Jump to content

Sielawa zakup i peklowanie przed świętami.

KURP

Recommended Posts

Jutro najprawdopodobniej będzie dostawa do sklepiku w moim mieście - sielawy.

Ponieważ jest to rybka która naprawdę rzadko bywa w sklepie planuję zakup około 3 kilo.

Pytanie jednak mam - czy da się taką rybę przechować do świąt?

Czy peklować, a jeśli tak to jaką solanką aby w przyszły piątek ją uwędzić?

A jeśli nie peklować to co - zamrozić i rozmrażać, czy straci ta rybka na walorach smakowych?

Poradźcie jakie dobre rozwiązanie wybrać?

@kurp007, Możesz zamrozić.Rozmrażając włóż od razu po wyjęciu z zamrażarki do 8% solanki.Zaraz po rozmrożeniu osusz i do wędzarni.

Sielawa wspaniale smakuje też po usmażeniu i włożeniu do zalewy octowej lub pomidorowej /zalewa Halusi na przykład /.Można śmiało przechować w lodówce przez dwa tygodnie.

Jeżeli uwędzisz teraz to przechowuj w lodówce przykrytą pergaminem.Mniej wyschnie.Nie przykrywaj folią aluminiową ani żadną inną .

Edited by Kruszynka

@Biotit piszesz że uwędzone poleżą w chłodzie - może to być teraz taki chłód jak na zewnątrz? czy mogę uwędzoną rybę przetrzymać w drewnianej komórce bez ogrzewania - czy musi to być koniecznie lodówka? Ryba ma być owinięta w papier i leżeć w kartonie?

Są to dla mnie istotne informacje aby tak dobrej rybki nie spaskudzić.

Lodówkę mam małą, ciągle jest przepychanka co ma być w niej przechowywane - w bloku pozostaje jeszcze balkon, ale ten też jest mocno "obstawiony".

@Kruszynka rozumiem że zamrożoną sielawę od razu do rozmrożenia mam włożyć w solankę? Co do marynowania ryb to myślę intensywnie nad tymi śledziami co je Jola zrobiła na Andrzejki - takich u Nas nie dostanie. I szatański pomysł mi przyszedł do głowy - nie dałoby się takich śledzi przesłać kurierem?

Poradźcie jakie dobre rozwiązanie wybrać?

Przede wszystkim nie peklować. Odmierzyć 30 g soli na kilogram sielawy, zasolić i pozostawić na kilka dni w chłodzie, ja obecnie stosuję chłodzenie na zewnątrz - dziś + 3stopnie. Po tygodniu wypłukać kilkanaście minut, osuszyć i wędzić, bez mrożenia. :cool:

@Pis67 Dopiero teraz mam sposobność odpisać. Sielawa zakupiona, mówisz że z ręki zasolić po 30g/kg sielawy. Na tydzień wystarczy (w następny piątek przewiduję jej wędzenie). W jakiej ilości wody i ile czasu mam ją wymoczyć przed wędzeniem aby nie była za słona, ani aby nie była zmywak.

Kiedyś kupiłem sielawę lecz zanim znalazłem zalecenie na 8% solankę zasoliłem tak że ledwo dało się to przełknąć - takie to było słone.

Tym razem chciałbym tego uniknąć.

Zrob jak radzi Pis.Co do kuriera i śledzi to nigdy jeszcze nie wysyłałem :D Nie wiem w co pakować,ale obiecujemy,że kuligu będą.Możesz się śmiało szykować.

A wracając do ryb to ja też nie pekluję w solance świeżych tylko solę "z garści"Podałem tylko jak obchodzić się z zamrożonymi.Rozmrażając w solance unikamy wycieku tak cennych soków :D .Rybka prawie nic nie traci ze swoich walorów.