Szakira Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 Od dłuższego czasu kupuję ser zółty o nazwie "Złoty Mazur". Moja rodzina bardzo lubi ten ser. Robiłem do tej pory twarogi, oscypki i ser żółty, który miał być edamski, ale to nie, to niestety. Czy ktoś z forumowiczów posiada przepis na taki lub tego typu ser. Chodzi o to, żeby uzyskać smak i konsystencję podobną do Opisanego "Złotego MAZURA". Jednocześnie prosze o sprawdzone- wypróbowane przepisy . Do tej pory korzystałem z przepisów i porad zamieszczonych na tym forum za co jestem wdzięczny wszystkim, jednak mam uwagę co do solenia serów i solanek, trzeba z tym uważać.....sól konserwuje, ale w nadmiernej ilości psuje smak. Czekam na Wasz odzew w tym temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 Niestety nie znam tego sera, ale próbuj kombinować z różnymi recepturami na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 Do tej pory korzystałem z przepisów i porad zamieszczonych na tym forum za co jestem wdzięczny wszystkim, jednak mam uwagę co do solenia serów i solanek, trzeba z tym uważać.....sól konserwuje, ale w nadmiernej ilości psuje smak. Czekam na Wasz odzew w tym temacie. Konkretnie o co chodzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakira Posted January 20, 2014 Author Report Share Posted January 20, 2014 Mam na myśli ser żółty o nazwie j.w. raczej miękki i delikatny w smaku, smak zrównoważony, taki żeby da się kroić nożem w plastry, ale żeby się nie ciągnął - obierał na nożu, żeby też nie był twardy tzn. bez tarki nie podchodź. Taki typowy ser ze sklepu, ale nie podróba olejowo-chemiczna. Tylko chodzi o domowy przepis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted January 20, 2014 Report Share Posted January 20, 2014 Szakira.Na stronie producenta jest napisane, że ser "Złoty Mazur" jest typu holenderskiego. Musisz poczytać jak wykonuje się sery: gouda, edamski i... możesz zabierać się za pracę. Problemem będzie znalezienie zestawu odpowiednich kultur bakterii oraz dalszych istotnych szczegółów w postępowaniu z masą serową, gdyż całość stanowi tajemnicę produkcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted January 20, 2014 Report Share Posted January 20, 2014 musisz zrobić kilka-kilkanaście różnych serów (różne przepisy) i znaleźć swój smak . Zrobić dobry ser to potrzeba dużo nauki,czasu i wytrwałości .Sery robię już dwa lata,przerobiłem na pewno ponad 1000 l mleka i dopiero teraz powoli opanowuje tajniki serowarstwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted January 20, 2014 Report Share Posted January 20, 2014 Popróbuj robić sery typy holenderskiego, najlepiej wykorzystać mleko prosto od krowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakira Posted January 21, 2014 Author Report Share Posted January 21, 2014 Dzięki za podpowiedzi. Czy sery, które Wy robicie sa typu holenderskiego? Czy uzyskujecie taką konsystencję jak w oryginale? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Zależy, które? Np. mój edamski jest holenderskiego typu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 - PANIE, BŁOTNIK PANU TELEPIE !!! - MÓW PAN GŁOSNIEJ BO MI BŁOTNIK TELEPIE!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 - PANIE, BŁOTNIK PANU TELEPIE !!! - MÓW PAN GŁOSNIEJ BO MI BŁOTNIK TELEPIE!!! O co Ci chodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 - PANIE, BŁOTNIK PANU TELEPIE !!! - MÓW PAN GŁOSNIEJ BO MI BŁOTNIK TELEPIE!!! O co Ci chodzi Może nie znasz tego kawału ale ich rozmowa tak mniej więcej wygląda a ja chciałbym czegoś na przyszłość o tym serze się dowiedzieć. - Popróbuj robić sery typy holenderskiego, najlepiej wykorzystać mleko prosto od krowy.- Dzięki za podpowiedzi. Czy sery, które Wy robicie sa typu holenderskiego? Czy uzyskujecie taką konsystencję jak w oryginale?- Zależy, które? Np. mój edamski jest holenderskiego typu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 a ja chciałbym czegoś na przyszłość o tym serze się dowiedzieć. A co tu się dowiesz jak tu nikt o tym serze nic nie wie Twoje wszystkie wpisy są na zasdzie czym więcej tym lepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakira Posted January 25, 2014 Author Report Share Posted January 25, 2014 Nie chciałbym bardzo, żebyś miał rację, tylu fachowców z doświadczeniem, na pewno, ktoś poda przepis... