Jump to content

Budowa wedzarni z cegły 100 letniej

Recommended Posts

Witam wszystkich "zadymiaczy" mam parę pytań,przeczytalem już od groma art.dotyczących wedzenia.Więc mam już wylaną podstawe czyli płyte fundamentową o wymiarach 270x145x20 długość szerokośc grubość,chcę postawić wędzarnie nietylko wyglądająca lecz poprawnie wykonaną i tu mam pytanie do was o wkład do pieca to znaczy czy palenisko ma być wyłożoną cegłą szamotową czy podwujnie cegła zwykła? pytam bo doczytałem pare zdań na temat szamotu który nagrzewa sie i zbyt duża temperatura idzie do komory,i druga rzecz czy w zimę  minus 20 nie pęknie ta cegła? Palenisko bedzie polączone wkładkami ceramicznymi 22 ,odległość od pieca do komory 99cm 3 wkładki ceramiczne komora bedzie z cegły pełnej na zaprawe.wielkość komory 120cm szeroka metr głęboka a wysokość zastanawiam sie nad 135cm aby dać wizualny wygłąd.O to moja wizja lecz czy odpowiednia ? kanał cieplny bedzie zaizolowany wełna ...a i komora na zime bedzie miala drewniany wkład lub wyłoże ją deskami z wiśni i tu was chciałem poprosić o pomocne słowka.Służe pomocą w dziedzinie budownictwa i mechaniki samochodowej pozdrawiam adrian

nawet nie piszę tylko kopiuje z wczoraj:

start cyt.:

Witaj czytałeś to:  http://wedlinydomowe...ez-andyandyego/  i jeszcze to : http://wedlinydomowe...arnia-bogdana/, i to : http://wedlinydomowe...nowa-wędzarnia/

po tych 3 tematach wiele się wyjaśnia i następnie przejdziemy do bardziej szczegółowych pytań .

tu wczoraj był a TY dziś z tym samym.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9227-projekt-w%C4%99dzarni-drewnianej-oce%C5%84cie/?do=findComment&comment=326162

end cyt.

czytamy, czytamy i czytamy i dopiero pytamy

projektów o jaki pytasz było tyle, że nawet nie zliczę ani jak ani nikt inny

Czytaj, czytaj i czytaj i dopiero pytaj

Czy............................. i tak 100*

skoro znasz się na budownictwie i mechanice to na 100% masz dojście do beczki
100 lub 200 litrów, postaw ją na cegłach (możesz umieścić konstrukcję na wylanym podeście)
zrób dolot z wygiętej blachy, nieszczelności zasyp ziemią i popróbuj palić, wędzić.
dodatkowo potrzebne będą kije i worek na wierzch beczki.
Bez nakładów dojdziesz do sedna, zaczniesz peklować, osuszać, osadzać, wędzić i parzyć, a z
czasem mielić, wyrabiać i nadziewać.
budynek pobudujesz z czasem :-)

A mam pytanie przeczytałem wyżej wymienione posty i doszłem do jednej myśli niewiem czy do końca poprawnej no tak jezeli mamy juz kanał dymny 100cm zwiekszymy go do 120cm i palenisko zrobimy szerokie 3/4 komory wysokie tak samo oraz w nim ruszto na wysokości 10cm od dołu podłogii to szamot nie zdaży sie nagrzac zarem bo spadnie w popielnik.Moja pierwsza myśl lecz coś mnie odrzuca ten szamot i sam zastosuje podwojna cegle oraz blache lub pojedyńczo i 4 blache i bedzie odpowiednio a zaprawe dam gline wymieszana z cementem w proporcji 2:1 o to moja sugestja czy poprawna?Koledzy wiem że wedzarnia z paleniskiem bezpośrednim zdaje lepszy egzamin, ale potrudze się o kanałową lecz odpowiednio zrobiona czyli palenisko bez szamoty na koncu kanału dławnik w komorze ,kanał zaizolowanny 10zm wełną komore wełoże deska i powinna już dać rezultaty odpowiednie

Poczytałeś ale mało dokładnie.

Doba niech Ci będzie.

Szamot kumuluje ciepło które w wędzeniu jest nam raczej mało potrzebne - czemu bo wędzimy dymem a nie ogrzewamy do parzenia czy gotowania. Pytanie pomocnicze w jakiej temp. wędzimy ?? jak odpowiesz to już wiesz wiesz czemu szamot nie potrzebny i czemu nie chcemy temperatury.

Kanał - jaki by długi nie był więcej z nim kłopotów niż pożytku - ale OK chcesz to rób. Długość kanału i jakość wyizolowania go od atmosfery pozwala zaoszczędzić ilość opału do ogrzania powietrza które to musi ogrzać komorę wędzarni. Długi i "zimny" kanał - dużo albo i bardzo dużo opału. Długi kanał zaleta (tak się umówmy- bo to tylko w gorące lato - ale nie robię wody z .....)  - zimne wędzenie - co to jest i po co to doczytasz na forum.

Komora wędzarni - jak z cegieł to życzę miłego wędzenia i dużo drewna. Komora z zewnątrz może być nawet z litego betonu albo i ze szkła - wewnątrz w desek !!! {było to wyraźnie opisane u Michała- linka podałem} - dla czego z desek to doczytasz u Michała.

Dalej kanał - zrób palenisko bezpośrednie a jak chcesz kanał to zrób i tak zapomnisz o nim po czasie.

Komin i szyber w kominie - mocno ocieplony (nie może być sama rura bo w zimie będzie się "kropliło" - Wojtek Minor podał rozwiązanie na ten problem - czytamy na stronie głównej w budowa wędzarni.

Reszta w next weekend - poczytaj doszkol się i pytaj.

Ok dzieki bede sie szkolil ale powiem tak poświece jeszcze czasu do przeczytania tego i owego ... i tak padła juz decyzja bedzie tak wedzarnia z posrednim paleniskiem oraz kanalem metroym juz mam projekt naszkicowany i ten kanałowy bedzie do zimnego wedzenia i bedzie zamykany tuż przy komorze aby dym sie nam nie cofał pogodzenie dwuch rzeczy praktyki z teoria wygładu z uzytkowania dzieki wielki pozdrawiam