tusiaczek Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 Może to jakiś nasz miłośnik domowych trunków ..... http://wiadomosci.onet.pl/bialystok/pod-bialymstokiem-odnaleziono-5-tys-litrow-zacieru-na-bimber/jsvz2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 Więzienie za produkt regionalny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 Aparatura rodem z Discovery i serii Bimbrownicy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted December 13, 2013 Author Report Share Posted December 13, 2013 Szkoda tylko że u nas lasy mniejsze i rzadsze.... może by chłopaków nie capnęli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 Więzienie za produkt regionalny? Nie tyle za produkt regionalny, co za skuteczne unikanie płacenia podatkow . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 U mnie w okresie stanu wojennego milicja szukając bibuły zanlazła aparaturę do bimbru. W sądzie na tzw. expresuwie sąd usiłował mnie skazać za bimbrownictwo, bo jak to określił, posiadam aparaturę.W moim ostatnim słowie powiedziałem sędziemu, zeby mnie od razu skazał również za gwałt, bo aparaturę do tego też posiadam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 Masz rację Dyziu "Cieciu Drogi", bo w Polsce posiadać aparaturę wolno, tylko produkcj bez zezwolnia nie wolno na tym sprzęcie uskuteczniać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 A sam zacier można mieć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 "Zacier" nie bardzo, bo zacier jest typowym produktem wyjściowym do produkcji mocnego alkoholu, natomiast "nastaw" tak, bo to nic innego jak normalne młode wino, a wina można mieć na swój użytek ile się człowiekowi podoba. Zacier i nastaw to dwa całkowicie różne produkty, służace do wyprodukowania tego samego produktu finalnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 A sam zacier można mieć? A po kiego licha CI sam zacier ??? "Zacier" nie bardzo, bo zacier jest typowym produktem wyjściowym do produkcji mocnego alkoholu, W znaczeniu potocznym zacier kojarzony jest z domowym wyrobem spirytusu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 W znaczeniu potocznym zacier kojarzony jest z domowym wyrobem spirytusu. A to podstawowowy i zasadniczy błąd. Zacier różni się w sposób zasadniczy od nastawu, i każdy kto na poważnie myśli o robieniu dobrego spirytusu 96,5 volta powinien to wiedzieć. Natomiast dla producentów najrozmaitszych bimbrow, nazewnictwo nie ma zadnego znaczenia, byleby tylko w "rurę" paliło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 Zatem jaka jest różnica między zacierem a nastawem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 Zatem jaka jest różnica między zacierem a nastawem?http://alkohole-domowe.com/destylat/nastawy-cukrowe-i-owocowe/jak-zrobic-zacier.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 Wszystko co się tyczy przygotowania jak też produkcji wódki i spirytusu, no i oczywiście bimbru, jest opisane bardzo dokładnie wraz ze wszelkimi szczegółami, na tematycznych forach traktujących wyrobów alkoholowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 Zatem jaka jest różnica między zacierem a nastawem?http://alkohole-domowe.com/destylat/nastawy-cukrowe-i-owocowe/jak-zrobic-zacier.html Wskaż mi gdzie w tym linku jest wytłumaczona ta różnica? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 (edited) Zatem jaka jest różnica między zacierem a nastawem?http://alkohole-domowe.com/destylat/nastawy-cukrowe-i-owocowe/jak-zrobic-zacier.html Wskaż mi gdzie w tym linku jest wytłumaczona ta różnica? Zacier - kiedy przy użyciu enzymów scukrzających zaciera się zboże Nastaw - kiedy robimy mieszaninę cukru, lub owoców z wodą Edited December 13, 2013 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 karakan m no na samym początku masz zacier i deczko niżej nastaw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 http://pl.wikipedia.org/wiki/Zacierhttp://bimber.ovh.org/przemyslowo.htmlTo tak gwoli ścisłości, ale to nie jest forum dla "Bimbropędów" i nie miejscena prowadazenie szkolenia i wykładów w tym temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 To tak gwoli ścisłości, ale to nie jest forum dla "Bimbropędów" i nie miejscena prowadazenie szkolenia i wykładów w tym temacie HA!!!,ale temat, ze tak powiem zacny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ted50 Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 Cała nadzieja w Palikocie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 Szkoda tylko że u nas lasy mniejsze i rzadsze.... może by chłopaków nie capnęli Nie tyle za produkt regionalny, co za skuteczne unikanie płacenia podatkow . prawda jest taka że musieli komuś podpaść - albo robili zły towar... tamte "gorzelnie" mają się dobrze jeśli robią dobre i się odpowiednio z "odpowiednimi" dzielą... produkcj bez zezwolnia nie wolno na tym sprzęcie uskuteczniać gwoli ścisłości - można o ile surowiec wstępny zakupimy legalnie i nie będzie to "bezpośrednio po fermentacji" ciekaw natomiast jestem jak traktować zakupione wino - czy jeszcze jest "bezpośrednio..." czy jego "obróbka" ten "stan" znosi wina można mieć na swój użytek ile się człowiekowi podoba może coś się zmieniło ale jeszcze do niedawna istniał w przepisach zapis o maksymalnie 50 litrach wina Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KURP Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 W lasach w okolicy Czarnej Białostockiej pewnie tą aparaturę, no właśnie - znaleźli? Wydaje mi się że tak jak abratek napisał komuś podpadli lub zły towar zaczęli robić - może też konkurencja się pojawiła - jeden drugiego podkablował gdzie trzeba.Generalnie Czarna Białostocka jest znana z tych trunków w tamtym regionie, podobnie jak w naszym regionie Olszewka, czy najbardziej sławny w kraju Łąck.Pewnie w każdym regionie kraju są takie miejscowości gdzie wiadomo że się garuje na większą skalę, ale gdy się dobrze robi i się człowiek umi ułożyć z władzą to ten proceder jest nie do wykrycia.Wszystkie stoły weselne to przecież bimber, lepszy lub gorszy - to w sumie nasza tradycja, a tej się tak łatwo nie zarzyna;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 podobnie jak w naszym regionie Olszewka, OJJJ to ładnie tak podawać dane toż to na szczęście są dwie Olszewki , ta koło Przystani i koło Jednorożca Ale bimber , a destylat to dwa różne produkty i chwała Najwyższemu , że Jezus wymyślił Kanę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 Henio, bimber = destylat.A tym drugim produktem jest rektyfikat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.