Maxell Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 Witam. Może ktoś polecić dobrą maszynkę do mięsa elektryczną, do max. 600 PLN ? Jednorazowo robię najwyżej 40 kg kiełbas. Nadziewarkę mam ręczną, wiec potrzebna jest tylko do mielenia mięsa.PozdrawiamAnatalicz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kofikan Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 Proszę bardzo:Dwa biegi, podwójny zespół tnący. Maszynka nie do zdarcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatalicz Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 Proszę bardzo:Dwa biegi, podwójny zespół tnący. Maszynka nie do zdarcia. A jaki to jest dokladnie model? Ewentualnie namiary na jakis sklep?Dzieki i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 np. na Allegrohttp://allegro.pl/robot-mesko-wilk-wyciskarka-ubijaczka-i3850274228.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afryka Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 Proponuję taką: http://allegro.pl/gastro-wilk-maszynka-do-miesa-40kg-h-polska-i3849318119.htmlTrochę drożej ale nówka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 Trochę drożej ale nówka. I nasza rodzima Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatalicz Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 A co powiecie o Kenwood MG700? Wiem ze troche drozej ( okolo 900 PLN ) ale moze warto doplacic? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 Posiadam zarówno robot Kenwood Chef, jak też Mesko Bauknecht. Kenwood to dobry sprzęt, ale tak naprawdę to do pięt maszynce "Mesko" nie dorasta, bo "Mesko" to od lat produkowany w swych początkach na na niemieckiej licencji Bauknechta sprzęt mniejszy gabarytowo, lecz profesjonalny, do zastosowań w tzw. małej gastronomii, a Kenwood, owszem, nie jest zły, ale to tak na prawdę tylko lepszej klasy domowa zabawka. Gdybym musiał wybierać pomiędzy jednym a drugi, to bezapelacyjnie Mesko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 Proponuję taką: http://allegro.pl/gastro-wilk-maszynka-do-miesa-40kg-h-polska-i3849318119.htmlTrochę drożej ale nówka. trochę drożej no i golas , a tamta ma wszystko co potrzeba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Zico ma słuszną rację, poza tym ta pierwsza maszynka to jeszcze ten porządny, stary model robota wg. oryginału licencyjnego Bauknechta, a ten nowy "golas" posiada już samodzielne przez Mesko wprowadzone zmiany i "ulepszenia", tzw. oszczędności produkcyjno materiałowe. Ten pierwszy model posiada również bardzo potrzebny i przydatny dla każdego "hobbysty" takiego jak my, osprzęt dodatkowy, który kosztuje całkiem pokaźne kwoty jeżeli chce się go godokupić do podstaowego modelu. Proszę sobie popatrzeć na ceny tych urządzeń, są dostępne w internecie. Tak więc kwota 600 zł. za takiego "Mercedesa" z przedstawionym na fotkach wyposażeniem dodatkowym, to njzwyczajniej bardzo wyjątkowa okazja której nie należy przepuścić wg. mnie oczywiście.Nawet gdyby kiedyś powiedzmy wysiadł silnik, to naprawa czy wymiana tego zespołu kosztuje śmieszne pieniądze. Natomiast mechanicznie jest to praktycznie sprzęt nie do zajeżdżenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afryka Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Tak więc kwota 600 zł. za takiego "Mercedesa" z przedstawionym na fotkach wyposażeniem dodatkowym, to njzwyczajniej bardzo wyjątkowa okazja której nie należy przepuścić Ale to jest licytacja. Na aukcji obok, ten sam sprzęt jest do kupienia za 1300zł. Za tę kwotę to można kupić nowego, dobrego, małego wilka. Kryterium tutaj powinna być ilość przerabianego jednorazowo mięsa. Poniżej 20-30kg to lepiej kupić Zelmera 8. