woocasch Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 (edited) Drodzy Zadymiacze.Forum wertuję od deski do deski już ponad 2 tygodnie (głównie budowa wędzarni). - tego tematu nie zlokalizowałem:)Będąc ostatnio na działce u znajomego zauważyłem, że ma termometr specjalistyczny do 700 stopni Celsjusza zamontowany na wysokości drzwi w palenisku. Na pytanie jaki jest cel zamontowania tego urządzenia odpowiedział, że dzięki termometrowi nie dopuści do pirolizy. Tematu dalej nie drążyłem. Moje pytanie jest takie czy zastosowanie termometru ma jakikolwiek sens?, przecież temperatura w komorze (którą pokaże termometr) będzie znacznie odbiegała od faktycznej temperatury bezpośrednio na spalanym drewnie. Dodam jedynie, że wędzarka jest z paleniskiem bezpośrednim, komora drewniana zrobiona systemem mocno gospodarczym o wymiarach 91cmx91cmx1,5m. Edited January 15, 2014 by woocasch Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarus Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Może kolega pracował w hucie i tak mu zostało. W wędzarni bez sensu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woocasch Posted January 15, 2014 Author Report Share Posted January 15, 2014 (edited) Może kolega pracował w hucie i tak mu zostało. W wędzarni bez sensu Nie nie, w hucie nie pracował, choć od huty K-ce mieszka może z 500m . Też uważam, że jest to całkowicie bez sensu, lecz tutaj na forum chciałem to skonsultować z Wami, bo wiem, że są tu profesjonaliści i wiedza którą posiadam na temat pirolizy i tych temperatur w komorze spalania oraz temperatury spalania samego drewna mogła zostać obalona:) Edited January 15, 2014 by woocasch Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 (edited) W wędzarni bez sensuTak nie do końca - temperatura spalania drewna (zrębek, trocin) podczas wędzenia ważna jest ze względu na ilość uwalniających się WWA - temat ostatnio modny w związku z unijną dyrektywą. Co do pirolizy to jest to tylko "półprawda" - bez pirolizy nie byłoby praktycznie wędzenia . Termometr w palenisku zamiast w komorze wędzarni - raczej nie, ale w palenisku i w komorze wędzarni - jak najbardziej. Edited January 15, 2014 by Wirus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woocasch Posted January 15, 2014 Author Report Share Posted January 15, 2014 Wędzarka naszpikowana jest termometrami:) w palenisku jeden, na drzwiach komory w połowie wysokości kolejny, z boku komory na dole i na górze też termometr bimetaliczny. Łącznie 4 sztuki.Fan temperatury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Może i fan, ale ma podgląd na przebieg temperatur .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarus Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Tak nie do końca - temperatura spalania drewna (zrębek, trocin) podczas wędzenia ważna jest ze względu na ilość uwalniających się WWA - temat ostatnio modny w związku z unijną dyrektywą. - to proszę podać jaka jest odpowiednia i jak ją utrzymywać. Rada dla bojących się WWA:Aby ograniczyć WWA trzeba ogrzewać komorę elektrycznie, a dymić z dymogeneratora. Ograniczyć też spożywanie wędzonek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Aby ograniczyć WWA trzeba ogrzewać komorę elektrycznie, a dymić z dymogeneratora. Ograniczyć też spożywanie wędzonek. Nieprawda !Przy poprawnym paleniu i dobrze wykonanej wędzarni uwędzone produktu będą poniżej norm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarus Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 'Skarus', dnia 15 Sty 2014 - 16:46, napisał: Aby ograniczyć WWA trzeba ogrzewać komorę elektrycznie, a dymić z dymogeneratora. Ograniczyć też spożywanie wędzonek. Nieprawda ! Przy poprawnym paleniu i dobrze wykonanej wędzarni uwędzone produktu będą poniżej norm. Nie miałem na myśli spełnienie norm, ale zminimalizowanie zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Ograniczam WWA dla własnego zdrowia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sławek skóra Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Co to jest WWA? (słyszałem o fenolach, aldechydach o kwasie mrówkowym,ale WWA-nie) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Co to jest WWA? (słyszałem o fenolach, aldechydach o kwasie mrówkowym,ale WWA-nie)WWA - Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Sławek chyba nabija sobie posty ... bo nie wierzę, że nie słyszał o googlach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeus7729 Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 Witam.A ja na wiosne zaczynambudowe mojej grilowedzarni.Przewidziałem w niej np: pomiar temp w palenisku, kanale dymowym i samej komorze wedzarni.Do pomiaru tych temperatur użyje miernika temperatury z termoparą typK (-50 stopni do 1300 stopni)Do woocasch.W jaki sposob zamocowales czujnik w komorze spalania? Jest on w jakiejs osłonce szklanej lub cos podobnego?Pytam bo zastanawiam sie jak zamocowac termopare w komorze paleniskowej by jej nie spalicpozdrawiam.mirek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woocasch Posted January 26, 2014 Author Report Share Posted January 26, 2014 ZEUS termometr w palenisku ma mój znajomy nie ja , Termometr wyglądem zbliżony do takiego bimetalicznego jak jest w C.O z tym że z wiekszym zakresem temperatur i posiada on sondę o długości około 18cm i jest zamocowany w fudze cegły klinkierowej. Część sondy jest bezpośrednio w palenisku a odczyt wskazań od zewnętrznej strony. P.S poczytaj wypowiedzi kolegów ale według mnie nie warto w palenisku montować termometr. Zresztą jak mówiłem wcześniej ten pomiar według mnie będzie miał spory odchył od faktycznej temperatury spalanego drewna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 Zawsze można użyć pirometru albo specjslistyczych czujników bezpośrednio w żarze Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woocasch Posted January 26, 2014 Author Report Share Posted January 26, 2014 Tak roger tylko czy warto? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 Warto to jest wiedzieć jaka temperatura tam panuje a to przy odrobinie wprawy można określić na podstawie koloru żaru czy płomienia. Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał31 Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Witam, Także zastanawiam się nad kupnem termometru do paleniska ale czy faktycznie bedzie pokazywał prawidłową temperaturę płomienia? piormetry itp sa za drogie więc jakby ktoś może podać model z wydłużoną sondą (nie koniecznie montowany w ścianie paleniska) w zakresie do 500stopni byłbym wdzięczny A może tak jak mówi Roger, trzeba nauczyc sie rozrózniac kolor płomienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Także zastanawiam się nad kupnem termometru do paleniska Daj sobie spokój z tym termometrem ,on jest potrzebny jak umarłemu kadzidło,lepiej kup ze dwa termometry z czujką do mierzenia temp. w wędzarni i w wyrobach w trakcie wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts