Jump to content

Kiełbasa podsuszana - podstawy ( sól, peklosól, jak suszyć, itd )


świadziu

Recommended Posts

Witam,

nie znalazłem nigdzie informacji jakie powinna spełnić kiełbasa wędzona którą mam zamiar potem podsuszyć więc poniżej zadam kilka ( dużo pytań) :)

 

1. Jaka jest minimalna dawka soli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ?

2. Jaka jest minimalna dawka peklosoli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ?

3. W Jakich warunkach najlepiej podsuszać ?

4. Lepiej podsuszać w kuchni nad zlewem w temperaturze około 18 stopni czy może w pokoju przy otwartym oknie - wówczas temperatura w pokoju będzie na poziomie około 12 stopni

5. Czy skład kiełbasy ( klasy mięsa z jakich ją zrobię) ma wpływ czy kiełbasa nadaje się do podsuszania czy nie ?

6. Jakie przyprawy mogę dodawać do kiełbas które mam zamiar podsuszać a jakich nie powinienem dodawać ?

7. Lepiej podsuszać kiełbasy wędzone i pieczone czy wędzone i parzone ?

8. Dodawać cukier czy nie - jaki ma on wpływa na proces podsuszania ?

 

Z góry dziękuję za każdą wskazówkę dotyczącą jak powinienem prawidłowo zrobić kiełbasę i ją podsuszać abym w przyszłości nie miał wątpliwości.

 

Pozdrawiam Grzegorz

Link to comment
Share on other sites

 

 

1. Jaka jest minimalna dawka soli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ? 2. Jaka jest minimalna dawka peklosoli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ? 3. W Jakich warunkach najlepiej podsuszać ? 4. Lepiej podsuszać w kuchni nad zlewem w temperaturze około 18 stopni czy może w pokoju przy otwartym oknie - wówczas temperatura w pokoju będzie na poziomie około 12 stopni 5. Czy skład kiełbasy ( klasy mięsa z jakich ją zrobię) ma wpływ czy kiełbasa nadaje się do podsuszania czy nie ? 6. Jakie przyprawy mogę dodawać do kiełbas które mam zamiar podsuszać a jakich nie powinienem dodawać ? 7. Lepiej podsuszać kiełbasy wędzone i pieczone czy wędzone i parzone ? 8. Dodawać cukier czy nie - jaki ma on wpływa na proces podsuszania ?

 

 

 

1. Jaka jest minimalna dawka soli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ? - tylko peklosól

2. Jaka jest minimalna dawka peklosoli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ?- 20g

3. W Jakich warunkach najlepiej podsuszać ? wilgotność 75%-80% na początku, później zmniejszamy, temperatura -6-10 stopni, minimalny ruch powietrza, brak światła 

4. Lepiej podsuszać w kuchni nad zlewem w temperaturze około 18 stopni czy może w pokoju przy otwartym oknie - wówczas temperatura w pokoju będzie na poziomie około 12 stopni - obydwie propozycje wykluczam

5. Czy skład kiełbasy ( klasy mięsa z jakich ją zrobię) ma wpływ czy kiełbasa nadaje się do podsuszania czy nie ?  istotny

6. Jakie przyprawy mogę dodawać do kiełbas które mam zamiar podsuszać a jakich nie powinienem dodawać ? większość się nadaje

7. Lepiej podsuszać kiełbasy wędzone i pieczone czy wędzone i parzone ? i jedne i drugie

8. Dodawać cukier czy nie - jaki ma on wpływa na proces podsuszania ? cukier nie przeszkadza przy niskiej temp. w pokoju 18 stopni niezła pożywka

 

 

:cool:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...