Jump to content

Sielawa zakup i peklowanie przed świętami.


KURP

Recommended Posts

Jutro najprawdopodobniej będzie dostawa do sklepiku w moim mieście - sielawy.

Ponieważ jest to rybka która naprawdę rzadko bywa w sklepie planuję zakup około 3 kilo.

Pytanie jednak mam - czy da się taką rybę przechować do świąt?

Czy peklować, a jeśli tak to jaką solanką aby w przyszły piątek ją uwędzić?

A jeśli nie peklować to co - zamrozić i rozmrażać, czy straci ta rybka na walorach smakowych?

Poradźcie jakie dobre rozwiązanie wybrać?

Link to comment
Share on other sites

@kurp007, Możesz zamrozić.Rozmrażając włóż od razu po wyjęciu z zamrażarki do 8% solanki.Zaraz po rozmrożeniu osusz i do wędzarni.

Sielawa wspaniale smakuje też po usmażeniu i włożeniu do zalewy octowej lub pomidorowej /zalewa Halusi na przykład /.Można śmiało przechować w lodówce przez dwa tygodnie.

Jeżeli uwędzisz teraz to przechowuj w lodówce przykrytą pergaminem.Mniej wyschnie.Nie przykrywaj folią aluminiową ani żadną inną .

Edited by Kruszynka
Link to comment
Share on other sites

@Biotit piszesz że uwędzone poleżą w chłodzie - może to być teraz taki chłód jak na zewnątrz? czy mogę uwędzoną rybę przetrzymać w drewnianej komórce bez ogrzewania - czy musi to być koniecznie lodówka? Ryba ma być owinięta w papier i leżeć w kartonie?

Są to dla mnie istotne informacje aby tak dobrej rybki nie spaskudzić.

Lodówkę mam małą, ciągle jest przepychanka co ma być w niej przechowywane - w bloku pozostaje jeszcze balkon, ale ten też jest mocno "obstawiony".

 

@Kruszynka rozumiem że zamrożoną sielawę od razu do rozmrożenia mam włożyć w solankę? Co do marynowania ryb to myślę intensywnie nad tymi śledziami co je Jola zrobiła na Andrzejki - takich u Nas nie dostanie. I szatański pomysł mi przyszedł do głowy - nie dałoby się takich śledzi przesłać kurierem?

Link to comment
Share on other sites

Poradźcie jakie dobre rozwiązanie wybrać?

Przede wszystkim nie peklować. Odmierzyć 30 g soli na kilogram sielawy, zasolić i pozostawić na kilka dni w chłodzie, ja obecnie stosuję chłodzenie na zewnątrz - dziś + 3stopnie. Po tygodniu wypłukać kilkanaście minut, osuszyć i wędzić, bez mrożenia. :cool:

Link to comment
Share on other sites

@Pis67 Dopiero teraz mam sposobność odpisać. Sielawa zakupiona, mówisz że z ręki zasolić po 30g/kg sielawy. Na tydzień wystarczy (w następny piątek przewiduję jej wędzenie). W jakiej ilości wody i ile czasu mam ją wymoczyć przed wędzeniem aby nie była za słona, ani aby nie była zmywak.

Kiedyś kupiłem sielawę lecz zanim znalazłem zalecenie na 8% solankę zasoliłem tak że ledwo dało się to przełknąć - takie to było słone.

Tym razem chciałbym tego uniknąć.

Link to comment
Share on other sites

Zrob jak radzi Pis.Co do kuriera i śledzi to nigdy jeszcze nie wysyłałem :D Nie wiem w co pakować,ale obiecujemy,że kuligu będą.Możesz się śmiało szykować.

A wracając do ryb to ja też nie pekluję w solance świeżych tylko solę "z garści"Podałem tylko jak obchodzić się z zamrożonymi.Rozmrażając w solance unikamy wycieku tak cennych soków :D .Rybka prawie nic nie traci ze swoich walorów.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...