wiedzma Posted December 12, 2013 Report Share Posted December 12, 2013 Pierwsze podejście Schab ,szynka,żeberka i cos co miało być kiełbasą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 @wiedzma, Witaj czytając ostatni Twój wpis widzę, ze wszystko jest ok .Oczywiście skład mięska można zmieniać a co za tym idzie smak, no i przyprawy też odgrywają zasadniczą rolę. Pamiętaj proszę o jednym bardzo ważna jest ilość tłuszczu wszak ona jest nośnikiem smaku, słowem kiełbasa nie powinna być za chuda. Według mojej oceny błędy popełnione zostały w trakcie wędzenia, masz rację nie ucz się na błędach po to jest ta strona tylko pytaj przed a nie po fakcie a wnioski oczywiście wyciągaj pozdrawiam Przeciągłem ten wpis z powitań ewidentnie widać, drzewo mokre ,pewnie za dużo dymu wbrew pozorom nie może być go za wiele.Także temperatura zbyt duża opalone doły przynajmniej tak widzę na zdjęciu, i to by było na tyle, Wiesz co też takie popełniłem na początku a i teraz zdarzają mi się wpadki faktem jest, że już mniejszego kalibru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiedzma Posted December 13, 2013 Author Report Share Posted December 13, 2013 Wszystko się zgadza do tego trzeba doliczyć duża wilgotność w wedzarce i na wędzonkach,w trakcie wędzenie wycieraliśmy je ręcznikami papierowymi bo ciągle były mokre Zobaczymy w niedziele jak wyjdzie juz się nie mogę doczekać A i jakieś kiepskie drzewo bo cała wędzarka pokryta była tłustą czarną mazią W niedziele rozpalam Ja i pierwszy etap też robię ja Mąż niestety musi jechać na serwis wozów policyjnych -też nie miali się kiedy z tym obudzić tylko tuż przed świętami kiedy jest mi niezbędny w domu ;( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 (edited) też nie miali się kiedy z tym obudzić tylko tuż przed świętami kiedy jest mi niezbędny w domu tak to bywa z chłopami oj z pracą chciałem powiedzieć Pozdrawiam Edited December 13, 2013 by baca 48 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 najważniejsze,że teraz wiesz o co ,,biega,, następne razy będą tylko lepsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 Wszystko się zgadza do tego trzeba doliczyć duża wilgotność w wedzarce i na wędzonkach,w trakcie wędzenie wycieraliśmy je ręcznikami papierowymi bo ciągle były mokre Zobaczymy w niedziele jak wyjdzie juz się nie mogę doczekać A i jakieś kiepskie drzewo bo cała wędzarka pokryta była tłustą czarną mazią W niedziele rozpalam Ja i pierwszy etap też robię ja Mąż niestety musi jechać na serwis wozów policyjnych -też nie miali się kiedy z tym obudzić tylko tuż przed świętami kiedy jest mi niezbędny w domu ;( Osuszałaś wędzarnię według mnie wędzarnia a także wsad nie były osuszone i wygrzane, stąd mokre wędzonki i maź w wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiedzma Posted December 14, 2013 Author Report Share Posted December 14, 2013 Mariusz święta racja wszystko było mokre ;( ale to tak.... długa historia że wolę o niej zapomnieć Najważniejsze że dzisiaj z Polski przyjeżdża prawdziwe drzewo owocowe i jutro bierzemy się za drugie podejscie Mamy jakąś skromną wiedzę -dzięki Wam,wiec troche spokojniejsza jestem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 Wiedzma, każdy popełnił lub popełnia błędy więc spokojnie najważniejsze to osuszyć i nagrzać wędzarnię oraz oszuszyć wędzonki, bez tego nawet nie podchodź do wędzenia bo będzie powtórka z rozrywki odnośnie drewna.... dlaczego ściągasz je z Polski, nie masz na miejscu odpowiednich gatunków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiedzma Posted December 14, 2013 Author Report Share Posted December 14, 2013 Niestety nie drewno które mozna kupić jest klasyfikowane jako mix (niestety z racji ze w ubiegłym tygodniu facet który miał wysłać z wędzarnią drzewo nawalił) kupilismy u nas ,niestety jako laicy nie wszystko potrafiliśmy rozróźnić i ewidentnie były iglaki Nawet jak znaleźliśmy drzewo nadające się do wędzenia na ebay-u to po obejrzeniu okazało się zbutwiałe,zagrzybione wiec też jest do niczego .Z Polski jedzie drzewo ze sprawdzonego źródła wysezonowane,wysuszone a cena naprawde nawet z transportem nie jest dużo wyższa więc dla bezpieczeństwa co jakiś czas sobie będzie wędrowało do nas Mam bardzo ambitny plan na dzisiaj Zrobić zalewę i wsadzić mięsko na święta do solanki (wędzenie za tydzień),przygotować mięsko na jutro do wędzenia i podejść z sercem do przygotowania mięsa na kiełbasy.... Posiadam na kiełbaskę: 7 kg trimów1 kg wołowiny (nie za dużo?)1.5 kg szynki (nie za mało?)1 kg słoniny(nie za dużo?)i teraz poproszę o radę co dalej .......Wyszukałam sobie przepis z forum ale moje kochane dzieci pozamykały mi wszystkie zakładki i nie mogę teraz znaleźć.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiedzma Posted December 14, 2013 Author Report Share Posted December 14, 2013 Wziełam się za drugie podejście do kiełbasy wykorzystałam przepis SZCZEPANA na swojską z małą modyfikacją mięsa:I kl.szynka,schab:2kgII kl.wykorzystałam tzw Trimy oczyszczając je z błon,ścięgien itp:3kgwołowina 400grsłonina:1kgDopasowałam ilośc peklosoli do wagi mięsa,oraz zmniejszyłam ilość wody ,przyprawy i dodatki w/g przepisu SZCZEPANA.Pierwsze wnioski: mięso po wymieszaniu stało się kleiste HURRAAA już wiem jak to wygląda,poprzednie było suche nawet po godzinnym mieszaniu na zmiane z mężem ;(.Efekty jutro ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 (edited) Pierwsze wnioski: mięso po wymieszaniu stało się kleiste HURRAAA już wiem jak to wygląda,poprzednie było suche nawet po godzinnym mieszaniu na zmiane z mężem ;(.Efekty jutro ...Nic nie piszesz na jakich siatkach to zmieliłaś, no i schabu bym nie dał szkoda by mi było, ale kiełbaska będzie przednia zobaczysz, tylko wędzenie Ci zostało. 3 mam kciuki Edited December 15, 2013 by baca 48 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 masz rację nie ucz się na błędach po to jest ta strona Baca bracie z tym się NIE zgadzam Wiedżmo, ucz się na błędach innych np na moich https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-wedzonki-zboja-madeja/?p=84181 ale z pomocą naszej strony. Jeżeli będziesz postępować tak jak Dziadek to opisuje http://www.wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie , to nie ma innej możliwośći niż tylko i wyłącznie ładne i smaczniaste wędzonki czego Tobie serdecznie życzę :D Co do wędzonek na fotce to są o wiele ładniejsze niż moje za pierwszym razem :facepalm: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiedzma Posted December 15, 2013 Author Report Share Posted December 15, 2013 http://imageshack.com/a/img593/7069/hkbb.jpg http://imageshack.com/a/img850/2162/63gs.jpg http://imageshack.com/a/img14/1882/z8x5.jpg http://imageshack.com/a/img13/8180/q17f.jpg Pierwsze wnioski: mięso po wymieszaniu stało się kleiste HURRAAA już wiem jak to wygląda,poprzednie było suche nawet po godzinnym mieszaniu na zmiane z mężem ;(.Efekty jutro ...Nic nie piszesz na jakich siatkach to zmieliłaś, no i schabu bym nie dał szkoda by mi było, ale kiełbaska będzie przednia zobaczysz, tylko wędzenie Ci zostało. 3 mam kciuki Kupiłam trimy jako kl.II ale w worku znalazłam śliczny schab i szynkę wiec użyłam a to co kupiłam oddzielnie do kiełbasy pójdzie do wędzenia osobnego Zbóju ja z tych co wyznają zasadę *Jak sie nie przewrócisz,to się nie nauczysz* ale dziekuję za rady i sugestie .