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 kiedyś też już chyba Maxell taki sprzęt licytował . Ja na miejscu @anatalicz dał bym swoja ofertę i czekał tym bardziej , że nikt nie licytuje i do końca 2 dni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Kryterium tutaj powinna być ilość przerabianego jednorazowo mięsa. Poniżej 20-30kg to lepiej kupić Zelmera 8. Pytanie jest zasadnicze, czy wilk posiada taki osprzęt jak ten na pokazanym przykładzie ???. Odnośnie porównań do Zelmera to śmiem zapytać, jakie jest doświadczenie w zawodzie kol. Afryka i powiem tak "Śpiewać każdy może" . To jest forum dla wszystkich, to fakt. Ja na miejscu @anatalicz dał bym swoja ofertę i czekał tym bardziej , że nikt nie licytuje i do końca 2 dni Tak właśnie pisze ktoś kto wie o czym pisze i wie do czgo jaki sprzęt się nadaje i czego się po nim można spodziewać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_65 Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 WitamPoniżej 20-30kg to lepiej kupić Zelmera 8. potwierdzam do takiej ilości zelmer 8 spisuje się super ,sprawdzone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Ponieważ od wielu lat posiadam ten oto model.http://gastronom-serwis.pl/wp-content/uploads/2012/04/PICT0012.jpgPrzeleżał jakiś czas w zupełnym zapomnieniu, a teraz znowu sluży i spisuje się dosknale więc wiem co piszę. Posiadam też jak pisałem Kenwood Chef, oraz aby nie być gołosłownym, robot kuchenny "Bosch" o którym też już kiedyś pisałem, to właśnie mniej więcej odpowiednik Zelmerka. Mam więc porównanie, a co za tym idzie nieco doświadczenia ze sprzętem. Zalecania więc komuś kupna domowej zabawki, jeżeli w nieco wyższej cenie jest okazja zakupu doskonałego profesjonalnego sprzętu jest mówiąc najdelikatniej, nieporozumieniem. Tym bardziej że kolega pytający o radę, podał jakiego rzędu cena go interesuje i niestety nie jest to cena sprzętu dla gospodyń domowych, lecz daje jakieś pojęcie o jaki sprzęt mu chodzi, więc myślę że jak pisałem że "Śpiewać kazdy może" to jedyne określenie jakiego można w tej polemice użyćPs. Nie mam zastrzeżeń do jakości samego Zelmerka. Sąsiad ma Dianę 8 i jej używa, ale jak sam mówi jedynym kryterium jakie go zmusza do używania tego domewego sprzętu jego małżonki, jest tylko i wyłącznie cena. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 (edited) no cóż decyzja należy do @anatalicz , ja na bank jak bym miał kupić, wybrał bym to http://www.allegromat.pl/aukcja150875 Edited January 7, 2014 by Zico Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatalicz Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Mam sie nad czym zastanawiac. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted January 11, 2014 Report Share Posted January 11, 2014 np. na Allegrohttp://allegro.pl/robot-mesko-wilk-wyciskarka-ubijaczka-i3850274228.htmlmaszynka sprzedana za 886,59 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 11, 2014 Report Share Posted January 11, 2014 Na pewno było warto wydać taką kwotę na zakup tego naprawdę bardzo dobrego sprzętu, gwarantującego pociechę na lata. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted January 11, 2014 Report Share Posted January 11, 2014 no cóż decyzja należała do inwestora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted January 11, 2014 Report Share Posted January 11, 2014 Podałem link do tego robota, gdyż mam i używam identycznego trzydziestolatka ( jeszcze z opisem BAUKNECHT) - maszyna nie do zdarcia a części zamienne łatwo dostępne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 (edited) Podobnie jak i ja. Mój robot też ma na korpusie napis Bauknech Mesko. Edited January 18, 2014 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatalicz Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 Witam wszystkich. Zdecydowalem jednak zakupic zwykla maszynke Kenwood Mg510. Jestem po pierwszym robieniu kielbas i musze powiedziec ze 41 kg miesa zmielila szybko i sprawnie. Wiem ze Wilk bylby lepszy, ale w Irlandii gdzie mieszkam bylby utrudniony dostep do czesci zamiennych.Jeszcze raz dziękuję za porady. Pozdrawia początkujący zadymiacz z Zielonej Wyspy. P.s. Jest ktos jeszcze z Irlandii na tym forum? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moletto Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 Witam.A ile czasu potrzebowałeś aby, zmielić taką ilość mięsa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatalicz Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Powiem szczerze ze nie wiem dokładnie bo robiłem kilka przerw ale mysle ze okolo 30 minut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts