PawełM Posted December 27, 2013 Report Share Posted December 27, 2013 szanowni, Mimo tego, że już trochę spędziłem czasu na czytanie forum, nie mogę wybrać rozwiązania dla mnie. Większość z Was ma działki, na których buduje wędzarnie - ja takowej nie mam. Dysponuję za to 28m tarasu na 7 (najwyższym piętrze) - na którym czasem griluję itd. Chciałbym kupić przenośną wędzarnię - małych gabarytów. Na allegro jest kilka przykładów. Bardzo bardzo proszę o opinie użytkowe. Moje potrzeby to: - wędzenie okazjonalne - może max 2 x miesiąc. - wkładu nie dużo - jest nas 2ka w domu ew. coś dla znajomych, max z 4g - lubię kuchnię gotuję i jestem (w kuchni) cierpliwy - super jak by to nie dymiło jak z parowozu - czy wersje z dymogeneratorem - mniej dymią ? - super jaby urządzenie było do zastosowania także w zimne dni, jak sądzicie Szanowni, które z tych rozwiązań było by dla mnie najlepsze, : http://allegro.pl/wedzarnia-profiton-max-3-pro-ocynk-genrator-dymu-i3830636895.htmlhttp://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-elektryczna-thermowind-thw1310-i3806846551.htmlhttp://allegro.pl/wedzarnia-wd-m-mini-i3807550030.htmlhttp://allegro.pl/wedzarnia-wedzarka-ogrodowa-grill-mg504-wedzenia-i3804716391.html z góry dziękuję za odp. i serdecznie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_ Posted December 27, 2013 Report Share Posted December 27, 2013 (edited) Napisz jeszcze ile chcesz przeznaczyć na zakup wędzarni będzie łatwiej coś polecić. Osobiście mam Bradleya 4 półkowego skrzynka jest dobrze izolowana co pozwala bez problemu wędzić zimą. Jego wielkość to około 5kg wsadu.Dymu jest nie wiele ale to w tym przypadku zaletą raczej nie jest.Poczytaj tutaj myślę, że znajdziesz odpowiedź:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7592-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-plusy-i-minusy/?hl=%2Bjak%C4%85+%2Bw%C4%99dzarnie+%2Bwybra%C4%87 Edited December 27, 2013 by Marcin_ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawełM Posted December 28, 2013 Author Report Share Posted December 28, 2013 bardzo bardzo dziękuję, wydaje się, że ten elektryczny mały thermowind będzie najbardziej odpowiedni... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 28, 2013 Report Share Posted December 28, 2013 (edited) Bradley to drogie urządzenie, z którego generator dymu i tak będziesz musiał wyrzucić, chcąc otrzymywać normalne tradycyjne wędzonki. Poczytaj sobie co piszą ludzie którzy ten temat przerobili powymieniali generatory dymu na te produkcji krajowej np. w sklepiku MIRO. To zupełnie bez sensu wydawać taką kwotę za samą tylko skrzynię. To już lepiej zbić skrzynię z desek i dokupić DG. i grzałkę. Popatrz sobie na temat "wędzarrnia garażowa" . Jeżeli jednak chcesz koniecznie gotowca, to bezapelacyjnie Thermowind, prosty i niezawodny.Miro ma też w swej ofercie kompletne gotowe wędzarnie o takich parametrach jak szukasz.http://www.wyroby-domowe.pl/wedzarnia-55-x-45-x-77-p-463.html Edited December 28, 2013 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_ Posted December 28, 2013 Report Share Posted December 28, 2013 Svergie2 - to dokładnie jak ja zamówiłem w PL generator Rogera po nowym roku będzie wymiana Co do Bradleya wiem, że jest mały lecz na moją małą jak do tej pory produkcję wystarcza w przyszłości wybuduje swoją większą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 28, 2013 Report Share Posted December 28, 2013 Chodzi o to że generator Bradleya się nie nadaje do otrzymywania tradycyjnych polskich wędzonek, i trzeba go i tak wywalić, więc jest zupełnie bez sensu wydawać pieniądze na samą skrzynię m-ki Bradley. Skrzynka, kosztuje max 100zł. plus grill elektryczny z termostatem 2000w. kosztuje 50 zł. więc jeżeli się to zsumuje i porówna ceny to sorry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_ Posted December 28, 2013 Report Share Posted December 28, 2013 Chodzi o to że generator Bradleya się nie nadaje do otrzymywania tradycyjnych polskich wędzonek, i trzeba go i tak wywalić, więc jest zupełnie bez sensu wydawać pieniądze na samą skrzynię m-ki Bradley. Skrzynka, kosztuje max 100zł. plus grill elektryczny z termostatem 2000w. kosztuje 50 zł. więc jeżeli się to zsumuje i porówna ceny to sorry.Wszystko się zgadza jest dokładnie jak mówisz. Ja kupiłem Bradleya z niewiedzy to raz a dwa z braku innych opcji, ale tak to już jest człowiek uczy sie na błędach. Teraz jestem po stokroć mądrzejszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted December 28, 2013 Report Share Posted December 28, 2013 Może coś w tym stylu, jest mobilna https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7632-wedzarnia-emeryta/?hl=%2Bw%C4%99dzarnia+%2Bemeryta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 28, 2013 Report Share Posted December 28, 2013 Bobo96. Strzał w 10. Dokładnie to miałem na myśli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maksoo Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 bardzo bardzo dziękuję, wydaje się, że ten elektryczny mały thermowind będzie najbardziej odpowiedni...Sam używam elektrycznego i nie mogę na niego narzekać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Pan Grzegorz Żyłka sprzeddaje tanio (cena ok.250 zł.) węddzarki balkonowe,mam taką od kilku lat.Tel. 601 758 189 .lub 94 3724372 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawełM Posted December 30, 2013 Author Report Share Posted December 30, 2013 bardzo dziękuję za pomoc. pozdrawiam:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bree Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 (edited) Witam,Nie chcę zakładać nowego postu więc pozwalam sobie zadać moje pytanie tutaj. Jestem nowa na forum a temat podobny... W razie czego proszę admina o przeniesienie w odpowiednie miejsce. Może zacznę od przedstawienia się. Jestem Małgosia, chyba dojrzałam by spróbować coś uwędzić . Od dawna nie jadamy wędlin sklepowych, sami przygotowujemy mięsa domowymi sposobami - pieczenie, pasztety, biała kiełbasa itp. Podczytuję Was od pewnego czasu, zaznajomiłam się z teorią, czas postawić pierwszy krok w praktyce Ale to bliżej wiosny. Mamy jeszcze parę miesięcy by się przygotować. Kupiliśmy ogródek działkowy i na wiosnę rozpoczniemy jego zagospodarowywanie. Mamy w planie ustawić na działce niewielką wędzarnie, wyłącznie na własne potrzeby. Niestety brak nam jakiegokolwiek talentu twórczego wiec samodzielna budowa wędzarni odpada. Rozglądamy się za czymś gotowym. Wpadły mi w oko dwie niezbyt drogie wędzarnie, nie wiem tylko czy są coś warte, ew czy lepsza metalowa czy drewniana (zapoznałam się z Waszymi uwagami nt plusów i minusów wędzarni drewnianych i metalowych) wędzić raczej będziemy tylko w sezonie (od wiosny do jesieni) bo zimą ogrórdki działkowe nie są zbyt zachęcające. Pozwolę sobie wkleić opisy obu modeli. http://www.wedzarniczy.pl/product.php?id_product=10 http://www.wedzarniczy.pl/product.php?id_product=25 . Proszę Was o opinie, czy Waszym zdaniem warte są zainteresowania? Ew która lepsza metalowa czy drewniana? z góry dziękuję. Pozdrawiam. Edited January 15, 2014 by Bree Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Małgosiu zapomnij o nich. Zróbcie prostą wędzarnię z drewna + palenisko pod nią i koniec.Pomysłów na taką konstrukcję masz na tym forum od groma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bree Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Miro, dziękuję za odpowiedź. Niestety, jak już pisałam, nie mam możliwości samodzielnie wykonać wędzarni. Mojego męża zupełnie nie kręcą zadne "prace ręczne" jest z resztą beztalenciem w tym zakresie. Ja- choć wyobraźni mi nie brakuje - raczej nie podołam samodzielnie. Jednym słowem muszę znaleźć coś gotowego. A może moglibyście doradzić jakieś gotowe wędzarnie godne uwagi? Ew co jest nie tak z tymi które pokazałam, postaram się szukać dalej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 (edited) Najprościej będzie wziąść beczkę metalową 200 l. Odpowiednio ją oczyścić wewnątrz, (wypalić) ew. ją w prosty sposób dodatkowo zaizolować (niekonieczne), kupić w składzie budowlanym dwa lub trzy pustaki cemantowe na nich postawić beczkę (palenisko), przykryć ją workiem jutowym (klapa), wewnątrz zawiesić wędzonki na kijach od szczotki. Wędzarnia gotowa. Po zakończonym procesie beczkę i pustaki ustawisz pod ścianą altanki i tyle. Edited January 16, 2014 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bree Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 dzieki, i to faktycznie lepsze rozwiazanie bedzie? nie wim czy sobie poradzimy z opanowaniem dymu i tperatury przy takiej wlasnej konstrukcji.faktycznie to lepsze rozwiazanie niz zakup tego co pokazalam? a co wg Was jest nie tak z tymi wedzarniami gotowymi? bede bardzo wdzieczna za wszystkie wasze rady. jeszcze raz dzieki za Wasze opini i rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Będzie o wiele, wiele łatwiej, niż w pokazanych przez Ciebie gotowych "wędzarniach". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stary Wedzarz Posted February 25, 2014 Report Share Posted February 25, 2014 (edited) To mój pierwszy wpis na forum więc wypadało by się przywitać, a więc witam! Nie chciałem zakładać nowego tematu gdyż ten pasuje jak ulał. Otóż jeśli ktoś interesował by się jeszcze małą wędzarnią elektryczną, to chciałbym polecić nasz produkt, który niebawem będzie w sprzedaży przez internet. Ma ona wymiar 40x40x70 cm (ten ostatni wymiar bez nóżek, z nózkami 80cm), grzałka 1000 W. Jeśli chodzi o umieszczenie mięsa/ryb, to ma ona 3 rurki z hakami do zawieszenia, oraz ruszt poziomy. Jeśli ktoś chciałby poznać więcej szczegółów to pytajcie, a w przyszłym tygodniu będą one dostępne wraz ze zdjęciami naszej stronie www.wedzimysami.pl Sam jej używam i jestem strasznie zadowolony, wędze głównie na tarasie i na wyprawach wędkarskich:) Ach zapomniałem dodać, że cena będzie wynosiła 649 zł Edited February 25, 2014 by Stary Wedzarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stary Wedzarz Posted March 11, 2014 Report Share Posted March 11, 2014 Witam ponownie, troszkę nam się wszystko opóźniło, ale z dniem dzisiejszym udało nam się szczęśliwie uruchomić sprzedaż zapraszam wszystkich chętnych do zapoznania się z opisem na naszej stronie , oczywiście chętnie odpowiem na wszystkie pytania, tutaj czy przez maila. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bart78 Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 Witam, Z tego co czytam, to budowa wędzarni na własne potrzeby to zadanie niekoniecznie dla inzyniera Ale te sklepowe wyglądają całkiem przyzwoicie, a boję się, że jak zabiorę się do tego sam, to moje dzieło może bardziej zniechęcać niż zachęcać do wędzenia :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts