Artur Dor Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 WitamPozazdrościłem Radkowi i StaremuKotu jak majsterkują w drewnie i postanowiłem sprawdzić się Miałem kilka desek na stanie i kilka maszyn do obróbki, lecz wiedza moja w tym temacie jest raczej nikła.Przez bardzo długi czas z moją LP nie mogliśmy zdecydować się jak obudować kominek? kilka dni temu z nudów wpadłem na pomysł, że mogę deski spożytkować do obudowy Kominka.Jak coś nie wyjdzie i trzeba będzie spalić próby i błędy to tracę tylko czas i klika piw wypitych w trakcie.Szkic w głowie zakiełkował i poszedłem pracować.Kominek bez obudowy funkcjonował sprawnie ale czegoś brakowało by wyglądało po strugałem, posklejałem i przymierzyłem Teraz wszystko poszło pod pędzel - Kapon - będą 2 warstwy i szlifowanie a następnie kolorek i montowanie.Pewnikiem nie zamontuje w tym tygodniu ale najważniejsze, że pierwsze koty za płoty i udało się zrobić coś fajnego. Na górze jeszcze będzie deska wdzięcząca dzieło ale teraz się klej.Z prawej strony "konfesjonał" to nie mój kącik komputerowy - to miejsce na drewno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 No no ... Niczym w starożytnym rzymie !!! Od razu nabrał ''charakteru'' ! :clap: Pozdrawiam ! Ps. Patrzajcie no ludzie... jakie cuda się dokonuje... po ,,paru piwach '' Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 No fajnie zrobiles!! a jakich maszyn do obrobki uzywales? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted January 4, 2014 Author Report Share Posted January 4, 2014 Heblarka ręczna / frezarka górno wrzecionowa / szlifierka oscylacyjna / pilarka tarczowa / wiertarka ręczna / tarniki / ściski do drewna / kątowniki - to cały zestaw narzędzi jakie posiadam.Jeszcze przydała by się bardzo ręczna szlifierka taśmowa - ale to zakup na najbliższy czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 Artur Dor , widze ze i z ciebie jest zlota raczka :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
starykot Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 a dla czego prawa kolumna jest szeroka i zachodzi na białe, a lewa jest wąska i z lewej wystają zza niej cegły? Ja bym tam wręcz zrobił narożną kolumnę, która stworzyła by wrażenie masywnej drewnianej nogi i wykończyła krawędź kominka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted January 11, 2014 Author Report Share Posted January 11, 2014 StarykotPo prawej stronie jest zamykany ażurowymi drzwiczkami składzik na drewno - próbowałem lewy pilaster wykonać tek by zachodził podobnie jak lewy (czyli wykończenie krawędzi płytek (cegiełek)), ale wtedy albo remont drzwiczek albo nie spełniały by swojej roli - czyli nie zamykały by wnęki.Docelowo lewy słup będzie dokładnie przylegał do drzwiczek - i nie będzie widać cegiełek. Różnica w szerokości filarków to 2 cm - może zdjęcie wykonane ze skosu pokazuję różnicę większą niż jest faktycznie - ale co by nie było to najpierw przyłożę i moja LP albo zaakceptuje albo do poprawki ktoś musi podjąć decyzje i akceptację Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted January 25, 2014 Author Report Share Posted January 25, 2014 Wreszcie w domu i miałem czas by poskładać całą obudowę i zamocować na miejscu docelowym.Tak to się prezentuję ps. Co do koloru to moja LP tak zadecydowała i nie ma przeproś. W sumie to nie było sensu kłócić się jak wiadomo, że i tak przegrana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Ladnie ci to wyszlo :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Jak dla mnie kolor trafiony ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 Artur, ładnie to wygląda a co do koloru to jest bardzo praktyczny,nie zmieni się od dymu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waro58 Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 Artur, a możesz zdradzić "tajemnice pamiętnika, po co Tobie ten Kapon"? i to 2 razy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted January 26, 2014 Author Report Share Posted January 26, 2014 Waro kapon z tego co wiem to stosujemy by drewno nie zmieniało barwy. Tyle by było z mojej wiedzy o konserwacji drewna. Mam urządzenia, chęci i jakiś zmysł więc coś tworzę. Jeżeli się znasz na stolarstwie to powiedz czy to jest wielki błąd czy tylko przerost formy nad treścią. Generalnie jak coś nowego się dowiem to będę się do tego stosował - nauki nigdy za wiele Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waro58 Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 Z tego co ja wiem to za Polifarbem Cieszyn-Wrocław: "Podkład jest przeznaczony do malowania (gruntowania) drewnianych posadzek w celu stabilizowania luźnych cząstek drewna i lepszego związania poliuretanowych lakierów nawierzchniowych z podłożem drewnianym.Zapobiega ciemnieniu drewna, zmniejsza zużycie lakierów nawierzchniowych, uwypukla strukturę drewna, jest wyrobem szybkoschnącym." Żadnym błędem to nie jest, ale przy barwieniu drewna lakierem koloryzującym, szybko uzyskujesz proces krycia. Barwienie wykorzystuje różną gestość drewna, tzw. twardziel przyjmuje bardzo mało barwnika, natomiast biel zdecydowanie więcej, co pozwala na pokazanie dekoracyjnego rysunku słoja. Zapobieganie ciemnieniu drewna jest istotne przy lakierach bezbarwnych. Drewno zmienia barwę pod wpływem UV ze światła, u Ciebie został nałożony kolor, którego pigmenty, jeśli są dobrej jakości zabezpieczą drewno przed zmianą barwy. Stąd było moje pytanie. Ale sama robota przez Ciebie wykonana super. Gratulacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 ps. Co do koloru to moja LP tak zadecydowała i nie ma przeproś. W sumie to nie było sensu kłócić się jak wiadomo, że i tak przegranaŁadnie zrobione Ale niewiem jak to mozna ? U mnie w domu to ja mam ostatnie zdanie " masz racje kochanie" i tyle mozemy pogadac :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waro58 Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 U mnie w domu to ja mam ostatnie zdanie " masz racje kochanie" i tyle mozemy pogadac :D Marudzisz Waćpan, "ostatnie zdanie" , a ja słyszałem, że Twoja LP przyszła do Ciebie na kolanach. I powiedziala: "Wyłaź tchórzu spod tego stołu, porozmawiamy poważnie"'. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 WitajcieArtur fajny miałeś pomysł z tym kominkiem. Ja swój mam obłożony kamieniem taką podróba marmuru. Mam to juz kilka lat i powoli zaczyna wyglądać brzydko. Zastanawiam sie nad zmianą i trochę mnie zainspirowałeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 A ja mam pytanie czy lewy filar jest cieńszy i od prawego??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 Morfeusz a czytałeś post nr7 ciut wyżej???????????? tam wszystko jest napisane przez Artura Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 Faktycznie oglądałem tylko fotkę,teraz wiem oco loto;))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted January 31, 2014 Author Report Share Posted January 31, 2014 Michał podeślij fotki możliwe iż kilka dodatków czy innych bajerów zmieni wygląd do tego stopnia, że remont odłożysz na dalsze czasu - tu na forum jest tyle utalentowanych osób, że pomoc masz raczej pewną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 Sorry Kolego , ale mi to się nie podoba , takie przyklejone do byle czego . Możesz kupić teraz tanio imitację kamienia i wypieprz te a'la cegły i drewno . Jak Ciebie stać na kominek , to pochodż po zakładach kamieniarskich co to robią "pomniki pośmiertne" i z odpadów za flachę będziesz miał cudo . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 Sorry Kolego , ale mi to się nie podoba , takie przyklejone do byle czego . Możesz kupić teraz tanio imitację kamienia i wypieprz te a'la cegły i drewno . Jak Ciebie stać na kominek , to pochodż po zakładach kamieniarskich co to robią "pomniki pośmiertne" i z odpadów za flachę będziesz miał cudo .Tobie nie innym tak. O gustach podobno się nie dyskutuje .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted February 1, 2014 Author Report Share Posted February 1, 2014 Henio z kamienia mogą być ładne ale nie dla mnie.Robiąc cokolwiek patrzymy się na całokształt - przewaga drewna gryzie się z kamieniem - nie mówiąc, że kamienia nie lubię.Przymierzałem się do kamienia i całkowicie ani mnie ani mojej LP ten pomysł nie przypadł do gustu.Zabudowując kominek główna ide była by był wkomponowany w ścianę i tak też zrobiłem.Na suficie belki, nad nimi deski - kamień tu nie pasuje.A generalnie to taki wygląd jest wg mnie super - a tu chciałem się pochwalić zdolnościami manualnymi i moją zabawą z drewnem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 A generalnie to taki wygląd jest wg mnie super Twój dom i Tobie ma się podobać !A innym nic do tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts