Jump to content

Kiełbasa z dzika- jaka ilość przypraw?


pwolny

Recommended Posts

Witam

 

Mam przygotowane (podzielone na klasy i zapeklowane na such mięso 18g/1kg) 12,5 kg mięsa (łącznie dzik, wieprzowina, wołowina), potrzebuję podpowiedzi ile dodać przypraw:

 

-czosnek ile gramów na kilogram masy mięsnej

-pieprz ile gramów na kilogram masy mięsnej

-jałowiec ile gramów na kilogram masy mięsnej

 

Chcę by kiełbasa była w stylu jałowcowej, po wędzeniu i sparzeniu podsuszanie.

Dodatkowo pieprz chcę podzielić na 50/50 drobno mielony / tłuczony - czy jest to poprawne, innaczej czy nie zaskodzi to wyrobom?

 

Dziękuję i pozdrawiam

nowicjusz

 

ps. jutro mielenie i napełnianie jelit.

 

Link to comment
Share on other sites

Dodatkowo pieprz chcę podzielić na 50/50 drobno mielony / tłuczony -

Możesz tak zrobić.

-czosnek ile gramów na kilogram masy mięsnej -pieprz ile gramów na kilogram masy mięsnej -jałowiec ile gramów na kilogram masy mięsnej

Pieprz 2 gr.czosnek 1,5 gr,jałowiec 1-1,5 gr.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...