wesio Posted January 6, 2014 Report Share Posted January 6, 2014 Witajcie, Na początek serdeczne podziękowania dla Wojta Minora, jego rady okazały się bezcenne a samodzielne zbudowanie wędzarni proste i przyjemne Zamieszczam fotorelację z budowy jednocześnie chciałbym nadmienić że nigdy nic nie murowałem i był to mój debiut. Tylko przy drzwiczkach pomagał mi szwagier (ja nie potrafię spawać).Wedzarnia sprawuje się znakomicie i absolutnie nic bym w niej nie zmienił. Gdyby ktoś potrzebował więcej fotek to piszcie smiało mam ich mnóstwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Twój post zrozumiałem , że już masz za sobą pierwsze wędzenia . Jeśli możesz to wstaw fotki wyrobów . Robiłeś już w niej długie wędzenie ? Wędziłeś w niskich temperaturach ? Nie masz problemu ze skroplinami z komina na wyrobach ? Osuszasz tylko poprzez max. przepływ piec-komin czy masz dodatkowe możliwości zrobienia przeciągu ? Pozdrawiam i gratuluję estetyki wykonania kliknięte z telefonu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Witaj wesio, czy palenisko masz wylozone szamotka?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Tak eli55 , wesio ma piec wyłożony płytkami szamotowymi . Dlatego postawiłem takie a nie inne pytania . Zaletą tego pieca jest to że wygląda na duży ale trzeba w nim umiejętnie palić bo inaczej ......... . Po wędzonkach będzie widać czy wesio ma to opanowane kliknięte z telefonu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woocasch Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Szamotka widzę jest, drugie zdjęcie bardzo ładnie ją przedstawia:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Wesio termometr masz przenośny z sondą czy na stałe zamontowany ? I chyba na fotkach brakuje deflektora chyba , że odpuściłeś . kliknięte z telefonu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wesio Posted January 7, 2014 Author Report Share Posted January 7, 2014 Witam,juz odpowiadam:- wędzarnie budowałem w lecie więc mam juz za sobą kilka ok 10 wędzeń (kurczaki, kiełbaskę, pstrągi, łososie, szyneczki i schaby). Niestety nie przyszło mi do głowy zrobic kilku fotek ale przy najbliższym wędzeniu naprawię ten błąd.- jakiegos długiego wędzenia jeszcze nie robiłem, wędziłem ok 3 do 5 godzin.- co do skroplin to nic niepokojącego nie zauważyłem, zrobiłem sobie szyber który znakomicie sie sprawdza w regulacji ciągu i temperatury.- wędziłem w temperaturze do 60 stopni (to są moje początki więc i doświadczenia nie mam) przy wygrzewaniu wędzarni po wybudowaniu dobijałem do 90- osuszam poprzez maksymalny ciąg, szybrem i drzwiczkami od paleniska łatwo sterować tempraturą i ciągiem.- palenisko wyłożyłem szamotką i jak na razie sprawuje się znakomicie.- Oczywiscie termometr i deflektor zamontowałem tylko że następnego dnie po zrobieniu zdjęć. Termometr jest na stałe zamontowany w drzwiach.Jak tylko wrócę do domu na tyle wcześnie że bedzie jeszcze widno to zrobię kilka aktualnych fotek i wstawię. PozdrawiamMarcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
japcio7 Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Bardzo to ładnie zrobione, bez wodotrysków . gratuluję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woocasch Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 wiesio mam takie pytanie do Ciebie. Czy zanim podjąłeś się budowy tego niewątpliwie bardzo ładnego wizualnie mebelka w swoim ogrodzie analizowałeś inne projekty w tym z paleniskiem bezpośrednim oraz czy dużo czasu poświęciłeś na przeczytanie tematów forum dotyczących budowy wędzarni? Pytam tylko i wyłącznie z czystej ciekawości, mimo to liczę na szczerą odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wesio Posted January 7, 2014 Author Report Share Posted January 7, 2014 jeszcze kilka fotek, będzie widać lepiej szamotkę Co to pytania woocasch, to oczywiście że czytałem sporo i zastanawiałem się jakie rozwiązanie będzie najlepsze. Doszedłem do wniosku że tradycyjna konstrukcja będzie najbezpieczniejsza dla nowicjusza. Parę razy zdarzyło mi się na mazurach wędzić w takiej starej wędzarni z beczki, konstrukcja ta sama zmieniłem tylko wygląd . No i oczywiście taka wędzarnia nagrzewa się dłużej niż beczka więc trzeba kilka minut wcześniej rozpalić. Jak już wcześniej pisałem wzorowałem się na wędzarni Wojtka Minora który zamieścił bardzo dokładny opis co i jak ma być. Zmieniłem tylko daszek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woocasch Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 wiesio bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Andyandy mam gigantyczne wrażenie że ten uśmiech a raczej śmiech jest ze mnie mam rację???:) No cóż człowiek czasem jakiś czas dorasta do przemyśleń i decyzji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Jeżeli jesteś zadowolony, to mnie się udziela i również jestem zadowolony. A to, co zrobiłeś i jakiego dokonałeś wyboru jest wyłącznie Twoją decyzją, a ja muszę się z tym zgodzić. AB48 wybrał inny projekt i też jestem zadowolony. A jak chcesz dyskusji co jest lepsze myślę że AB48 będzie konkretnym rozmówcą w temacie. Jeżeli zechce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woocasch Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Andy ale ja też wróciłem "do świata żywych" i wybrałem beiota wzór stąd moje wczorajsze pytanie do Ciebie na temat blachy ocynkowanej. Ja osobiście też zagłębiam tajniki sztuki wędzenia z paleniskiem bezpośrednim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jhook Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 Wesio - piszę te słowa, bo temat wędzarni Wojtka Minora w takim właściwie negatywnym aspekcie podejmowałem na forum już wcześniej. Oto namiar na tą dyskusję: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9024-poprawki-strony-glownej-naniesione-przez-sverige2/?do=findComment&comment=318523. Rzuć na to okiem. To powinno też wyjaśnić Ci niedopowiedzenia, zawoalowane sugestie pewnie nie do końca dla Ciebie zrozumiałe, zawarte w postach powyżej. Ich autorzy, podobnie zresztą jak i ja, uznają wyższość wędzarni z paleniskiem bezpośrednim typu "kibelek Beiota" wg projektu Andyandy, nad tym co proponuje W. Minor. Rzecz, którą Ty wybudowałeś, przedstawia się znakomicie. Jesteś bardzo starannym budowniczym. Jeśli będziesz potrafił palić w tej wędzarni to unikniesz problemów. I o to w tym wszystkim chodzi. Bądź tylko czujny, bo może się to okazać niełatwe, zwłaszcza w niektórych okolicznościach przyrody. Na dowód, że wędzarnia dobrze wędzi zrób zdjęcia swoich wędzonek i pochwal się nimi na forum. One będą świadczyły o końcowym sukcesie Twojego przdsięwzięca wędzarniczego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kminek Posted January 9, 2014 Report Share Posted January 9, 2014 Świetna robota, aż miło popatrzeć Jedyne co mnie martwi to rura kominowa, jeżeli to zwykły ocynk to długo nie wytrzyma. Ale i tak wielkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 9, 2014 Report Share Posted January 9, 2014 (edited) jeżeli to zwykły ocynk to długo nie wytrzyma.Jaka powinna być? Edited January 9, 2014 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kminek Posted January 9, 2014 Report Share Posted January 9, 2014 paweljack - osobiście bym wybrał rure stalową z blachy czarnej np. 2 mm, takie rury stosuje się przy wkładach kominkowych, cena jest znacznie większa ale za to na pare ładnych lat mamy spokój, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 9, 2014 Report Share Posted January 9, 2014 paweljack - osobiście bym wybrał rure stalową z blachy czarnej np. 2 mm, takie rury stosuje się przy wkładach kominkowych, cena jest znacznie większa ale za to na pare ładnych lat mamy spokój,Dzięki, przymierzam się w tym roku do budowy, więc zbieram wszelkie infomacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wesio Posted January 9, 2014 Author Report Share Posted January 9, 2014 Pomiędzy paleniskiem a komorą zastosowałem rurę żaroodporną, tylko kominek jest z ocynku. Ale jak i jego szlag trafi to nie problem bo łatwo wymienic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 wesio, jest piękna! Zatyka dech, na razie to mój faworyt. Planuję budowę na wiosnę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted February 16, 2014 Report Share Posted February 16, 2014 wesio, mam pytanko - jaką zrobiłeś różnicę poziomu rury?Jedna cegła jak u W.Minora, czy 2 cegły? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 16, 2014 Report Share Posted February 16, 2014 Czym większa różnica w poziomie tym lepiej, powstaje wtedy znacznie silniejszy tzw. "cug" i temperatura w piecu wyższa, znacznie łatwiej można osiągnąć wtedy ten pożądany ciemno brązowy kolor "wędzonki" z tym charakterystycznym posmakiem lekko gorzkawej i wytrawnej w smaku spalenizny . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas_gosport Posted February 16, 2014 Report Share Posted February 16, 2014 (edited) Czym większa różnica w poziomie tym lepiej, powstaje wtedy znacznie silniejszy tzw. "cug" i temperatura w piecu wyższa, znacznie łatwiej można osiągnąć wtedy ten pożądany ciemno brązowy kolor "wędzonki" z tym charakterystycznym posmakiem lekko gorzkawej i wytrawnej w smaku spalenizny . :laugh: .wiadomo im cug większy tym lepiej się pali, jak w CO. Edited February 16, 2014 by tomas_gosport Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted February 16, 2014 Report Share Posted February 16, 2014 Czym większa różnica w poziomie tym lepiej, powstaje wtedy znacznie silniejszy tzw. "cug" i temperatura w piecu wyższa, znacznie łatwiej można osiągnąć wtedy ten pożądany ciemno brązowy kolor "wędzonki" z tym charakterystycznym posmakiem lekko gorzkawej i wytrawnej w smaku spalenizny . Jak zwykle, niezawodny! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.