Jump to content

Nowa wędzarnia

Recommended Posts

Witam

w tym miejscu chciałbym aby powstawał, krok po kroku, projekt mojej nowej wędzarni. Drewnianej z paleniskiem bezpośrednim. 

Ta która obecnie posiadam i użytkuje musi zostać niestety lub stety przeznaczona do rozbiórki. 

dlaczego? Z dwóch powodów. 

Od jakiegoś czasu obserwuje dyskusję na forum, wszystkie za i przeciw i przemawiają do mnie argumenty, że pomniki to nie najlepszy pomysł. 

Kolejny powód :D  to rozmowy z kolegą Sverige2, którego argumenty do mnie przemawiają i dodatkowo ofiarował pomoc przy projektowaniu. Co oczywiście nie wyklucza rzeczowej dyskusji. 

No a gwoździem programu było moje ostatnie wędzenie. Koszmar. Nie chciałem o tym pisać bo to okres świąteczny był.

Jak juz gdzieś pisałem ze względu na duże ilości mięsa musiałem wędzić na dwa razy, jeden po drugim. Podczas drugiego wędzenia w palenisku z szamotu tak się rozpaliło że przypominało to piec hutniczy. Drzewo spalało sie tak szybko że co kilkanaście minut musiałem podkładać nowe. Później to juz w ogóle nie mogłem podkładać bo jak otworzyłem drzwiczki paleniska to buchał taki żar że mogłem sie zbliżyć. Jak bym nie miał szybra to wędzonki by wyparowały :D Zrobiło sie lepiej jak łopatką od kominka wybrałem wiekszość żaru.

Mam dość wilgoci, ciągłej walki i stresu. 

Nie oczekuje tutaj cudów. Chciałbym tylko porad jak to zrobić od strony technicznej, z czego, jakie materiały jak wykonać. 

Może na początek palenisko?

Patrząc z perspektywy czasu i zdobytej wiedzy popełniłem błąd podejmując decyzję o budowie pomnika czas to naprawić. 

• Replies 184
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jestem na podobnym etapie budowy wędzarni z drewna z paleniskiem bezpośrednim .Rozpocząłem od zamówienia wózka wędzarniczego typu z, o wysokości 170cm z 5 poziomami , na kije o długości 1m. . Przy czym dolna poprzeczka będzie na wysokości 0,7 m tak abym mógł najechać na palenisko w firmie http://www.master-solec.pl/produkty_zestawy_jezdne.php i czekam na wycenę. Wózek ma być kwadratowy. Wysokość wózka jest ograniczona miejscem w którym chcę zrobić wędzarnię. Wędzarnia będzie wykonana z desek o grubości ok. 25 mm po ostruganiu z olchy lub podobnego drewna liściastego ( zależy co dostanę) . Nad paleniskiem zastanawiam się.Tyle wstępu.

Edited by Kyzimol

Moja wędzarnia z bezpośrednim paleniskiem http://wedlinydomowe...im-paleniskiem/

No właśnie skończyłem czytać. Bardzo fajna i pomysłowa. A tak na marginesie. To było pisane w 2012 roku. Niektórzy się obawiali pożaru. Rozumiem, że wszystko jest ok? 

Na szczęścia nigdy nawet nie pojawiło się takie zagrożenie. Na prawdę jesteśmy bardzo zadowoleni z tej wędzarni  ( pozostałych już nie używamy) a i z lokalizacji też bo gdy pada śnieg albo deszcz to dach jest nad głową a w dodatku pod tą wiatą jest światło co szczególnie przydaje się o takiej porze roku gdy zmrok zapada wcześnie.

Dzisiaj dość pracowicie spędziłem czas - nie mylić z moimi obowiązkami jako pracownik :D przeglądając forum. 

Dodatkowo jestem po ciekawych, skype-owych konsultacjach ze Sverige2.

Na początek idzie podstawa - wylewka i palenisko.

Pierwsze robocze założenia:

1. fundament. Wymiary około 130x130. Na goły grunt nasypuje niezbyt grubą warstwę piasku. Na to układam folię i papę izolacyjną i wywijam do góry. Na papę wsypuję około 5 cm drobnego piasku, na to grubszy tłuczeń, zbrojenie i na to wylewka około 10 cm.

