Jump to content

Szynka drobiowo-wieprzowa


grzes855

Recommended Posts

Szyneczka mielona drobiowo-wieprzowa

Z całego kurczaka o wadze 1,6kg wyszło po obraniu

75 dkg mięs + 15dkg skórki

do tego

35dkg mieso wieprzowe gulaszowe wcale nie super rewelacyjne

Peklowanie: proporcjonalnie peklosól około 22g/kg mięsa

łyżeczka cukru (zwykły) 1/3 łyżeczki pieprzu swieżo zmielonego i 3 małe zabki czosnku(około 1cm), mięsa peklowane oddzielnie w lodówce przez 24h.

Mięso drobiowe: piersi krojone na kostke około 1,5cm także to z udek ale to czyste bez scięgień i przerostów pokrojone na kostki, mięso wieprzowe+ scinki z miesa drobiowego i skórka przemielona 1x na maszynce z sitkiem 2-3mm, połaczyc miesa w misce dodajemy świeżo utartej gałki muszkatułowej( dodaję tylko taką bo mielona z torebki nie ma takiego aromatu) około 1/3 kulki, 1 łyżeczkę przyprawy Maggi,pieprzu do smaku i około 150ml wody dodawanej w trakcie wyrabiania, wyrabiamy dosyć dobrze wmiare potrzeby dodajac wody próbujemy smak ewentualnie dodajemy odrobine soli masa musi być wyrażnie słonawa. wyrobiona masę dzielimy na połowę i 1 część ładujemy do woreczka w szynkowarze mocno ubijając zakładamy talerzyk i sprężynę i do lodówki na około 6h. jeżeli ktos ma 2 szynkowary to robimy obie porcje jednocześnie(chodzi mi o zmniejszenie docisku sprężyny dlatego załadowałem tylko 1/2 szynkowara)

Parzenie: Do garnka wlewamy odpowiednią ilość wody tak aby sięgała 1-2cm powyżej masy mięsnej w szynkowarze (nie wlewam wody do szynkowara), wodę zagrzewam do temperatury około 80-82 stopnie celsjusza i wkładam do wody szynkowar, jednoczesnie skręcając do minimum palnik tak aby utrzymac temperaturę 70 -75 stopni przez około

2 h. po tym szybkie chłodzenie w wodzie i odstawiamy na noc do wytęgnięcia

Degustacja wypadła wspaniale szyneczka jest aromatyczna, bardzo zwiezła mimo to wyjatkowo delikatna polecam

Przepis ten to suma doswiadczeń forumowiczów naszego forum efekt jest wspaniały tylko www.wendlinydomowe.pl mogą pomóc przy tworzeniu czegoś tak wspaniałego dla podniebienia

http://img329.imageshack.us/my.php?image=obraz00113ji.jpg

http://img312.imageshack.us/my.php?image=obraz00216fs.jpg

 

www.wedlinydomowe.pl to sposób na dobre i tańsze wedliny dla całej rodziny

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Szperając na forum , znalazlem taki przepis na mielonke drobiowo/wieprzową..

 

Czy ktos robil ją , korzystajac z tego przepisu ?? Albo podobna ??

 

Ten przepis pozostal bez zadnej odpowiedzi , a szkoda , bo ladnie wyglada gotowy produkt..

 

pozdro :-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...