Jump to content

Wyroby Halusi z szynkowarki i nie tylko..


@halusia@

Recommended Posts

SZYNKA  KONSERWOWA

 

- wp I - szynka - 1,40

- wpII - 30 dkg

- wpIII- okrawki z szynki - 30 dkg

 

Mięso klasy I pokrojone w dużą kostkę.

WpII zmielone na sitku fi 9

Wp III zmielone na sitku fi 4

Woda 100 ml

Przyprawy:

- 2 g czosnku/kg

- 18g 50/50 soli i peklosoli / kg

- 3 g pieprzu / kg

Do zmielonego mięsa kl III dodałam wszystkie przyprawy oraz wodę. Wszystko dobrze połączyłam i wrzuciłam do miski z wpI  i wp I. Całość dobrze wyrobiłam do momentu aż masa stała się kleista.

Potem już tylko do szynkowarki.. wyłożyłam folią celulozową gdyż nie posiadałam innego opakowania.

Szynkowar wstawiłam do wody o temp 100 stopni .. a potem już dalsze parzenie w temp 80 stopni przez 100 min.

Może konserwa nie prezentuje się profesjonalnie ale w smaku jest pyszna. :)

post-43626-0-60832600-1390151209_thumb.jpg

post-43626-0-73904600-1390151225_thumb.jpg

post-43626-0-67426400-1390151241_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 525
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

 

 

- wpIII- okrawki z szynki - 30 dkg

 

 Witaj Halinko .  Tak mnie zastanawia czy III wp. mogą być  okrawki z szynki .  Jeżeli by to były błony między -mięśniowe i ścięgna albo mięśnie bliżej golonki to by było chyba bliżej prawdy  . Dla mnie okrawki z szynki to raczej do II wp . Oczywiście mogę się mylić .

 

  Gorąco pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

 

 

Witaj Halinko . Tak mnie zastanawia czy III wp. mogą być okrawki z szynki .

Andrzejku tak się składa że szynka którą kupiłam była ze skórą i nie była za ciekawa.. stąd to wp III.. były to na prawdę okrawki nieciekawe więc zmieliłam je na sitku fi 4.

Co prawda jest to moja pierwsza taka szynka konserwowa... chyba :) wciąż się uczę.

Następnym razem dołożę golonkę.. bez tego wp III.


 

 

Halusia ,wlasnie tego szukalam , czy mozna ja zamrozic zeby nie stracila smaku i jak dlugo?
 

Jasne że można zamrozić.. na jak długo to nie mam pojęcia... ale u mnie dłużej nie leży jak miesiąc. :)

Link to comment
Share on other sites

Następnym razem dołożę golonkę.. bez tego wp III.

 

 

Halusia i wówczas będzie to prawdziwa III wp.

Jeżeli dodałaś zewnętrzne okrawki z szynki to w zależności od zawartości tłuszczu była to IIa lub IIb a jak mocno nieciekawa to mógł to już być tłuszcz drobny. ( miękki lub twardy )

W szynce, III wp to dolne fragmenty mięśni od strony golonki oraz jak wcześniej napisał Andrzejk fragmenty ścięgien i błon.

Szynka pewnie jest smaczna choć w przekroju uwidacznia się brak tej prawdziwej III-ki ( puste miejsca po wytopionym tłuszczu ).

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

 

 

Halusia i wówczas będzie to prawdziwa III wp. Jeżeli dodałaś zewnętrzne okrawki z szynki to w zależności od zawartości tłuszczu była to IIa lub IIb a jak mocno nieciekawa to mógł to już być tłuszcz drobny. ( miękki lub twardy )
 

Zgadza się , dałam mocno nieciekawe okrawki z szynki... i tu był mój błąd. Następnym razem dodam golonkę... sądzę że wtedy pozbędę się tych pustych miejsc po wytopionym tłuszczu.

Dziękuję za rady.. na pewno się nie poddam, efekt końcowy musi mnie zadowolić. :)

Link to comment
Share on other sites

@Halusia@

 

Haluś, ładna ta Twoja szyneczka. Myślę, że nie powinno być w niej tłuszczu. Ja niedawno robiłam taką szynkę i wszystkie kawałki tłuszczu odkroiłam.

Dałam same mięso wp kl I i golonke bez skóry i tłuszczu. Wyszło mi naprawdę super.  Pamietam jeszcze czasy gdzie w takiej szynce kupionej w sklepie, kiedyś tłuszczu nie było też widać. Więc chyba wniosek jest jeden. Zero tłuszczu, ale to tylko moja sugestia a Ty zrobisz jak zechcesz.

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Ładnie Ci wyszła szyneczka Halinko ... ;)

Moja mandolinka ma 5kg i nie za często robię, dodatkowo za Boga nie mogę się wstrzelić w swoją słoność ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

Edited by roger
Link to comment
Share on other sites

Ładnie Ci wyszła szyneczka Halinko ... Moja mandolinka ma 5kg i nie za często robię, dodatkowo za Boga nie mogę się wstrzelić w swoją słoność

 

 

Dzięki Robercie  :) co do słoności to ja utrzymuję się przy 18 g/ kg.

Powiem Ci że na moją rodzinę mój szynkowar również jest za duży... ale zawsze dzielę się z Córką, wtedy jest ok. 

Zawsze jest możliwość zamrożenia ale ten wyrób najlepiej smakuje mi bez wcześniejszego  przetrzymywaniu w zamrażarce  :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...