Guest ChefPaul Posted August 20, 2007 Report Share Posted August 20, 2007 ... :grin: jeden ze sposobów to: Schab duszony z portabello składniki: 4 kotlety schabowe (cięte na grubość około 3 cm) 1/4 kg średnich grzybków portabello 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 4 łyżki oliwy 1 łyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki czerwonego winnego octu 1/2 szklanki czystego warzywnego bulionu 1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki sól i pieprz do smaku sposób przygotowania: Sporządzić marynatę: wymieszać 2 łyżki oliwy z octem, winem i pietruszką. Zalać marynatą mięso i odstawić do lodówki na 2 godziny. Wyjąć mięso z lodówki na około godzinę przed obróbką aby doszło do temperatury pokojowej. Rozgrzać na patelni pozostałe 2 łyżki oliwy z masłem i na bardzo gorącym tłuszczu obsmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Mięso wyjąć z patelni i odłożyć na bok. Cebulę oczyścić, pokrajać w półtalarki, czosnek drobno posiekać, grzyby pokrajać w plasterki. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby i podsmażyć. Mąkę wymieszać z papryką i opruszyć grzyby z cebulą i czosnkiem, podsmażyć. Pozostałą marynatę wymieszać z bulionem i podlać grzyby. Włożyć kotlety i dusić podlewając marynatą z bulionem, aż do zredukowania płynu i zgęstnienia sosu. http://www.chefpaul.net/inne/schabG01.jpg Można podawać z ziemniaczkami oprószonymi zieleniną i młodą kapustą z masełkiem. http://www.chefpaul.net/inne/schabG02.jpg Smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lech40i4 Posted August 20, 2007 Report Share Posted August 20, 2007 1/4 kg średnich grzybków portabelloCoś o oryginale, zamiennik? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted August 20, 2007 Report Share Posted August 20, 2007 Lechu jak dasz nasze najlepsze to na pewno nie zaszkodzi :grin: mam na myśli podgrzybek i troszkę borowika tak myślę, a zaras się dowiemy od samego szefa bizonerii :grin: :grin: pieczarki chyba odpadają mają specyficzny smak :wink: pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts