Afryka Posted January 28, 2014 Report Share Posted January 28, 2014 Kiedyś robiłam wysokie i puszyste ciasto do pizzy. Nie takie jak dzisiaj podają w pizzeriach. Było takie jak gąbka z dziurami. Zagubiłam przepis i nie mogę go odtworzyć.Czy ktoś ma przepis na takie ciasto? Najlepiej ze zdjęciem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Afryka konkretnie o jak grube ciasto Ci chodzi? BigMama kiedyś w keksówce robiła ciasto drożdżowe i wierzchem jak do pizzy.. ale to było raczej ciasto (15cm) a nie pizza.. ja natomiast uwielbiam grubszy spód drożdżowy zamiast cienkiego ciasta, ale nie taki wielki, żeby była zgrana ilość ciasta z tym co jest na wierzchu.. góra 1.5cm, chociaż zależy jak bardzo rozwałkujesz - dowolnie możesz kontrolować grubość spodu. przepisów na forum jest kilka np. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5999-ciasto-pizza-halusi/ Ogólnie przepis mój jest taki: 0,5 kg mąki50g drożdży 2-3 jajka 5 łyżek cukru ciepłe mleko i woda pół na pół - ilość dodawana zawsze na oko do wyrabianiałyżka soli 1/4 szkl. oliwy lub roztopionego masła suszone oregano, pieprz, ew. inne zioła. Wykonanie: Robimy zaczyn drożdżowy - 50g drożdży ugniatamy z cukrem aż się upłynnią, dodajemy mleka z woda (temp. do 35*C) i mąki.Mieszamy i dodajemy tyle mąki aż uzyskamy konsystencję śmietany, posypujemy po wierzchu mąką i zakrywamy ściereczką. Zaczyn stawiamy w ciepłym miejscu na jakieś 30-40 min? zależy, będzie widać kiedy zaczął pracować. Kiedy zaczyn będzie gotowy dodajemy resztę mąki, jajka i mleko z wodą, sól i przyprawy. Wyrabiamy i dodajemy mąki do uzyskania właściwej konsystencji (zazwyczaj muszę dodać mąki a nie więcej płynu). Kiedy konsystencja będzie odpowiednia a ciasto wyrobione (przynajmniej z 5 minut), dolewamy 1/4 szklanki tłuszczu i zagniatamy do połączenia się składników. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na odpowiednią (pasującą nam) grubość. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponownie rozprowadzamy palcami i odstawiamy do wyrośnięcia. Dalej już tylko nakładamy sos, ser, dodatki (i znowu ser hehehe) i do piekarnika na 20-30 min, aż wierzch będzie mocno przypieczony a dół rumiany. Różnych przepisów próbowałem, ale ten pasuje mi najbardziej można zrobić z tego relatywnie cienkie ciasto (jeżeli rozwałkuje się cienko i położy cały topping do wyrastania na blasze) lub grube, chociaż wtedy lepiej dodać więcej na górę i zintensyfikować smaki.. najlepsze wg mnie średnio wysokie, po pieczeniu 1,5-2cm.. ukrojony kawałek 'stoi', ciasto jest puszyste i wg mnie bardzo dobre nawet na drugi dzień.. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Witaj Afryka, moje ciasto na pizze jest robione tylko , maka 0,5kg , mleko z woda,1 lyzeczka soli, troche cukru , 2,5-3dag drozdzy i 1/4 szkl oleju , drozdze rozrabiam z cukrem maka i letnim mlekiem zmieszanym z woda , jak drozdze zaczynaja pracowac to dodaje reszte maki , olej , sol i mleko z woda , ciasto ma byc miekkie ,ale takie zeby sie nie kleilo do rak , trzeba wyrobic dobrze ,jak wyrosnie to nalkladam czym mi pasuje , a nabardziej to ,sos pomidorowy , scebule zesmarzona z grzybkami , serdelki i jak pizza jest juz upieczona sype starta mozarela,to jest przepis mojej tesciowej ,ja tak zawsze robie i pizza jest pyszna, pozdrawiam i zycze smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gazda Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Witam,podaję ciasto które robi moja córcia,1/2l mleka ( ciasto i zaczyn)5 łyżek oleju5 dkg drożdżyłyżeczka solimąka około 1/2 kg tyle ile trzebadrożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki i trochę letniego mleka,wymieszać na jednolitą masę, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Robić zaczyn w 1/2 l garnuszku.Wlać pozostałe mleko do miski około 2l, dodać wyrośnięty zaczyn , dodać 5 łyżek oleju,małą łyżeczkę solii wyrabiać ciasto dodając mąke . Odstawić do wyrośniecia.Ta ilość wystarcza na blaszkę do pieca.Pozdrawiam Grzegorz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Panowie po co tyle oleju?. Po co ktos tam sypie tyle cukru? 4-5 lyzeczek?. Pizza to z dawien dawna jedzenie biedoty we. Wloszech i pizza to ma byc migiem, a nie jak. PanBoczek czekanie, zaczyny, rosnie raz potem znowu. Paranoja - jak to sie mowi PRZEROST ... Zapomnialem dopisac, ze o jajkach w ciescie do pizzy jak zyje nie slyszalem. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roma Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 kokos-a nie prościej podać swój przepis i dać użytkownikom możliwość wyboru? po co to krytykanctwo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 PRZEROST .. Nie krzycz bo uszy trochę cierpią O rodowodzie pizzy wszyscy w zasadzie wiedzą tak jak i np.żurku.Obydwie te potrawy z biegiem czasu ulegały stałej modyfikacji i rozwojowi.Z potraw biedoty rozwinęły się w bogate,często luksusowe potrawy,daleko odbiegające od pierwowzoru.Nie wmówisz mi na przykład że jadasz żur w pierwotnej postaci czyli zagotowanej wody z dodatkiem zakwasu , jakąś łyżką smalcu /jak była akurat w domu/ i kilkoma ziemniakami.Koleżanki i koledzy podali swoje przepisy a Ty możesz z nich skorzystać lub nie.Wolna wola panie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 (edited) kokos-a nie prościej podać swój przepis i dać użytkownikom możliwość wyboru? po co to krytykanctwo? Roma, jeżeli ma racje, to jak najbardziej, powinien pisać! Twierdzenie Pitagorasa będziesz również traktowała,egalitarną "obróbką skrawaniem"? Ludzie! W jakim świecie my żyjemy? . Edited January 30, 2014 by grizzly Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Panowie po co tyle oleju?. Po co ktos tam sypie tyle cukru? 4-5 lyzeczek?. Pizza to z dawien dawna jedzenie biedoty we. Wloszech i pizza to ma byc migiem, a nie jak. PanBoczek czekanie, zaczyny, rosnie raz potem znowu. Paranoja - jak to sie mowi PRZEROST ... Zapomnialem dopisac, ze o jajkach w ciescie do pizzy jak zyje nie slyszalem. Pozdrawiam hehe najpierw spróbuj zrobić z tego przepisu a potem powiedz, że Ci nie smakuje próbowałem już wielu różnych spodów i najbardziej smakuje mi właśnie taki. co ciekawe, mogę dodać, że dla konsumenta starszej daty z Warszawy przypomina to lata młodości.. podobno gdzieś sprzedawali właśnie taką pizzę (chyba na Mokotowskiej), na grubym lekko słodkawym cieście drożdżowym i miło im się kojarzy taki 'wymysł'. Włoch też zje i powie, że pyszne z wyraźnym zaznaczeniem, że jego Mamma robiła o niebo lepszą hehe Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Kokos moze nie wiesz ,ale ciasto w pizzeri jest z zarabiane bardzo rano , zeby bylo gotowe na popoludnie i wieczor, z jajkami to sie zgadzam z toba , tutaj ich nie dodaja , ale jak napisal Kruszynka ,przepisy te ulegly modyfikacji i kazdy moze je robic tak jak mu smakuja, moj przepis, tak jak juz pisalam dostalam od mojej tesciowej i nigdy go nie zmienie bo dla mnie , mojej rodzinie i przyjaciol jest dardzo dobry i pizza znika szybciutko z talerzy , pozdrawiam i jestem ciekawa twojego przepisu, Ela.Zapomnialam napisac ze ja tez do pizzy uzywam oregano Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afryka