@halusia@ Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 (edited) Chleb który piekę od jakiegoś czasu to chleb żytni z ziarnami. Wzorowałam się na przepisie naszej Koleżanki chudziak.. z tym że wprowadziłam maleńkie zmiany. Chleb żytni z migdałami. Około 100 gramów zaczynu a pochodzi on z chleba pieczonego nie dalej niż tydzień temu . Wieczorem wyciągnij go z lodówki dodaj 200 g mąki żytniej typ 2000 i wody tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany i zostawić do rana w ciepłym miejscu.Mieszanka mąki:- Mąka orkiszowa - 200 g- Mąka żytnia typ 2000 - 200 g- Maka pszenna do wypieku chleba (razówka) 110 g- 2 łyżeczki soli- łyżka miodu- około 300 ml wody Ziarna:- migdały- siemię lniane- ziarno słonecznika Ziarna uprażyć na patelni. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić.Gdy ciasto podwoi swoją objętość .. odkładamy do słoiczka 100 g a do reszty dodajemy ziarna.Ciasto wkładamy do korytek wcześniej wysmarowanych olejem i posypaną mąką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.U mnie trwało to 2 godziny.Następnie korytka z ciastem władamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 1 godz.Przekrój chlebka wstawię jutro .. póki co stygnie Z jednej porcji wychodzi jeden chlebek . Edited May 3, 2019 by @halusia@ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 Zachęcające te chleby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 Haluś, piekne i zdrowe te Twoje chlebki :clap: Zawsze podziwiam Twoje wyroby. Pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agus Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 Halinko chlebki wyglądają pięknie i smakują na pewno pysznie . W przyszłym tygodniu wykorzystam Twój przepis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 19, 2014 Author Report Share Posted January 19, 2014 Obiecany chlebek w przekroju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 Halusia super chlebek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chaber Posted April 9, 2014 Report Share Posted April 9, 2014 Halinko gratulacje . Moje pierwsze chleby na podobnym przepisie nie nadawały się do jedzenia. Ale po pewnym czasie zaczeły być dobre. Przywieź proszę jakiś Twój wyrób do Chłapowa to porównamy i wymienimy się doświadczeniami. W pozostałych dziedzinach jak słodkości i wyroby z mięsa nawet nie myślę z Tobą konkurować. Pozdrawiam .Marek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daro699 Posted April 9, 2014 Report Share Posted April 9, 2014 A mnie sie nie podobają twoje chlebki.Ze swojego doswiadczenia wiem(a piekę chleb od 4 lat)że ładny chleb wysoki i z ładnymi dziurami wychodzi jezeli do maki przennej dodam max 40% dodatków,czyli orkisz lub żytnia.Przy wiekszym udziale innych mąk wychodzą takie własnie gnieciuchy płaskie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted April 9, 2014 Author Report Share Posted April 9, 2014 Halinko gratulacje . Moje pierwsze chleby na podobnym przepisie nie nadawały się do jedzenia. Ale po pewnym czasie zaczeły być dobre. Przywieź proszę jakiś Twój wyrób do Chłapowa to porównamy i wymienimy się doświadczeniami. Nie ma sprawy Mareczku... przywiozę swój chlebek ale obawiam się że mój '' gnieciuch '' nie będzie Ci smakował żartuję.... chlebek jest smaczny... wzorowałam się na przepisie koleżanki chudziak, a Ona piecze pewnie co tydzień i w tej kwestii ma duże doświadczenie. A mnie sie nie podobają twoje chlebki.Ze swojego doswiadczenia wiem(a piekę chleb od 4 lat)że ładny chleb wysoki i z ładnymi dziurami wychodzi jezeli do maki przennej dodam max 40% dodatków,czyli orkisz lub żytnia.Przy wiekszym udziale innych mąk wychodzą takie własnie gnieciuchy płaskie . Kolego Daro699, każdy piecze według siebie i pod swoje podniebienie.Osobiście wolę mojego '' gnieciucha'' gdyż nie jadam świeżego i pulchnego pieczywa.. Ale cóż o smakach i gustach się nie dyskutuje... każdy ma z nas inne .... prawda?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted April 9, 2014 Report Share Posted April 9, 2014 A mnie sie nie podobają twoje chlebki.Ze swojego doswiadczenia wiem(a piekę chleb od 4 lat)że ładny chleb wysoki i z ładnymi dziurami wychodzi jezeli do maki przennej dodam max 40% dodatków,czyli orkisz lub żytnia.Przy wiekszym udziale innych mąk wychodzą takie własnie gnieciuchy płaskie . To kwestia sporna. Niekoniecznie musi byc gnieciuch. To wszystko zalezy jak silny masz zakwas . Ty chcesz uzyskac chcleb w wyrosnietym bochenku jak pszenny, no inaczej rosnie chcleb zytni i ma inny splot ( zawartosc glutenu w mace ma na to wplyw). Jednak nawet z samej maki zytniej wychodza bardzo dobre wyrosniete chleby. Pamietaj ,ten chcleb jest robiony w blaszce, nie musisz miec uksztaltowanego ,swartego rulonu ,jak w chlebie pieczonym bez blaszlki.Z mojego doswiadczenia( Doswiadczenie w pieczeniu chleba mam przynajmniej 2x takie ja Ty. )i obserwacji jak inne osoby robily , pierwszy popelniany blad przy wyrobie chleba zytniego, to ciagle podsypywanie maka aby uzyskac konsystencje chleba pszennego. TA ilosc podsypaniej maki powoduje wlasnie uzyskanie gnieciucha po upieczeniu( ciasto jest po prostu za ciezkie-ilosc maki do ilosci i sily zakwasu). Zrob z tego zakwasu, trzymajac sie scisle ilosci podanych w przepisie a sie przekonasz ,ze chleb wyrosnie i nie bedzie gnieciuchem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 Halinko, ładnie wygląda Twój żytni chlebek, ja ze swojego doświadczenia mogę Ci poradzić abyś zagniecione ciasto jeszcze w naczyniu w którym go mieszasz pozostawiła na ok 24 godz. Po tym czasie przekładasz do " korytek" i czekasz ok 2 godz do ponownego wyrośnięcia. Dalej to już piekarnik robi swoje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 Halinko, ładnie wygląda Twój żytni chlebek, ja ze swojego doświadczenia mogę Ci poradzić abyś zagniecione ciasto jeszcze w naczyniu w którym go mieszasz pozostawiła na ok 24 godz. Po tym czasie przekładasz do " korytek" i czekasz ok 2 godz do ponownego wyrośnięcia. Dalej to już piekarnik robi swoje. Zbig HAlusia zrobila wieczorem zakwas z maka, czyli spokojnie 8-10 godni byl w cieplym, jesli po takim czasie pozostawilaby go jeszcze na 24 godziny chleb wlaszcza zytni moze wyjsc bardzo kwasny. Robienie chleba przez 3 dni( bo tak by tutaj wyszlo) to troche za dlugo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chaber Posted April 15, 2014 Report Share Posted April 15, 2014 Halinko. Każdy kto piecze chleby na zakwasie ma swoje przepisy, doświadczenia i uważa,. że jego wyroby są najlepsze.Ale jest to trudna dziedzina. Widząc Twoje wyroby wcale nie wyglądają na gnieciuchy- ładnie wyrośnięte i jestem pewny że tak samo smakują . Pozdrawiam. Marek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 17, 2014 Author Report Share Posted May 17, 2014 (edited) Dzisiaj upiekłam bułeczki z przepisu kolegi Snickers'a... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/?do=findComment&comment=328630 co prawda nie są aż tak piękne jak kolegi, ale już nie ma po nich śladu czyli musiały smakować.Wykulałam 12 bułeczek... każda jedna waży 80g Do tego zrobiłam jeszcze mój Pasztet.. Edited May 17, 2014 by @halusia@ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 Oj Halineczko - do pasztetu to Ty rączek nie przyłożyłaś i wyglądają jak (błoto) w koleinie , a że smaczniaste to wiadomo .Wiem że po karku oberwe , ale to takie miłe będzie z Twojej łapki Pozdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 17, 2014 Author Report Share Posted May 17, 2014 Oj Halineczko - do pasztetu to Ty rączek nie przyłożyłaś i wyglądają jak (błoto) w koleinie , a że smaczniaste to wiadomo . Wiem że po karku oberwe , ale to takie miłe będzie z Twojej łapki Heniuś masz szczęście że Cię lubię ... ale przyznam się ... masz rację , nie wygładziłam go po wlaniu do foremek .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 (edited) Czekaj Heniu niech to Andrzej przeczyta to na karku poczujesz inną "pieszczącą dłoń" Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edited May 17, 2014 by roger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snickers Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 @halusia@ bułeczki wyglądają jakbyś zapomniała posmarować jajkiem. Ichyba dlatego są takie bledsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 Czekaj Heniu niech to Andrzej przeczyta to na karku poczujesz inną "pieszczącą dłoń" Pewnie masz rację , bo z Halusią tańczyłem i Andrzejek mi ją "odbił" i pogłaskał mnie po karku i powiedział - NU POGADI . Pozdrawiam Halusię i Andrzejka , ale zawsze jest humor jak jesteśmy razem , Tak to mamy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 18, 2014 Author Report Share Posted May 18, 2014 (edited) @halusia@ bułeczki wyglądają jakbyś zapomniała posmarować jajkiem. Ichyba dlatego są takie bledsze.Bułeczki były smarowane jajkiem... ale może za krótko siedziały w piecu... zresztą wszystko zależy od piekarnika. Obiecuję że następne będą tak piękne jak Twoje Pozdrawiam Halusię i Andrzejka , ale zawsze jest humor jak jesteśmy razem , Tak to mamy .Dziękuję bardzo Heniuś... tak jest jak piszesz bo inaczej być nie może.Buziaki dla Ciebie i Grażynki Edited May 18, 2014 by @halusia@ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted May 18, 2014 Report Share Posted May 18, 2014 Oj Halineczko - do pasztetu to Ty rączek nie przyłożyłaś i wyglądają jak (błoto) w koleinie Henryk, nie marudź chłopaku a że smaczniaste to wiadomo . To wiadomo, wsio co z ręki Haluśki smaczniaste być musi nie wygładziłam go po wlaniu do foremek Nie narzekaj Haluś, skórka jak pomarsczona też ma swój urok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maria.s Posted May 18, 2014 Report Share Posted May 18, 2014 Halusia Wygładzony czy krajobraz księżycowy smaczny jak zawsze bo to swój wyrób b dobry jak zawsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 18, 2014 Author Report Share Posted May 18, 2014 (edited) Długo nie trzeba było czekać ... dzisiaj ponownie te same bułeczki z tym że do środka oprócz siemienia lnianego dodałam ziarna słonecznika... i o dziwo z tej samej porcji wyszło 14 bułeczek , a każda z nich waży 80 g czy to jakieś czary mary... Edited May 18, 2014 by @halusia@ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snickers Posted May 18, 2014 Report Share Posted May 18, 2014 Widzę, że posmakowały Ci bułeczki , ja dzisiaj też robię te bułeczki za parę minut będą focie z gotowego wyrobu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 18, 2014 Author Report Share Posted May 18, 2014 Widzę, że posmakowały Ci bułeczki Pieczywa jadam bardzo mało...bułeczki pochłania syn i zawsze coś '' skapnie '' się dzieciakom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.