Jump to content

Parzenie polędwicy zapakowanej próźniowo


Marko

Recommended Posts

Witamm,

Dzisiaj wędzę między innymi polędwice. Chcę je po wędzeniu zapakować próżniowo i parzyć w garnku elektrycznym, temperatura 60 st. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak długo parzyć? Zapakowane kawałki będą miały po około 0.5 kg.

Wiem, że ktoś z szanownej Braci parzył już tak wędliny tylko nie mogę znaleźć.

Będę wdzięczny za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

ja parze w 80 stopniach godzinę  jak szynka waży kilogram, nie wiem czy 60 stopni ci wystarczy do sparzenia bo według mnie szynka powinna mieć gdzieś koło 68 stopni w środku

 

 

Mod info: kol. @Marko parzy polędwicę a nie szynkę. W dodatku zapakowaną próżniowo.

Edited by EAnna
Link to comment
Share on other sites

Ja parzyłem w 60C ok. 3 godz. Peklowałem wg tabeli Dziadka - była za słona przez to, że sól nie przeszła do wody podczas parzenia. Teraz zmniejszę dawkę peklosoli o ok. 30%. Ale poza tym, że słona to była idealna!

Edited by piksiak
Link to comment
Share on other sites

ja parze w 80 stopniach godzinę  jak szynka waży kilogram, nie wiem czy 60 stopni ci wystarczy do sparzenia bo według mnie szynka powinna mieć gdzieś koło 68 stopni w środku

 

 

Mod info: kol. @Marko parzy polędwicę a nie szynkę. W dodatku zapakowaną próżniowo.

a co folia zmniejsza temperature wody poza tym polędwica parzy się szybciej,jak będzie dłużej w wodzie też się nic nie stanie co nie?

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...