KarKan Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 Witajcie W poniedziałek wyjeżdżam służbowo do Mińska na Białorusi. Będę tam do 5 lutego. Może macie jakieś wskazówki co warto zobaczyć? Co warto spróbować zjeść lub co warto przywieź ze sobą do domu? Jakieś lokalne specyfiki> Za wszelkie wypowiedzi z góry dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maria.s Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 http://minsk.lovetotravel.pl/http://minsk.lovetotravel.pl/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 Tu możesz popatrzeć . http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=472239 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eMKa Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 Zajrzyj na forum CT (trzeba się zarejestrować) - podróże - Białoruśnie da się w dwóch zdaniachBiałoruś to ostatni kraj tak przyjazny dla Polski, każda miejscowość ma polskie ślady.Bardzo przyjaźni ludzie Polityka no cóż, to jak mówią ostatnia k...a Byłem tam dwa razy camperem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 (edited) Napewno musisz spróbować cziburaków i kwasu chlebowego, najlepiej z nalewaka, a jeszcze lepiej z takiej dużej beczki na kołach. Bardzo dobre są takie serki z różnym nadzieniem, w opakowaniu jak u nas batony Mars. Dobre mają też konserwy rybne i razowy chleb. Sprawdziłem osobiście w 2012 roku. Edited January 4, 2014 by Todek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted January 5, 2014 Author Report Share Posted January 5, 2014 (edited) Henio maria.s Dziękuję za linki eMKa Co to za forum CT? Todek Serki już jadłem znajomy przywozi super sprawa Dziękuję za resztę poleceń Edited January 5, 2014 by karkan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 5, 2014 Report Share Posted January 5, 2014 To forum kamperiwców CamperTeam Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 5, 2014 Report Share Posted January 5, 2014 Jeżeli będziesz miał okazję owiedż koniecznie Biniakonie .Posiadłość Putkamerów z grobem Maryli z Wereszczaków Putkamerowej.W zagajnkiu koło kościoła miejsce ostatniego spotkania Maryli i Adama.O ich rozstaniu nasza społeczna przewodniczka tak pięknie opowiadała,że my twarde chłopy płakaliśmy jak bobry.Byłem tam gdy kościól i cmentarz był jeszcze zdewastowane ,ale z Wilna bez wiz można było tam dojechać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 5, 2014 Report Share Posted January 5, 2014 Jeżeli będziesz miał okazję owiedż koniecznie Biniakonie Kruszynko wiesz co zaraz pomyślałem . Jak tak superowo organizujesz Spływ Kajakowy to może na parę dni w tamte strony byś zorganizował . :D . Ja już się poświęcam nosić Twój plecak ................. nawet pełen . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted January 5, 2014 Author Report Share Posted January 5, 2014 Ja będę miał miesiąc to przetre nowe szlaki Mam nadzieje po próbować czegoś nowego do jedzenia plus jakieś ciekawe nowe piwka Napisane z mojej Nokii 3210. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 5, 2014 Report Share Posted January 5, 2014 Jak tak superowo organizujesz Spływ Kajakowy to może na parę dni w tamte strony byś zorganizował Zwłaszcza że paszporty świeżutkie już mamy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 5, 2014 Report Share Posted January 5, 2014 Zwłaszcza że paszporty świeżutkie już mamy Ja mam do 2017r więc trochę czasu jest . :D Kaziku idziemy w dobrym kierunku . :D Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted January 5, 2014 Report Share Posted January 5, 2014 Na zlocie mazurskim El Gregor częstował wódką białoruską z papryką zdecydowanie polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted January 5, 2014 Author Report Share Posted January 5, 2014 Na bank Białoruską? Byłem na Ukrainie i tam mają Pircową z papryczką w środku czy jakoś tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bwie Posted January 5, 2014 Report Share Posted January 5, 2014 Sto lat temu (ok dwadzieścia kilka) miałem okazję pare razy być w Mińsku białoruskim , z tych czasów pamiętam tanią wódkę (czasami można było trafić na jakieś podłe podróbki), podłe piwo, dobre żarcie w knajpach w śmiesznej cenie, świetny kwas chlebowy z beczkowozu, papierosy "biełamor kanał" (jak na filmach wojennych - jeden sztach wystarczał za całą paczkę ) taniochę w sklepach, taksówki po 2-3 dolary, w ulicznych budkach z piwem z braku kufli autochtoni przychodzili z własnymi słoikami , do jakiego sklepu by się nie weszło tam oprócz standardowego asortymentu była wódka = żelazny + alko, tkaniny + alko, warzywniak + alko, nabiał+ alko. agd + alko ... itd itp, mundurowych, którzy wszędzie wyciągali łapy po łapówki (czy to pogranicznik czy celnik czy gliniarz z drogówki). Szmat czasu .... może kiedyś przy nadarzającej się okazji odwiedzę jeszcze ten kraj. Ciekaw jestem Twojej ew relacji, baw się dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athl0n Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 (edited) Pielmieni, czosnek kiszony i sało to moje typy Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300T za pomocą Tapatalk 2 Edited January 6, 2014 by Athl0n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszpak Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 Byłem 14 lat temu. Pamiętam że wrażenie zrobił Czerwony Kościół na placu tuż przy partyjnych budynkach. Wódka w sklepach za 1,5 dolara. Wtedy dobra była "Biełaja Ruś", nie wiem, jak teraz. Byłem głęboką zimą, więc na kwas się nie załapałem. Po drodze do Mińska (jechaliśmy od Brześcia) warto zajechać nad jezioro Świteź. W zimie robiło wrażenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 Na bank Białoruską? Dokładnie sprawdzałem bo mi bardzo smakowała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 warto zajechać nad jezioro Świteź. Ale to jezioro, to jest na Ukrainie, w rejonie Szacka. Ale zajechać warto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 Ale to jezioro, to jest na Ukrainie, w rejonie Szacka. Ale zajechać warto. Z wiki : Świteź[1] (biał. Свіцязь[2], woziera Swiciaź[1]) – jezioro na Białorusi na granicy rejonów nowogródzkiego i korelickiego, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 Tak to jest po podziale byłego imperium.Też chciałem zawieżć Jolę z Wilna do wspomnianych Bieniakoni .Dopiero nasza gospodyni uzmysłowiła mnie że to już zagranica Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 Ale to jezioro, to jest na Ukrainie, w rejonie Szacka. Ale zajechać warto. Z wiki : Świteź[1] (biał. Свіцязь[2], woziera Swiciaź[1]) – jezioro na Białorusi na granicy rejonów nowogródzkiego i korelickiego, Ok, spoko, masz rację. Na Białorusi jest Jez. Świteź, a to o którym pisałem, na Ukrainie to Jez. Świtaź. Nazwa różni sie tylko jedną literą, e - a. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted January 7, 2014 Author Report Share Posted January 7, 2014 Pozdrowienia z Mińska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Powodzenia A "Piercowka " z umiarem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted January 8, 2014 Author Report Share Posted January 8, 2014 Co to za budynek? Widok z mojej budowy. 16 piętro. Chodzi o budynek z pierwszego zdjęcia.Kto zgadnie przywożę ... flaszkę http://naprawiamy-laptopy.eu/fotki/154.jpghttp://naprawiamy-laptopy.eu/fotki/155.jpghttp://naprawiamy-laptopy.eu/fotki/156.jpghttp://naprawiamy-laptopy.eu/fotki/157.jpg Dzisiejsza kolacja na dwóch:Kwas chlebowy , po piwku , po winku Kalmary suszone , wołowa polędwica wędzona surowa pychotka! 70 zł za kg worek serwatki chlebek śledzie (tłuste mięciutkie) plus parówki.http://naprawiamy-laptopy.eu/fotki/160.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts