części  ( 1cm ) a kiełbasa miała jeszcze zaliczyć etap parzenia . Różnię kombinowałem co z tym zrobić , dzwoniłem do kolegów z forum i suma sumarum wyszła lipa . Moje wszelkie zabezpieczenia otworu na nic się zdały woda wpłynęła podczas parzenia do batonu nasączyła go i wypłukała co miała wypłukać . Baton 2,5kg szynkowej trafi do zamrażarki i będzie dodatkiem do bigosu :facepalm: . Dlatego mam pytanie do bardziej doświadczonych SiB co w takim momencie robić jak zabezpieczyć rozdarcie/dziurkę aby można było wyrób zaparzyć .Kurcze nie mogę przeżałować , że nie zrobiłem więcej tej kiełbasy , przynajmniej bym posmakował a tak był tylko jeden i zaliczy bigos :facepalm: . Proszę o podanie sposobów co w takim momęcie robić :mellow: chyba , że już nic się nie da zrobić . Chyba nie byłem pierwszym i jedynym  :D  Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

 

 

co w takim momencie robić jak zabezpieczyć rozdarcie/dziurkę aby można było wyrób zaparzyć
 

Włożyć do osłonki poliamidowej, o średnicy 120 mm i parzyć. Jeśli nie ma pod ręką, to zostaje podpiec w wędzarni do około 68*C.

Link to comment
Share on other sites

Zapomniałem dodać , że owinąłem uszkodzone miejsce mocno folią spożywczą  i zabezpieczyłem ale to nic nie dało woda wpłynęła w wyrób .


Radek ja się już zwijałem do domu , wędzarnia wygaszona i opamiętałem się że fotek nie zrobiłem no i stało się :hmm: . Miałem podpiekać też krakowską ale tak zmarzłem że miałem dość postanowiłem , że będzie krakowska parzona :D . Podpiekana to już by nie była szynkowa a ja chciałem zrobić jak w przepisie :D ( myślałem też o piekarniku ) . Pytam bo może są jakieś sprawdzone sposoby na taką sytuację :D ja już się pogodziłem ze stratą :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

Podpiekana to już by nie była szynkowa a ja chciałem zrobić jak w przepisie :D

 

 

No, nie byłaby, ale wody w środku też by nie było ;)

 

Miałem podpiekać też krakowską ale tak zmarzłem że miałem dość postanowiłem , że będzie krakowska parzona :D

 

 

Przy tej pogodzie, to i tak podziwiam hart ducha :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

 

 

jeśli masz pakowarkę próżniową też można wykorzystać (zależnie od długości batonu)

 

O kurcze mam i nie wpadłem na to :facepalm:

 

 

 

No, nie byłaby, ale wody w środku też by nie było

 

Teraz to ja też to wiem :D

 

 

 

można również spróbować owinąć folią miejsce uszkodzenia ale potem ścisło zawinąć w szczelny woreczek

 

Owinąłem to mocno folią ale po kilku minutach folia pływała oddzielnie  :D fakt mogłem jeszcze coś dać na wierzch ale myślałem , że sama folia wytrzyma . Ehhhhhhhh tej pakowaczki próżniowej nie przeżałuję  :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

Witam!

Jeżeli nie mamy grubszej osłonki czy pakowarki próżniowej, to uszkodzony koniec zabezpieczyć woreczkiem foliowym, założonym na koniec uszkodzony, który przymocować do batonu, w odległości min. 5 cm od końca uszkodzenia  za pomocą przędzy wędzarniczej, węzłem wyblinką. Wiązać z wyczuciem, ażeby bardziej nie uszkodzić kiełbasy. Wyblinką wiążę wszelkie końcówki osłonek wędlin (poliamidowych i białkowych) do parzenia.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...