Jump to content

Polędwica łososiowa z piersi indyka

tabazior

Recommended Posts

Witam, dziś kupiłem w sklepie polędwicę łososiową z piersi indyka (podobna jak do producenta, nie będę robił reklamy ale nazywa się na M....)

Chciałbym taką zrobić samemu, czy ktoś może zna jakiś przepis. I proszę nie podawać na polędwicę dojrzewającą ze schabu, bo taką robiłem wg. tutejszych przepisów i wyszła pyszna. Teraz chciałbym to zrobić z piersią indyka, ale nie wiem, czy zachować takie proporcje jak ze schabu i tak spróbować? Pozdrawiam. Norbert

Tusiaczku, przeglądałem różne i różniste katalogi, ale czegoś takiego jak polędwiczka drobiowa nie spotkałem. Filet drobiowy - zgoda. :D

Kolego tabazior przeczytaj dokładnie jakie są składniki i można rozpracować metodę produkcji.

Z wyglądu przedstawionego na zdjęciach widać, że jest to filet z piersi robiony wg przepisu na polędwicę wp. łososiową.

Raczej tak. Przekonasz się oglądając dokładnie i smakując mięso. Jeśli jest surowe - miękkie, soczyste i ciągnące, a plasterki o czerwonawym zabarwieniu są półprzezroczyste, to znaczy że były robione na wzór polędwicy wp. łososiowej. Jeśli natomiast plasterki maja kolor z odcieniem mlecznym, są nieprzeźroczyste i dosyć kruche, mięso robione jest wg przepisu na polędwicę wp. sopocką.

czegoś takiego jak polędwiczka drobiowa nie spotkałem. Filet drobiowy - zgoda

Filet, czyli mniejszy mięsień piersiowy. W środku znajduje się cienkie ścięgno.

Sprzedawcy nazywają go nie wiadomo dlaczego - polędwiczką.

Taki filet, z ciężkich, 20kg indyków to ładny kawałek mięsa.

Witam po raz pierwszy na forum. Robiłem taką pierś i mogę tylko dodać że jeżeli chodzi o proporcje to brałem mniej soli niż do wieprzowiny i pierwszym razem wędziłem ok 9 h zimnym dymem  wyszło tak jak mówili koledzy : surowe - miękkie, soczyste i ciągnące, a plasterki o czerwonawym zabarwieniu są półprzezroczyste natomiast drugim ok 6h ciepłym dymem i było bardzo podobne do tej kupnej i wyglądało i smakowało na lekko sparzone mięsko( nie robiłem więcej bo moje dzieci wolą "ciągutkę").Moja rada(jeżeli można jako "nowy") mniej soli i zobaczysz :) .Pozdrawiam.

Filet, czyli mniejszy mięsień piersiowy. W środku znajduje się cienkie ścięgno.

Dokładnie jadłem ostatnio coś takiego, polędwiczka łososiowa drobiowa:) Surowe, wędzone zimnym dymem. Zdziwiony byłem z lekka bo drobiu raczej nie spożywam surowego:) i jeszcze ta nazwa polędwiczka drobiowa. Ale i tak moje polędwiczki Wp wędzone zimnym dymem smakowały lepiej:)

• 1 month later...

Tak czytam i się zastanawiam, cały czas myślałem że mięso drobiowe wymaga obróbki termicznej, a tu się dowiaduję że wystarczy wędzenie w tep. 35st. i można już konsumować.

Nie wystarczy jest jeszcze peklosól i proces peklowania. 

Nie jest bezpieczne ,bo drób może być zarażone salmonellą.Kaczki n.p. nie muszą mieć objawów chorobowych ale są nosicielami  salmonelli,dlatego nie wolno jeść jajecznicy,tylko jajka używać do wypieków.

O lodach słyszałem, bo już dawno temu wycofano jaja kacze z produkcji lodów ale jajecznica?

witam

Poniżej przysmak córki polędwiczka z indora wędzona ,niebo w ustach dla najbardziej wybrednych dzieci jest pyszna  ;)

pozdrawiam słonecznie

Marek

http://img1.aukcjoner.pl/gallery/016231900/1_t.jpg

Robię takie piersi z indyków własnego chowu i jadam na surowo gdyż parzone nie podchodzą. jeżeli chcesz wędzić to proponuję nie przekraczać temp. 45* gdyż przy większej może wokół wędzonki zrobić się otoczka, ale i tak jest dobra 

i przykład https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4293-grillo-wedzarnia-tima/?p=128646

a tutaj masz troszkę o piersi indyczej https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4295-piers-indyka/

Edited by tim

• 1 year later...