Jump to content

Golonka po Kaszubsku

darbarian

Recommended Posts

Wiem że temat golonki był wałkowany na forum wiele razy lecz ?!

Kiedyś mojemu dobremu koledze z kaszub, pomagałem przy budowie domu w okolicach Żukowa.

Jego  mama poczęstowała nas na obiad goloneczką w warzywach. Taka chrupka skórka i warzywka na wierzchu podpieczone, nigdy od tej pory nie zjadłem takiej przepysznej golonki. Wiem że była gotowana a potem pieczona w piekarniku, lecz gdzie tkwi ten smaczek ?

Koledze powiedziałem że chyba od pracy-zmęczenia ten smaczek jest, lecz mogę się mylić.

W moim okręgu Pomorskim doświadczyłem że w trasie jak chcesz smacznie i dobrze zjeść to głównie Kaszebe.

I przyznaję że Kaszuby posiadają wiele wyśmienitych przepisów, nie jeden posmakowałem i na tym nie skończę :)

Każdy region ma swoje smaki, mimo iż z tego regionu nie pochodzę wygrywa on moje kubki smakowe.

Choć gdy za smarkacza bywałem u mojej babciuni w Iławie to Warmia grała mi w smakach a na dodatek w sercu.

Moje serce tam do końca zostanie, golonka nie koniecznie :)

Zakupiłem dzisiaj kilka kilo goloneczki, zaprawiłem przyprawami oraz świeżym czosnkiem. Niech poleżą do juterka.

Czy macie jakieś pomysły na takową golonkę ? Nie podpierajcie się tymi z forum lecz tymi od rodziców, babci, dziadków,cioci, wujków itd..

Wygląd podobny jak zdjęciu ale na golonkach leżakowały jeszcze warzywka.

Warzywka podpiekane w końcowej fazie mogę sobie wyobrazić, lecz ten kolorek i chrupkość wcześniejsza.

Tak sobie zaklnę ( o żesz k...a mać )

( to było zajebi..e)

http://vlep.pl/img/6tpk2v.jpg

Czekam na propozycje

Dziękuję z góry.

Edited by darbarian

Nie podpierajcie się tymi z forum lecz tymi od rodziców, babci, dziadków,cioci, wujków itd..

To są właśnie przepisy naszych rodziców..............itd.Za wyjątkiem może tej po chińsku :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8146-golonki-na-rozne-sposoby/?hl=%2Bgolonka+%2Bchi%C5%84sku

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-sledzie/page-10?do=findComment&comment=255839

A myślisz że na forum to skąd przepisy trafiają? To forum to nie tylko normy i wytyczne, zdecydowana większość forumowiczów to pasjonaci kuchni i kulinariów którzy bardzo chętnie dzielą się swoimi przepisami, eksperymentami itp. W tym również takimi z dziada pradziada...

Jadłem, pewnie jak spora grupa smakoszy, dużo różnych golonek, w różnych miejscach. Dwie z nich były wybitne.

Jedna na Kaszubach, w knajpie w Starzynie, ładne kilka lat temu (ok 15 lat ), jeszcze za czasów starej obsługi. Później w tym miejscu była najwyżej poprawna.

Druga w Niemczech, w jakimś "markiecie". Coś przepysznego, pieczona z twardą skórką, twardą ale tylko do momentu dopóki nie dostała się pod wpływ śliny. Aromaty jakie powstawały są nie do opisania, a smak wyśmienity, golonka wspaniale przyrządzona, mięciutka z wyraźnym wyczuciem kawałków mięsa. O tłuszczyku nie wspomnę.

Wszystkie pozostałe, w domu, "u mamy" czy wg jakiś tam przepisów były dobre, nawet bardzo dobre, ale daleko im jednak do "smaku wspomnień"

Kiedyś mojemu dobremu koledze z kaszub, pomagałem przy budowie domu w okolicach Żukowa. Jego  mama poczęstowała nas na obiad goloneczką w warzywach. Taka chrupka skórka i warzywka na wierzchu podpieczone, nigdy od tej pory nie zjadłem takiej przepysznej golonki. Wiem że była gotowana a potem pieczona w piekarniku, lecz gdzie tkwi ten smaczek ?

Poproś kolegę o przepis jego mamy i wszyscy na tym skorzystamy (mam nadzieję) :D 

Kruszynka, tusiaczek proszę nie szczuć bo pojadę na kulig Tak, to groźba
A co Cie powstrzymuje przed jej spełnieniem ?? Miejsca jeszcze są..... Aż dziw bierze że ja swoją "karierę" na forum zaczynałem dokładnie rok temu własnie od kuligu... Wcześniej tylko czytałem i sporadycznie czasem pisałem. To właśnie tam po raz pierwszy na żywo poznałem ludzi z forum. I działo się przez ten rok, z paroma osobami się skłóciłem, nieporównywalnie więcej polubiłem, z kilkoma zaprzyjaźniłem.... Samo życie .... Bardzo podobał mi się ten rok  :rolleyes:

Tusiaczku, kolego  (Prezesie jak to  Kruszynka napisał :) )

Powstrzymuje mnie praca, dlatego jak pisałem w temacie imprezki opisze się bliżej terminu :) Ponieważ nie lubię odmawiać jak już coś obiecałem:)

Takie spotkania są rewelacyjne bo na kilku byłem lecz nie chciałbym być gołosłowny.

Takie spotkania są rewelacyjne bo na kilku byłem lecz nie chciałbym być gołosłowny.

Potwierdzam w całej rozciągłości powyższe słowa.Tym serdeczniej zapraszam do Pażęc.

A Prezesem to Tusiaczek jest w spółdzielni Neptun.W Pażęcach się jemu odgryziemy za tę dyktaturę :angel:

I już jest fajnie a jak to dobrze wróży ubawowi w Pażęcach :) .Zrób wszystko by dotrzeć tam z małżonką.No i zakończmy na tym bo nam się ta golonka po kaszubsku rozmydla

.A tak na marginesie to mam przepis na golonkę po kaszubsku , tyle że on wcale nie jest godny polecenia.Smakowała średnio.

Małe co nie co z walki, mimo obić i siniaków dziękuję  Kruszynce jak i Tusiaczkowi za męskie wsparcie faceta w potrzebie :)

Żonka wróciła, kuchni jeszcze nie widziała. Weszła do pokoju, musiałem wykonać ukłon dziękczynny w jej stronę "JEJ"

właśnie dostałem w łeb, głowę bo napisałem jej z małej jej.................... no i znowu dostałem.

Tak naprawdę to kobieta mojego życia i marzeń ( tak, trzyma mi broń przy skroni ) zdjęcia są zakłamaneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ( te eee........ to takie moje czoło na klawiaturze  )

Fotka nr 1

Pieczyste i do gara na gotowanko :) wiem nie ta kolejność ale kombinuję :)

http://vlep.pl/img/1236df.jpg

http://vlep.pl/img/il84nr.jpg

http://vlep.pl/img/qacrvf.jpg

http://vlep.pl/img/g63570.jpg

Oczywiście Kruszynko ale będzie Ciebie to drogo kosztować :)

Tajemnicę do grobu zabiorę a nie podzielę się  ;)

Spytałem się jednej zacnej Kaszubki o goloneczkę, no i ............

Zrobić w zalewie lub mocno przyprawić, podsmażyć do przypalonego cukru (kolorek)

Ugotować z warzywkami a potem znowu piekarnik do kolorku kubańskiego cukru :)

Zobaczę jak mi się uda, mimo iż moja mała kochana menda mnie teraz po łydkach gryzie a to urwa mać boli ;)