2. palenisko. Wykonane ze zwykłej, pełnej cegły lub z klinkieru. No tu mam dylemat. Jarek uważa że jedno i drugie jest dobre. Ja sie skłaniam do użycia zwykłej cegły. Wymiary 90x90 ( na 3,5 cegły), wysokość około 53 cm ( na 7 cegieł). Całość zakończona ala wieńcem - ostatnia warstwa to cegła przecięta wzdłuż na pół, na to zbrojenie i wylany strop. W środku rura fi 20 - 25 cm z szybrem. 

Nie jest to oczywiście jakieś odkrywcze to co piszę. Oparłem sie na materiałach Andy, Beiot no i oczywiście Sverige2. Może kogoś drażnić że piszę tak szczegółowo jak dla, za przeproszeniem debila ale budując drugą wędzarnie nie chce popełnić błędów już na etapie budowy paleniska czy fundamentu. 

Z dzisiejszego buszowania po forum porobiłem notatki i na ich podstawie to piszę. Kolejnym etapem będzie komora.

Jakby ktoś miał uwagi do tego co napisałem to bardzo chętnie wysłucham :)

Michał weź na przemyślenie co ja zrobiłem:

Robiąc plan wziąłem pod uwagę mój nikczemny wzrost i maksymalną wysokość całości. Wykopałem dół na [[(grubość piasku (podsypka) + płyta stropowa(5cm) + wylewka (15cm) + 3 warstwy cegły (6cm*3szt=18+fugi=ok.20cm)]]   ----- czyli w sumie 40 - 50 cm poniżej linii gruntu.

Wielkość dołu była jak zewnętrzne wymiary wędzarni (wg założenia) dodatkowo zrobiony stopień powyżej dna o wysokości 25cm.

Patrząc się od frontu -> długość dołu suma 2x szerokość wędzarni -> szerokość tak jak potrzeba dla wędzarni.

Od frontu są drzwiczki, a po  lewej stronie (tak mi pasowało) poniżej linii gruntu wejście do paleniska. - pozwoliło mi to obniżyć całą budowlę. Ponad grunt widoczne są tylko 3 cegły . i spokojnie mogę nie wysilając się wieszać kije na 3 poziomach - jak bym tego nie zrobił to drabinka by musiała iść w ruch

Chyba w miarę czytelnie opisałem - fotek nie będzie bo ciemno ;)

U mnie nie ma szans na zejście poniżej gruntu bo wędzarnia stoi na skarpie. Byłem przed chwilą w ogrodzie i tak pobieżnie robiłem pomiary. Przód - czoło paleniska będzie około 0,5 m nad poziom, natomiast tył i częściowo boki będa zatopione w grunt.

Na goły grunt nasypuje niezbyt grubą warstwę piasku. Na to układam folię i papę izolacyjną i wywijam do góry. Na papę wsypuję około 5 cm drobnego piasku, na to grubszy tłuczeń, zbrojenie i na to wylewka około 10 cm.

Rozumiem, że tłuczeń wraz ze zbrojeniem zalany będzie betonem?

Jeżeli nie, to po co Ci zbrojenie? 

Powyżej zbrojenia też powinna być grubsza warstwa betonu żeby płyta pracowaław obie strony.

Rozumiem, że tłuczeń wraz ze zbrojeniem zalany będzie betonem?

Tak tak. Oczywiście.

Powyżej zbrojenia też powinna być grubsza warstwa betonu żeby płyta pracowaław obie strony.

O Jezu :( Wylewka ma mieć grubość około 10 cm. Jarek ratuj :)  

Mnie Beiot sugerował  by zrobić na 8  -  co zresztą  zostało zrobione.

Ok do przeanalizowania. U mnie musze brac poprawkę na wysokość. Pamiętaj że wędzarnia stoi na skarpie a ja nie jestem zawodnikiem koszykówki  WKS Śląsk Wrocław :D

Poza tym mam w pamieci argumenty dotyczące proporcji paleniska i komory.

Wylewka ma mieć grubość około 10 cm. Jarek ratuj

Po zastanowieniu doszłam do wniosku, że jednak powyżej zbrojenia + wylewka będziesz murował. Ta murowana część po zespoleniu z wylewką będzie stanowiła tę grubszą warstwę, którą miałam na myśli i bedzie pracowała na zginanie.

Michał worek cementu 10zł - jak dasz 2 worki zamiast 1 to nie zbawi Cię a jak wyżej napisane zbrojenie musi być zalane betonem pod i nad.

Na budowach jak robią zbrojenie na ściany to dają specjalne betonowe kliny oddzielające druty od ścianek szalunków - zbrojenie ma za zadanie przenoszenie obciążenia -  praca w zimie jak ziemia zamarza i podnosi się i siada po roztopach. weź dodaj 5cm od dołu + 5 cm od góry w środku pręty fi6 = 11 cm - to da około 6 wiader 20l zaprawy - jak dasz 3 do 1 /cement piach ze żwirem/ to wyjdzie beton mocny. i na to potrzebujesz 2 worki cementu i reszta piach ze żwirem - możesz dać gruz albo tłuczeń - tłuczeń wzmocni zaprawę.

Nie ma strachu to jest najtańsze w tym całym bałaganie ;)

poczekaj jak zaczniesz kupować deski, kantówki, kątowniki, wkręty, zawiasy ;) to robi cenę

U mnie musze brac poprawkę na wysokość. Pamiętaj że wędzarnia stoi na skarpie a ja nie jestem zawodnikiem koszykówki WKS Śląsk Wrocław :D

U mnie pierwsze kije są w odległości ok 115cm od paleniska , drugie 152cm , trzecie 189 cm -  MójŚlubny ma ok.184 cm.

Klinkier czy zwykła, pełna cegła?

Z punktu widzenia materiałowego to wszystko jedno. Powinny zadecydować względy estetyczne. Chociaż ze zwykłej cegły też można "stylowo" wymurować.

Ja mam palenisko z klinkieru, ponieważ wędzarnia stoi w małym ogródku i jest widoczna z salonu. Z takiego samego klinkieru mam wymurowane ogrodzenie,  podstopnice schodów i inne elementy małej architektury. W takiej sytuacji to ma sens.

Jeżeli jednak wzgledy estetyczne nie grają roli, to należy wziąć pod uwagę koszt jednego i drugiego materiału.

Z punktu widzenia materiałowego to wszystko jedno. Powinny zadecydować względy estetyczne. Chociaż ze zwykłej cegły też można "stylowo" wymurować.

Michał. Jest dokładnie tak jak pisze EAnna.

Dzisiej buduje się celowo z nowych cegiel które są stylizowane na stary mur ceglany, bo to pięknie i naturalnie wygląda, więc nie miej obaw, Jeżeli wolisz klinkier to też OK. Ja wybudowałem np. z klinkieru tylko i wyłącznie dla tego że w Ciechocinku nie mieli ładnej palonej cegły stylizowanej na starą. Nie było też cegły roziórkowej. Całą dekoracją wtedy jest ładnie wykonana fuga. oto przyklady:

http://hoffmanowska.pl/index.php?id=6

http://www.dominatura.pl/tag/cegla-zolta/

Przeczytaj też temat "Mój Zakład":

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9081-m%C3%B3j-zak%C5%82ad/

Możesz śmiało brać z niego przyklad, to bardzo dobry i prawidłowo zbudowany obiekt. Jeżeli zbudujesz coś takiego, na pewno nie będziesz żałował. Zwróć też uwagę że nie stoi on w żadnym dołku ani wykopie, lecz wybudowany jest zgodnie ze sztuką, powyżej powierzchni gruntu.

sverige podaj 1 przykład z jakiś periodyków gdzie niewskazane jest budowanie paleniska poniżej linii gruntu.

Jak  nie znajdziesz nic takiego to napisz dla czego tak nie należy robić -przynajmniej wg. Ciebie.

Pewnikiem coś stoi na przeszkodzie i coś strasznie zaszkodzi ?? tylko komu i czemu i dla czego.

Pisanie nie rób bo mam kaprys jest .............. sam se dopowiedz jakie

sverige podaj 1 przykład z jakiś periodyków gdzie niewskazane jest budowanie paleniska poniżej linii gruntu.

Jak  nie znajdziesz nic takiego to napisz dla czego tak nie należy robić -przynajmniej wg. Ciebie.

Pewnikiem coś stoi na przeszkodzie i coś strasznie zaszkodzi ?? tylko komu i czemu i dla czego.

Pisanie nie rób bo mam kaprys jest .............. sam se dopowiedz jakie

:facepalm: :facepalm: :facepalm: