Jump to content

Moja pierwsza wędzarnia w/g projektu Wojtka Minora


Recommended Posts

Witajcie,

 

Na początek serdeczne podziękowania dla Wojta Minora, jego rady okazały się bezcenne a samodzielne zbudowanie wędzarni proste i przyjemne :) Zamieszczam fotorelację z budowy jednocześnie chciałbym nadmienić że nigdy nic nie murowałem i był to mój debiut. Tylko przy drzwiczkach pomagał mi szwagier (ja nie potrafię spawać).Wedzarnia sprawuje się znakomicie i absolutnie nic bym w niej nie zmienił. Gdyby ktoś potrzebował więcej fotek to piszcie smiało mam ich mnóstwo.

post-58813-0-25883400-1389047584_thumb.jpgpost-58813-0-22005600-1389047603_thumb.jpgpost-58813-0-19928600-1389047691_thumb.jpgpost-58813-0-47289300-1389047722_thumb.jpgpost-58813-0-14511200-1389047760_thumb.jpgpost-58813-0-08991500-1389047786_thumb.jpgpost-58813-0-20288400-1389047819_thumb.jpgpost-58813-0-17508800-1389047856_thumb.jpgpost-58813-0-38251700-1389047981_thumb.jpgpost-58813-0-66542100-1389048006_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 103
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Twój post zrozumiałem , że już masz za sobą pierwsze wędzenia . Jeśli możesz to wstaw fotki wyrobów . Robiłeś już w niej długie wędzenie ? Wędziłeś w niskich temperaturach ? Nie masz problemu ze skroplinami z komina na wyrobach ? Osuszasz tylko poprzez max. przepływ piec-komin czy masz dodatkowe możliwości zrobienia przeciągu ? Pozdrawiam i gratuluję estetyki wykonania :)

 

kliknięte z telefonu

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tak eli55 , wesio ma piec wyłożony płytkami szamotowymi :) . Dlatego postawiłem takie a nie inne pytania . Zaletą tego pieca jest to że wygląda na duży ale trzeba w nim umiejętnie palić bo inaczej ......... . Po wędzonkach będzie widać czy wesio ma to opanowane :)

 

kliknięte z telefonu

 

 

Link to comment
Share on other sites

Witam,

juz odpowiadam:

- wędzarnie budowałem w lecie więc mam juz za sobą kilka ok 10  wędzeń  (kurczaki, kiełbaskę, pstrągi, łososie, szyneczki i schaby). Niestety nie przyszło mi do głowy   zrobic kilku fotek ale przy najbliższym wędzeniu naprawię ten błąd.

- jakiegos długiego wędzenia jeszcze nie robiłem, wędziłem ok 3 do 5 godzin.

- co do skroplin to nic niepokojącego nie zauważyłem, zrobiłem sobie szyber który znakomicie sie sprawdza w regulacji ciągu i temperatury.

- wędziłem w temperaturze  do 60 stopni (to są moje początki więc i doświadczenia nie mam) przy wygrzewaniu wędzarni po wybudowaniu dobijałem do 90

- osuszam poprzez maksymalny ciąg, szybrem i drzwiczkami od paleniska łatwo sterować tempraturą i ciągiem.

- palenisko wyłożyłem szamotką i jak na razie sprawuje się znakomicie.

- Oczywiscie termometr i deflektor zamontowałem tylko że następnego dnie po zrobieniu zdjęć. Termometr jest na stałe zamontowany w drzwiach.

Jak tylko wrócę do domu na tyle wcześnie że bedzie jeszcze widno to zrobię kilka aktualnych fotek i wstawię.

 

Pozdrawiam

Marcin

Link to comment
Share on other sites

wiesio mam takie pytanie do Ciebie. Czy zanim podjąłeś się budowy tego niewątpliwie bardzo ładnego wizualnie mebelka w swoim ogrodzie analizowałeś inne projekty w tym z paleniskiem bezpośrednim oraz czy dużo czasu poświęciłeś na przeczytanie tematów forum dotyczących budowy wędzarni? Pytam tylko i wyłącznie z czystej ciekawości, mimo to liczę na szczerą odpowiedź.

Link to comment
Share on other sites

jeszcze kilka fotek, będzie widać lepiej szamotkę :)


Co to pytania woocasch, to oczywiście że czytałem sporo i zastanawiałem się jakie rozwiązanie będzie najlepsze. Doszedłem do wniosku że tradycyjna konstrukcja będzie najbezpieczniejsza dla nowicjusza. Parę razy zdarzyło mi się na mazurach wędzić w takiej starej wędzarni z beczki, konstrukcja ta sama zmieniłem tylko wygląd . No i oczywiście taka wędzarnia nagrzewa się dłużej niż beczka więc trzeba kilka minut wcześniej rozpalić. Jak już wcześniej pisałem wzorowałem się na wędzarni Wojtka Minora który zamieścił bardzo dokładny opis co i jak ma być. Zmieniłem tylko daszek :)

post-58813-0-10304700-1389123386_thumb.jpg

post-58813-0-22261000-1389123462_thumb.jpg

post-58813-0-80408500-1389123498_thumb.jpg

post-58813-0-01096800-1389123609_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli jesteś zadowolony, to mnie się udziela i również jestem zadowolony.  A to, co zrobiłeś i jakiego dokonałeś wyboru jest wyłącznie Twoją decyzją, a ja muszę się z tym zgodzić. :)  AB48 wybrał inny projekt i też jestem zadowolony. A jak chcesz dyskusji co jest lepsze myślę że AB48 będzie konkretnym rozmówcą w temacie. Jeżeli zechce. :)  

Link to comment
Share on other sites

Wesio - piszę te słowa, bo temat wędzarni Wojtka Minora w takim właściwie negatywnym aspekcie podejmowałem na forum już wcześniej. Oto namiar na tą dyskusję: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9024-poprawki-strony-glownej-naniesione-przez-sverige2/?do=findComment&comment=318523. Rzuć na to okiem. To powinno też wyjaśnić Ci niedopowiedzenia, zawoalowane sugestie pewnie nie do końca dla Ciebie zrozumiałe, zawarte w postach powyżej. Ich autorzy, podobnie zresztą jak i ja, uznają wyższość wędzarni z paleniskiem bezpośrednim typu "kibelek Beiota" wg projektu Andyandy, nad tym co proponuje W. Minor.

Rzecz, którą Ty wybudowałeś, przedstawia się znakomicie. Jesteś bardzo starannym budowniczym. Jeśli będziesz potrafił palić w tej wędzarni to unikniesz problemów. I o to w tym wszystkim chodzi. Bądź tylko czujny, bo może się to okazać niełatwe, zwłaszcza w niektórych okolicznościach przyrody. Na dowód, że wędzarnia dobrze wędzi zrób zdjęcia swoich wędzonek i pochwal się nimi na forum. One będą świadczyły o końcowym sukcesie Twojego przdsięwzięca wędzarniczego. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Czym większa różnica w poziomie tym lepiej, powstaje wtedy znacznie silniejszy tzw. "cug" i temperatura w piecu wyższa, znacznie łatwiej można osiągnąć wtedy ten pożądany ciemno brązowy kolor "wędzonki" z tym charakterystycznym posmakiem lekko gorzkawej i wytrawnej w smaku spalenizny :thumbsup:.

Link to comment
Share on other sites

Czym większa różnica w poziomie tym lepiej, powstaje wtedy znacznie silniejszy tzw. "cug" i temperatura w piecu wyższa, znacznie łatwiej można osiągnąć wtedy ten pożądany ciemno brązowy kolor "wędzonki" z tym charakterystycznym posmakiem lekko gorzkawej i wytrawnej w smaku spalenizny :thumbsup:.

:laugh: :laugh: :laugh::clap:.

wiadomo im cug większy tym lepiej się pali, jak w CO.

Edited by tomas_gosport
Link to comment
Share on other sites

Czym większa różnica w poziomie tym lepiej, powstaje wtedy znacznie silniejszy tzw. "cug" i temperatura w piecu wyższa, znacznie łatwiej można osiągnąć wtedy ten pożądany ciemno brązowy kolor "wędzonki" z tym charakterystycznym posmakiem lekko gorzkawej i wytrawnej w smaku spalenizny :thumbsup:.

:D Jak zwykle, niezawodny!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...