kokos Posted January 3, 2014 Report Share Posted January 3, 2014 Witam, pod koniec lipca 26.07 spółdzielnia po moim zgłoszeniu wymieniła licznik CW na nowy, gdyż stary po prostu się zatrzymał. Dziś rano wchodzi do mnie prezes informując mnie, że jest niedopłata za ciepłą wodę coś pomiędzy 600-700 zł.Człowiek zaspany wiec powiedziałem, że potem wpadnę zobaczyć o co chodzi i dawaj zaraz sprawdzać rachunki. Okazało się, że rachunki od początku roku wyglądają tak:luty: WZ - 11m3 / WC - 6m3marzec: WZ - 13m3 / WC - 7m3kwiecień: WZ - 12m3 / WC - 7m3maj: WZ - 13m3 / WC - 4m3 ( być może już licznik siadał )czerwiec: WZ - 12m3 / WC - 2m3 ( raczej na pewno siadał )lipiec: WZ - 15m3 / WC - 1m3 ( wysiadł / zepsuty )sierpień: WZ - 15m3 / WC - 12m3wrzesień: WZ - 13m3 / WC - 10m3październik WZ - 13m3 / WC - 12m3listopad: WZ - 14m3 / WC - 12m3grudzień: WZ - 13m3 / WC - 12m3 Opłaty wyglądają tak: opłaty stałe plus co miesiąc woda doliczana z liczników do rachunku x stawki i do banku.W tamtym roku prawidłowość zawsze była podobna czyli 6/7 WC - 12/13 WZ i za rok 2012 miałem nadpłatę czyli liczniki moje i sąsiadów chodziły OK. W roku 2013 też prawidłowość się powtarzała, a po wymianie licznika licząc od sierpnia zużycie WC niby wzrosło o około 5m3 co miesiąc - niby jak? co daje ponad 100 zł miesięcznie...Prezes prawdopodobnie chce mi te ponad 100 zł doliczyć począwszy od stycznia - gdzie płaciłem co miesiąc wszystko z licznika...Zastanawiam się dlaczego nowy licznik WC podaje taki zużycie ( większe co miesiąc o 5m3 ) i jakim prawem prezes czegoś szuka od stycznia. Takie były odczyty oni to sprawdzali ja płaciłem i koniec.W tamtym roku odczyty podobne wszystko płacone, nadpłata była i co raptem dla mnie jakaś nadpłata z pierwszych 6 miesięcy - niby za co.Czy jest możliwe, że nowy licznik jest zje.... bo przeliczałem to na różne sposoby i niema mowy o takim zużyciu. Zobaczcie, że zimna WZ trzyma poziom zużycia ten sam i to samo powinno być z WC, bo niby jak miało by mi wskoczyć dodatkowe 5m3 WCBędę dziś u prezesa, czy zażądać wymiany licznika? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted January 3, 2014 Report Share Posted January 3, 2014 policzyli tobie z ryczałtu , co bys płakał i płacił kliencie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos Posted January 3, 2014 Author Report Share Posted January 3, 2014 Zico, mogą sobie liczyć z ryczałtu, ale nie moja wodę. Ja od lat płacę z licznika i basta. Cały blok tak płaci. Niedopłata jasno wynika z tego że prezes chce mnie pociągnąć za kaskę od stycznia biorąc jako punkt odniesienia wskazania nowego licznika, który według mnie nie jest dobry czytaj zje...Mam książeczki opłat a lat ubiegłych i dokładnie to sami tzn, średnie zużycia się powtarzają . Pytanie było: czy licznik może być nowy, ale uszkodzony??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted January 3, 2014 Report Share Posted January 3, 2014 Mam książeczki opłat a lat ubiegłych i dokładnie to sami tzn, średnie zużycia się powtarzają no i tej wersji sie trzymaj Pytanie było: czy licznik może być nowy, ale uszkodzony??? tak rzadko ale się zdarza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 3, 2014 Report Share Posted January 3, 2014 kokos jaka jest dokładność pomiaru licznika ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos Posted January 3, 2014 Author Report Share Posted January 3, 2014 (edited) miro, dokladnosc jest do 0,1 litra. Wiecie niby sprawdzalem jakas miara to zawsze brakuje do litra okolo 100-120 ml. Nie wiem jakie sa dopuszczalne odchylenia. Raz sie zdarzyla sie rzecz dziwna czyli odkrecilem gwaltownie na full kurek i ktos kto sprawdzal krzyknal stop i szybko zkrecilem i w miarce bylo 400 ml na liczniku 600 ml. Pobor wody w moim wykonaniu zawsze podobny, a na wizycie prezes mi mowi z ironicznym usmiechem, ze chyba zaczalem wiecej zuzywac wody-tak powiedzialem o ponad 80%. Gdzies jest problem, tylko nie wiem gdzie napewno moje zuzycie wody nie wzroslo Edited January 3, 2014 by kokos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 kokos Jak Prezes z uśmiechem to Ty też z uśmiechem zażądaj wymiany licznika i powołaj się na pomiary które zrobiłeś. Oczywiście wszystko pisemnie nadając na dziennik przyjęć w SM. Jeżeli pozostanie bez odpowiedzi lub odmownie to z uśmiechem podaj Prezesa do Prokuratury o okradanie na wartość nie mniej niż 400 zł. Do znacznika dołącz korespondencje i wyniki pomiarów. Dla pewności powtórz badania sprawności liczników. Zapewne Prezes nie zdaje sobie sprawy, że zadziera ostro z KK, a dochodzenie w tej sprawie jest już z urzędu. Jeżeli uda się Prezesowi potem utrzymać stołek pod "siedzeniem" nie będzie mógł na Ciebie patrzeć i dlatego potem zawsze uśmiechaj się grzecznie. Wracając do tematu. To są normalne praktyki SM stosowane wbrew prawu, Liczniki na wodę 1/2 cala zawsze oszukują na wodzie oczywiście na korzyść użytkownika. Ten twój licznik ma pecha i robi dla SM. Problem jest w tym że, liczniki potrzebują odpowiedniego ciśnienia i szybkości przepływu do prawidłowej pracy. Domowe liczniki nie naliczają końcowego uzupełniania poziomu wody w spłuczkach lub drobnych nie widocznych wycieków, które to X ilość użytkowników powodują różnicę pomiędzy głównym licznikiem, a sumą liczników końcowych. Liczników 1 calowych nie oszukasz na kropelkę. ( montując takie liczniki na wodę zawsze bilans będzie się zgadzał ) Efektem na koniec roku brakuje basenu wody i ktoś musi zapłacić, a kto płaci oczywiście kokos i inni użytkownicy może w inny sposób Prezes na pewno nie zapłaci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 U mnie po wymianie licznika też zużycie wody wzrosło . Gdy zgłosiłam tą sprawę do wodociągów to stwierdzili że wodomierz na pewno jest dobry tylko ja więcej wody pobieram. Ktoś mi podpowiedział , żeby do nich zadzwonić i powiadomić iż licznik raz działa raz nie . Byli następnego dnia z nowym i pobór wody wrócił do normy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts