Marko Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 Witamm,Dzisiaj wędzę między innymi polędwice. Chcę je po wędzeniu zapakować próżniowo i parzyć w garnku elektrycznym, temperatura 60 st. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak długo parzyć? Zapakowane kawałki będą miały po około 0.5 kg.Wiem, że ktoś z szanownej Braci parzył już tak wędliny tylko nie mogę znaleźć.Będę wdzięczny za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mumin232 Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 (edited) ja parze w 80 stopniach godzinę jak szynka waży kilogram, nie wiem czy 60 stopni ci wystarczy do sparzenia bo według mnie szynka powinna mieć gdzieś koło 68 stopni w środku Mod info: kol. @Marko parzy polędwicę a nie szynkę. W dodatku zapakowaną próżniowo. Edited December 8, 2013 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 (edited) Ja parzyłem w 60C ok. 3 godz. Peklowałem wg tabeli Dziadka - była za słona przez to, że sól nie przeszła do wody podczas parzenia. Teraz zmniejszę dawkę peklosoli o ok. 30%. Ale poza tym, że słona to była idealna! Edited December 8, 2013 by piksiak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted December 8, 2013 Author Report Share Posted December 8, 2013 Dziękuję za pdpowiedzi. Ja dałem 170g peklosoli na 2,5 l wody, waga polędwic 5.5 kg, peklowanie przez 12 dni.Mam nadzieję że będą zjadliwe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mumin232 Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 ja parze w 80 stopniach godzinę jak szynka waży kilogram, nie wiem czy 60 stopni ci wystarczy do sparzenia bo według mnie szynka powinna mieć gdzieś koło 68 stopni w środku Mod info: kol. @Marko parzy polędwicę a nie szynkę. W dodatku zapakowaną próżniowo.a co folia zmniejsza temperature wody poza tym polędwica parzy się szybciej,jak będzie dłużej w wodzie też się nic nie stanie co nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 Marko daj znać jak na słoność bo zmniejszyłeś dawkę peklosoli - powinno być ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted December 8, 2013 Author Report Share Posted December 8, 2013 Dobra, jutro będzie degustacja. zastanawiam się czy tak długo trzeba parzyć, przeciętnie przyjmuje się 60 min. na 1 kg wędzonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted December 10, 2013 Author Report Share Posted December 10, 2013 Wczoraj odbyła się degustacja polędwicy. Parzona była przez 40 min. w temperaturze 63 st. i pozostawiona w garnku do rana.Wyszła krucha, soczysta i nie za słona jak dla mnie, ja jestem słonolubny.Tak wygląda w przekroju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekh Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 Wygląda super i pewno tak smakuje.No i to piwko.Też spróbuję tak parzyć. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted November 18, 2014 Report Share Posted November 18, 2014 Pieknie wyglada , widze ze obsypales poledwice przyprawami , jestem ciekawa jakie uzyles. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted November 18, 2014 Report Share Posted November 18, 2014 (edited) Eli55, ostatni post z tego tematu jest z "13 gru 2013 - 21:27" Edited November 18, 2014 by osid Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted November 18, 2014 Author Report Share Posted November 18, 2014 Eli55, dokładnie Ci nie powiem bo dawałem różne przyprawy. Generalnie to czosnek, listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec, papryka.Można dać trochę ziół, wszystko zależy od upodobań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.