Jump to content

Anatalicz poszukuje maszynki do mięsa

Maxell

Recommended Posts

Posiadam zarówno robot Kenwood Chef, jak też Mesko Bauknecht. Kenwood to dobry sprzęt, ale tak naprawdę to do pięt maszynce "Mesko" nie dorasta, bo "Mesko" to od lat produkowany w swych początkach na na niemieckiej licencji Bauknechta sprzęt mniejszy gabarytowo, lecz profesjonalny, do zastosowań w tzw. małej gastronomii, a Kenwood, owszem, nie jest zły, ale to tak na prawdę tylko lepszej klasy domowa zabawka. Gdybym musiał wybierać pomiędzy jednym a drugi, to bezapelacyjnie Mesko.

Zico ma słuszną rację, poza tym ta pierwsza maszynka to jeszcze ten porządny, stary model robota wg. oryginału licencyjnego Bauknechta, a ten nowy "golas" posiada już samodzielne przez Mesko wprowadzone zmiany i "ulepszenia",  tzw. oszczędności produkcyjno materiałowe.  Ten pierwszy model posiada również bardzo potrzebny i przydatny dla każdego "hobbysty" takiego jak my, osprzęt dodatkowy, który kosztuje całkiem pokaźne kwoty jeżeli chce się go godokupić do podstaowego modelu. Proszę sobie popatrzeć na ceny tych urządzeń, są dostępne w internecie. Tak więc kwota 600 zł. za takiego "Mercedesa" z przedstawionym na fotkach wyposażeniem dodatkowym, to njzwyczajniej bardzo wyjątkowa okazja której nie należy przepuścić wg. mnie oczywiście.

Nawet gdyby kiedyś powiedzmy wysiadł silnik, to naprawa czy wymiana tego zespołu kosztuje śmieszne pieniądze. Natomiast mechanicznie jest to praktycznie sprzęt nie do zajeżdżenia.

Tak więc kwota 600 zł. za takiego "Mercedesa" z przedstawionym na fotkach wyposażeniem dodatkowym, to njzwyczajniej bardzo wyjątkowa okazja której nie należy przepuścić

Ale to jest licytacja. Na aukcji obok, ten sam sprzęt jest do kupienia za 1300zł. Za tę kwotę to można kupić nowego, dobrego, małego wilka. 

Kryterium tutaj powinna być ilość przerabianego jednorazowo mięsa. Poniżej 20-30kg to lepiej kupić Zelmera 8.

Kryterium tutaj powinna być ilość przerabianego jednorazowo mięsa. Poniżej 20-30kg to lepiej kupić Zelmera 8.

Pytanie jest zasadnicze, czy wilk posiada taki osprzęt jak ten na pokazanym przykładzie ???. Odnośnie porównań do Zelmera to śmiem zapytać, jakie jest doświadczenie w zawodzie kol. Afryka i powiem tak "Śpiewać każdy może" :D. To jest forum dla wszystkich, to fakt.

Ja na miejscu @anatalicz dał bym swoja ofertę i czekał tym bardziej , że nikt nie licytuje i do końca 2 dni 

Tak właśnie pisze ktoś kto wie o czym pisze i wie do czgo jaki sprzęt się nadaje i czego się po nim można spodziewać.

Ponieważ od wielu lat posiadam ten oto model.

http://gastronom-serwis.pl/wp-content/uploads/2012/04/PICT0012.jpg

Przeleżał jakiś czas w zupełnym zapomnieniu, a teraz znowu sluży i spisuje się dosknale więc wiem co piszę. Posiadam też jak pisałem Kenwood Chef, oraz aby nie być gołosłownym, robot kuchenny "Bosch" o którym też już kiedyś pisałem, to właśnie mniej więcej odpowiednik Zelmerka. Mam więc porównanie, a co za tym idzie nieco doświadczenia ze sprzętem. Zalecania więc komuś kupna domowej zabawki, jeżeli w nieco wyższej cenie jest okazja zakupu doskonałego profesjonalnego sprzętu jest mówiąc najdelikatniej, nieporozumieniem. Tym bardziej że kolega pytający o radę, podał jakiego rzędu cena go interesuje i niestety nie jest to cena sprzętu dla gospodyń domowych, lecz daje jakieś pojęcie o jaki sprzęt mu chodzi, więc myślę że jak pisałem że "Śpiewać kazdy może" to jedyne określenie jakiego można w tej polemice użyć

Ps. Nie mam zastrzeżeń do jakości samego Zelmerka. Sąsiad ma Dianę 8 i jej używa, ale jak sam mówi jedynym kryterium jakie go zmusza do używania tego domewego sprzętu jego małżonki, jest tylko i wyłącznie cena.

Witam wszystkich. Zdecydowalem jednak zakupic zwykla maszynke Kenwood Mg510. Jestem po pierwszym robieniu kielbas i musze powiedziec ze 41 kg miesa zmielila szybko i sprawnie. Wiem ze Wilk bylby lepszy, ale w Irlandii gdzie mieszkam bylby utrudniony dostep do czesci zamiennych.

Jeszcze raz dziękuję za porady.

Pozdrawia początkujący zadymiacz z Zielonej Wyspy.

P.s. Jest ktos jeszcze z Irlandii na tym forum?