zeus7729 Posted December 19, 2013 Report Share Posted December 19, 2013 Witam.Jestem w trakcie budowy grilowedzarni.Mam takie pytanie dot paleniska.Wjaki sposób są przklejane, montowane cegły szamotowe od środka?Np: użyćmieszanki szamotu w proszku i zwyklegocementu czy zeby dobrze trzymałonp cementu białego?pozdrawiamMirek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted December 19, 2013 Report Share Posted December 19, 2013 Witaj na WB, zanim zaczniesz budowe poczytaj sobie , projekt budowy wedzarni opracowany przez Andyandy , to unikniesz kosztownych i pracochlonnych przerobek, ( ja juz cos o tym wiem ),pozdrawiam izycze wesolych swiat, Eli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas_gosport Posted December 19, 2013 Report Share Posted December 19, 2013 w zasadzie się nie używa szamotu w palenisku. eli55 dobrze gada, poczytaj trochę zanim coś zrobisz, unikniesz później pytań typu: jak podnieść temp w komorze, skraplająca się woda itp. szamot ma tą zaletę że kumuluje ciepło, co w przypadku budowy wędzarni jest zbędne. przy budowie mojej też miałem zamiar użyć, wystarczyła zaprawa cementowa, pierwsze wędzenie bomba, wcale nie musiałem się wyginać za bardzo nad utrzymaniem właściwej temperatury, gdzie stresa co niektórzy mają przy dziewiczym wędzeniu. też miałem na początku ale po 15 minutach pełen relaks. nawet siedziałem w domu a nie przy wędzarni. poradniki są bardzo przydatne, warto sobie wiedzę przyswoić, czy ją wykorzystasz zależy od ciebie.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterpan Posted December 19, 2013 Report Share Posted December 19, 2013 Mam grillowędzarnię kompaktową ( kanał dymowy to raptem z 20 - 25 cm ). Zewnętrzna konstrukcja z cegły, palenisko wymurowane z szamotki na zaprawie szamotowej. Podobnie kanał dymowy - płytka szamotowa. Zwykła cegła i zwykła zaprawa też będzie działać, ale spękania są nieuniknione. Taka charakterystyka materiału, fizyki nie przeskoczysz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeus7729 Posted December 20, 2013 Author Report Share Posted December 20, 2013 witam. dzieki za info. poczytam sobie.Mam zamiar komore wedzarnicza wyłożyć deskami i ocieplic wełną mineralną. Kanał dymowy ok 1 metra.Całość bedzie miała ok 2,5-2,8 metra.pozdrawiam WB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kudłaty Posted January 5, 2014 Report Share Posted January 5, 2014 (edited) Nie używajcie szamotu do budowy paleniska.Nigdy!!! Ja to zrobiłem i żałuję.Andy bardzo obrazowo to wyjaśnia.Szamot kumuluje ciepło w sobie zamiast ogrzewać komorę wędzarni.Na wiosnę usuwam szamot wykładam komorę wełną i deskami.Przenoszę palenisko pod komorę wędzarniczą. Robię deflektor i szyber.Masa pracy przede mną , ale cóż.Tak brzmi moje motto: Człowiek całe życie się uczy, a i tak "głupi" odchodzi Pzdr wędzarze. Edited January 6, 2014 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perch Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 (edited) Moją pierwszą wędzarnię wykonałem z blach wykorzystując parę gotowych elementów tylko strop paleniska mam wyłożony cegłą szamotową ,ale w każdej chwili mogę ją wyjąć Edited January 25, 2014 by abratek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pluto Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 (edited) Kudłaty, Andy przedstawił obrazowo żeby nie używać szamotu do paleniska, a nie do komory wędzarniczej. Edited January 25, 2014 by pluto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 To jest bardzo ciekawe pytanie. Skąd pomimo tylu opisów i wskazów, takie uparte parcie na szamot ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 @pluto, i do komory wędzarniczej!!!tak chyba miało byc,a szamot został tylko użyty w stropie wędzarni /perch/ nie wydaję mi się żeby to aż jakoś bardzo wpływało na wędliny,ale zawsze jest jakieś ale.Fajno ta wędzarnia mosz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Skąd pomimo tylu opisów i wskazów, takie uparte parcie na szamot ??? Bo każdy znający się na rzeczy zdun , powie Ci , że tak się buduje ''piec'' ... i będzie miał rację oczywiście... ... ALE... Wędzarnia to nie piec węglowy.... różnica jest duuuża Pozdrawiam ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perch Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 (edited) Na to forum trafiłem całkiem przypadkiem dzisiaj ,a wędzarnię zrobiłem przed wigiliją.Byłem przekonany że szamot odizoluje komorę od paleniska , może wyjąć cegły szamotowe i zastąpić ja zwykłą cegłą blacha zakrywająca otwór dymowy ,czy tu potrzeby jest jakiś szybertak wyglądają wędzonkico mogę jeszcze poprawić Edited January 25, 2014 by perch Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Jak dla mnie wędliny z daleka wyglądają dobrze!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Oj tyle pisania było i ja czytam to przerażenie mnie bierze ile jeszcze pisania przed nami.Poczytajco to osuszanie i jak to robimyco to wędzenie i jak to robimyco to podpiekanie i ja kto robimy Po co masz masz czytać ??Aby nie zadawać pytań na które było kilka dziesiątek odpowiedzi. Było o szamocie, o paleniskach pośrednich i wykonaniu ich, o paleniskach bezpośrednich i wykonaniu ich - - chyba było już wszystko i żeby było śmiesznie to było powtarzane i jest powtarzane regularnie.Zaglądamy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&search_in=shoutbox i to co tam się znajduję wprowadza w zadziwienie 99% osób czytających NASZE forum. Polecam tam zaglądać regularnie Wędliny prezentujemy to jak to zrobiłeś - ale trudno cokolwiek powiedzieć na ich temat - z odległości oglądamy gwiazdy i mówimy, że piękne a wyroby jeszcze dobrze jest pokazać z bliska i w przekroju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarus Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 Pierwotny lęk przed spaleniem, wywołuje irracjonalną decyzję oddzielenia ognia od wędzonych produktów. Palę pod wyrobam, bez deflektora, latem też łososie na zimno do plasterkowania. Odległość wyrobów od paleniska 150cm. Pokazuję to znajomym, są zachwyceni wyrobami, a mimo to budują u siebie wędzarnie z kanałem. Coś w tym musi być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 Skarus pewnikiem chodzi o brak wiedzy - większości z ludzi myśli, że wędzi się ogniem a nie dymem - może to pozostałości po paleniu w piecach - im więcej ognie tym cieplej ??W początkowej fazie też miałem dylemat czy wędzarnia z pośrednim czy z bezpośrednim - jak podało na bezpośredni i zacząłem robić to była wielka burza w szklance wody.Teściu piszczał, że spalę wędzarnie; znajomy co wędzi w beczce z tunelem jak to zobaczył to powiedział, że nic z tego nie będzie - a ja swoje pod prą złych opinii niedouczonych ludzi.Po dwóch wędzeniach znajomy stwierdził, że bezpośrednie jest genialne i musi beczki przerobić na bezpośrednie.Dochodzę po woli do wniosku, iż tłumaczenie ludziom jest jak rzucanie kamieniem w płot - dopóki sam nie zobaczy ja kto wygląda to będzie za tym co nauczył się od ojców - i niech im tak będzie nie będe naprawiał na siłę całego świata. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nigra Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 Artur Dior u mnie znajomi widzieli na własne oczy moją wędzarnię ale tylko jedna osoba rozważa budowę z paleniskiem bezpośrednim. Co więcej to od jednego usłyszałem, że te wyroby to jakoś mało swojsko wyglądają. Momentami sam zastanawiam się czy dobrze zrobiłem budując taką wędzarnię, ale pocieszeniem są słowa ”takich wędzonek jeszcze nie jadłem” jakie czasami słyszę od osób obdarowanych jakąś wędliną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 Nigra,tu się z Tobą całkowicie zgadzam. U mnie sąsiad ma identycznie. Moje wyroby mu bardzo smakują ale mówi ż u ojców, to był takie ciemne swojskie, tak też i robi, kanał, malutkie palenisko wyłożoe szamotem, drzwiczki od kuchni węglowej z paleniskiem. Wędzonki zawsze ciemne (a,la Wczesny Zbój) i zawsze kwaśne. Tak więc jak widać, przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i siły na to nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 Tak więc jak widać, przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i siły na to nie ma. W moim przypadku to chomikowanie. Zbieram różne rzeczy na zasadzie "może sie przyda". Walczę z tym z różnym efektem A żeby nie było off topic. Okazuje się że z pozoru nieskomplikowane hobby - wędzenie wymaga wiedzy z róznych dziedzin. A przede wszystkim wymaga słuchania innych. Co do szamotu w palenisku to teraz już reaguje na to śmiechem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 Powiem z własnego doświadczenia - jak niektórzy widzą tak "jasne" wędzonki to od razu mówią, że sklepowe wg. nich domowe wędzenie to takie okopcone, (jak to nazwał Jarek al'a wczesny Zbój M) czy nawet wręcz czarne.Ciężko komuś zrozumieć, że w domu można zrobić nawet o słomkowym kolorze wyroby.Ja mam to serdecznie i głęboko w d...ie i lata mi to co inni mówią - ważne, że moje jest zdrowe, smaczne i moi najbliżsi zachwalają a malkontentom mówię stanowcze wypad do sklepu tam jest lepsze !!Dziś zaniosłem do pracy koledze na posmakowanie parówkę, troszkę baleronu i kiełbaskę - i dostałem opierdziel że tak mało - czyli jednak domowe jest lepsze. najlepsze było porównanie (lub brak porównania) parówek ze sklepu z moimi i stwierdzenie - sklepowe to syf o chole...a uciekłem z tematu - sorki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 Jest co do joty tak jak piszesz Arturze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts