tabazior Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Witam, dziś kupiłem w sklepie polędwicę łososiową z piersi indyka (podobna jak do producenta, nie będę robił reklamy ale nazywa się na M....)Chciałbym taką zrobić samemu, czy ktoś może zna jakiś przepis. I proszę nie podawać na polędwicę dojrzewającą ze schabu, bo taką robiłem wg. tutejszych przepisów i wyszła pyszna. Teraz chciałbym to zrobić z piersią indyka, ale nie wiem, czy zachować takie proporcje jak ze schabu i tak spróbować? Pozdrawiam. Norbert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 polędwicę łososiową z piersi indyka Pierwszy raz spotykam się z takim ustrojstwem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tabazior Posted January 25, 2014 Author Report Share Posted January 25, 2014 Jeśli można tu podać jakiegoś linka to podaję:http://blog.polskiesouthbeach.pl/2012/10/co-warto-jesc-poledwica-ososiowa-z.htmlgdyby ten link był niezgodny z regulaminem forum- to proszę o usunięcie.Norbert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Może to pierś z indyka wędzona na zimno? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Jest taki wynalazek tylko że oni to robią nie z samych piersi ale z polędwiczek od piersi (tak się toto nazywa). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Nie, z linkiem wszystko w porządku. Tylko ta nazwa mnie przeraża. Czego ci nasi handlowcy jeszcze nie wymyślą.To jest po prostu pierś indycza na łososiowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tabazior Posted January 25, 2014 Author Report Share Posted January 25, 2014 paweljack: w smaku to nie czuję, aby to było wędzone. Dlatego zastanawiam się jak to zrobili. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Tusiaczku, przeglądałem różne i różniste katalogi, ale czegoś takiego jak polędwiczka drobiowa nie spotkałem. Filet drobiowy - zgoda. Kolego tabazior przeczytaj dokładnie jakie są składniki i można rozpracować metodę produkcji.Z wyglądu przedstawionego na zdjęciach widać, że jest to filet z piersi robiony wg przepisu na polędwicę wp. łososiową. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Bo to taki chwyt marketingowy Jest polędwiczka? Jest Więc i kasiorkę można większą zrobić... ze rarytas niby taki. A że nijak się to ma do rzeczywistości to statystyczny zjadacz chleba już nie wie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tabazior Posted January 25, 2014 Author Report Share Posted January 25, 2014 Czyli to byłoby robione np. wg przepisu na polędwiczkę łososiową Ligawy. Czyli wędzenie na zimno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Raczej tak. Przekonasz się oglądając dokładnie i smakując mięso. Jeśli jest surowe - miękkie, soczyste i ciągnące, a plasterki o czerwonawym zabarwieniu są półprzezroczyste, to znaczy że były robione na wzór polędwicy wp. łososiowej. Jeśli natomiast plasterki maja kolor z odcieniem mlecznym, są nieprzeźroczyste i dosyć kruche, mięso robione jest wg przepisu na polędwicę wp. sopocką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tabazior Posted January 25, 2014 Author Report Share Posted January 25, 2014 Dzięki czyli to wg. przepisu na łososiową - wędzenie na zimno, tego akurat w mojej wędzarni nie bardzo udaje się zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Peklowanie tak jak peklowanie polędwiczek wp. Wędź tak, by temperatura nie przekraczała 35 st.C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 czegoś takiego jak polędwiczka drobiowa nie spotkałem. Filet drobiowy - zgoda Filet, czyli mniejszy mięsień piersiowy. W środku znajduje się cienkie ścięgno.Sprzedawcy nazywają go nie wiadomo dlaczego - polędwiczką.Taki filet, z ciężkich, 20kg indyków to ładny kawałek mięsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
poldi1972 Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Witam po raz pierwszy na forum. Robiłem taką pierś i mogę tylko dodać że jeżeli chodzi o proporcje to brałem mniej soli niż do wieprzowiny i pierwszym razem wędziłem ok 9 h zimnym dymem wyszło tak jak mówili koledzy : surowe - miękkie, soczyste i ciągnące, a plasterki o czerwonawym zabarwieniu są półprzezroczyste natomiast drugim ok 6h ciepłym dymem i było bardzo podobne do tej kupnej i wyglądało i smakowało na lekko sparzone mięsko( nie robiłem więcej bo moje dzieci wolą "ciągutkę").Moja rada(jeżeli można jako "nowy") mniej soli i zobaczysz .Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Filet, czyli mniejszy mięsień piersiowy. W środku znajduje się cienkie ścięgno. Dokładnie jadłem ostatnio coś takiego, polędwiczka łososiowa drobiowa:) Surowe, wędzone zimnym dymem. Zdziwiony byłem z lekka bo drobiu raczej nie spożywam surowego:) i jeszcze ta nazwa polędwiczka drobiowa. Ale i tak moje polędwiczki Wp wędzone zimnym dymem smakowały lepiej:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted March 17, 2014 Report Share Posted March 17, 2014 Tak czytam i się zastanawiam, cały czas myślałem że mięso drobiowe wymaga obróbki termicznej, a tu się dowiaduję że wystarczy wędzenie w tep. 35st. i można już konsumować.Bezpieczne jest spożywanie mięsa drobiowego "surowego"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted March 17, 2014 Report Share Posted March 17, 2014 Nie jest bezpieczne ,bo drób może być zarażone salmonellą.Kaczki n.p. nie muszą mieć objawów chorobowych ale są nosicielami salmonelli,dlatego nie wolno jeść jajecznicy,tylko jajka używać do wypieków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 17, 2014 Report Share Posted March 17, 2014 Tak czytam i się zastanawiam, cały czas myślałem że mięso drobiowe wymaga obróbki termicznej, a tu się dowiaduję że wystarczy wędzenie w tep. 35st. i można już konsumować.Nie wystarczy jest jeszcze peklosól i proces peklowania. Nie jest bezpieczne ,bo drób może być zarażone salmonellą.Kaczki n.p. nie muszą mieć objawów chorobowych ale są nosicielami salmonelli,dlatego nie wolno jeść jajecznicy,tylko jajka używać do wypieków.O lodach słyszałem, bo już dawno temu wycofano jaja kacze z produkcji lodów ale jajecznica? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted March 17, 2014 Report Share Posted March 17, 2014 witamPoniżej przysmak córki polędwiczka z indora wędzona ,niebo w ustach dla najbardziej wybrednych dzieci jest pyszna pozdrawiam słonecznie Marek http://img1.aukcjoner.pl/gallery/016231900/1_t.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 (edited) Robię takie piersi z indyków własnego chowu i jadam na surowo gdyż parzone nie podchodzą. jeżeli chcesz wędzić to proponuję nie przekraczać temp. 45* gdyż przy większej może wokół wędzonki zrobić się otoczka, ale i tak jest dobra i przykład https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4293-grillo-wedzarnia-tima/?p=128646 a tutaj masz troszkę o piersi indyczej https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4295-piers-indyka/ Edited March 19, 2014 by tim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel.lewski Posted December 31, 2015 Report Share Posted December 31, 2015 Ja kiedyś spotkałem taki wymysł idiotów: "Filety śledziowe z makreli".Cóż miałem zrobić, rozpierduchę w sklepie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.