Jump to content

Parzenie polędwicy zapakowanej próźniowo

Marko

Recommended Posts

Witamm,

Dzisiaj wędzę między innymi polędwice. Chcę je po wędzeniu zapakować próżniowo i parzyć w garnku elektrycznym, temperatura 60 st. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak długo parzyć? Zapakowane kawałki będą miały po około 0.5 kg.

Wiem, że ktoś z szanownej Braci parzył już tak wędliny tylko nie mogę znaleźć.

Będę wdzięczny za pomoc.

ja parze w 80 stopniach godzinę  jak szynka waży kilogram, nie wiem czy 60 stopni ci wystarczy do sparzenia bo według mnie szynka powinna mieć gdzieś koło 68 stopni w środku

Mod info: kol. @Marko parzy polędwicę a nie szynkę. W dodatku zapakowaną próżniowo.

Edited by EAnna

Ja parzyłem w 60C ok. 3 godz. Peklowałem wg tabeli Dziadka - była za słona przez to, że sól nie przeszła do wody podczas parzenia. Teraz zmniejszę dawkę peklosoli o ok. 30%. Ale poza tym, że słona to była idealna!

Edited by piksiak

ja parze w 80 stopniach godzinę  jak szynka waży kilogram, nie wiem czy 60 stopni ci wystarczy do sparzenia bo według mnie szynka powinna mieć gdzieś koło 68 stopni w środku

Mod info: kol. @Marko parzy polędwicę a nie szynkę. W dodatku zapakowaną próżniowo.

a co folia zmniejsza temperature wody poza tym polędwica parzy się szybciej,jak będzie dłużej w wodzie też się nic nie stanie co nie?

• 11 months later...