Jump to content

Dojrzewanie kiełbasy


aledym

Recommended Posts

Witajcie,

O moim połowicznie udamym wędzeniu (kiełbasa wieprzowo/wołowa "parnikowa") pisałem kilka tematów niżej.

Kiełbaska próbowana po sparzeniu i ostudzeniu w niedzielę była średnia - nie była zła ale szału nie było.

 

Po przeleżeniu dwóch dni w lodówce w papierze pakowym, dziś rano smakowała mi o niebo lepiej!

 

Czy tego typu kiełbasa może "dojrzeć", "przegryźć się", jakkolwiek by to nazwać? Może to tylko moje przydymione zmysły i nastawienie w niedzielę (duzo rzeczy przy produkcji i wędzeniu poszło nie tak) sprawiły, że wtedy smakowała mi gorzej?

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

@aledym: to normalne, że wyrób staje się bardziej smakowity po jakimś czasie. Moje konserwy słoikowe np otwieram dopiero po kilku miesiącach;) Mrożenie w niczym nie zaszkodzi, wstrzyma tylko to, co dotąd osiągnąłeś. Po rozmrożeniu spróbuj tą kiełbasę suszyć, pamiętając o tym by zaczynać od wyższej wilgotności i małego przepływu powietrza (75-80%), później obniżasz wilgotność. Temperatura suszenia przez pierwsze 4 dni nie większa jak 19-20C. Później przenosisz do lodówki na kolejne 4 dni i tak 2-3 razy aż do zamierzonego efektu (30%) utraty wagi.

Sposób sprawdzony i wielokrotnie stosowany w warunkach domowych. 

Smacznego!

Link to comment
Share on other sites

@aledym: to normalne, że wyrób staje się bardziej smakowity po jakimś czasie. Moje konserwy słoikowe np otwieram dopiero po kilku miesiącach;) Mrożenie w niczym nie zaszkodzi, wstrzyma tylko to, co dotąd osiągnąłeś. Po rozmrożeniu spróbuj tą kiełbasę suszyć, pamiętając o tym by zaczynać od wyższej wilgotności i małego przepływu powietrza (75-80%), później obniżasz wilgotność. Temperatura suszenia przez pierwsze 4 dni nie większa jak 19-20C. Później przenosisz do lodówki na kolejne 4 dni i tak 2-3 razy aż do zamierzonego efektu (30%) utraty wagi.

Sposób sprawdzony i wielokrotnie stosowany w warunkach domowych. 

Smacznego!

 

dzięki, czy możesz napisać jak to podsuszanie w praktyce wyglądało w warunkach domowych? mam do dyspozycji mieszkanie z balkonem w apartamentowcu, jedyne miejsce gdzie jest przepływ powietrza to okolice okien. rozumiem, że warunki o których pisałeś to bardziej jakaś piwniczka z uchylonym oknem lub niezbyt szczelny strych?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...