Jump to content

Termometr w palenisku


Recommended Posts

Drodzy Zadymiacze.

Forum wertuję od deski do deski już ponad 2 tygodnie (głównie budowa wędzarni). - tego tematu nie zlokalizowałem:)

Będąc ostatnio na działce u znajomego zauważyłem, że ma termometr specjalistyczny do 700 stopni Celsjusza zamontowany na wysokości drzwi w palenisku. Na pytanie jaki jest cel zamontowania tego urządzenia odpowiedział, że dzięki termometrowi nie dopuści do pirolizy. Tematu dalej nie drążyłem. Moje pytanie jest takie czy zastosowanie termometru ma jakikolwiek sens?, przecież temperatura w komorze (którą pokaże termometr) będzie znacznie odbiegała od faktycznej temperatury bezpośrednio na spalanym drewnie.

 

 

Dodam jedynie, że wędzarka jest z paleniskiem bezpośrednim, komora drewniana zrobiona systemem mocno gospodarczym o wymiarach 91cmx91cmx1,5m.

Edited by woocasch
Link to comment
Share on other sites

Może kolega pracował w hucie i tak mu zostało. W wędzarni bez sensu :no:

 

Nie nie, w hucie nie pracował, choć od huty K-ce mieszka może z 500m :). Też uważam, że jest to całkowicie bez sensu, lecz tutaj na forum chciałem to skonsultować z Wami, bo wiem, że są tu profesjonaliści i wiedza którą posiadam na temat pirolizy i tych temperatur w komorze spalania oraz temperatury spalania samego drewna mogła zostać obalona:)

Edited by woocasch
Link to comment
Share on other sites

W wędzarni bez sensu

Tak nie do końca - temperatura  spalania  drewna (zrębek, trocin) podczas wędzenia ważna  jest   ze  względu na ilość uwalniających się WWA -  temat ostatnio modny w związku z unijną dyrektywą. 

Co do pirolizy to jest to tylko "półprawda" - bez pirolizy nie byłoby praktycznie wędzenia  :)  .

 

Termometr w palenisku zamiast w komorze wędzarni - raczej nie, ale w palenisku i w komorze wędzarni - jak najbardziej. 

Edited by Wirus
Link to comment
Share on other sites

 

 

Tak nie do końca - temperatura  spalania  drewna (zrębek, trocin) podczas wędzenia ważna  jest   ze  względu na ilość uwalniających się WWA -  temat ostatnio modny w związku z unijną dyrektywą.

- to proszę podać jaka jest odpowiednia i jak ją utrzymywać. :question:


Rada dla bojących się WWA:

Aby ograniczyć WWA  trzeba ogrzewać komorę elektrycznie, a dymić z dymogeneratora. Ograniczyć też spożywanie wędzonek.

Link to comment
Share on other sites

 

 

'Skarus', dnia 15 Sty 2014 - 16:46, napisał: Aby ograniczyć WWA  trzeba ogrzewać komorę elektrycznie, a dymić z dymogeneratora. Ograniczyć też spożywanie wędzonek.   Nieprawda ! Przy poprawnym paleniu i dobrze wykonanej wędzarni uwędzone produktu będą poniżej norm.
 

 

Nie miałem na myśli spełnienie norm, ale zminimalizowanie zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.

 

Ograniczam WWA dla własnego zdrowia!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam.

A ja na wiosne zaczynambudowe mojej grilowedzarni.

Przewidziałem w niej np: pomiar temp w palenisku, kanale dymowym i samej komorze wedzarni.

Do pomiaru tych temperatur użyje miernika temperatury z termoparą typK (-50 stopni do 1300 stopni)

Do woocasch.

W jaki sposob zamocowales czujnik w komorze spalania? Jest on w jakiejs osłonce szklanej lub cos podobnego?

Pytam bo zastanawiam sie jak zamocowac termopare w komorze paleniskowej by jej nie spalic

pozdrawiam.

mirek

Link to comment
Share on other sites

ZEUS termometr w palenisku ma mój znajomy nie ja :) , Termometr wyglądem zbliżony do takiego bimetalicznego jak jest w C.O z tym że z wiekszym zakresem temperatur i posiada on sondę o długości około 18cm i jest zamocowany w fudze cegły klinkierowej. Część sondy jest bezpośrednio w palenisku a odczyt wskazań od zewnętrznej strony. 

 

P.S poczytaj wypowiedzi kolegów ale według mnie nie warto w palenisku montować termometr. Zresztą jak mówiłem wcześniej ten pomiar według mnie będzie miał spory odchył od faktycznej temperatury spalanego drewna.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Witam,

 

Także zastanawiam się nad kupnem termometru do paleniska ale czy faktycznie bedzie pokazywał prawidłową temperaturę płomienia? piormetry itp sa za drogie więc jakby ktoś może podać model z wydłużoną sondą (nie koniecznie montowany w ścianie paleniska) w zakresie do 500stopni byłbym wdzięczny A może tak jak mówi Roger, trzeba nauczyc sie rozrózniac kolor płomienia :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...