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 A skąd mamy znać przepis na ten ser, jeśli został wymyślony przez daną wytwórnią. Przepis ten jest tajemnicą producenta. Spróbuj zrobić sery z przepisów dostępnych na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Tutaj wstawiam za zgodą Pana Mirka z Agrovisu:"Żadnej tu tajemnicy nie ma, ani żadnej specjalnej receptury. Przemysłowy ser typu holenderskiego produkowany w 16 kg euroblokach i cięty na prostopadłościany o wadze około 4 kg. Trzeba odciągnść do 40 % serwatki i dodać do 30 % wody w stosunku do pozostałej gęstwy." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakira Posted February 18, 2014 Author Report Share Posted February 18, 2014 Zwątpiłem, ale jednak pojawiła sie informacja. Chciałbym sie dowiedzieć jak w warunkach domowych zrobic taki ser? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 Na stronie "agrovisu" i książkach omawiających produkcję serowarską masz podany ogólny schemat procesu produkcyjnego dla sera edamskiego.Przeczytać, zrozumieć pojęcia i wykonywać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakira Posted February 18, 2014 Author Report Share Posted February 18, 2014 Od początku tego tematu proszę o konkretny przepis jestem cierpliwy i czekam. troche czytałem w temacie, ale teoria a praktyka i doświaczenie to dwie różne sprawy. A szanowny kolega tym swoim ostatnim postem nic nie wniósł w temacie...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 Ten szanowny kolega wniósł więcej niż Ci się wydaje dał Ci wędkę a rybki sam łap. PS Tyle ile wniósł na to forum kolega Bagno ty nie wniesiesz żebyś tu 20lat pisał więc sugeruję odrobinę więcej taktu i powściągliwości. Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 Od początku tego tematu proszę o konkretny przepis jestem cierpliwy i czekam A nie prościej zwrócić się by było do producenta o recepturę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakira Posted February 18, 2014 Author Report Share Posted February 18, 2014 Widzę, że już sie zaczyna nawet w tak błahym temacie "bicie piany". Ja nie podważam niczyich zasług i kompetencji. Temat jest konkretny, więc po co to PS. Znam również Twoje zasługi dla forum w innych tematach z którymi sie zapoznałem -przeczytałem-i co najważniejsze skorzystałem. Ale w tym temacie nie masz nic do zaoferowania więc po co się "rozmieniasz na drobne".Na pewno nie chciałem urazić kolegi Bagno, myśle że w merytorycznej dyskusji przyzna mi rację. Wg mnie To Forum służy między innymi do wymiany poglądów a także przepisów -co widać po tematach. Dlatego poprosiłem uzytkowników o pomoc. Gdybym poprzez czytanie literatury opracował sobie przepis, to nie zawracałbym nikomu głowy. Powtarzam, że oczekuję konkretnych odpowiedzi, jak sie zapoznasz z tym tematem - niewiele postów- to zrozumiesz, że nie wszyscy sie rzucili do odpowiedzi.... dlaczego, pomimo ,że dużo ludzi robi sery - bo to nie jest łatwe. Na tym kończę dyskusję nie związaną z tematem. Nadal oczekuję podpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 Ja nie podważam niczyich zasług i kompetencji Ja nie podważam niczyich zasług i kompetencji. Temat jest konkretny, więc po co to PS. Znam również Twoje zasługi dla forum w innych tematach z którymi sie zapoznałem -przeczytałem-i co najważniejsze skorzystałem. Ale w tym temacie nie masz nic do zaoferowania więc po co się "rozmieniasz na drobne" Ja uważam że nie mam żadnych zasług i ich nie szukam.Ty kupiłeś jakiś ser który producent produkuje ten sam pod różnymi nazwami .Ty chcesz mieć ten przepis Ty żądasz jego i jesteś zły że nikt tego Tobie nie daje .Chyba pomyliłeś adresy pisz do producenta i na nim się wyżywaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 Robisz podobnie jak edamski, tylko zmieniasz 40% serwatki na 40 % wody. Jasne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakira Posted February 18, 2014 Author Report Share Posted February 18, 2014 Jasne. Ok. na nikogo nie jestem zły.Kilka razy napisałem , że czekam na pomoc cierpliwie, sam też szukam. Nie róbcie ze mnie na siłę tego "złego". Mój poprzedni post nałożył się w czasie z postem "Dziadka", którego nie myslałem,że zaszczyci temat. Wiem, że jest Fachowcem ale w innej dziedzinie. Chyba trzeba wygasić temat, bo robi sie z tego "off topic"Przepraszam nie chciałem nikogo urazić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.