Jump to content

Ser "Złoty Mazur" ?


Szakira

Recommended Posts

Od dłuższego czasu kupuję ser zółty o nazwie "Złoty Mazur". Moja rodzina bardzo lubi ten ser. Robiłem do tej pory twarogi, oscypki i ser żółty, który miał być edamski, ale to nie, to niestety. Czy ktoś z forumowiczów posiada przepis na taki lub tego typu ser. Chodzi o to, żeby uzyskać smak i konsystencję podobną do Opisanego "Złotego MAZURA". Jednocześnie prosze o sprawdzone- wypróbowane przepisy . Do tej pory korzystałem z przepisów i porad zamieszczonych na tym forum za co jestem wdzięczny wszystkim, jednak mam uwagę co do solenia serów i solanek, trzeba z tym uważać.....sól konserwuje, ale w nadmiernej ilości psuje smak. Czekam na Wasz odzew w tym temacie. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Do tej pory korzystałem z przepisów i porad zamieszczonych na tym forum za co jestem wdzięczny wszystkim, jednak mam uwagę co do solenia serów i solanek, trzeba z tym uważać.....sól konserwuje, ale w nadmiernej ilości psuje smak. Czekam na Wasz odzew w tym temacie.

 

Konkretnie o co chodzi? :cool:

Link to comment
Share on other sites

Mam na myśli ser żółty o nazwie j.w. raczej miękki i delikatny w smaku, smak zrównoważony, taki żeby da  się kroić nożem w plastry, ale żeby się nie ciągnął - obierał na nożu, żeby też nie był twardy tzn. bez tarki nie podchodź. Taki typowy ser ze sklepu, ale nie podróba  olejowo-chemiczna. Tylko chodzi o domowy przepis.  

Link to comment
Share on other sites

Szakira.

Na stronie producenta jest napisane, że ser "Złoty Mazur" jest typu holenderskiego.  Musisz poczytać jak wykonuje się sery: gouda, edamski i... możesz zabierać się za pracę. Problemem będzie znalezienie zestawu odpowiednich kultur bakterii oraz dalszych istotnych szczegółów w postępowaniu z masą serową, gdyż całość stanowi tajemnicę produkcji.

Link to comment
Share on other sites

:) musisz zrobić kilka-kilkanaście różnych serów (różne przepisy) i znaleźć swój smak .

 

Zrobić dobry ser to potrzeba dużo nauki,czasu i wytrwałości .Sery robię już dwa lata,przerobiłem na pewno ponad 1000 l mleka i dopiero teraz powoli opanowuje tajniki serowarstwa. :)

Link to comment
Share on other sites

 

- PANIE, BŁOTNIK PANU TELEPIE !!! 

- MÓW PAN GŁOSNIEJ BO MI BŁOTNIK TELEPIE!!! :)

 O co Ci chodzi :question::facepalm:

 

Może nie znasz tego kawału ale ich rozmowa tak mniej więcej wygląda a ja chciałbym czegoś na przyszłość o tym serze się dowiedzieć.

 

- Popróbuj robić sery typy holenderskiego, najlepiej wykorzystać mleko prosto od krowy.

Dzięki za podpowiedzi. Czy sery, które Wy robicie sa typu holenderskiego? Czy uzyskujecie taką konsystencję jak w oryginale?

Zależy, które? Np. mój edamski jest holenderskiego typu.

Link to comment
Share on other sites

Tutaj wstawiam za zgodą Pana Mirka z Agrovisu:

"Żadnej tu tajemnicy nie ma, ani żadnej specjalnej receptury. Przemysłowy ser typu holenderskiego produkowany w 16 kg euroblokach i cięty na prostopadłościany o wadze około 4 kg. Trzeba odciągnść do 40 % serwatki i dodać do 30 % wody w stosunku do pozostałej gęstwy."

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Od początku tego tematu proszę o konkretny przepis jestem cierpliwy i czekam. troche czytałem w temacie, ale teoria a praktyka i doświaczenie to dwie różne sprawy. A szanowny kolega tym swoim ostatnim postem nic nie wniósł w temacie......

Link to comment
Share on other sites

Ten szanowny kolega wniósł więcej niż Ci się wydaje dał Ci wędkę a rybki sam łap.

 

PS

Tyle ile wniósł na to forum kolega Bagno ty nie wniesiesz żebyś tu 20lat pisał więc sugeruję odrobinę więcej taktu i powściągliwości.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Link to comment
Share on other sites

Widzę, że już sie zaczyna nawet w tak błahym temacie "bicie piany". Ja nie podważam niczyich zasług i kompetencji. Temat jest  konkretny, więc po co to PS. Znam również Twoje zasługi dla forum w innych tematach z którymi sie zapoznałem -przeczytałem-i co najważniejsze skorzystałem. Ale w tym temacie nie masz nic do zaoferowania więc po co się "rozmieniasz na drobne".Na pewno nie chciałem urazić kolegi Bagno, myśle  że w merytorycznej dyskusji przyzna mi rację. Wg mnie To Forum służy między innymi do wymiany poglądów a także przepisów -co widać po tematach. Dlatego poprosiłem uzytkowników o pomoc. Gdybym poprzez czytanie literatury opracował sobie przepis, to nie zawracałbym nikomu głowy. Powtarzam, że oczekuję konkretnych odpowiedzi, jak sie zapoznasz z tym tematem - niewiele postów-  to zrozumiesz, że nie wszyscy sie rzucili do odpowiedzi.... dlaczego, pomimo ,że dużo ludzi robi sery - bo to nie jest łatwe. Na tym kończę dyskusję nie związaną z tematem. Nadal oczekuję podpowiedzi.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja nie podważam niczyich zasług i kompetencji

 

 

Ja nie podważam niczyich zasług i kompetencji. Temat jest konkretny, więc po co to PS. Znam również Twoje zasługi dla forum w innych tematach z którymi sie zapoznałem -przeczytałem-i co najważniejsze skorzystałem. Ale w tym temacie nie masz nic do zaoferowania więc po co się "rozmieniasz na drobne"

Ja uważam że nie mam żadnych zasług i ich nie szukam.Ty kupiłeś jakiś ser który producent produkuje ten sam pod różnymi nazwami .Ty chcesz mieć  ten przepis Ty żądasz jego i jesteś zły że nikt tego Tobie nie daje .Chyba pomyliłeś adresy pisz do producenta i na nim się wyżywaj

Link to comment
Share on other sites

Jasne. Ok. na nikogo nie jestem zły.Kilka  razy napisałem , że czekam na pomoc cierpliwie, sam też szukam. Nie róbcie ze mnie na siłę tego "złego". Mój poprzedni post nałożył się w czasie z postem "Dziadka", którego nie myslałem,że zaszczyci temat. Wiem, że jest Fachowcem ale w innej dziedzinie. Chyba trzeba wygasić temat, bo robi sie z tego "off topic"

Przepraszam nie chciałem nikogo urazić.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...