Jump to content

Moje pierwsze wędzonki


woyyytek

Recommended Posts

Witam,

 

chciałem się podzielić zdjęciami z mojego pierwszego wędzenia polędwic, szynek, karczku i boczku. Dorzucam jeszcze dwa zdjęcia z drugiej samodzielnie zrobionej partii kiełbasy.

Wiem, że zdjęcia bez przekroju środkowego, ale proszę o wszelakie uwagi jeśli chodzi o zewnętrzną stronę.

 

pozdrawiam

Wojtek

post-58335-0-77871500-1390422800_thumb.jpg

post-58335-0-70449700-1390422803_thumb.jpg

post-58335-0-59403200-1390422806_thumb.jpg

post-58335-0-67913600-1390422808_thumb.jpg

post-58335-0-69766100-1390422810_thumb.jpg

post-58335-0-18375100-1390422813_thumb.jpg

post-58335-0-54124100-1390422815_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

To jeszcze można pochwalić wiązanie - ładne i równe, kiełbaska była podpiekana czy czeka na parzenie ?? bo kolorek trochę ciemny - ale to może być wina fotki

Kiełbasa już była po parzeniu. Wędzona tak jak wszytko do tej pory na  okorowanej brzozie, którą rozpalałem i po uzyskaniu żaru wędzona na śliwce, wiśni albo na jakiś innych drzewach owocowych zebranych przez kilka ostatnich lat. 

Na dniach postaram się zamieścić zdjęcia przekroju wędzonek i opisać bardziej dokładnie co i jak robiłem - oczekując na wszelakie komentarze.

Postaram się również w miarę możliwości zakupić jak najszybciej olchę.

 

pozdrawiam

Wojtek

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

W poniedziałek przygotowałem około 15 kg mięsa na wędzonki - dwa pojemniki po około 7-8 kg każdy. Pekluję na mokro stężenie solanki około 7%, nastrzyk około 10%. Pierwszy raz obracałem solanki w zalewie we wtorek (wszystko wyglądało bardzo dobrze). Dziś rano obracam drugi raz i w jednym pojemniku, w którym są same schaby zalewa jest lekko mleczna - solanka lekko zmieniła kolor.. Zapach ma bardzo ładny (taki jak zawsze miała, i taki jak jest w drugim pojemniku). Mięsko pięknie się pekluje, nie jest oślizgłe. 

W drugi pojemniku jest przeźroczysta.

 

Wędzenie planuję na sobotę rano. Czy waszym zdaniem powinienem zmienić solankę z powodu koloru, jeśli cała reszta (zapach, wygląd mięsa) wydaję się być dobra? Niby zostało tylko dwa dni, więc może wszystko jest dobrze, a ja tylko coś wymyślam:).

 

pozdrawiam

Wojtek

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...