Jump to content

Folia celulozowa


z_bychu

Recommended Posts

Proszę o korektę jeśli myślę źle albo o potwierdzenie jeśli dobrze.

 

Słyszałem że wędzonki np. szynki są bardziej soczyste jeżeli wędzi się je i parzy jeżeli jest zawinięta w folie celulozową.

Tylko kiedy w te folię zawijać. Czy po wyjęciu z solanki i wymoczeniu.

(bez folii wtedy sznuruję albo daje w siatkę i potem zostawiam aby obciekła i osuszyła się i do wędzenia.)

Ale kiedy zawijać w folię zaraz po wymoczeniu czy po obcieknięciu osuszeniu i dopiero potem w folie i sznurować czy jakoś inaczej.?

 

Proszę o opis tego procesu w którym momencie owijać folią.?

 

Nie umiałem się tego nigdzie doczytać. Chyba że źle szukałem.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 86
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Słyszałem że wędzonki np. szynki są bardziej soczyste jeżeli wędzi się je i parzy jeżeli jest zawinięta w folie celulozową.

Z tego co sie orientuje to można zawinąć w folię ale przed parzeniem a po uwędzeniu, bo jak zawiniesz przed wędzeniem to ich nie uwędzisz

(już doczytałem o folii celulozowej)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

No i zakupiłem folię celulozową

i będziemy sprawdzać.

Zawijamy jak pisał

DZIADEK

"Po ocieknięciu przed włożeniem w siatki"

i do wędzarni.

Potem parzenie(piersi z indyka)

A czy w związku z folią cel.

ktoś może mi zapodać linka bo nie umie odszukać

Był gdzieś przepis na pierś z kurczaka wędzoną za skórą

i nafaszerowaną resztą mięsa z kurczaka.

Kiedyś się ten przepis napatoczył i zagiął mi

Szukam i szukam a mam kuraków kilka do obróbki.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Folia celulozowa przepuszcza dym.

 

A czy rękaw do pieczenia też?

Pytam bo folia celulozowa u mnie jest dostępna tylko w rolkach 50m, na Alledrogo można kupić na metry ale kwota za przesyłkę zabija opłacalność takiej operacji.

 

PEES

Jak było to przepraszam ,ale nie znalazłem :blush:

Link to comment
Share on other sites

Marian Ciunel, możesz pokazać foto wyrobów z folii? Chodzi mi o przekrój i kolor. Dzięki. Pozdrawiam :)

No troszkę po fakcie

ale byłem zawiedziny

na fotki zbyt późno

wszystkim smakowało

mnie nie, a folia popękała

pomimo mojej ostrożności

nie wiem dlaczego

Link to comment
Share on other sites

Folia celulozowa to straszna bestia jest i na dodatek delikatna.

Samo jej zastosowanie, poza mniejszym ubytkiem wilgoci z wyrobu nie ma wpływu na resztę procesu wędzenia i parzenia.

Folia przepuszcza dym do wyrobu i jednocześnie blokuje oddanie wilgoci na zewnątrz.

Tyle, a może i aż tyle.

Link to comment
Share on other sites

No troszkę po fakcie

ale byłem zawiedziny

na fotki zbyt późno

wszystkim smakowało

mnie nie, a folia popękała

pomimo mojej ostrożności

nie wiem dlaczego

To jest nas dwóch, mi folia nie popękała ale...

Moje eksperymenty to:

Szynka, nie wypał totalny po 9h wędzenia biała jak ściana, po dwóch dniach dojrzewania troszkę ściemniała, w smaku może być.

Polędwica trochę lepiej, ale bez szału.

Duże problemy z osuszeniem,pod folią zebrała się"woda"(ociekanie na sicie przed wiązaniem 24h) być może przy peklowaniu na sucho było by OK.

Natomiast piersi z kurczaka, peklowane na sucho, rewelacyjnie i kolor i smak(debiut).

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/221-piers-drobiowa-wedzona-parzona

Naprawdę polecam

 

[ Dodano: Sro 14 Mar, 2012 22:31 ]

Folia celulozowa to straszna bestia jest i na dodatek delikatna.

Samo jej zastosowanie, poza mniejszym ubytkiem wilgoci z wyrobu nie ma wpływu na resztę procesu wędzenia i parzenia.

Folia przepuszcza dym do wyrobu i jednocześnie blokuje oddanie wilgoci na zewnątrz.

Tyle, a może i aż tyle.

Bestia to ona jest po zetknięciu się z mięsem ,ze sztywnej staje się wiotka jak ...

I wodę trzyma dość mocno.

Zaletą jest do delikatnego mięsa tj. pierś z kurczaka , siatka się nie wetnie w mięso, a podwójną pierś można ładnie "skleić" w jeden baton, gdyby nie przyprawy to nie było by widać w którym miejscu jest łączenie.

Jak uparzę kolejna to podeślę fotkę przekroju.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...