maki12 Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 Czy mroził już ktoś peklowane mięso a póżniej wędził. Zmuszony będę zrezygnować z wędzenie w przyszłym tygodniu a mam już zapeklowane mięso i wpadłem na takie rozwiązanie, oczywiście zakończę proces peklowania i dopiero zamrożę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 EAnna - "Mięso po upeklowaniu w 4-6st.C możemy przełożyć na kilka dni do komory zerowej lub innego miejsca w lodówce, gdzie temperatura jest około zera. " Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maki12 Posted January 12, 2014 Author Report Share Posted January 12, 2014 Jaki czas może być tak przechowywane ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 oczywiście zakończę proces peklowania i dopiero zamrożę. Można coś takiego zrobić . Kiedyś tak robiono w większych zakładach . Były to zapasy na tzw. większy popyt świąteczny . Należy pamiętać o bardzo powolnym rozmrażaniu . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maksoo Posted January 13, 2014 Report Share Posted January 13, 2014 (edited) Mi często się zdarza rozłożyć robotę na kilka dni. Zazwyczaj pekluje i zostawiam w lodówce na max 3 dniNie mrożę, bo tak jak pisano wyżej zbyt długo się wszystko rozmraża. Wyciągam z lodówki, rozkładam wszystko ładnie i siup do wędzenia;) Edited January 13, 2014 by Maksoo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maki12 Posted February 14, 2014 Author Report Share Posted February 14, 2014 Właśnie uwędziłem polędwice które były wcześniej peklowane i zamrożone,rozmrażałem powoli i po sprawdzeniu słonośći musiałem jeszcze trochę wymoczyć.Degustatorzy nie wyczuli żadnej różnicy , więc sposób na nadwyżki zapeklowanego mięsa jest dobry , oczywiście z mojego własnego doswiadczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts