Jump to content

Ser "Złoty Mazur" ?

Szakira

Recommended Posts

Od dłuższego czasu kupuję ser zółty o nazwie "Złoty Mazur". Moja rodzina bardzo lubi ten ser. Robiłem do tej pory twarogi, oscypki i ser żółty, który miał być edamski, ale to nie, to niestety. Czy ktoś z forumowiczów posiada przepis na taki lub tego typu ser. Chodzi o to, żeby uzyskać smak i konsystencję podobną do Opisanego "Złotego MAZURA". Jednocześnie prosze o sprawdzone- wypróbowane przepisy . Do tej pory korzystałem z przepisów i porad zamieszczonych na tym forum za co jestem wdzięczny wszystkim, jednak mam uwagę co do solenia serów i solanek, trzeba z tym uważać.....sól konserwuje, ale w nadmiernej ilości psuje smak. Czekam na Wasz odzew w tym temacie. 

Do tej pory korzystałem z przepisów i porad zamieszczonych na tym forum za co jestem wdzięczny wszystkim, jednak mam uwagę co do solenia serów i solanek, trzeba z tym uważać.....sól konserwuje, ale w nadmiernej ilości psuje smak. Czekam na Wasz odzew w tym temacie.

Konkretnie o co chodzi? :cool:

Mam na myśli ser żółty o nazwie j.w. raczej miękki i delikatny w smaku, smak zrównoważony, taki żeby da  się kroić nożem w plastry, ale żeby się nie ciągnął - obierał na nożu, żeby też nie był twardy tzn. bez tarki nie podchodź. Taki typowy ser ze sklepu, ale nie podróba  olejowo-chemiczna. Tylko chodzi o domowy przepis.  

Szakira.

Na stronie producenta jest napisane, że ser "Złoty Mazur" jest typu holenderskiego.  Musisz poczytać jak wykonuje się sery: gouda, edamski i... możesz zabierać się za pracę. Problemem będzie znalezienie zestawu odpowiednich kultur bakterii oraz dalszych istotnych szczegółów w postępowaniu z masą serową, gdyż całość stanowi tajemnicę produkcji.

:) musisz zrobić kilka-kilkanaście różnych serów (różne przepisy) i znaleźć swój smak .

Zrobić dobry ser to potrzeba dużo nauki,czasu i wytrwałości .Sery robię już dwa lata,przerobiłem na pewno ponad 1000 l mleka i dopiero teraz powoli opanowuje tajniki serowarstwa. :)

- PANIE, BŁOTNIK PANU TELEPIE !!! 

- MÓW PAN GŁOSNIEJ BO MI BŁOTNIK TELEPIE!!! :)

O co Ci chodzi :question::facepalm:

Może nie znasz tego kawału ale ich rozmowa tak mniej więcej wygląda a ja chciałbym czegoś na przyszłość o tym serze się dowiedzieć.

- Popróbuj robić sery typy holenderskiego, najlepiej wykorzystać mleko prosto od krowy.

Dzięki za podpowiedzi. Czy sery, które Wy robicie sa typu holenderskiego? Czy uzyskujecie taką konsystencję jak w oryginale?

Zależy, które? Np. mój edamski jest holenderskiego typu.

Tutaj wstawiam za zgodą Pana Mirka z Agrovisu:

"Żadnej tu tajemnicy nie ma, ani żadnej specjalnej receptury. Przemysłowy ser typu holenderskiego produkowany w 16 kg euroblokach i cięty na prostopadłościany o wadze około 4 kg. Trzeba odciągnść do 40 % serwatki i dodać do 30 % wody w stosunku do pozostałej gęstwy."

• 3 weeks later...

Od początku tego tematu proszę o konkretny przepis jestem cierpliwy i czekam. troche czytałem w temacie, ale teoria a praktyka i doświaczenie to dwie różne sprawy. A szanowny kolega tym swoim ostatnim postem nic nie wniósł w temacie......

Ten szanowny kolega wniósł więcej niż Ci się wydaje dał Ci wędkę a rybki sam łap.

PS

Tyle ile wniósł na to forum kolega Bagno ty nie wniesiesz żebyś tu 20lat pisał więc sugeruję odrobinę więcej taktu i powściągliwości.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Widzę, że już sie zaczyna nawet w tak błahym temacie "bicie piany". Ja nie podważam niczyich zasług i kompetencji. Temat jest  konkretny, więc po co to PS. Znam również Twoje zasługi dla forum w innych tematach z którymi sie zapoznałem -przeczytałem-i co najważniejsze skorzystałem. Ale w tym temacie nie masz nic do zaoferowania więc po co się "rozmieniasz na drobne".Na pewno nie chciałem urazić kolegi Bagno, myśle  że w merytorycznej dyskusji przyzna mi rację. Wg mnie To Forum służy między innymi do wymiany poglądów a także przepisów -co widać po tematach. Dlatego poprosiłem uzytkowników o pomoc. Gdybym poprzez czytanie literatury opracował sobie przepis, to nie zawracałbym nikomu głowy. Powtarzam, że oczekuję konkretnych odpowiedzi, jak sie zapoznasz z tym tematem - niewiele postów-  to zrozumiesz, że nie wszyscy sie rzucili do odpowiedzi.... dlaczego, pomimo ,że dużo ludzi robi sery - bo to nie jest łatwe. Na tym kończę dyskusję nie związaną z tematem. Nadal oczekuję podpowiedzi.

Ja nie podważam niczyich zasług i kompetencji

Ja nie podważam niczyich zasług i kompetencji. Temat jest konkretny, więc po co to PS. Znam również Twoje zasługi dla forum w innych tematach z którymi sie zapoznałem -przeczytałem-i co najważniejsze skorzystałem. Ale w tym temacie nie masz nic do zaoferowania więc po co się "rozmieniasz na drobne"

Ja uważam że nie mam żadnych zasług i ich nie szukam.Ty kupiłeś jakiś ser który producent produkuje ten sam pod różnymi nazwami .Ty chcesz mieć  ten przepis Ty żądasz jego i jesteś zły że nikt tego Tobie nie daje .Chyba pomyliłeś adresy pisz do producenta i na nim się wyżywaj

Jasne. Ok. na nikogo nie jestem zły.Kilka  razy napisałem , że czekam na pomoc cierpliwie, sam też szukam. Nie róbcie ze mnie na siłę tego "złego". Mój poprzedni post nałożył się w czasie z postem "Dziadka", którego nie myslałem,że zaszczyci temat. Wiem, że jest Fachowcem ale w innej dziedzinie. Chyba trzeba wygasić temat, bo robi sie z tego "off topic"

Przepraszam nie chciałem nikogo urazić.