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 16, 2013 Report Share Posted December 16, 2013 Zbóju ja z tych co wyznają zasadę *Jak sie nie przewrócisz,to się nie nauczysz* I ja także jestem z tych :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiedzma Posted December 16, 2013 Author Report Share Posted December 16, 2013 (edited) mięso na kiełbasę mieliłam na 10 I kl. i 6 II kl. wreszcie sobie zmierzyłam .Zastanawiam się nad rybą,kupiłam haddoka (plamiak) i pstraga solanka czy peklowanie suche?,jakie przyprawy ? i znowu przeczesuję forum w poszukiwaniu optymalnego przepisu ;( Wczorajsza kiełbaska coby nie było że ściemniam http://imageshack.com/a/img198/3231/w1de.jpg Edited December 16, 2013 by wiedzma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted December 16, 2013 Report Share Posted December 16, 2013 Wczorajsza kiełbaska coby nie było że ściemniam Skróć czas wędzenia o połowę, przy tym kalibrze jelita. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted December 17, 2013 Report Share Posted December 17, 2013 Wczorajsza kiełbaska coby nie było że ściemniam W porównaniu do poprzednich wyrobów powiem rozwijasz się kobieto ,a men pomagał ?. resztę masz w poście wyżej pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiedzma Posted December 17, 2013 Author Report Share Posted December 17, 2013 Nie baca, M nie pomagał kwitł w pracy dziekuje za cieple słowa . Dzisiaj niestety brudna robota mnie czeka -pierogi,uszka itp ale tak sobie poszperałam w książce kucharskiej która kiedys dostałam od taty (zeszyt z notatkami) i znalazłam baleron białoruski Jak mi się uda kupic dzisiaj składniki to na wieczór coś stworzymy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiedzma Posted December 20, 2013 Author Report Share Posted December 20, 2013 (edited) Baleron białoruski 2 kurczaki ok 3 kg2jajkaprzyprawy:sól,pieprz,majeranek,czosnek Z opłukanego kurczaka ściągamy ostroznie skórę,obieramy kurczaka z miesa Ciemne mięso kroimy w drobną kostę,jasne kroimy w paski o grubości 1 cm.Do mięsa dodajemy przyprawy oraz jajka mieszamy do uzyskania kleistości.Odstawiamy do lodówki na conajmiej 2 godziny-należy ponownie wymieszać.Moje zazwyczaj schlodzi się ok 12 godzin.Na rozłożoną folie spożywczą rozkładamy kawałek skóry i mięso.Zawijamy w skórkę formując baton następnie zawijamy w folię łapiemy za dwa końce foli i rolujemy do momentu aż baton będzie ścisły i twardy.Zawiązany baton przekładamy na ściereczkę,ponownie zakręcamy i związujemy końce .Zagotowujemy wodę w garnku i wrzucamy na wrzątek nasze balerony,gotujemy40-50 min (w zależności od grubości batonu) licząc czas od momentu zagotowania się całości.Wyciągamy z garnka rozwijając tylko ze ściereczki,folie ściągamy bezpośrednio przez podaniem na talerzu. Smacznego!! http://imageshack.com/a/img194/7471/ytnu.jpg http://imageshack.com/a/img4/4476/h2us.jpg http://imageshack.com/a/img27/3680/jpux.jpg Edited December 20, 2013 by wiedzma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maria.s Posted December 20, 2013 Report Share Posted December 20, 2013 :clap: bardzo ładnie wygląda pewnie i dobrze smakuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted December 20, 2013 Report Share Posted December 20, 2013 Ten Baleron białoruski wygląda ładnie i pewnie smakuję tak jak wygląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted December 20, 2013 Report Share Posted December 20, 2013 ciekawy przepis moze kiedy sie pokusze na cos takiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 20, 2013 Report Share Posted December 20, 2013 wiedzma pysznie wyglada , http://www.emoty-gg.eu/mini/60.gif gotujemy40-50 min Mam pytanie gotujesz czy parzysz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiedzma Posted December 20, 2013 Author Report Share Posted December 20, 2013 wrzucam do gotującej się wody i od momentu zagotowania całości 40-50 min nie zmniejszam temperatury i nie pilnuje jej -więc chyba gotowane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 20, 2013 Report Share Posted December 20, 2013 Wiedzmo chodzi mi czy zmniejszasz ogien pod garem, a z tego co piszesz wynika ze nie, dziekuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.