Jump to content

Budowa wedzarni z cegły 100 letniej


Recommended Posts

Witam wszystkich "zadymiaczy" mam parę pytań,przeczytalem już od groma art.dotyczących wedzenia.Więc mam już wylaną podstawe czyli płyte fundamentową o wymiarach 270x145x20 długość szerokośc grubość,chcę postawić wędzarnie nietylko wyglądająca lecz poprawnie wykonaną i tu mam pytanie do was o wkład do pieca to znaczy czy palenisko ma być wyłożoną cegłą szamotową czy podwujnie cegła zwykła? pytam bo doczytałem pare zdań na temat szamotu który nagrzewa sie i zbyt duża temperatura idzie do komory,i druga rzecz czy w zimę  minus 20 nie pęknie ta cegła? Palenisko bedzie polączone wkładkami ceramicznymi 22 ,odległość od pieca do komory 99cm 3 wkładki ceramiczne komora bedzie z cegły pełnej na zaprawe.wielkość komory 120cm szeroka metr głęboka a wysokość zastanawiam sie nad 135cm aby dać wizualny wygłąd.O to moja wizja lecz czy odpowiednia ? kanał cieplny bedzie zaizolowany wełna ...a i komora na zime bedzie miala drewniany wkład lub wyłoże ją deskami z wiśni i tu was chciałem poprosić o pomocne słowka.Służe pomocą w dziedzinie budownictwa i mechaniki samochodowej pozdrawiam adrian

Link to comment
Share on other sites

nawet nie piszę tylko kopiuje z wczoraj:

 

start cyt.:

 

Witaj czytałeś to:  http://wedlinydomowe...ez-andyandyego/  i jeszcze to : http://wedlinydomowe...arnia-bogdana/, i to : http://wedlinydomowe...nowa-wędzarnia/

po tych 3 tematach wiele się wyjaśnia i następnie przejdziemy do bardziej szczegółowych pytań .

 

tu wczoraj był a TY dziś z tym samym.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9227-projekt-w%C4%99dzarni-drewnianej-oce%C5%84cie/?do=findComment&comment=326162

 end cyt.

 

czytamy, czytamy i czytamy i dopiero pytamy

 

projektów o jaki pytasz było tyle, że nawet nie zliczę ani jak ani nikt inny

 

Czytaj, czytaj i czytaj i dopiero pytaj

 

Czy............................. i tak 100*

Link to comment
Share on other sites

skoro znasz się na budownictwie i mechanice to na 100% masz dojście do beczki
100 lub 200 litrów, postaw ją na cegłach (możesz umieścić konstrukcję na wylanym podeście)
zrób dolot z wygiętej blachy, nieszczelności zasyp ziemią i popróbuj palić, wędzić.
dodatkowo potrzebne będą kije i worek na wierzch beczki.
Bez nakładów dojdziesz do sedna, zaczniesz peklować, osuszać, osadzać, wędzić i parzyć, a z
czasem mielić, wyrabiać i nadziewać.
budynek pobudujesz z czasem :-)

Link to comment
Share on other sites

A mam pytanie przeczytałem wyżej wymienione posty i doszłem do jednej myśli niewiem czy do końca poprawnej no tak jezeli mamy juz kanał dymny 100cm zwiekszymy go do 120cm i palenisko zrobimy szerokie 3/4 komory wysokie tak samo oraz w nim ruszto na wysokości 10cm od dołu podłogii to szamot nie zdaży sie nagrzac zarem bo spadnie w popielnik.Moja pierwsza myśl lecz coś mnie odrzuca ten szamot i sam zastosuje podwojna cegle oraz blache lub pojedyńczo i 4 blache i bedzie odpowiednio a zaprawe dam gline wymieszana z cementem w proporcji 2:1 o to moja sugestja czy poprawna?Koledzy wiem że wedzarnia z paleniskiem bezpośrednim zdaje lepszy egzamin, ale potrudze się o kanałową lecz odpowiednio zrobiona czyli palenisko bez szamoty na koncu kanału dławnik w komorze ,kanał zaizolowanny 10zm wełną komore wełoże deska i powinna już dać rezultaty odpowiednie

Link to comment
Share on other sites

Poczytałeś ale mało dokładnie.

Doba niech Ci będzie.

Szamot kumuluje ciepło które w wędzeniu jest nam raczej mało potrzebne - czemu bo wędzimy dymem a nie ogrzewamy do parzenia czy gotowania. Pytanie pomocnicze w jakiej temp. wędzimy ?? jak odpowiesz to już wiesz wiesz czemu szamot nie potrzebny i czemu nie chcemy temperatury.

Kanał - jaki by długi nie był więcej z nim kłopotów niż pożytku - ale OK chcesz to rób. Długość kanału i jakość wyizolowania go od atmosfery pozwala zaoszczędzić ilość opału do ogrzania powietrza które to musi ogrzać komorę wędzarni. Długi i "zimny" kanał - dużo albo i bardzo dużo opału. Długi kanał zaleta (tak się umówmy- bo to tylko w gorące lato - ale nie robię wody z .....)  - zimne wędzenie - co to jest i po co to doczytasz na forum.

Komora wędzarni - jak z cegieł to życzę miłego wędzenia i dużo drewna. Komora z zewnątrz może być nawet z litego betonu albo i ze szkła - wewnątrz w desek !!! {było to wyraźnie opisane u Michała- linka podałem} - dla czego z desek to doczytasz u Michała.

Dalej kanał - zrób palenisko bezpośrednie a jak chcesz kanał to zrób i tak zapomnisz o nim po czasie.

Komin i szyber w kominie - mocno ocieplony (nie może być sama rura bo w zimie będzie się "kropliło" - Wojtek Minor podał rozwiązanie na ten problem - czytamy na stronie głównej w budowa wędzarni.

Reszta w next weekend - poczytaj doszkol się i pytaj.

Link to comment
Share on other sites

Ok dzieki bede sie szkolil ale powiem tak poświece jeszcze czasu do przeczytania tego i owego ... i tak padła juz decyzja bedzie tak wedzarnia z posrednim paleniskiem oraz kanalem metroym juz mam projekt naszkicowany i ten kanałowy bedzie do zimnego wedzenia i bedzie zamykany tuż przy komorze aby dym sie nam nie cofał pogodzenie dwuch rzeczy praktyki z teoria wygładu z uzytkowania dzieki wielki pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...