woyyytek Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Witam, chciałem się podzielić zdjęciami z mojego pierwszego wędzenia polędwic, szynek, karczku i boczku. Dorzucam jeszcze dwa zdjęcia z drugiej samodzielnie zrobionej partii kiełbasy.Wiem, że zdjęcia bez przekroju środkowego, ale proszę o wszelakie uwagi jeśli chodzi o zewnętrzną stronę. pozdrawiamWojtek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 ale proszę o wszelakie uwagi jeśli chodzi o zewnętrzną stronę. To może ja zacznę - tragedii nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 Ladny kolor :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
menzur Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 Oględziny zewnętrzne przyjęte, czas na sekcję... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 To jeszcze można pochwalić wiązanie - ładne i równe, kiełbaska była podpiekana czy czeka na parzenie ?? bo kolorek trochę ciemny - ale to może być wina fotki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 ale proszę o wszelakie uwagi jeśli chodzi o zewnętrzną stronę. Po oględzinach zewnętrznych moim zdaniem jest . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 Bardzo ładnie:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woyyytek Posted January 23, 2014 Author Report Share Posted January 23, 2014 To jeszcze można pochwalić wiązanie - ładne i równe, kiełbaska była podpiekana czy czeka na parzenie ?? bo kolorek trochę ciemny - ale to może być wina fotkiKiełbasa już była po parzeniu. Wędzona tak jak wszytko do tej pory na okorowanej brzozie, którą rozpalałem i po uzyskaniu żaru wędzona na śliwce, wiśni albo na jakiś innych drzewach owocowych zebranych przez kilka ostatnich lat. Na dniach postaram się zamieścić zdjęcia przekroju wędzonek i opisać bardziej dokładnie co i jak robiłem - oczekując na wszelakie komentarze.Postaram się również w miarę możliwości zakupić jak najszybciej olchę. pozdrawiamWojtek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 Postaram się również w miarę możliwości zakupić jak najszybciej olchę. Nie musisz. Drewno z drzew owocowych jest bardzo dobre do wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woyyytek Posted January 24, 2014 Author Report Share Posted January 24, 2014 pozdrawiamWojtek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Jak na początkującego, bardzo ładne wyroby. Nie za bardzo jest się do czego przyczepić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Moim zdaniem za długo wędzone,kolor za ciemny,polędwicy się nie sznuruje nie ma takiej potrzeby,jak na pierwsze wędzenie nie jest żle.Olcha by się przydała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 ,polędwicy się nie sznuruje nie ma takiej potrzeby,j kostek61 , może i potrzeby nie ma ale ja też sznuruję polędwicę . Gorąco pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 ja też sznuruję polędwicęAndrzeju nie jest zabronione,każdy robi jak mu pasuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 To i ja dorzucę swoje trzy grosiki.Bardzo ładne wyroby, Wiazane też profesjonalnie, kolor dla mnie super. Jak na poczatkujacego zadymiarza, według mnie super :clap: Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 (edited) Jak na poczatkujacego zadymiarza, Basiu285 , tak na przyszłość - zadymiacza :D Gorąco pozdrawiam Edited January 25, 2014 by andrzej k Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woyyytek Posted October 23, 2014 Author Report Share Posted October 23, 2014 W poniedziałek przygotowałem około 15 kg mięsa na wędzonki - dwa pojemniki po około 7-8 kg każdy. Pekluję na mokro stężenie solanki około 7%, nastrzyk około 10%. Pierwszy raz obracałem solanki w zalewie we wtorek (wszystko wyglądało bardzo dobrze). Dziś rano obracam drugi raz i w jednym pojemniku, w którym są same schaby zalewa jest lekko mleczna - solanka lekko zmieniła kolor.. Zapach ma bardzo ładny (taki jak zawsze miała, i taki jak jest w drugim pojemniku). Mięsko pięknie się pekluje, nie jest oślizgłe. W drugi pojemniku jest przeźroczysta. Wędzenie planuję na sobotę rano. Czy waszym zdaniem powinienem zmienić solankę z powodu koloru, jeśli cała reszta (zapach, wygląd mięsa) wydaję się być dobra? Niby zostało tylko dwa dni, więc może wszystko jest dobrze, a ja tylko coś wymyślam:). pozdrawiamWojtek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrekpiter2 Posted October 31, 2014 Report Share Posted October 31, 2014 jak tak to robisz to git Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted October 31, 2014 Report Share Posted October 31, 2014 Sorry Woyyytek ,że się przyczepię... ale ... zatkałeś ''komin'' ... czy jak ? bo od spodu ''mogło by być osmolone'' , ale od góry... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts