Jump to content

Peklowanie - mrożenie


maki12

Recommended Posts

 Czy mroził już ktoś peklowane mięso a póżniej wędził.

 Zmuszony będę zrezygnować z wędzenie w przyszłym tygodniu a mam już zapeklowane mięso i wpadłem na takie rozwiązanie,

 oczywiście zakończę proces peklowania i dopiero zamrożę.

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

oczywiście zakończę proces peklowania i dopiero zamrożę.

 

 

  Można coś takiego zrobić .  Kiedyś tak robiono w większych zakładach  .   Były to zapasy na tzw. większy popyt świąteczny .  Należy pamiętać o bardzo powolnym rozmrażaniu .

 

 Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Mi często się zdarza rozłożyć robotę na kilka dni. Zazwyczaj pekluje i zostawiam w lodówce na max 3 dni

Nie mrożę, bo tak jak pisano wyżej zbyt długo się wszystko rozmraża. Wyciągam z lodówki, rozkładam wszystko ładnie i siup do wędzenia;)

Edited by Maksoo
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Właśnie uwędziłem polędwice które były wcześniej peklowane i  zamrożone,rozmrażałem powoli i po sprawdzeniu słonośći musiałem jeszcze trochę wymoczyć.

Degustatorzy nie wyczuli żadnej różnicy , więc sposób na nadwyżki zapeklowanego mięsa jest dobry , oczywiście z mojego własnego doswiadczenia. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...