electra Posted January 14, 2014 Report Share Posted January 14, 2014 Z racji ze przyszla zima i nie wiedzialam co poczac z moja kapusta kiszona ktora sobie stala na balkonie postanowilam zrobic pierogi :jedna porcja farszu to kapusta z mieskiem .( z grzybami to jakos mi za wczesnie bo pozostal jeszcze smak powigilijny )a druga to; do uduszonej kapusty z podsmazona cebulka dodalam ugotowane i przecisniete przez praske ziemniaki tak mniej wiecej pol na pol doprawilam pieprzem kminkiem i pieprzem ziolowym cala masa ma dosc ciekawy smakjutro lepienie pierogow Czy ktos z Was robil juz taki farsz do pierogow?a moze jakies jeszcze inne wariacje kiszonej kapusty "+ cos tam "na ciekawy farsz pierogowy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted January 14, 2014 Report Share Posted January 14, 2014 Szpinak+cebulka+ząbek czosnku+papryczka chili,sól,pieprz.Podsmażyć doprawić do smaku na ostro.Szpinak+cebulka+ząbek czosnku+papryczka chili,sól,pieprz.Podsmażyć doprawić do smaku na ostro.Kiszona kapusta +cebulka + boczek wędzony,sól pieprz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted January 14, 2014 Report Share Posted January 14, 2014 a moze jakies jeszcze inne wariacje kiszonej kapusty "+ cos tam "na ciekawy farsz pierogowy? Innych wariacji nie znam z dodatkiem kiszonej kapusty, ale ja robię pierogi z różnymi farszami m.in. z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi lub warzywne, gdzie nadzieniem jest puree z ziemniaków, kalafiora, marchewki, selera i pietruszki. Czasami dodaję też brokuły. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatałową i dużo siekanego świeżego lub mrożonego koperku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 15, 2014 Author Report Share Posted January 15, 2014 dzis wpadlam na pomysl ze do kapusty dodam pieczonego lososia ..pasuje w kulebiaku moze i tu sie sprawdzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Electro, robiłem ostatnio z kapustą kwaszoną, grzybami i mięsem mielonym, które przedtem lekko zrumieniłem na patelni razem z cebulką, do smaku dodałem vegetę własnej roboty, bez glutaminianu i dodatkiem soli niejodowanej, oraz tradycyjnie pieprz i sól i nieco roztartego majeranku. Farsz wyszedl doskonały i już mam "zgłoszenia" że mają one wejść na stałe do repetruaruAktualnie jest już gotowa kwaszona kapusta czerwona, (bardzo pyszna) i chcę spróbować taką samą wersję, lecz z czerwoną kapustką właśnie w miejsce białej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 15, 2014 Author Report Share Posted January 15, 2014 Sverige moze byc interesujace ,a ta czerwona kapusta hmm moze nastepnym razem taka ukisze .jak na dzis kapusta zagospodarowana i trzeba zaraz lepic pierogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Kiszona czerwona kapusta jest bardzo pyszniutka. Jadam ją odkąd pamiętam, mama ją często kupowała, dawnymi czasy zawsze była do kupienia na sławetnym bazarze na "Polnej" w Warszawie. Osobiście dodaję jedno twarde zielone jablko "Jonathan Gold" na 1 kg. kapusty, ale można też inne. Soli dodaję 25 g./ 1 kg. masy ogólnej. Do kapusty, nie dodaję marchewki ani też żadnych innych dodatków smakowych, ale można przecież eksperymentować. Z racji tego że czerwona kapusta jest kapustką dosyć twardą, powinna być stosunkowo cienko szatkowana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 15, 2014 Author Report Share Posted January 15, 2014 (edited) pierogi z kapuscianoziemniaczanym nadzieniem zostaly skonsumowane -TZ powiedzial ze sa ok tylko szkoda ze pierogi nie z miesem.Dla niego jak cos bez miecha to juz ciezko zaakceptowac Edited January 15, 2014 by electra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted December 4, 2014 Author Report Share Posted December 4, 2014 temat pierogow staje sie znow aktualny ostatnio robilam pierogi z farszem z zielona soczewica + suszone grzyby+ kapusta kiszona +cebulka +natka podane.. polane tluszczem ze skwarkami i kminkiem mielonym. Nawet mojemu TZ smakowaly , a to oznacza ze nie byly zle jak na bezmiesne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slodziaksos Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 Podłączę się pod temat.mam problem z pierogam z miesem. Co robicie by mieć po ugotowoaniu jednolite nadzienie mięsne?Mi wychodzi smakowo wszystko ok ale farsz sie rozdziela na drobne kawałki takie jakie wyjdą przez sitko maszynki do mielenia.Może za chude mięso ?(Staram sie nie dawać zbyt dobrej jakości mięsa. Chudego.)Ewentualnie może trzeba dodać coś co to połączy?Przyznaje że zgłupłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 ...napisz może dokładnie jak i z czego ten farsz robisz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 Może za chude mięso ? Moim zdaniem tak właśnie jest. Mięso z rosołu (wołowina i drób) to nie wszystko. Dodaję jeszcze boczek podsmażony z cebulką, a następnie zmielony razem z mięsem. Tłuszcz, który powstaje po wysmażeniu boczku również dodaję. Resztę dodatków znasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slodziaksos Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 (edited) Ja robie raczej ze świniny.Surowwe mielone mieso podsmażam troszke na patelni a potem dodaje resztę składników i zawijam w ciasto Zwykle jest to kawałek łopatkiMięso staram sie wybrać tłuściejsze faktem jest że generalnie mam problemy z mięsem w Norwegii.kiełbasy bardzo łatwo mi sie przeparzają. Z szynkami z temperaturą tez uważam bo łatwo robia sie suche.Jednak inne mięso chyba jest tu. Edited January 4, 2015 by slodziaksos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 (edited) ...mój patent to wołowe i indycze (bez skóry) mięso z gotowania rosołu - przemrozić(niekoniecznie) i zmielić na 3dodać przesmażonej na złoto cebulki , jajko , i wyrobić na masę - najlepsze ...ze swiniakowatym mięsem też powinno się udać - ale nie smaż go bo ci się będzie sypało , a ugotuj i dalej jak napisałem... Edited January 4, 2015 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 4, 2015 Author Report Share Posted January 4, 2015 Ja jak robie z miesa wolowego to najpierw podsmazam kawalki miesa, potem dusze, a nastepnie miele dodaje, warzywa ( marchewke ,pietruche) a calosc przesmazam na tluszczu ( smalec ) wraz z przeszklona na patelni cebulka ,nic mi sie nie sypie ani z wolowego ani z wieprzowego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 (edited) ...elektra , roboty se robisz niepotrzebnej.... Edited January 4, 2015 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 4, 2015 Author Report Share Posted January 4, 2015 czemu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 ...spróbuj jak ja napisałem - efekt taki sam , albo ... , a roboty deczko mniej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 4, 2015 Author Report Share Posted January 4, 2015 Jumbo ja robie tak jak ty jak mam porosolowe mieso ,jak robie ze swiezego wole podsmazyc ,troche inny smak daje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 (edited) ...przy moim minimalistycznym podejściu do roboty wszelakiej ,to wersji duszonej zapewne nie ogarnę -jak zwykle dusząc gulasz zeżeram 3/4 dopóki czuć w nim krew... Edited January 4, 2015 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 4, 2015 Author Report Share Posted January 4, 2015 hehe ja lubie gulasz ,samo sie robi ..nie to co ze schabowymi ,panierki smazenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slodziaksos Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 Popróbuje Waszych sposobów. Dzięki za porade. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 4, 2015 Author Report Share Posted January 4, 2015 @slodziaksos, jak CI nie pasuje norweskie miesiwo to na "wycieczke" do mnie w CIty gross maja calkiem niezle miesiwo szwedzkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 (edited) ...z osia też powinno być ok......ewentualnie z Rudolfa też... Edited January 4, 2015 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 4, 2015 Author Report Share Posted January 4, 2015 z rudolfa to ja lubie zupke z dodatkiem galaretki z jarzebiny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.