Posted January 30, 2014 Author Report Share Posted January 30, 2014 (edited) Widzę, że trochę emocji pojawiło się Ale nie wiem czy wiecie, że pizzy nie wymyślili Włosi, tylko my. Drzewiej nazywano taki placek podpłomykiem. A wracając do tematu, to zgodzę się, że ciasto na pizzę (cienkie czy wysokie) powinno być przygotowywane w miarę szybko.Wczoraj zrobiłam drugą próbę i ciasto miało grubość około 1,5-2cm. Struktura podobna do świeżej pszennej bułki, sprężyste. Zależy mi jednak na zrobieniu ciasta o wysokości ok. 2,5-3cm z dużymi dziurami (pęcherzami powietrza) w środku i by było bardzo sprężyste. Mój przepis był taki:500g mąki pszennej, typ 450 (tortowa)40g świeżych drożdży150ml ciepłej wody2 łyżki oliwy z oliwek1 płaska łyżeczka cukru2 płaskie łyzeczki soli Zaczyn:150ml ciepłej wody, dodać rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać dobrze i odstawić w ciepłe miejsce na 5-10minut.Zaczyn musi dwukrotnie zwiększyć objętość. Do przesianej mąki wlać zaczyn, dodać sól i oliwę, wymieszać drewnianą łyżką. Później wyrabiać ok 5minut.Włożyć ciasto na blachę i rozformować. Ostawić w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką. Jak ciasto urośnie, nakładamy składniki (u mnie: sos pomidorowy, bazylia, oregano, cebula, papryka, ogórek, własna szynka, starty dobry ser)..Pieczemy w 220st.C przez 20minut. Edited January 30, 2014 by Afryka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 (edited) Mój przepis na ciasto do pizzy: 1,5 szkl letniej wody0,5 dag drożdży3 łyżki olejułyżka cukruszczypta solimąka tyle ile się wgniecie.Drożdże rozrabiamy z cukrem,dodajemy mąkę,olej,sól,wodę i wyrabiamy ciasto.Konsystencja ciasta ma być elastyczna.Odstawiamy do wyrośnięcia.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,rozprowadzić na nim ciasto(ja to robię rękoma) układamy składniki takie jakie chcemy,posypujemy serem i pieczemy.Mój farsz do pizzy składa się z podsmażonej cebuli,pieczarek,papryki,kiełbasy,przypraw takich jak bazylia,oregano,pieprz wszystko doprawione,wyłożone na ciasto i posypane żółtym serem.Życzę smacznego i Pozdrawiam Edited January 30, 2014 by Anulka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Moje podejscie jest takie do tematu: to rzecz gustu czy lubimy duzo ciasta czy ma byc wysokie czy niskie czy bardziej slodkie czy wogole .O gustach sie nie dyskutuje ,jak dla mnie to nie lubie jesc buly bo po co zapychac zoladek, dlatego jezeli jem cos i nazywam to pizza, to ma byc na jak najcienszym ciescie ,natomiast na grubym to dla mnie jest to juz w stylu zapiekanki .Kazdy ma prawo wyboru co lubi a jak juz to nazywa to inna sprawa,wazne zeby smakowalo a czym wiecej przepisw sprawdzonych tym lepiej. ja dalej szukam tego najlepszego na domowa "a'la pizze " Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Abratek wstawiał bardzo dobry przepis na ciasto do pizzy z telefonu tego nie znajdę ale z tego co pamiętam był w przepisach zlotowych chyba dwa lata temu Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 (edited) Roger potwierdzam Abratek świetną pizzę na zlocie wyczarował! Tradycyjnie bardziej na cieniutkim cieście, wiec Afryce się nie przyda, ale jako mistrz cukiernictwa i w ogóle, Abratek na pewno będzie wiedział jak zrobić ciasto; o wysokości ok. 2,5-3cm z dużymi dziurami (pęcherzami powietrza) w środku i by było bardzo sprężyste szkoda, że nie mogę sam pokombinować chętnie bym rozpracował temat hehe2,5-3cm grubości i duże dziury.. stawiałbym jednak na dłuższe wyrastanie i mniej tłuszczu, luźniejszą konsystencję i długie zagniatanie, może podpieczenie samego spodu i nałożenie sosu i dodatków na to.. tak zacząłbym kombinować hehe Pozdrawiam Edited January 30, 2014 by PanBoczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 (edited) eli55, Ty wiesz jak się robi pizze i być może ja wiem. Ty tam mieszkasz, ja mieszkałem 6 lat. Przepis już tutaj podawałem w odpowiednim dziale...Jest to przepis od pewnego sycylijczyka który był tzw. pizzaiolo. Oczywiście eli55, że do pizzy oregano, ale jajka, cukier w takiej ilości jak gdzieś było 4-5 łyżeczek, czy tyle oleju ...Oczywiście cukier się daje ale nie po to, żeby ciasto było słodkawe. Nie wszyscy pizzaiolo eli55 wyrabiają ciasto wczesnym rankiem, bo nie wszystkie knajpki czy pizzerie są czynne od rana. Widziałem na własne oczy ciasto wyrobione na wieczór, poporcjowane w kuleczki i czekało w takich specjalnych skrzyneczkach w lodówce do następnego dnia, ale również widziałem robione ciasto na już i pizza była super ( po co czekać 1 - 2 h żeby wyrosło, potem znowu i znowu ) . Proszę nie odbierać tego co piszę jako krytyki, ale to co niektórzy wypisują o cieście mocno odbiega od tradycji. Nie mówię, że jest złe ale... Pozdrawiam. Edited January 30, 2014 by kokos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Tak naprawdę tradycyjna włoska pizza niewiele ma wspólnego z tą do której jesteśmy przyzwyczajeni Kto był i jadł ten wie Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 ale to co niektórzy wypisują o cieście mocno odbiega od tradycji. to co napisałem nie miało NIC, absolutnie NIC wspólnego z włoską tradycją. Mając do wyboru oryginalną pizzę, robioną i wypiekaną w piecu na drewno przez najlepszego pizzaiolo oraz taką o jakiej mowa w temacie - na grubym cieście, wybrałbym tą drugą bo nikt mi nie wmówi, że lubię bardziej coś co lubię mniej. Nie wiem po co w tym wątku poruszasz temat włoskiego 'kanonu piękna' pizzy.. Wysokie i puszyste ciasto do pizzy.to chyba mówi wszystko.. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 (edited) Przepraszam, ale o jakiej tradycji mówicie? coś takiego jak pizza to nasza tradycja? tradycyjne danie? To tak samo jak pisać o tradycyjnej rybie Fu-gu czy jak tam to się pisze. Pomieszanie z poplątaniem.Jak dla mnie to tylko zapiekanka.Jadłem to danie ze dwa razy, więc postanowiłem sam też zrobić.Mam mini piekarnik z kamieniem okrągłym (był w zestawie) i piekarnik ma opcję "Pizza"Po przeczytaniu wielu przepisów zrobiłem ciasto z:500g mąki na pizze z Gdańskich Młynów1 paczka drożdży suszonychtroszkę soli i woda ciepła tyle ile mąka wchłonęła.Ciasto wyrobiłem i do miski, przykryłem ściereczką, wstawiłem do mikrofalówki szklankę z wodą i na 2min. włączyłem. Jak mikrofalówka nagrzała się to w miejsce szklanki wstawiłem moje ciasto na pizzę. I tam sobie odpoczywało. Często tak robię, bo po nagrzaniu mikrofalówka dobrze trzyma ciepło.Wyrosło ładnie, wiozłem połowę. Mój kamień ma 28cm średnicy, ciasto "naciągnąłem" tak by było jakieś 0,5cm mniejsze do średnicy kamienia. Kamień wysypałem kaszą manną by ciasto nie przykleiło się do niego. I teraz fantazja! Podsmażyłem mięso mielone, zrobiłem sos pomidorowy, pieczarki przesmażyłem, jakąś wędlinę oraz ser potraktowany tarką. Godzina 14 - do piekarnika by jak żona wróci z pracy miała już gotową. Piekło się 23min, ale w jakiej temperaturze to nie wiem, piecyk nie pokazał. Moja nie marudziła, zjadła połowę ja drugą i nawet pochwaliła. Jest to dobre jak się lubi taką zapiekankę, fajnie - bo można lodówkę wyczyścić z "końcówek serii" , roboty niewiele, ale żebym wpadał w zachwyt? Druga połowa ciasta to na jutrzejszą pizze. Dałem do lodówki i mam nadzieję, że do jutra nic jemu nie będzie. Edited January 30, 2014 by Papcio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Hmmm tradycyjnie i po "polskiemu" podplomyk albo cebularz tylko troszkę inaczej Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 eli55, Ty wiesz jak się robi pizze i być może ja wiem. Ty tam mieszkasz, ja mieszkałem 6 lat. Przepis już tutaj podawałem w odpowiednim dziale...Jest to przepis od pewnego sycylijczyka który był tzw. pizzaiolo. Oczywiście eli55, że do pizzy oregano, ale jajka, cukier w takiej ilości jak gdzieś było 4-5 łyżeczek, czy tyle oleju ...Oczywiście cukier się daje ale nie po to, żeby ciasto było słodkawe. Nie wszyscy pizzaiolo eli55 wyrabiają ciasto wczesnym rankiem, bo nie wszystkie knajpki czy pizzerie są czynne od rana. Widziałem na własne oczy ciasto wyrobione na wieczór, poporcjowane w kuleczki i czekało w takich specjalnych skrzyneczkach w lodówce do następnego dnia, ale również widziałem robione ciasto na już i pizza była super ( po co czekać 1 - 2 h żeby wyrosło, potem znowu i znowu ) . Proszę nie odbierać tego co piszę jako krytyki, ale to co niektórzy wypisują o cieście mocno odbiega od tradycji. Nie mówię, że jest złe ale... Pozdrawiam. Kokos,ja również czekam na Twój przepis na dobre ciasto do pizzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Witam,podaję ciasto które robi moja córcia, 1/2l mleka ( ciasto i zaczyn) 5 łyżek oleju 5 dkg drożdży łyżeczka soli mąka około 1/2 kg tyle ile trzeba Grzegorz... zastanawia mnie ta ilość mleka w stosunku do mąki... w/g mnie ciasto wyjdzie zbyt rzadkie , no chyba że wkradł się jakiś błąd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 40 dag - maki210-250 ml - wody 40-50 g - drozdzepol lyzeczki cukrulyzeczka solilyzka oleju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Zależy mi jednak na zrobieniu ciasta o wysokości ok. 2,5-3cm z dużymi dziurami (pęcherzami powietrza) w środku i by było bardzo sprężyste. Zastosuj typowe zasady do dobrego ciasta drożdżowego.Zmodyfikuj Twoj przepis w ten sposób:Wyrośnięty rozczyn połącz z resztą składników i wyrabiaj (nie 5 min) tak długo, aż pokażą się pęcherze. Pozostaw do wyrośnięcia w tym samym naczyniu pod przykryciem, żeby nie obeschło.Po dwukrotnym zwększeniu objętości przerób ciasto krótko (zredukuj objętość) i rozciągnij na blasze tak jak napisałeś.Po następnym wyrośnięciu nakładaj farsz.Składniki będą te same ale ciasto powinno mieć taką strukture jakiej oczekujesz.Widzę, że przesiewasz mąkę przed użyciem. To ważny zabieg który ją napowietrza i likwiduje grudki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 Kiedyś robiłam pizzę z receptur Pizza Hut, tylko że ja lubię cienkie ciasto i bardzo mi smakowało, grubego nie robiłam ale skoro cienkie dobre, to grube też powinno być ok.Choć masz już dużo propozycji, to może się przyda. Pizza - ciasto puszysteCzas przygotowania: 15 min + 1 h wyrastanie ciasta porcji: 2Składniki:400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjachpół łyżeczki soliszczypta pieprzubazylia, oregano, tymianekSposób przyrządzania:Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie,dolać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z woda mleka. Wyrabiać ciasto dodającstopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnieodstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyronięcia, a potem rozwałkowaćna placki gruboci 5-6 mm i ponakłuwać je widelcem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts