Jump to content

Farsz do pierogow

electra

Recommended Posts

Z racji ze przyszla zima i nie wiedzialam co poczac z moja kapusta kiszona ktora sobie stala na balkonie postanowilam zrobic pierogi :

jedna porcja farszu  to kapusta z mieskiem .( z grzybami to jakos mi za wczesnie bo pozostal jeszcze smak powigilijny :) )

a druga to; do uduszonej kapusty z podsmazona cebulka dodalam ugotowane i przecisniete przez praske ziemniaki tak mniej wiecej pol na pol doprawilam pieprzem kminkiem i pieprzem ziolowym cala masa ma dosc ciekawy smak

jutro lepienie pierogow  :)

Czy ktos z Was robil juz taki farsz do pierogow?

a moze jakies jeszcze inne wariacje kiszonej kapusty "+ cos tam "na ciekawy farsz pierogowy? 

Szpinak+cebulka+ząbek czosnku+papryczka chili,sól,pieprz.Podsmażyć doprawić do smaku na ostro.

Szpinak+cebulka+ząbek czosnku+papryczka chili,sól,pieprz.Podsmażyć doprawić do smaku na ostro.

Kiszona kapusta +cebulka + boczek wędzony,sól pieprz

a moze jakies jeszcze inne wariacje kiszonej kapusty "+ cos tam "na ciekawy farsz pierogowy?

Innych wariacji nie znam z dodatkiem kiszonej kapusty, ale ja robię pierogi z różnymi farszami m.in. z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi lub warzywne, gdzie nadzieniem jest puree z ziemniaków, kalafiora, marchewki, selera i pietruszki. Czasami dodaję też brokuły. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatałową i dużo siekanego świeżego lub mrożonego koperku. :)

Electro, robiłem ostatnio z kapustą kwaszoną, grzybami i mięsem mielonym, które przedtem lekko zrumieniłem na patelni razem z cebulką, do smaku dodałem vegetę własnej roboty, bez glutaminianu i  dodatkiem soli niejodowanej, oraz tradycyjnie pieprz i sól i nieco roztartego majeranku. Farsz wyszedl doskonały i już mam "zgłoszenia" że mają one wejść na stałe do repetruaru

Aktualnie jest już gotowa kwaszona kapusta czerwona, (bardzo pyszna) i chcę spróbować taką samą wersję, lecz z czerwoną kapustką właśnie w miejsce białej.

Kiszona czerwona kapusta jest bardzo pyszniutka. Jadam ją odkąd pamiętam, mama ją często kupowała, dawnymi czasy zawsze była do kupienia na sławetnym bazarze na "Polnej" w Warszawie. Osobiście dodaję jedno twarde zielone jablko "Jonathan Gold" na 1 kg. kapusty, ale można też inne. Soli dodaję 25 g./ 1 kg. masy ogólnej. Do kapusty, nie dodaję marchewki ani też żadnych innych dodatków smakowych, ale można przecież eksperymentować. Z racji tego że czerwona kapusta jest kapustką dosyć twardą, powinna być stosunkowo cienko szatkowana.

• 10 months later...

temat pierogow staje sie znow aktualny  :)

ostatnio robilam pierogi z farszem z zielona soczewica + suszone grzyby+ kapusta kiszona +cebulka +natka 

podane.. polane tluszczem  ze skwarkami i kminkiem mielonym. 

Nawet mojemu TZ smakowaly , a to oznacza ze nie byly zle jak na bezmiesne :D

• 5 weeks later...

Podłączę się pod temat.

mam problem z pierogam z miesem.

Co robicie by mieć po ugotowoaniu jednolite nadzienie mięsne?

Mi wychodzi smakowo wszystko ok ale farsz sie rozdziela na drobne kawałki takie jakie wyjdą przez sitko maszynki do mielenia.

Może za chude mięso ?(Staram sie nie dawać zbyt dobrej jakości mięsa. Chudego.)

Ewentualnie może trzeba dodać coś co  to połączy?

Przyznaje że zgłupłem.

Może za chude mięso ?

Moim zdaniem tak właśnie jest. Mięso z rosołu (wołowina i drób) to nie wszystko. Dodaję jeszcze boczek podsmażony z cebulką, a następnie zmielony razem z mięsem. Tłuszcz, który powstaje po wysmażeniu boczku również dodaję. Resztę dodatków znasz. :)

Ja robie raczej ze świniny.

Surowwe mielone mieso podsmażam troszke na patelni a potem  dodaje resztę składników i zawijam w  ciasto :)

Zwykle jest to  kawałek łopatki

Mięso staram sie wybrać tłuściejsze

faktem jest że generalnie mam problemy z mięsem w Norwegii.

kiełbasy bardzo łatwo mi sie przeparzają. 

Z szynkami z temperaturą  tez uważam bo łatwo  robia sie suche.

Jednak inne mięso chyba jest tu. 

Edited by slodziaksos

...mój patent to wołowe i indycze (bez skóry) mięso z gotowania rosołu - przemrozić(niekoniecznie) i zmielić na 3

dodać przesmażonej na złoto cebulki , jajko , i wyrobić na masę - najlepsze

...ze swiniakowatym mięsem też powinno się udać - ale nie smaż go bo ci się będzie sypało , a ugotuj i dalej jak napisałem...

Edited by jumbo

Ja jak  robie z miesa wolowego to najpierw podsmazam kawalki miesa, potem dusze, a nastepnie miele dodaje, warzywa ( marchewke ,pietruche) a calosc przesmazam na tluszczu ( smalec ) wraz z przeszklona na patelni cebulka ,nic mi sie nie sypie ani z wolowego ani z wieprzowego