świadziu Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 Witam,nie znalazłem nigdzie informacji jakie powinna spełnić kiełbasa wędzona którą mam zamiar potem podsuszyć więc poniżej zadam kilka ( dużo pytań) 1. Jaka jest minimalna dawka soli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ?2. Jaka jest minimalna dawka peklosoli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ?3. W Jakich warunkach najlepiej podsuszać ?4. Lepiej podsuszać w kuchni nad zlewem w temperaturze około 18 stopni czy może w pokoju przy otwartym oknie - wówczas temperatura w pokoju będzie na poziomie około 12 stopni5. Czy skład kiełbasy ( klasy mięsa z jakich ją zrobię) ma wpływ czy kiełbasa nadaje się do podsuszania czy nie ?6. Jakie przyprawy mogę dodawać do kiełbas które mam zamiar podsuszać a jakich nie powinienem dodawać ?7. Lepiej podsuszać kiełbasy wędzone i pieczone czy wędzone i parzone ?8. Dodawać cukier czy nie - jaki ma on wpływa na proces podsuszania ? Z góry dziękuję za każdą wskazówkę dotyczącą jak powinienem prawidłowo zrobić kiełbasę i ją podsuszać abym w przyszłości nie miał wątpliwości. Pozdrawiam Grzegorz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 1. Jaka jest minimalna dawka soli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ? 2. Jaka jest minimalna dawka peklosoli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ? 3. W Jakich warunkach najlepiej podsuszać ? 4. Lepiej podsuszać w kuchni nad zlewem w temperaturze około 18 stopni czy może w pokoju przy otwartym oknie - wówczas temperatura w pokoju będzie na poziomie około 12 stopni 5. Czy skład kiełbasy ( klasy mięsa z jakich ją zrobię) ma wpływ czy kiełbasa nadaje się do podsuszania czy nie ? 6. Jakie przyprawy mogę dodawać do kiełbas które mam zamiar podsuszać a jakich nie powinienem dodawać ? 7. Lepiej podsuszać kiełbasy wędzone i pieczone czy wędzone i parzone ? 8. Dodawać cukier czy nie - jaki ma on wpływa na proces podsuszania ? 1. Jaka jest minimalna dawka soli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ? - tylko peklosól2. Jaka jest minimalna dawka peklosoli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ?- 20g3. W Jakich warunkach najlepiej podsuszać ? wilgotność 75%-80% na początku, później zmniejszamy, temperatura -6-10 stopni, minimalny ruch powietrza, brak światła 4. Lepiej podsuszać w kuchni nad zlewem w temperaturze około 18 stopni czy może w pokoju przy otwartym oknie - wówczas temperatura w pokoju będzie na poziomie około 12 stopni - obydwie propozycje wykluczam5. Czy skład kiełbasy ( klasy mięsa z jakich ją zrobię) ma wpływ czy kiełbasa nadaje się do podsuszania czy nie ? istotny6. Jakie przyprawy mogę dodawać do kiełbas które mam zamiar podsuszać a jakich nie powinienem dodawać ? większość się nadaje7. Lepiej podsuszać kiełbasy wędzone i pieczone czy wędzone i parzone ? i jedne i drugie8. Dodawać cukier czy nie - jaki ma on wpływa na proces podsuszania ? cukier nie przeszkadza przy niskiej temp. w pokoju 18 stopni niezła pożywka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted December 12, 2013 Author Report Share Posted December 12, 2013 Dziękuję wszystkim którzy na PW odpowiedzieli mi na pytania które tu napisałem.Pozdrawiam i bardzo Wam dziękuję !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted December 12, 2013 Report Share Posted December 12, 2013 Świadziu jeżeli to nie tajemnica to wpisz tutaj uzyskane odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania. Temat ciekawy więc szkoda by pozostał tak jak jest teraz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
donpicolo Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 Swiadziu podrzuć jakieś dodatkowe info-a tak odnośnie cukru to dodawać,czy nie ?Jaki z dodatku cukru zysk,a jakie ryzyko?Pytanie odnosi się do peklowania na sucho i mokro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts