KURP Posted December 11, 2013 Report Share Posted December 11, 2013 Jutro najprawdopodobniej będzie dostawa do sklepiku w moim mieście - sielawy.Ponieważ jest to rybka która naprawdę rzadko bywa w sklepie planuję zakup około 3 kilo.Pytanie jednak mam - czy da się taką rybę przechować do świąt?Czy peklować, a jeśli tak to jaką solanką aby w przyszły piątek ją uwędzić?A jeśli nie peklować to co - zamrozić i rozmrażać, czy straci ta rybka na walorach smakowych?Poradźcie jakie dobre rozwiązanie wybrać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted December 11, 2013 Report Share Posted December 11, 2013 Mrozona bedzie gorsza w smaku. Ja ryby sole z reki. Tobie tez tak radze. 2 tygodnie w chlodzie dobrze uwedzonej rybce nic nie zaszkodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted December 12, 2013 Report Share Posted December 12, 2013 (edited) @kurp007, Możesz zamrozić.Rozmrażając włóż od razu po wyjęciu z zamrażarki do 8% solanki.Zaraz po rozmrożeniu osusz i do wędzarni.Sielawa wspaniale smakuje też po usmażeniu i włożeniu do zalewy octowej lub pomidorowej /zalewa Halusi na przykład /.Można śmiało przechować w lodówce przez dwa tygodnie.Jeżeli uwędzisz teraz to przechowuj w lodówce przykrytą pergaminem.Mniej wyschnie.Nie przykrywaj folią aluminiową ani żadną inną . Edited December 12, 2013 by Kruszynka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KURP Posted December 12, 2013 Author Report Share Posted December 12, 2013 @Biotit piszesz że uwędzone poleżą w chłodzie - może to być teraz taki chłód jak na zewnątrz? czy mogę uwędzoną rybę przetrzymać w drewnianej komórce bez ogrzewania - czy musi to być koniecznie lodówka? Ryba ma być owinięta w papier i leżeć w kartonie?Są to dla mnie istotne informacje aby tak dobrej rybki nie spaskudzić.Lodówkę mam małą, ciągle jest przepychanka co ma być w niej przechowywane - w bloku pozostaje jeszcze balkon, ale ten też jest mocno "obstawiony". @Kruszynka rozumiem że zamrożoną sielawę od razu do rozmrożenia mam włożyć w solankę? Co do marynowania ryb to myślę intensywnie nad tymi śledziami co je Jola zrobiła na Andrzejki - takich u Nas nie dostanie. I szatański pomysł mi przyszedł do głowy - nie dałoby się takich śledzi przesłać kurierem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted December 12, 2013 Report Share Posted December 12, 2013 Poradźcie jakie dobre rozwiązanie wybrać? Przede wszystkim nie peklować. Odmierzyć 30 g soli na kilogram sielawy, zasolić i pozostawić na kilka dni w chłodzie, ja obecnie stosuję chłodzenie na zewnątrz - dziś + 3stopnie. Po tygodniu wypłukać kilkanaście minut, osuszyć i wędzić, bez mrożenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KURP Posted December 12, 2013 Author Report Share Posted December 12, 2013 @Pis67 Dopiero teraz mam sposobność odpisać. Sielawa zakupiona, mówisz że z ręki zasolić po 30g/kg sielawy. Na tydzień wystarczy (w następny piątek przewiduję jej wędzenie). W jakiej ilości wody i ile czasu mam ją wymoczyć przed wędzeniem aby nie była za słona, ani aby nie była zmywak.Kiedyś kupiłem sielawę lecz zanim znalazłem zalecenie na 8% solankę zasoliłem tak że ledwo dało się to przełknąć - takie to było słone.Tym razem chciałbym tego uniknąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted December 12, 2013 Report Share Posted December 12, 2013 Zrob jak radzi Pis.Co do kuriera i śledzi to nigdy jeszcze nie wysyłałem Nie wiem w co pakować,ale obiecujemy,że kuligu będą.Możesz się śmiało szykować.A wracając do ryb to ja też nie pekluję w solance świeżych tylko solę "z garści"Podałem tylko jak obchodzić się z zamrożonymi.Rozmrażając w solance unikamy wycieku tak cennych soków .Rybka prawie nic nie traci ze swoich walorów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted December 12, 2013 Report Share Posted December 12, 2013 Po tygodniu w soli myślę, że na pół godziny zalać zimną wodą i będzie ales gut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.