miro Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Carpaccio to ulubione danie mojej kochanej żonki. Danie, to trochę za dużo powiedziane. Jest to przystawka, która podana z szampanem zadowoli każdą kobietę. Carpaccio miałem przyjemność skosztować po raz pierwszy w jednej z bielskich niestety nieistniejącej już restauracji. Potrawa nie była skomplikowana więc popatrzyłem, pomyślałem i zrobiłem w domu sam. Od tej pory jestem nieustannie molestowany przez żonę ..... zrób mi carpaccio.... carpaccio ! Do przygotowania carpaccio będzie nam potrzebna polędwica wołowa. Polędwicę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wykrawamy środkowy, bardziej walcowaty kawałek. W zależności od wielkości polędwicy kawałek będzie miał około 10-15 cm długości. Z mięsa usuwamy błony, resztki tłuszczu i teraz musimy zapeklować mięso na mokro. Żeby się nie męczyć z przeliczaniem ilości wody i peklosoli proponuje skorzystać z tego kalkulatora: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Mięso peklujemy około 5-7 dni w lodówce. Po zapeklowaniu czas uformować mięso i doprawić. Polędwicę wyciągamy z zalewy peklującej, płuczemy chwilę pod bieżącą wodą i osuszamy. Do przyprawienia mięsa musimy zrobić marynatę z przypraw. Do marynaty potrzebujemy: - oliwa z oliwek, 6-7 łyżek - czarnego mielonego pieprzu, 3-4 płaskie łyżeczki - oregano 2-3 płaskie łyżeczki - czosnek granulowany 2 płaskie łyżeczki Wszystkie składniki mieszamy i powstałą marynatą dokładnie z każdej strony nacieramy mięso. Po natarciu mięso zawijamy w folię aluminiową formując walec. Uformowane mięso wkładamy do zamrażalnika. Praktycznie po zamrożeniu mięso jest gotowe do podania. Jak podać ? Wyciągamy mięso z zamrażalnika, ściągamy folię i pozostawiamy na 10-15 minut, aż trochę się rozmrozi. Kroimy na maszynce do krojenia w cienkie, jak najcieńsze plastry. Plastry układamy na lekko posmarowanym oliwą z oliwek talerzu, posypujemy pieprzem mielonym, oregano i czosnkiem granulowanym. Danie prawie gotowe do podania. Do szczęścia brakuje jedynie grzanek z weka posmarowanego masłem czosnkowym, no i oczywiście lampki szampana. Oto nasza pychotka. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/carpaccio01.jpg http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/carpaccio02.jpg Smacznego życzę. Miro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 To znaczy ze jecie surowe mieso??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 To znaczy ze jecie surowe mieso???Zamarynowane na 5 dni to nie takie surowe, a Ty nie jadasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Eli55, a carpaccio to jest daniem jakiej kuchni ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 16, 2014 Author Report Share Posted January 16, 2014 A tatar ? Ja jem .... uwielbiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 A tatar ? Ja jem .... uwielbiam. Miro ale mi smaka zrobiłes, nie pamiętam kiedy jadłem tatara. Trzeba będzie zrobic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 16, 2014 Author Report Share Posted January 16, 2014 No .... też bym skonsumował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Eli55, a carpaccio to jest daniem jakiej kuchni ?włoskiej. Często robię z łososia, też pyszne. Czas marynowania krótszy niż wołowiny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Często robię z łososia, też pyszne. Czas marynowania krótszy niż wołowiny. A dokładniej? Piszesz o tatarze czy carpaccio? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Kuszące te carpaccio. À propos tatara. U mnie w domu nazywano go KALEKA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 ja ostatno jadłem carpaccio z wołowinki na której leżała rukola, kilka kaparków i na to spore wiórki parmezanu, polane oliwą i posypane przez kelnera świerzym pieprzem z młynka...mmmmm.pyszota ja również lubię surowe mięsko ale jadam tylko wołowe, np. tatar albo steki dojrzewające średnio wysmażone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 To znaczy ze jecie surowe mieso Przecież to kuchnia włoska.Tylko w oryginale nie jest peklowane a krótko macerowane w oliwce i ocie winnym.Ale teraz moda na carpaccio spowodował,że jadłem nawet ze śledzia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Często robię z łososia, też pyszne. Czas marynowania krótszy niż wołowiny. A dokładniej? Piszesz o tatarze czy carpaccio? Carpaccio mam na myśli, chociaż tatar z łososia też jadamy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 a jeśli rybki i owoce morza to może ceviche spróbujcie ?? to taka sałatka z ryb albo owoców morza zamarynowane w soku z limonki lub cytryny z dodatkami różnymi: papryczkami chili, cebulą, kukurydzą itd. odmian tysiące, ja jadłem z łososia właśnie i z krewetek (31-40) mrożonych pod wpływem kwasu białko się ścina i rybka przestaje być surowa.piszą tego posta przypomniał mi się wierszyk który zawsze powtarzała moja polonistka:"Być może wyjadę nad morze, lecz nie wierzę że wejdę na wieżę", przepraszam za off top Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Często robię z łososia, też pyszne. Czas marynowania krótszy niż wołowiny. A dokładniej? Piszesz o tatarze czy carpaccio? Carpaccio mam na myśli, chociaż tatar z łososia też jadamy. Możesz napisać jak robisz bo mnie zaciekawiło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 17, 2014 Author Report Share Posted January 17, 2014 Panowie ..... śmieci mi się robią z tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Moda moda, czy kuchnia wloska , ale ja nie jem surowego miesa, przepraszam Miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 17, 2014 Author Report Share Posted January 17, 2014 Nie kupisz polędwicy u siebie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 (edited) włoskiej. DZIADKU MAĆKU to było do Eli55, bo ona przecież "nadaje" z : monastir / wlochy Edited January 17, 2014 by Wirus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Panowie ..... śmieci mi się robią z tematu.No to już nie wiem, to tylko przepisy mogą być na forum? Nic nie wolno pisać, zapytać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 17, 2014 Author Report Share Posted January 17, 2014 Wszystko można tylko w trzeba pisać w temacie !Z wołowiny zrobiły się rybki, a przez to robi się chaos na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Ale Miro przecież to przystawki, no ja wiem, że w twoim temacie (możesz poczyścić z gupot ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 17, 2014 Author Report Share Posted January 17, 2014 W sumie masz rację ..... niech więc sobie posty leżą.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.