Jump to content

Odrobina z krainy deszczowców rodem z krainy Wiedzmy


wiedzma

Recommended Posts

@wiedzma,   :D  Witaj czytając ostatni Twój wpis widzę, ze wszystko jest ok .Oczywiście skład mięska można zmieniać a co za tym idzie smak, no i przyprawy też odgrywają zasadniczą rolę. Pamiętaj proszę o jednym bardzo ważna jest ilość tłuszczu wszak ona jest nośnikiem smaku, słowem kiełbasa nie powinna być za chuda. Według mojej oceny błędy popełnione zostały w trakcie wędzenia, masz rację nie ucz się na błędach po to jest ta strona tylko pytaj przed a nie po fakcie a wnioski oczywiście wyciągaj pozdrawiam  :D

Przeciągłem ten wpis z powitań ewidentnie widać, drzewo mokre ,pewnie za dużo dymu wbrew pozorom nie może być go za wiele.Także temperatura zbyt duża opalone doły przynajmniej tak widzę na zdjęciu, i to by było na tyle, Wiesz co też takie popełniłem na początku a i teraz zdarzają mi się wpadki faktem jest, że już mniejszego kalibru  :D

Link to comment
Share on other sites

Wszystko się zgadza do tego trzeba doliczyć duża wilgotność w wedzarce i na wędzonkach,w trakcie wędzenie wycieraliśmy je ręcznikami papierowymi bo ciągle były mokre Zobaczymy w niedziele jak wyjdzie juz się nie mogę doczekać :) 

 

A i jakieś kiepskie drzewo bo cała wędzarka pokryta była tłustą czarną mazią W niedziele rozpalam Ja i pierwszy etap też robię ja Mąż niestety musi jechać na serwis wozów policyjnych -też nie miali się kiedy z tym obudzić tylko tuż przed świętami kiedy jest mi niezbędny  w domu ;( 

Link to comment
Share on other sites

też nie miali się kiedy z tym obudzić tylko tuż przed świętami kiedy jest mi niezbędny  w domu

  :D tak to bywa z chłopami oj :facepalm:  z pracą chciałem powiedzieć :angel:   :blush:  :rolleyes:  :D Pozdrawiam

Edited by baca 48
Link to comment
Share on other sites

Wszystko się zgadza do tego trzeba doliczyć duża wilgotność w wedzarce i na wędzonkach,w trakcie wędzenie wycieraliśmy je ręcznikami papierowymi bo ciągle były mokre Zobaczymy w niedziele jak wyjdzie juz się nie mogę doczekać :)

 

A i jakieś kiepskie drzewo bo cała wędzarka pokryta była tłustą czarną mazią W niedziele rozpalam Ja i pierwszy etap też robię ja Mąż niestety musi jechać na serwis wozów policyjnych -też nie miali się kiedy z tym obudzić tylko tuż przed świętami kiedy jest mi niezbędny  w domu ;( 

Osuszałaś wędzarnię :question: według mnie wędzarnia a także wsad nie były osuszone i wygrzane, stąd mokre wędzonki i maź w wędzarni.

Link to comment
Share on other sites

Mariusz święta racja wszystko było mokre ;( ale to tak.... długa historia że wolę o niej zapomnieć Najważniejsze że dzisiaj z Polski przyjeżdża prawdziwe drzewo owocowe i jutro bierzemy się za drugie podejscie :) Mamy jakąś skromną wiedzę -dzięki Wam,wiec troche spokojniejsza jestem 

Link to comment
Share on other sites

Wiedzma, każdy popełnił lub popełnia błędy więc spokojnie :D najważniejsze to osuszyć i nagrzać wędzarnię oraz oszuszyć wędzonki, bez tego nawet nie podchodź do wędzenia bo będzie powtórka z rozrywki :facepalm:   odnośnie drewna.... dlaczego ściągasz je z Polski, nie masz na miejscu odpowiednich gatunków :question:

Link to comment
Share on other sites

Niestety nie drewno które mozna kupić jest klasyfikowane jako mix (niestety z racji ze w ubiegłym tygodniu facet który miał wysłać z wędzarnią drzewo nawalił) kupilismy u nas ,niestety jako laicy nie wszystko potrafiliśmy rozróźnić i ewidentnie były iglaki Nawet jak znaleźliśmy drzewo nadające się do wędzenia na ebay-u to po obejrzeniu okazało się zbutwiałe,zagrzybione wiec też jest do niczego :(.Z Polski jedzie drzewo ze sprawdzonego źródła wysezonowane,wysuszone a cena naprawde nawet z transportem nie jest dużo wyższa więc dla bezpieczeństwa co jakiś czas sobie będzie wędrowało do nas 

 

Mam bardzo ambitny plan na dzisiaj :)

 

Zrobić zalewę i wsadzić mięsko na święta do solanki (wędzenie za tydzień),przygotować mięsko na jutro do wędzenia i podejść z sercem do przygotowania mięsa na kiełbasy....

 

Posiadam na kiełbaskę:

 7 kg trimów

1 kg wołowiny (nie za dużo?)

1.5 kg szynki (nie za mało?)

1 kg słoniny(nie za dużo?)

i teraz poproszę o radę co dalej .......

Wyszukałam sobie przepis z forum ale moje kochane dzieci pozamykały mi wszystkie zakładki i nie mogę teraz znaleźć....

Link to comment
Share on other sites

Wziełam się za drugie podejście do kiełbasy wykorzystałam przepis SZCZEPANA na swojską z małą modyfikacją mięsa:

I kl.szynka,schab:2kg

II kl.wykorzystałam tzw Trimy oczyszczając je z błon,ścięgien itp:3kg

wołowina 400gr

słonina:1kg

Dopasowałam ilośc peklosoli do wagi mięsa,oraz zmniejszyłam ilość wody ,przyprawy i dodatki w/g przepisu SZCZEPANA.

Pierwsze wnioski: mięso po wymieszaniu stało się kleiste HURRAAA już wiem jak to wygląda,poprzednie było suche nawet po godzinnym mieszaniu na zmiane z mężem ;(.Efekty jutro ...

Link to comment
Share on other sites

Pierwsze wnioski: mięso po wymieszaniu stało się kleiste HURRAAA już wiem jak to wygląda,poprzednie było suche nawet po godzinnym mieszaniu na zmiane z mężem ;(.Efekty jutro ...

Nic nie piszesz na jakich siatkach to zmieliłaś, :D no i schabu bym nie dał szkoda by mi było, ale kiełbaska będzie przednia zobaczysz, tylko wędzenie Ci zostało. 3 mam kciuki :thumbsup:

Edited by baca 48
Link to comment
Share on other sites

masz rację nie ucz się na błędach po to jest ta strona

 

Baca bracie z tym się NIE zgadzam :D

Wiedżmo, ucz się na błędach innych np na moich https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-wedzonki-zboja-madeja/?p=84181 ale z pomocą naszej strony. Jeżeli będziesz postępować tak jak Dziadek to opisuje http://www.wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie , to nie ma innej możliwośći niż tylko i wyłącznie ładne i smaczniaste wędzonki czego Tobie serdecznie życzę :D :D

 

Co do wędzonek na fotce to są o wiele ładniejsze niż moje za pierwszym razem :facepalm: :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

http://imageshack.com/a/img593/7069/hkbb.jpg

 

http://imageshack.com/a/img850/2162/63gs.jpg

 

http://imageshack.com/a/img14/1882/z8x5.jpg

 

http://imageshack.com/a/img13/8180/q17f.jpg


 

Pierwsze wnioski: mięso po wymieszaniu stało się kleiste HURRAAA już wiem jak to wygląda,poprzednie było suche nawet po godzinnym mieszaniu na zmiane z mężem ;(.Efekty jutro ...

Nic nie piszesz na jakich siatkach to zmieliłaś, :D no i schabu bym nie dał szkoda by mi było, ale kiełbaska będzie przednia zobaczysz, tylko wędzenie Ci zostało. 3 mam kciuki :thumbsup:

Kupiłam trimy jako kl.II ale w worku znalazłam śliczny schab i szynkę wiec użyłam :) a to co kupiłam oddzielnie do kiełbasy pójdzie do wędzenia osobnego :)

 

Zbóju ja z tych co wyznają zasadę *Jak sie nie przewrócisz,to się nie nauczysz* :) ale dziekuję za rady i sugestie ....

Link to comment
Share on other sites

mięso na kiełbasę mieliłam na 10 I kl. i 6 II kl. wreszcie sobie zmierzyłam :).Zastanawiam się nad rybą,kupiłam haddoka (plamiak) i pstraga solanka czy peklowanie suche?,jakie przyprawy ? i znowu przeczesuję forum w poszukiwaniu optymalnego przepisu ;(

 

Wczorajsza kiełbaska coby nie było że ściemniam :)

 

http://imageshack.com/a/img198/3231/w1de.jpg

Edited by wiedzma
Link to comment
Share on other sites

Nie baca, M nie pomagał kwitł w pracy :) dziekuje za cieple słowa . Dzisiaj niestety brudna robota mnie czeka -pierogi,uszka itp ale tak sobie poszperałam w książce kucharskiej która kiedys dostałam od taty (zeszyt z notatkami) i znalazłam baleron białoruski Jak mi się uda kupic dzisiaj składniki to na wieczór coś stworzymy :)

Link to comment
Share on other sites

Baleron białoruski

 

2 kurczaki ok 3 kg

2jajka

przyprawy:sól,pieprz,majeranek,czosnek

 

Z opłukanego kurczaka ściągamy ostroznie skórę,obieramy kurczaka z miesa Ciemne mięso kroimy w drobną kostę,jasne kroimy w paski o grubości 1 cm.Do mięsa dodajemy przyprawy oraz jajka mieszamy do uzyskania kleistości.Odstawiamy do lodówki na conajmiej 2 godziny-należy ponownie wymieszać.Moje zazwyczaj schlodzi się ok 12 godzin.Na rozłożoną folie spożywczą rozkładamy kawałek skóry i mięso.Zawijamy w skórkę formując baton następnie zawijamy w folię łapiemy za dwa końce foli i rolujemy do momentu aż baton będzie ścisły i twardy.Zawiązany baton przekładamy na ściereczkę,ponownie zakręcamy i związujemy końce .Zagotowujemy wodę w garnku i wrzucamy na wrzątek nasze balerony,gotujemy40-50 min (w zależności od grubości batonu) licząc czas od momentu zagotowania się całości.Wyciągamy z garnka rozwijając tylko ze ściereczki,folie ściągamy bezpośrednio przez podaniem na talerzu.

 

Smacznego!!

 

http://imageshack.com/a/img194/7471/ytnu.jpg

 

http://imageshack.com/a/img4/4476/h2us.jpg

 

 

 

http://imageshack.com/a/img27/3680/jpux.jpg

Edited by wiedzma
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...