aledym Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 Witajcie,O moim połowicznie udamym wędzeniu (kiełbasa wieprzowo/wołowa "parnikowa") pisałem kilka tematów niżej.Kiełbaska próbowana po sparzeniu i ostudzeniu w niedzielę była średnia - nie była zła ale szału nie było. Po przeleżeniu dwóch dni w lodówce w papierze pakowym, dziś rano smakowała mi o niebo lepiej! Czy tego typu kiełbasa może "dojrzeć", "przegryźć się", jakkolwiek by to nazwać? Może to tylko moje przydymione zmysły i nastawienie w niedzielę (duzo rzeczy przy produkcji i wędzeniu poszło nie tak) sprawiły, że wtedy smakowała mi gorzej? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 (edited) Ja miałem ten sam problem; świeża kiełbasa krakowska była mdła, dopiero jak poleżała kilka dni nabrała aromatycznego smaku. Edited December 10, 2013 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek z lasu Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 kiełbaska "przeszła" smakami...już nie mogę doczekać się soboty (będę wędził kiełbaskę) też posmakuję w końcu przyzwoitej wędliny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aledym Posted December 10, 2013 Author Report Share Posted December 10, 2013 wiekszość partii zamroziłem, teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłem - może trzeba było ją zostawić na kilka dni a dopiero potem zamrozić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afryka Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 @aledym: to normalne, że wyrób staje się bardziej smakowity po jakimś czasie. Moje konserwy słoikowe np otwieram dopiero po kilku miesiącach;) Mrożenie w niczym nie zaszkodzi, wstrzyma tylko to, co dotąd osiągnąłeś. Po rozmrożeniu spróbuj tą kiełbasę suszyć, pamiętając o tym by zaczynać od wyższej wilgotności i małego przepływu powietrza (75-80%), później obniżasz wilgotność. Temperatura suszenia przez pierwsze 4 dni nie większa jak 19-20C. Później przenosisz do lodówki na kolejne 4 dni i tak 2-3 razy aż do zamierzonego efektu (30%) utraty wagi.Sposób sprawdzony i wielokrotnie stosowany w warunkach domowych. Smacznego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aledym Posted December 10, 2013 Author Report Share Posted December 10, 2013 @aledym: to normalne, że wyrób staje się bardziej smakowity po jakimś czasie. Moje konserwy słoikowe np otwieram dopiero po kilku miesiącach;) Mrożenie w niczym nie zaszkodzi, wstrzyma tylko to, co dotąd osiągnąłeś. Po rozmrożeniu spróbuj tą kiełbasę suszyć, pamiętając o tym by zaczynać od wyższej wilgotności i małego przepływu powietrza (75-80%), później obniżasz wilgotność. Temperatura suszenia przez pierwsze 4 dni nie większa jak 19-20C. Później przenosisz do lodówki na kolejne 4 dni i tak 2-3 razy aż do zamierzonego efektu (30%) utraty wagi.Sposób sprawdzony i wielokrotnie stosowany w warunkach domowych. Smacznego! dzięki, czy możesz napisać jak to podsuszanie w praktyce wyglądało w warunkach domowych? mam do dyspozycji mieszkanie z balkonem w apartamentowcu, jedyne miejsce gdzie jest przepływ powietrza to okolice okien. rozumiem, że warunki o których pisałeś to bardziej jakaś piwniczka z uchylonym oknem lub niezbyt szczelny strych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Zegarek Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 Witam,a czym sie różni podsuszanie kiełbasy długo dojrzewającej ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted February 10, 2014 Report Share Posted February 10, 2014 Czasem i szybkością procesu Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted February 10, 2014 Report Share Posted February 10, 2014 Oraz pH wyrobu (poziomem jonów wodoru) . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts