Jump to content

Kiełbasa podsuszana - podstawy ( sól, peklosól, jak suszyć, itd )

świadziu

Recommended Posts

Witam,

nie znalazłem nigdzie informacji jakie powinna spełnić kiełbasa wędzona którą mam zamiar potem podsuszyć więc poniżej zadam kilka ( dużo pytań) :)

1. Jaka jest minimalna dawka soli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ?

2. Jaka jest minimalna dawka peklosoli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ?

3. W Jakich warunkach najlepiej podsuszać ?

4. Lepiej podsuszać w kuchni nad zlewem w temperaturze około 18 stopni czy może w pokoju przy otwartym oknie - wówczas temperatura w pokoju będzie na poziomie około 12 stopni

5. Czy skład kiełbasy ( klasy mięsa z jakich ją zrobię) ma wpływ czy kiełbasa nadaje się do podsuszania czy nie ?

6. Jakie przyprawy mogę dodawać do kiełbas które mam zamiar podsuszać a jakich nie powinienem dodawać ?

7. Lepiej podsuszać kiełbasy wędzone i pieczone czy wędzone i parzone ?

8. Dodawać cukier czy nie - jaki ma on wpływa na proces podsuszania ?

Z góry dziękuję za każdą wskazówkę dotyczącą jak powinienem prawidłowo zrobić kiełbasę i ją podsuszać abym w przyszłości nie miał wątpliwości.

Pozdrawiam Grzegorz

1. Jaka jest minimalna dawka soli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ? 2. Jaka jest minimalna dawka peklosoli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ? 3. W Jakich warunkach najlepiej podsuszać ? 4. Lepiej podsuszać w kuchni nad zlewem w temperaturze około 18 stopni czy może w pokoju przy otwartym oknie - wówczas temperatura w pokoju będzie na poziomie około 12 stopni 5. Czy skład kiełbasy ( klasy mięsa z jakich ją zrobię) ma wpływ czy kiełbasa nadaje się do podsuszania czy nie ? 6. Jakie przyprawy mogę dodawać do kiełbas które mam zamiar podsuszać a jakich nie powinienem dodawać ? 7. Lepiej podsuszać kiełbasy wędzone i pieczone czy wędzone i parzone ? 8. Dodawać cukier czy nie - jaki ma on wpływa na proces podsuszania ?

1. Jaka jest minimalna dawka soli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ? - tylko peklosól

2. Jaka jest minimalna dawka peklosoli na 1 kg farszu którą muszę użyć w kiełbasie abym mógł ją po wędzeniu podsuszać ?- 20g

3. W Jakich warunkach najlepiej podsuszać ? wilgotność 75%-80% na początku, później zmniejszamy, temperatura -6-10 stopni, minimalny ruch powietrza, brak światła 

4. Lepiej podsuszać w kuchni nad zlewem w temperaturze około 18 stopni czy może w pokoju przy otwartym oknie - wówczas temperatura w pokoju będzie na poziomie około 12 stopni - obydwie propozycje wykluczam

5. Czy skład kiełbasy ( klasy mięsa z jakich ją zrobię) ma wpływ czy kiełbasa nadaje się do podsuszania czy nie ?  istotny

6. Jakie przyprawy mogę dodawać do kiełbas które mam zamiar podsuszać a jakich nie powinienem dodawać ? większość się nadaje

7. Lepiej podsuszać kiełbasy wędzone i pieczone czy wędzone i parzone ? i jedne i drugie

8. Dodawać cukier czy nie - jaki ma on wpływa na proces podsuszania ? cukier nie przeszkadza przy niskiej temp. w pokoju 18 stopni niezła pożywka

:cool: