@halusia@ Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 SZYNKA KONSERWOWA - wp I - szynka - 1,40- wpII - 30 dkg- wpIII- okrawki z szynki - 30 dkg Mięso klasy I pokrojone w dużą kostkę.WpII zmielone na sitku fi 9Wp III zmielone na sitku fi 4Woda 100 mlPrzyprawy:- 2 g czosnku/kg- 18g 50/50 soli i peklosoli / kg- 3 g pieprzu / kgDo zmielonego mięsa kl III dodałam wszystkie przyprawy oraz wodę. Wszystko dobrze połączyłam i wrzuciłam do miski z wpI i wp I. Całość dobrze wyrobiłam do momentu aż masa stała się kleista.Potem już tylko do szynkowarki.. wyłożyłam folią celulozową gdyż nie posiadałam innego opakowania.Szynkowar wstawiłam do wody o temp 100 stopni .. a potem już dalsze parzenie w temp 80 stopni przez 100 min.Może konserwa nie prezentuje się profesjonalnie ale w smaku jest pyszna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 - wpIII- okrawki z szynki - 30 dkg Witaj Halinko . Tak mnie zastanawia czy III wp. mogą być okrawki z szynki . Jeżeli by to były błony między -mięśniowe i ścięgna albo mięśnie bliżej golonki to by było chyba bliżej prawdy . Dla mnie okrawki z szynki to raczej do II wp . Oczywiście mogę się mylić . Gorąco pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 Halusia ,wlasnie tego szukalam , czy mozna ja zamrozic zeby nie stracila smaku i jak dlugo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 19, 2014 Author Report Share Posted January 19, 2014 Witaj Halinko . Tak mnie zastanawia czy III wp. mogą być okrawki z szynki . Andrzejku tak się składa że szynka którą kupiłam była ze skórą i nie była za ciekawa.. stąd to wp III.. były to na prawdę okrawki nieciekawe więc zmieliłam je na sitku fi 4.Co prawda jest to moja pierwsza taka szynka konserwowa... chyba wciąż się uczę.Następnym razem dołożę golonkę.. bez tego wp III. Halusia ,wlasnie tego szukalam , czy mozna ja zamrozic zeby nie stracila smaku i jak dlugo? Jasne że można zamrozić.. na jak długo to nie mam pojęcia... ale u mnie dłużej nie leży jak miesiąc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpionka Posted January 20, 2014 Report Share Posted January 20, 2014 Następnym razem dołożę golonkę.. bez tego wp III. Halusia i wówczas będzie to prawdziwa III wp.Jeżeli dodałaś zewnętrzne okrawki z szynki to w zależności od zawartości tłuszczu była to IIa lub IIb a jak mocno nieciekawa to mógł to już być tłuszcz drobny. ( miękki lub twardy )W szynce, III wp to dolne fragmenty mięśni od strony golonki oraz jak wcześniej napisał Andrzejk fragmenty ścięgien i błon.Szynka pewnie jest smaczna choć w przekroju uwidacznia się brak tej prawdziwej III-ki ( puste miejsca po wytopionym tłuszczu ). pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 20, 2014 Author Report Share Posted January 20, 2014 Halusia i wówczas będzie to prawdziwa III wp. Jeżeli dodałaś zewnętrzne okrawki z szynki to w zależności od zawartości tłuszczu była to IIa lub IIb a jak mocno nieciekawa to mógł to już być tłuszcz drobny. ( miękki lub twardy ) Zgadza się , dałam mocno nieciekawe okrawki z szynki... i tu był mój błąd. Następnym razem dodam golonkę... sądzę że wtedy pozbędę się tych pustych miejsc po wytopionym tłuszczu.Dziękuję za rady.. na pewno się nie poddam, efekt końcowy musi mnie zadowolić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 @Halusia@ Haluś, ładna ta Twoja szyneczka. Myślę, że nie powinno być w niej tłuszczu. Ja niedawno robiłam taką szynkę i wszystkie kawałki tłuszczu odkroiłam.Dałam same mięso wp kl I i golonke bez skóry i tłuszczu. Wyszło mi naprawdę super. Pamietam jeszcze czasy gdzie w takiej szynce kupionej w sklepie, kiedyś tłuszczu nie było też widać. Więc chyba wniosek jest jeden. Zero tłuszczu, ale to tylko moja sugestia a Ty zrobisz jak zechcesz. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 Halusia ile czasu peklowałaś? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 1, 2014 Author Report Share Posted May 1, 2014 Szynka prasowana z szynkowarki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 No Halinko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 1, 2014 Author Report Share Posted May 1, 2014 No Halinko Dzięki Małgoś... szynką podzieliłam się z dziećmi bo obawiałam się że nie damy rady zjeść... jak się okazuje z mojej części już za wiele nie zostało.. smakuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 Ile to to waży? Wydaje się taaaaaka długa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 Az mi slinka poleciala :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 1, 2014 Author Report Share Posted May 1, 2014 Ile to to waży? Wydaje się taaaaaka długa Marku bo była długa o wadze prawie 2 kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 smakowicie wygglada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 Halusiu ładny wyrób Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 Halinko ... zazdroszczę takiego wyrobu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maria.s Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 Witaj Halusia wyrób super nie wspomnę o smaku :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 1, 2014 Author Report Share Posted May 1, 2014 Halinko ... zazdroszczę takiego wyrobu Anuś jeśli masz szynkowar to na prawdę nie jest nic trudnego.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 Anuś jeśli masz szynkowar to na prawdę nie jest nic trudnego.. Haluś tego jeszcze nie mam ale mam obiecane, że niedługo stanę się posiadaczką szynkowara, a wtedy i ja zrobię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 1, 2014 Author Report Share Posted May 1, 2014 Haluś tego jeszcze nie mam ale mam obiecane, że niedługo stanę się posiadaczką szynkowara, a wtedy i ja zrobię Anuś więc życzę Ci szybkiego posiadania tego urządzenia.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 (edited) Ładnie Ci wyszła szyneczka Halinko ... Moja mandolinka ma 5kg i nie za często robię, dodatkowo za Boga nie mogę się wstrzelić w swoją słoność Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edited May 1, 2014 by roger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 2, 2014 Author Report Share Posted May 2, 2014 Ładnie Ci wyszła szyneczka Halinko ... Moja mandolinka ma 5kg i nie za często robię, dodatkowo za Boga nie mogę się wstrzelić w swoją słoność Dzięki Robercie co do słoności to ja utrzymuję się przy 18 g/ kg.Powiem Ci że na moją rodzinę mój szynkowar również jest za duży... ale zawsze dzielę się z Córką, wtedy jest ok. Zawsze jest możliwość zamrożenia ale ten wyrób najlepiej smakuje mi bez wcześniejszego przetrzymywaniu w zamrażarce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 19, 2014 Author Report Share Posted August 19, 2014 Pasztet.... 2 standartowe i 2 z żurawiną . Pieczeń ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Straszny Posted August 19, 2014 Report Share Posted August 19, 2014 Ale tego narobiłaś Pewnie foremki się już kończą ps ...już spakowałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts