Anulka Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Składniki: 0,5 kg leśnych grzybów 20dag boczku wędzonego 3 duże cebule pęczek natki pietruszki 4 jajka oliwa do smażenia sólpieprz 3 łyżki mąkiśmietana. Przygotownie:Umyte i osuszone grzyby posiekać(mrożone rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody).Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.Dodać pokrojone grzyby i smażyć wszystko około 15min,dodać poktojoną natkę pietruszki.Doprawić do smaku solą i pieprzem bardziej na ostro i pozostawić do ostygnięcia.Dodać mąkę i jajka dobrze wymieszać.Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć placki z obu stron na złoty kolor.Podawać ze śmietaną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Anulka z boczkiem jeszcze nie robiłam, w zamian za to dodawałam bułki tartej, ale chętnie wypróbuje Twój sposób czekam również na inne Twoje przepisy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted January 7, 2014 Author Report Share Posted January 7, 2014 Schab w marynacie miodowo-musztardowej. Składniki. 1kg schabu bez kościmałe opakowanie śliwek suszonychkilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego Marynata:6 ząbków czosnku3łyżki majeranku2łyżki płynnego miodukieliszek oliwysólpieprz3łyżki musztardy ostrejPrzygotowanie:Schab umyć,osączyć na papierowym ręczniku.Czosnek obrać przecisnąć przez praskę.Miód wymieszać z musztardą,majerankiem,solą,pieprzem,czosnkiem i oliwą.Schab włożyć do glinianego naczynka,zalać przygotowaną marynatą i odstawić na 4 godziny do lodówki,co jakiś czas mięso obracać.Schłodzony schab wyjąć z lodówki,przełożyć do naczynia żaoodpornego,posypać zarenkami pieprzu i ziela algielskiego oraz suszonymi śliwkami.Wstawić do nagrzanego piekarnika 200st.C i piec około 1,5 godziny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Witaj Anulko.Ładne te Twoje wyroby. Robię placki na boczku i cebulce, spróbuję też z grzybkami, tylko czy mogą być np. pieczarki? teraz nie mam prawdziwych grzybków.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted January 8, 2014 Author Report Share Posted January 8, 2014 Witaj Basiu285.Wiadomo że w okresie zimowym nie wszyscy są w posiadaniu grzybków leśnych,mogą być i pieczarki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted January 21, 2014 Author Report Share Posted January 21, 2014 A tu takie nocne buszowanie po kuchni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.