z_bychu Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Proszę o korektę jeśli myślę źle albo o potwierdzenie jeśli dobrze. Słyszałem że wędzonki np. szynki są bardziej soczyste jeżeli wędzi się je i parzy jeżeli jest zawinięta w folie celulozową.Tylko kiedy w te folię zawijać. Czy po wyjęciu z solanki i wymoczeniu.(bez folii wtedy sznuruję albo daje w siatkę i potem zostawiam aby obciekła i osuszyła się i do wędzenia.)Ale kiedy zawijać w folię zaraz po wymoczeniu czy po obcieknięciu osuszeniu i dopiero potem w folie i sznurować czy jakoś inaczej.? Proszę o opis tego procesu w którym momencie owijać folią.? Nie umiałem się tego nigdzie doczytać. Chyba że źle szukałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Słyszałem że wędzonki np. szynki są bardziej soczyste jeżeli wędzi się je i parzy jeżeli jest zawinięta w folie celulozową.Z tego co sie orientuje to można zawinąć w folię ale przed parzeniem a po uwędzeniu, bo jak zawiniesz przed wędzeniem to ich nie uwędzisz (już doczytałem o folii celulozowej) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
z_bychu Posted April 22, 2010 Author Report Share Posted April 22, 2010 Folia celulozowa przepuszcza dym. Można ja stosować do wędzenia. Tak mnie zapewniano w sklepie. http://www.pak.torun.pl/articles.php?article_id=6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Skoro przepszcza dym, to i wodę przepuszcza.To po co sobie utrudniać ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
z_bychu Posted April 22, 2010 Author Report Share Posted April 22, 2010 Z tego co się doczytałem to przepuszcza dym i parę wodna nie wodę.Przecież są w sprzedaży wędzonki w takiej folii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Skoro przepszcza dym, to i wodę przepuszcza.to nie jest do końca tak... dym jest gazem i może przenikać - woda już nie musi (a przynajmniej w takim stopniu) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Po ocieknięciu przed włożeniem w siatki . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
z_bychu Posted April 22, 2010 Author Report Share Posted April 22, 2010 Po ocieknięciu przed włożeniem w siatki . Pozdrawiam Ogromne dzięki i oto mi chodziło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 abratekJa też, ale nie do końca. Tylko nie dam wiary! Nie sprawdzałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted December 15, 2011 Report Share Posted December 15, 2011 No i zakupiłem folię celulozowąi będziemy sprawdzać.Zawijamy jak pisałDZIADEK"Po ocieknięciu przed włożeniem w siatki"i do wędzarni.Potem parzenie(piersi z indyka)A czy w związku z folią cel.ktoś może mi zapodać linka bo nie umie odszukaćBył gdzieś przepis na pierś z kurczaka wędzoną za skórą i nafaszerowaną resztą mięsa z kurczaka.Kiedyś się ten przepis napatoczył i zagiął miSzukam i szukam a mam kuraków kilka do obróbki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted December 15, 2011 Report Share Posted December 15, 2011 Ja próbowałem z serem i szczerze mówiąc byłem z lekka zawiedziony ... wędziłem ok 5 h i smak wędzonego był mało wyczuwalny, od tamtej pory tetra robi robotę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted December 15, 2011 Report Share Posted December 15, 2011 Potwierdzam,sery w tej folii to nieporozumienie. Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted December 15, 2011 Report Share Posted December 15, 2011 O to ładne kwiatki.Czy warto ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted December 15, 2011 Report Share Posted December 15, 2011 Co do przepisu nikt się nie napotkał ?Pilne !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian Ciunel Posted December 15, 2011 Report Share Posted December 15, 2011 Dzisiaj skończyłem wędzenie ,zawsze schab zawijam w folie i jest super ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted December 15, 2011 Report Share Posted December 15, 2011 Sprawa folii jest już zatwierdzona.Ale ten przepis , tego szukam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted December 15, 2011 Report Share Posted December 15, 2011 Marian Ciunel, możesz pokazać foto wyrobów z folii? Chodzi mi o przekrój i kolor. Dzięki. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted March 5, 2012 Report Share Posted March 5, 2012 Folia celulozowa przepuszcza dym. A czy rękaw do pieczenia też?Pytam bo folia celulozowa u mnie jest dostępna tylko w rolkach 50m, na Alledrogo można kupić na metry ale kwota za przesyłkę zabija opłacalność takiej operacji. PEESJak było to przepraszam ,ale nie znalazłem :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 5, 2012 Report Share Posted March 5, 2012 Folia celulozowa przepuszcza dym. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7151&highlight=folia+celulozowa Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted March 5, 2012 Report Share Posted March 5, 2012 Folia celulozowa przepuszcza dym. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7151&highlight=folia+celulozowa Czytałem ten post zanim się odezwałem w temacie, ale nie ma w nim odpowiedzi na moje pytanie. :sad: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 5, 2012 Report Share Posted March 5, 2012 Rękaw foliowy do pieczenia jest dużo grubszy niż folia celulozowa.Raczej nie przepuszcza powietrza, ponieważ szczelnie związana puchnie jak balon w piekarniku, ale głowy sobie nie dam za to uciąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 5, 2012 Report Share Posted March 5, 2012 http://www.favore.pl/297738_folia-celulozowa-celofan-tomofan.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted March 9, 2012 Report Share Posted March 9, 2012 Marian Ciunel, możesz pokazać foto wyrobów z folii? Chodzi mi o przekrój i kolor. Dzięki. Pozdrawiam No troszkę po fakcie ale byłem zawiedziny na fotki zbyt późno wszystkim smakowało mnie nie, a folia popękała pomimo mojej ostrożności nie wiem dlaczego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 9, 2012 Report Share Posted March 9, 2012 Folia celulozowa to straszna bestia jest i na dodatek delikatna.Samo jej zastosowanie, poza mniejszym ubytkiem wilgoci z wyrobu nie ma wpływu na resztę procesu wędzenia i parzenia.Folia przepuszcza dym do wyrobu i jednocześnie blokuje oddanie wilgoci na zewnątrz.Tyle, a może i aż tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted March 14, 2012 Report Share Posted March 14, 2012 No troszkę po fakcieale byłem zawiedzinyna fotki zbyt późnowszystkim smakowałomnie nie, a folia popękałapomimo mojej ostrożnościnie wiem dlaczegoTo jest nas dwóch, mi folia nie popękała ale...Moje eksperymenty to:Szynka, nie wypał totalny po 9h wędzenia biała jak ściana, po dwóch dniach dojrzewania troszkę ściemniała, w smaku może być.Polędwica trochę lepiej, ale bez szału.Duże problemy z osuszeniem,pod folią zebrała się"woda"(ociekanie na sicie przed wiązaniem 24h) być może przy peklowaniu na sucho było by OK.Natomiast piersi z kurczaka, peklowane na sucho, rewelacyjnie i kolor i smak(debiut).http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/221-piers-drobiowa-wedzona-parzona Naprawdę polecam [ Dodano: Sro 14 Mar, 2012 22:31 ]Folia celulozowa to straszna bestia jest i na dodatek delikatna.Samo jej zastosowanie, poza mniejszym ubytkiem wilgoci z wyrobu nie ma wpływu na resztę procesu wędzenia i parzenia.Folia przepuszcza dym do wyrobu i jednocześnie blokuje oddanie wilgoci na zewnątrz.Tyle, a może i aż tyle.Bestia to ona jest po zetknięciu się z mięsem ,ze sztywnej staje się wiotka jak ...I wodę trzyma dość mocno.Zaletą jest do delikatnego mięsa tj. pierś z kurczaka , siatka się nie wetnie w mięso, a podwójną pierś można ładnie "skleić" w jeden baton, gdyby nie przyprawy to nie było by widać w którym miejscu jest łączenie.Jak uparzę kolejna to podeślę fotkę przekroju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.